Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Wisselvallig weer houdt aan

Henri op 04 maart 2019· 33 reacties

Een mooie ochtend in Garmisch-Partenkirchen (D), maar later in de middag komt er wat sneeuw aan

Zoals Roel gisteren al had geschreven, krijgen we deze week geen standvastig zonnig weer zoals vorige week. In plaats daarvan wordt het een stuk wisselvalliger. Dit betekent echter niet dat we geen zon gaan zien in de Alpen. Met name morgen lijkt een prima dag te worden met op veel plaatsen in de Alpen volop zon.

Sneeuw vanuit het westen

Terwijl het vandaag door een naderend koufront in de westalpen al snel begint te sneeuwen, kan het in Oostenrijk nog erg warm worden. Het koufront dat voor de neerslag in de Alpen gaat zorgen, arriveert hier pas tegen de avond. Door de aanwezige Südföhn kan het kwik voor het front in de Oostenrijkse dalen nog stijgen naar 15 tot 18 graden. In het oosten van Oostenrijk is zelfs 20 graden mogelijk. Hier blijft het ook het langste zonnig. Na het passeren van het koufront in de avond daalt ook hier de temperatuur.

Ook vandaag kan het weer 15 graden worden in het dal van Sankt Johann im Pongau (Ski Amadé) (O)

Aanvankelijk kan de sneeuwgrens nog net boven de 1500 meter liggen, maar met de neerslag komt er ook koudere lucht binnen, waardoor de sneeuwgrens uiteindelijk naar zo’n 1000 meter zal dalen. Het koufront gaat niet voor veel sneeuw zorgen. Ik verwacht maximaal 20 centimeter in de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland. Oostenrijk moet het doen met maximaal 10 centimeter vers.

In Tignes (F) trekt het al dicht. Hier gaat het ongeveer 20 centimeter sneeuwen

De neerslagverwachting voor vandaag

Krachtige wind

Niet alleen bij ons wordt het vandaag stormachtig, maar ook in de Alpen. Langs de gehele alpenhoofdkam is het mogelijk dat hogere liften moeten sluiten door de krachtige wind. Zo heeft Chamonix Mont Blanc - Grand Montets al meegedeeld dat ze vandaag waarschijnlijk grotendeels dicht blijven. Ook in Oostenrijk kan het zijn dat door de föhn liften (tijdelijk) gesloten moeten worden.

Dinsdag en woensdag meer zon

Morgen klaart het in de loop van de ochtend al snel vanuit het westen op, waardoor het met name in het Franse en Italiaanse Alpen zonnig wordt. In Oostenrijk heeft men in de vroege ochtend nog te maken met wat restbewolking waardoor het nog even licht kan sneeuwen, maar ook hier zal het snel opklaren. Ook woensdag is het met name in Oostenrijk en in de Dolomieten mooie dag, maar de temperatuur zal dan wederom flink oplopen.

Herhaling van zetten

Het ziet ernaar uit dat in de loop van woensdag een herhaling van zetten volgt. Een lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk schuift op richting het noordwesten en zet de deur open voor wat koudere lucht in de Alpen. Een inkomend koufront zorgt daarbij wederom voor wat neerslag met ook weer een dalende sneeuwgrens. De wind speelt ook woensdag en donderdag een grote rol. Het enige verschil met vandaag is dat de Franse Zuidalpen en de Dolomieten woensdag en donderdag ook meer sneeuw vangen.

De kou is echter niet van lange duur. Vanaf vrijdag breidt het hogedrukgebied boven de Azoren zich tijdelijk uit over Zuid-Europa en zorgt voor een aanvoer van zachte lucht.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Roderikv4 maart 2019 · 10:09

@henri is er al wat meer te zien in de glazenbol van het weer voor de week van 9 mrt t/m 16 mrt voor Morzine/Portes du solei. Ik maak mij wat zorgen over de hoge temperaturen

RCGrootveld4 maart 2019 · 11:32

En ik ben benieuwd wat de glazen bol laat zien voor de week 17-24 mrt voor Berner Oberland …

Rob
alruba4 maart 2019 · 12:02

Vandaag in damuls mooi begonnen, maar nu pakken de wolken zich samen.
Op de bovenste liften zeer veel wind…

dan584 maart 2019 · 12:12

@DrPhil

Heb je de glazen bol nog bij de hand? Batterijtjes opgeladen? Heb ik nog sneeuw 13 april in Livigno?😜

*bericht bewerkt door dan58 op 04 mrt 2019 12:15

Born to run. B.S.
Hildebrandvannegens4 maart 2019 · 12:32

@henri is er al wat meer te zien in de glazenbol van het weer voor de week van 9 mrt t/m 16 mrt voor Morzine/Portes du solei. Ik maak mij wat zorgen over de hoge temperaturen

Roderikv op 4 mrt 2019 10:09

Ben ik ook benieuwd naar, ben in die periode in Chatel (porte du soleil).

VDG_19794 maart 2019 · 15:17

@henri : nu je toch je glazen bol bijhebt : waar moet ik volgend jaar tijdens de carnavalvakantie naartoe? Graag hopen sneeuw ‘s nachts en kaiserwetter overdag 😂😂😂😂.

NickA4 maart 2019 · 16:02

Komende zaterdag naar Les Sybelles. Gewoon afwachten hoe het zal zijn. Ligt hopelijk nog voldoende sneeuw dan ;)!

Jst814 maart 2019 · 17:17

Wij zijn nu in PdS. Het heeft de gehele dag gesneeuwd en alle liften zijn gesloten vanaf 12u. Zelfs sleepliften! Enorme windvlagen.
Ook is er onweer geweest waardoor de skiklasjes van onze kinderen voortijdig zijn gestopt. De kinderen hebben zich de hele middag vermaakt in het zwembad in het hotel. Sneeuw ligt er voldoende. Maar de temperatuur ligt al dagen ruim boven 0 graden op 1600m. Na 13u dikke slush op de pistes.

De wind blijft een grote rol spelen waardoor wij niet optimaal van het skigebied kunnen profiteren. De liftverbindingen richting Frankrijk zijn nagenoeg continu gesloten. Wij zijn dus op het Zwitserse deel aangewezen.

Elsvr4 maart 2019 · 17:27

Vandaag in Westendorf prachtige skidag tot een uur of half 3,daarna begon de wind toch behoorlijk op te steken en rond 16u is het beginnen regenen.Nu sneeuwt het,hopelijk daalt de temperatuur voldoende want in de namiddag was het niet meer aangenaam skiën,begon een beetje op waterskiën te lijken 😊

AnnetHH4 maart 2019 · 17:31

Oefff. Ik wilde last minute gaan boeken voor volgende week (10-15 maart) maar begin ‘m nu toch te knijpen. Wordt het nog wat en zo ja, waar? In ieder geval heb ik al 1 criterium: niet te laag vanwege de slushverhalen. ;-)

Gaston4 maart 2019 · 17:36

Hier in La Plagne besloten ze ook alles dicht te gooien boven de boomgrens, toen wij in bellecote zaten. Was om 14u, (vanaf 12u al blizzardcondities bovenin). Moesten echter met Arpette naar Montchavin. Hadden ontzettend geluk dat we vooraan stonden en na een kwartier wachten de lift nog 5 minuten open ging. Achter ons riep de pistedienst dat t schluss was voor vandaag. Kregen bovenaan ook meteen instructies om naar het dal te skiën, pistedienst sloot alles af.

Als je in bellecote had gestaan was een leuk ritje met de bus geweest!

Wat een dag voor de westalpen.

*bericht bewerkt door Gaston op 04 mrt 2019 17:36

Tijd voor een uitpakparty?!
Simonko4 maart 2019 · 17:39

Oefff. Ik wilde last minute gaan boeken voor volgende week (10-15 maart) maar begin ‘m nu toch te knijpen. Wordt het nog wat en zo ja, waar? In ieder geval heb ik al 1 criterium: niet te laag vanwege de slushverhalen. ;-)

AnnetHH op 4 mrt 2019 17:31

Ik zit ook te kijken om komend weekend weg te gaan maar lijkt overal wisselvallig te worden. Wordt echt last minute beslissen ;-)

geertvaniersel4 maart 2019 · 17:50

Hier in Pila, Val d’Aosta Italië, de gehele dag sneeuw. Eerst nog matige sneeuw en goed te skiën tegen 15:00 kwam er een stevige wind opzetten en hebben voortijdig het strijdtoneel moeten verlaten er gingen zelfs liften en pistes dicht. Nu om 18:00 sneeuwt het nog met momenten stevig. Morgen hopen op een wat betere dag.

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/9e489ec344f93d078066bcbc...

Gaston4 maart 2019 · 18:07

@Rogier
Waarom eigenlijk geen liveblog over de gebeurtenissen in de westalpen? Zitten ontzettend veel NL’ers en BE’ers nu, niet verwacht dat zoveel dicht ging?

Tijd voor een uitpakparty?!
HansM4 maart 2019 · 18:27

Tot een uur of 14:00 droog geweest in Livigno daarna wat wind, bft 3 en wat sneeuw, zicht was nog prima.

Edwin.4 maart 2019 · 18:44

@Rogier
Waarom eigenlijk geen liveblog over de gebeurtenissen in de westalpen? Zitten ontzettend veel NL’ers en BE’ers nu, niet verwacht dat zoveel dicht ging?

Gaston op 4 mrt 2019 18:07

Liveblog over wat? Zo spannend is het betreft weer nou ook weer niet. Klassiek koufront wat over kwam. Vandaar de wind!

Wisselvallig lijkt het de komende tijd wel te blijven. Over sneeuw hoeft niemand zich zorgen te maken, dat ligt er wel voldoende :). Sowieso is stressen en zorgen maken natuurlijk niet goed voor je ;). Je hebt het weer toch niet in de hand, dus gewoon genieten en relativeren :)

Not all who wander are lost
Gaston4 maart 2019 · 18:52

@Edwin.

Het is meer de combinatie van een grote groep laaglanders die nu daar zijn, en complete gebieden die zowat dicht gaan. Dat is dus relatief een grote impact.

Dat jij dat niet spannend vindt, tja. Ik en velen wel!

Laat de filmpjes maar komen!

*bericht bewerkt door Gaston op 04 mrt 2019 18:54

Tijd voor een uitpakparty?!
Edwin.4 maart 2019 · 18:56

@Edwin.

Het is meer de combinatie van een grote groep laaglanders die nu daar zijn, en complete gebieden die zowat dicht gaan. Dat is dus relatief een grote impact.

Dat jij dat niet spannend vindt, tja. Ik en velen wel!

Gaston op 4 mrt 2019 18:52

Maar goed, dat komt toch wel vaker voor in het seizoen? Dat is vanwege heftige windstoten. Maar dat duurde enkele uren, dus het was even aanpassen, maar verder toch niet zo extreem?!

Not all who wander are lost
Rogieradmin4 maart 2019 · 18:57

@Gaston Omdat het inderdaad veel liften zijn die sluiten en het verder niet veel impact heeft. Geen wegen afgesloten / geen acuut lawinegevaar, geen hele bijzondere gebeurtenissen. Maar we zullen het in de redactie bespreken of we dit soort situaties misschien ook mee moeten nemen.

Click. Click. Peace
Gaston4 maart 2019 · 18:59

Zou kunnen ja, wellicht omdat ik het voor het eerst meemaakte dat het meer indruk maakte.

Laat de filmpjes maar komen!

Tijd voor een uitpakparty?!
Gaston4 maart 2019 · 19:01

@Rogier
Thanks voor je reactie, zit zeker wat in.
Ben niks gewend😃

Tijd voor een uitpakparty?!
Triple-T4 maart 2019 · 19:04

Gisteren prachtige dag hier in Montafon. Vanmorgen terug blauwe lucht maar veel wind. Om 10u gingen alle gondels dicht op de Hochjoch met lange files aan de 2 geopende liften


Met de auto naar Valisera, daar waren meer liften open maar vanaf 2u hevige sneeuwval en mist

Op korte tijd 20cm sneeuw, in St Gallenkirch echter regen, sneeuwgrens is goed te zien hier

Rogieradmin4 maart 2019 · 19:09

@Gaston MWah zo’n storm is niet niets ;-) maar in de Alpen hoort het erbij…

Click. Click. Peace
GiGi4 maart 2019 · 19:12

Oefff. Ik wilde last minute gaan boeken voor volgende week (10-15 maart) maar begin ‘m nu toch te knijpen. Wordt het nog wat en zo ja, waar? In ieder geval heb ik al 1 criterium: niet te laag vanwege de slushverhalen. ;-)

AnnetHH op 4 mrt 2019 17:31

Dolomieten

Edwin.4 maart 2019 · 19:32

@Gaston MWah zo’n storm is niet niets ;-) maar in de Alpen hoort het erbij…

Rogier op 4 mrt 2019 19:09

Stiekem kan ik daar ook best wel van genieten. Juist ook in de Alpen :D. De grillen van het weer in de Alpen sowieso, maar ik vind “extreem” weer gewoon vet. Als ik in de zomer in de Alpen zit hoop ik ook altijd op minimaal 1 dag met dik onweer :). Ik gun niemand schade en al helemaal geen slachtoffers, maar dat is helaas ook onvermijdelijk. Los van de Alpen, gister ook die storm en stormchasers gevolgd in de VS. Heftig, hoor. Vet om te zien, maar helaas ook veel schade en slachtoffers.
https://www.facebook.com/reedtimmerAccu/videos/6560921881578…

Not all who wander are lost
Rogieradmin4 maart 2019 · 19:37

@Edwin. Ik geniet er ook van hoor! Is mooi dat heftige weer!

Click. Click. Peace
Harm4 maart 2019 · 19:53

Oefff. Ik wilde last minute gaan boeken voor volgende week (10-15 maart) maar begin ‘m nu toch te knijpen. Wordt het nog wat en zo ja, waar? In ieder geval heb ik al 1 criterium: niet te laag vanwege de slushverhalen. ;-)

AnnetHH op 4 mrt 2019 17:31

Dolomieten

GiGi op 4 mrt 2019 19:12

Klinkt goed, is dat niet iets voor ons? :p

Roy834 maart 2019 · 20:43

Oefff. Ik wilde last minute gaan boeken voor volgende week (10-15 maart) maar begin ‘m nu toch te knijpen. Wordt het nog wat en zo ja, waar? In ieder geval heb ik al 1 criterium: niet te laag vanwege de slushverhalen. ;-)

AnnetHH op 4 mrt 2019 17:31

Dolomieten

GiGi op 4 mrt 2019 19:12

Klinkt goed, is dat niet iets voor ons? :p

Harm op 4 mrt 2019 19:53

:)

Al mag daar ook nog wel een (cosmetisch) laagje sneeuw vallen.

Ow wacht: dat valt donderdag…

Wannabe Dolomietenkenner...
AnnetHH4 maart 2019 · 20:54

Oefff. Ik wilde last minute gaan boeken voor volgende week (10-15 maart) maar begin ‘m nu toch te knijpen. Wordt het nog wat en zo ja, waar? In ieder geval heb ik al 1 criterium: niet te laag vanwege de slushverhalen. ;-)

AnnetHH op 4 mrt 2019 17:31

Dolomieten

GiGi op 4 mrt 2019 19:12

Klinkt goed, is dat niet iets voor ons? :p

Harm op 4 mrt 2019 19:53

:)

Al mag daar ook nog wel een (cosmetisch) laagje sneeuw vallen.

Ow wacht: dat valt donderdag…

Roy83 op 4 mrt 2019 20:43
AnnetHH4 maart 2019 · 20:55

Oefff. Ik wilde last minute gaan boeken voor volgende week (10-15 maart) maar begin ‘m nu toch te knijpen. Wordt het nog wat en zo ja, waar? In ieder geval heb ik al 1 criterium: niet te laag vanwege de slushverhalen. ;-)

Oefff. Ik wilde last minute gaan boeken voor volgende week (10-15 maart) maar begin ‘m nu toch te knijpen. Wordt het nog wat en zo ja, waar? In ieder geval heb ik al 1 criterium: niet te laag vanwege de slushverhalen. ;-)

AnnetHH op 4 mrt 2019 17:31

Dolomieten

GiGi op 4 mrt 2019 19:12

Plaats een reactie