Afwisselend sneeuw en warmte

Roel op 03 maart 2019· 13 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

In tegenstelling tot de afgelopen week hebben depressies het voor het zeggen gekregen. De dagenlange zonneschijn is voorbij en ervoor in de plaats komt een extreem wisselvallig weertype. De ene keer valt er sneeuw tot in de dalen, de andere keer is het bijzonder zacht. Ik sluit twintigers op bepaalde dagen ook deze week niet uit!

Zuidwestenwinden

Mensen die nu op vakantie gaan hoeven zich in ieder geval niet heel dik aan te kleden. De stroming is merendeels zuidwestelijk en uit die hoek wordt het niet koud. Er trekken wel kou- en warmtefronten in de stroming mee waarmee de sneeuwkans van tijd tot tijd toeneemt. Morgen is zo’n dag waarbij het 's morgens in de Franse Alpen begint te sneeuwen terwijl het kwik in Oostenrijk nog even de hoogte inschiet. Daar wordt het misschien nog wel 20 graden, waarna de neerslag vanuit het westen ook hier binnentrekt.

Bij felle opklaringen wordt het deze week behoorlijk warm (foto: Sulden (I)
Bij felle opklaringen wordt het deze week behoorlijk warm (foto: Sulden (I)

Winderig

De meeste sneeuw verwacht ik in de westalpen maar net als vrijdag is het niet heel veel. Maximaal zo’n 20 centimeter. De sneeuwgrens pendelt zo tussen de 1000 en 1500 meter. De belangrijkste factor wordt waarschijnlijk de wind. Die is vlagerig en trekt flink aan waardoor hogere liften misschien zelfs moeten sluiten. Houd daar rekening mee.

Dinsdag is het veel rustiger met in Oostenrijk nog een paar vlokken maar in de westalpen en in Italië schijnt de zon. Woensdag trekt de wind weer aan. Dan uit het zuiden en dat heeft te maken met een flinke föhnsituatie! Naast windstoten brengt deze ook weer hoge temperaturen. In het noorden van Zwitserland en Oostenrijk wordt het misschien weer meer dan 20 graden in de dalen. De nulgradengrens ligt rond of boven de 3000 meter.

Net als afgelopen vrijdag in Berwang (O) ligt de sneeuwvalgrens soms vrij hoog
Net als afgelopen vrijdag in Berwang (O) ligt de sneeuwvalgrens soms vrij hoog

Südstau

In de westalpen komt woensdag al snel bewolking opzetten met in de zachte lucht eerst regen tot op 2000 meter, maar de dalende sneeuwgrens moet later op de dag alsnog voor een witte wereld zorgen vanaf zo’n 1000 meter. Die sneeuw breidt zich donderdag uit over de zuidalpen waar voor het eerst in meer dan een maand tijd een südstau gaat komen. Als die zich goed ontwikkelt krijgt Italië eindelijk weer een fatsoenlijk pak sneeuw. De sneeuwgrens ligt hier een paar honderd meter hoger. Later breidt dat sneeuwgebied zich over de hele Alpen uit.

Aanhoudend wisselvallig

En zo houdt het wisselvallige weer nog even aan. Op lange termijn lijkt er weinig te veranderen. Er valt af en toe sneeuw waarbij de sneeuwgrens regelmatig behoorlijk wabbert maar er zijn ook zeker zonnige momenten. Winterse kou is voorlopig ver weg. De temperatuur varieert van ver boven normaal tot normaal tijdens de neerslagmomenten. Vanaf morgen neemt Henri het stokje van me over met de weerberichten. Iedereen die ook op vakantie gaat/is, een hele fijne week!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@roel : bedankt voor je leuke weerbericht : dat lijken me leuke vooruitzichten. Zon én sneeuw voorspeld in Bardonnechia. Veel plezier op vakantie!

Goedemorgen Roel
Denk je dat er nog een paar dagen droge poeder gereden kan worden volgende week ? En als het kan waar zit je dan het beste ? Wij kunnen de hele week en zijn vrij om waar dan ook te gaan !

Prachtig weer in damuls…
Top pistes… niet veel volk…en pistes top geprepareerd.

Mooie signalen voor de Dolomieten voor komende week en de week daarop… Laat maar vallen! :)

Dochterlief stuurt zonnig fotootje vanuit Madonna Di C. 😉

null

Veel plezier vakantiegangers. ☺

Bla, bla, bla.

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/a69b404e97a3359f3b9bb4ef...

Zonnig dagje in Arlberg 😎

null

Net terug uit Chatel, gisteren prachtige dag

Volop zon in Zillertal vandaag. Lage gelegen pistes hebben het zwaar (ik dus ook 😉)

Jammer dat sneeuw kan smelten;;

Inderdaad prachtig dagje in Arlberg 😃

null

null

Zicht op de Höchkonig vanuit Schladming. Later op de dag kwam er meer bewolking. Ben benieuwd voor morgen.

Al twee dagen prachtig weer in Risoul! Al beginnen er al wel wat pistes te sluiten, de voorspelde 2cm mag best wat hoger uitpakken en dan weer terug naar de zon :p

Komt er nog verse sneeuw deze week in Winterberg, of kunnen de sneeuwkanonnen nog aan

Hier in Ortisei ook een heerlijk weertje. Gisteren aangekomen en vandaag de piste op met alleen maar zon

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie