Alles over het afstellen van skibindingen

Rogier op 10 maart 2019· 71 reacties

Het afstellen van de DIN-waarde
Het afstellen van de DIN-waarde

Door de jaren heen heb ik er al veel over geschreven. Ook op het forum komen er regelmatig vragen over het afstellen van skibindingen. Ondanks dat het allemaal geen rocket science is, gaat het instellen nog vaak fout. Volgens een Frans onderzoek zijn meer dan 50 procent van de door skiërs zelf ingestelde skibindingen verkeerd afgesteld. Tijd voor een opfrisser.

Het gevaar

Een goed afgestelde binding klikt uit als de kracht op je been (en daarmee knie) te hoog wordt. Om je been tegen botbreuken te beschermen en om de kans op knieletsel zo laag mogelijk te houden. Dit kan gebeuren bij een val of een verkeerde beweging. Bij getrainde en sterke skiërs moet de ski natuurlijk later uitklikken dan bij beginners. Beginners horen al jarenlang bij de groep wintersporters met de meeste kans op knie- en beenletsel. Veel bindingen, vooral bij dames, staan te zwaar afgesteld. In een onderzoek uitgevoerd door de Franse vereniging van bergartsen samen met skimerk Salomon kwam naar voren dat bij 82 procent van al het knieletsel dat bij een skival is opgelopen de binding niet is uitgeklikt. Let op: lang niet al het knieletsel kan voorkomen worden door moderne skibindingen, want bepaalde schadelijke bewegingen kunnen niet gefilterd worden. Toch komt volgens het Franse onderzoek een derde van al het knieletsel op het conto van verkeerd afgestelde bindingen. Het zou natuurlijk een enorme winst zijn al deze voorkomen kunnen worden. Bindingen zomaar wat losser draaien heeft ook geen zin want bindingen die te los staan afgesteld, kunnen te eenvoudig bij het skiën opengaan en voor valpartijen zorgen waar je natuurlijk ook blessures van kan oplopen. Met andere woorden. Een binding moet precies goed zijn afgesteld.

De binding moet op de goede maat staan
De binding moet op de goede maat staan

Hoe werkt het

Het idee van een binding is dat met een grote veer in de achterbak en één of meerdere veren in de voorbak de schoen goed op de ski wordt gehouden. Deze veren moeten op een goede spanning staan om de schoen goed genoeg vast te houden en tegelijkertijd moet de schoen los kunnen klikken als de kracht te hoog wordt. Hiervoor is het om te beginnen belangrijk dat de binding op de goede zoollengte staat afgesteld. Soms is dit eenvoudig af te stellen met cijfers die op de binding en schoenzool staan aangegeven, en soms moet je dit herleiden met speciale markeringen op de bindingen. Als de binding niet op de goede lengtemaat staat afgesteld dan zal de DIN-waarde ook niet goed zijn. Het wordt nog ingewikkelder als je ook de voorvleugels van de voorbak kunt afstellen en/of de hoogte van deze voorbak. Vooral in het hogere segment (freeride) bindingen kom je deze mogelijkheid tegen. Als deze verkeerd staan afgesteld dan kun je ook niet uitgaan van de ingestelde DIN-waarde. Kortom, om een goede DIN-waarde te kunnen instellen moet je eerst goed begrijpen hoe je je binding op de lengte van je schoen moet afstellen. Het simpelweg vast klikken van de schoen is geen garantie dat de binding op de goede maat staat.

Een skibinding zijdelings en verticaal uitwerpen
Een skibinding zijdelings en verticaal uitwerpen

Horizontaal en verticaal

Alle alpineskibindingen zijn zo ontworpen dat deze bij zijdelings en verticale krachten de schoen kunnen uitwerpen. Dit doen verschillende merken op verschillende manieren. Zo kan de veer van de voorbak in de lengterichting of in breedte-richting van de ski zitten. Bij een heel aantal toerskibindingen zorgt de achterbak voor een zijdelingse uitworp.

De DIN-waarde

Dan komen we bij de DIN-waarde. Eigenlijk is deze naam niet goed, uitwerpwaarde zou een betere naam zijn. DIN staat namelijk voor Deutsches Institut für Normung. Het is wel zo dat de uitwerpwaardes van de bindingen DIN-gecertificeerd zijn. Met andere woorden, voor elke DIN-binding is er in theorie evenveel kracht nodig bij dezelfde waarde om de schoen in de binding in beweging te krijgen. Maar we houden ons maar aan de ski-slang en noemen het DIN-waarde. Simpelweg geldt hoe hoger de DIN, hoe strakker de veer waarmee de schoen op zijn plek gehouden wordt, is aangespannen, en hoe meer kracht er nodig is om de schoen in beweging te krijgen. Deze DIN-waarde stel je af door met een schroevendraaier of imbus de veer strakker of losser te draaien. Op de binding is daarna af te lezen op welke waarde de binding staat. Het is van belang om je bindingen regelmatig te laten testen om te checken of de waarde op de binding overeen komt met de werkelijke uitwerpwaarde. Gebruik trouwens alleen goed passende schroevendraaiers. Ik heb in de skiwinkels waar ik stond regelmatig onnodig kapotte schroeven gezien. Verder draai je in principe de voorbak en de achterbak op dezelfde waarde, of er moet uit het testen wat anders blijken. Ook kan ervaring met een binding afwijkende waardes mogelijk maken.

Bij sommige bindingen zit de veer in de lengte richting bij andere in de breedte
Bij sommige bindingen zit de veer in de lengte richting bij andere in de breedte

Niet aan/uit

Als er zoveel kracht op een veer wordt gezet dat deze gecomprimeerd kan worden dan zal de skischoen uit de binding kunnen loskomen. Maar dit is geen aan/uit knop. Bindingen hebben een bepaalde marge, de ene een stuk meer dan de andere. De schoen begint dan wel te bewegen als er genoeg kracht wordt uitgeoefend om bij de ingevoerde waarde de veer te comprimeren maar zal niet meteen uitklikken. Dit wordt ook wel de elasticiteit van de binding genoemd. Hierdoor zal de binding niet meteen uitklikken bij de eerste hobbel die je tegenkomt. Dit zorgt voor een softere ski-ervaring (anders zou je elke hobbel of geklapper van de ski voelen) maar ook is het (ietsjes) minder precies. Het verschil hiertussen is voor vergevorderde skiërs te voelen. Skiërs op het allerhoogtse niveau hebben dan ook zeker hun eigen voorkeuren wat bindingen betreft. Ook moet er in extreme gevallen rekening worden gehouden met deze elasticiteit bij het instellen van de bindingen. Een binding met een hoge elasticiteit kun je ietsjes lager instellen dan hardere bindingen. De klassieke ‘pivot’ binding van het merk Look is berucht (en geliefd) vanwege deze enorme elasticiteit. Goede wintersportspecialisten weten dit.

Bindingfabrikanten raden aan om met een binding te skiën waarbij de uitwerpwaarde (DIN-waarde) ongeveer in het midden ligt van de waardes op de binding. Stel dat jij met 7 skiet, ben je beter af met een binding van 4-12, dan met een binding van 7-16. Hetzelfde geldt als jij met een instelling van 12 wilt skiën: kies dan niet voor een binding waarbij 12 de maximale waarde is.

Afstellen binding

Na het bovenstaande is het duidelijk dat de binding goed afgesteld moet staan op de lengte van de skischoenzool. Ook is het duidelijk wat de DIN-waarde is. En dat er in de praktijk een verschil zit in meer of minder elastische bindingen. Dan komt nu het moment van het instellen van de binding. Hiervoor is het volgende van belang:

  • Het gewicht van de skiër: hoe zwaarder, hoe hoger de DIN-waarde.
  • De zoollengte van de skischoen: hoe langer de zool, hoe lichter de instelling.
  • Het niveau: hoe hoger het niveau, hoe hoger de instelling. Hierbij geldt ook dat er on-piste lager wordt ingesteld dan bij off-piste.
  • Lengte van skiër.
  • Geslacht van de skiër (zie hieronder).

Dit hoef je gelukkig niet allemaal zelf uit te rekenen. Op internet zijn verschillende tools te vinden die deze DIN-waardes voor je uitrekenen. Bedenk dat deze niet allemaal onderscheid maken tussen mannen en vrouwen.

Bij Sandra klikten de bindingen op tijd uit
Bij Sandra klikten de bindingen op tijd uit

Verschil mannen en vrouwen

Terwijl er meer mannen dan vrouwen op de ski’s staan (65 procent tegenover 35 procent volgens tellingen in Franse skigebieden) worden er in Frankrijk en Oostenrijk twee keer zoveel vrouwen met skigerelateerd knieletsel behandeld dan mannen. Voor dames boven de 25 jaar ziet het er nog slechter uit, bij deze groep wintersporters komen gescheurde kniebanden drie keer vaker voor dan bij mannen. Dit komt volgens de Franse bergartsenvereniging omdat banden en pezen bij vrouwen soepeler zijn en hypermobiliteit vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Ook telt mee dat dames gemiddeld genomen minder sportief zijn. Hierdoor heeft men in Frankrijk al een geslachtsspecifieke norm gemaakt (in tegenstelling tot de internationale norm 11088 welke geen verschil maakt in sekse). Aan deze norm hebben verschillende bindingmerken (Rossignol, Salomon, Look) meegewerkt, tezamen met artsen, ingenieurs en de skileraren/berggidsopleidingen. Vrouwen krijgen een lichtere setting dan mannen bij vergelijkbaar postuur en skiniveau. Dit om de kans op (knie)letsel zo laag mogelijk te houden. In andere landen wordt er geen rekening gehouden met dit verschil in geslacht. Dit kun je zelf echter uitrekenen. De waarden van ISO 11088 min 15 procent komt overeen met de Franse waardes. In Oostenrijk dringt dit allemaal ook langzaam door trouwens.

Médecins de Montagne. Voor dit blog gebruik ik onder andere de Franse vereniging van bergartsen als bron. Deze vereniging, welke sinds 1953 bestaat, heeft een unieke database van alle wintersport gerelateerde letsel. Met meer dan 140.000 behandelde wintersporters per jaar. Al deze gegevens worden gebruikt voor onderzoek en daarmee preventie.

Niet te hoog instellen

Bij het on-piste skiën schiet bij een redelijke skitechniek een binding niet zomaar uit. Het ongewenst uitschieten van bindingen heeft vaak te maken met het verkeerd afgesteld staan van de skizoollengte, het versleten zijn van skischoenen, niet recht in de binding geklikt zitten en/of het feit dat er nog sneeuw onder de skischoen zat. Om de kans op ernstig beenletsel zo laag mogelijk te houden, is het dus van belang om de DIN-waarde zeker niet te hoog te zetten en je zeker in het beginsel aan de officiële waardes te houden. Ook is het van belang om met skischoenen in goede staat te skiën. Ook als een binding uitschiet voor een val kan het zijn dat deze al z’n beschermende taak gedaan heeft. Je hoeft niet te vallen om een been te breken of banden te scheuren. Al met al is het van belang om altijd met een zo laag mogelijke instelling te beginnen en dan pas omhoog te schroeven bij veelvuldige pre-releases. Ook kan het probleem of aan de voorbak of aan de achterbak liggen. Dus draai dan niet zomaar alles omhoog en doe het met kleine stapjes.

Nog iets anders…

Tegenwoordig met het overlappen van het skitoeren/freeride met het alpine-skiën ontstaan er verschillende type skischoenen welke voor skigebiedgebruik en freeride/hike/toergebruik op de markt worden gezet. Veel van deze zolen passen niet goed in pure (oudere) alpiene bindingen. Als je toerskischoenen, freeride-schoenen met een speciale wandel-, Gripwalk-, of WTR-zolen hebt moet je erg opletten met het type binding wat je gebruikt. Binnenkort kom ik terug op dit type schoenen en zolen.

Op dit moment moet een binding goed werken
Op dit moment moet een binding goed werken

Opletten

Bindingen afstellen is dus geen hogere wiskunde maar voor een goede werking van de binding is het van belang dat je met alle parameters rekening houdt. Dat is bij de ene binding eenvoudiger dan bij de andere. Vooral als je ook de hoogte van de voorbak en de opening van de vleugels op de voorbak aan kan passen, wordt het goed instellen van de binding best lastig. Daarnaast is in de praktijk ook niet elke waarde precies gelijk. Je bindingen laten testen op een testapparaat welke precies de uitwerpwaardes meet, is evengoed zeer belangrijk. Even langs gaan bij een specialist kan geen kwaad. Vaak stelt men bindingen af voor een fooi. Het enige wat jij dan moet doen om zeker te zijn dat je dan een goede afstelling krijgt, is compleet eerlijk te zijn over je gewicht en skikunsten.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goede blog! Veel bindingen hebben de bsl maten en een streepje voor het midden (en dat heeft je schoen ook). Daarnaast hebben ze vaak een indicator of er genoeg spanning op zit, al zijn die er wel in heel veel soorten en maten. Meestal komt het neer op een streepje op een cilindertje en dat streepje moet in het midden zitten, toch?

Ik heb zelf 2 paar ski’s in huis, de een is van 2017, de ander nog nagelnieuw en beiden zijn gewoon ingesteld zoals bovenstaand. Ik twijfel of ik ze laat testen, want ik kan zo 1-2-3 niets in de buurt vinden omdat te testen én er zijn hier wel een paar die bindingen tegen betaling afstellen, maar verder ook geen meetapparatuur hebben.

Hoe belangrijk is dat nou echt? Ik kan natuurlijk tijdens de wintersport volgende week wel een zaakje inlopen, maar hoe hard is dat nodig?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@roy83 Ff shop binnenlopen en laten testen. Iets voor betalen of in de fooienpot stoppen ;). Zeker als ze nog nooit gemeten zijn, gewoon af en toe even doen.

@rogier: goed verhaal, tsja, die zooltypes. Controleer dit ook zelf! Google desnoods even, de heren in de shops blijken ook niet altijd volledig op de hoogte. Door schade en schande ondervonden onlangs.

Edwin van Riel

@rogier. Goed artikel weer.
Een goede dincalculator heb ik wel, maar eentje met verschil man-vrouw heb ik nog niet kunnen vinden.
Weet jij er eentje online?

@JaccoDenToonder Over het algemeen gebruiken die tool ISO 11088 als je dan de waarde -15% heb je de de dameswaarde. Verder heb je bijvoorbeeld deze die verschil maakt tussen dames en heren, ik heb geen ‘shoploze’ calculator gevonden. https://www.glisshop.com/ChoiceHelper/getDinValue/ meer Franse webshops hebben dit soort tools die verschil maken tussen mannen en vrouwen.

Click. Click. Peace

Fijne blog. Hier in Noorwegen doet iedereen ‘t zelf, naar mijn gevoel op de gok. Nu kan ik in ieder geval ff nakijken of ‘t wel klopt 😉

@Rogier Weet jij toevallig of de waardes van lowtech bindingen gelijk kunt trekken met alpine bindingen?

When life gets too complicated.... SKI

Fijne blog. Hier in Noorwegen doet iedereen ‘t zelf, naar mijn gevoel op de gok. Nu kan ik in ieder geval ff nakijken of ‘t wel klopt 😉

DeiNorge op 10 mrt 2019 10:52

kan ik me hier uit mijn jeugd ook nog wel herinneren. Met ski aan op de bank, moest teenstuk bij draaien vd ski net lossen voor het echt pijn ging doen. Hak: iemand staat echter op de ski en dan moest ie lossen bij een flinke ruk. Lekker wetenschappelijk, maar heeft bij ons nooit problemen opgeleverd in de zin van blessures of overdreven pre-releases.

Edwin van Riel

Mooi Blog
82 procent verkeerd ingesteld
Nog erger dan ik al dacht.

Nee, niet 82% verkeerd ingesteld, bij 82% van de mensen met knieletsel werd de binding niet uitgeklikt. Dat is dus iets heel anders. Niet alle skiërs hebben knieletsel en bindingen die in bepaalde situaties niet lossen kunnen toch goed afgesteld staan :)

Ik denk dat het aantal verkeerd ingestelde bindingen niet boven de 25% zit, aangenomen dat hooguit de helft van de skiërs hun bindingen zelf afstelt en het percentage foute afstellingen in de shop verwaarloosbaar is.

@Alex Bedenk ten eerste dat (met uitzondering van bindingen als de Vipec, Kingpins en Beast en enkele andere, en dan nog) low-tech bindingen sowieso minder veiligheid bieden dan echte alpine bindingen. Daarnaast heb je op de achterbak van de Dynafits (ik neem aan dat jij daarop doelt wat jij hebt dynafits, toch?) twee schroeven een voor de vertical release (kleine schroef) en een voor de lateral release (grote schroef), dus deze moet je afzonderlijlk van elkaar instellen.
Daarnaast kun je de waarde voor deze bindingen gelijk houden met alpiene waardes, zeker als je gewoon ‘cruisend’ toerskied. Als je andere dingen gaat doen kun je ze zeker wel wat ‘harder’ zetten, maar als een val niet meteen dood betekent zal ik dat niet doen. En ik raad dat pas aan als je met eigen ervaring dat nodig vindt. Pre-releases met low-tec hebben (te) vaak te maken met scheef gemonteerde of fout afgestelde achterbakken.

Enne bedenk, de voorbak moet tijdens het skiën op ‘ski’ staan en niet op ‘walk’.

Click. Click. Peace

@Alex,
Als je een tech binding hebt die genormeerd is dan kun je die ‘DIN’waarde hetzelfde houden, maar veel tech bindingen zijn dat niet.
Sowieso is het bij tech bindingen NOG BELANGRiJKER om ze echt te testen, door de kleine contacten is een tech binding namelijk erg gevoelig voor hele kleine verschillen in dimensies.
De meeste tech bindingen hebben zijwaartse release achter, daar heeft de shop dan een adapter voor nodig om dit te kunnen testen:

https://vermontskisafety.com/product/vat-8-adapter/…

@Slim en @Alex ik denk niet dat je die snel gaat vinden in Europa :-) (en ook buiten europa niet trouwens).

Click. Click. Peace

@Rogier Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Ik ski en tour al een paar jaar met Dynafits dus ik weet ondertussen de ‘ins’ and ‘outs’ wel 😉

Ik was alleen benieuwd of je DIN waardes kon matchen met alpiene bindingen. Het antwoord is dus ja. 👍

When life gets too complicated.... SKI

@Rogier Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Ik ski en tour al een paar jaar met Dynafits dus ik weet ondertussen de ‘ins’ and ‘outs’ wel 😉

‘dure les’ als ik me goed herinner ;-)

Click. Click. Peace

“Dure les”
Anders wel belangrijk dat de bindingen op tijd uit gaan.
Even lachen dan bij dit serieuse onderwerp.

‘dure les’ als ik me goed herinner ;-)

Rogier op 10 mrt 2019 20:22

Tjah helaas wel, maar met een alpiene binding en een te hoge DIN instelling had het waarschijnlijk ook kunnen gebeuren. 😕

When life gets too complicated.... SKI

@Slim en @Alex ik denk niet dat je die snel gaat vinden in Europa :-) (en ook buiten europa niet trouwens).

Rogier op 10 mrt 2019 14:59

Hoeft natuurlijk niet van dat merk te zijn, dat is toevallig het merk waar ik van gehoord had.
Het gaat er om dat een normale test setup bedoeld is voor zijwaartse relsease bij de tenen, en tech bindingen normaal in de hiel los komen.

Zou je bij een geautomatiseerde machine de ski gewoon achterstevoren in de machine kunnen doen voor de zij release, vraag ik me af? Zal eens kijken volgende keer in de shop(wij hebben een Wintersteiger)

@Rogier
Ik was alleen benieuwd of je Release valse waardes kon matchen met alpiene bindingen. Het antwoord is dus ja. 👍

Alex op 10 mrt 2019 19:21

Alleen als het een gecertificeerde binding is. Anders staat het een bingidng merk vrij om zelf die cijfers te kiezen voor elk moment.

@Slim Ik ben geen expert, maar ik kan me niet voorstellen dat een fabrikant zomaar release waardes bedenkt als er geen sprake is van certificering.

Voor de meer technerds onder ons is dit misschien wel interessant om te lezen (als zoveel artikelen van Wildsnow): https://www.wildsnow.com/14843/din-iso-13992-binding-release…

When life gets too complicated.... SKI

‘dure les’ als ik me goed herinner ;-)

Rogier op 10 mrt 2019 20:22

Tjah helaas wel, maar met een alpiene binding en een te hoge DIN instelling had het waarschijnlijk ook kunnen gebeuren. 😕

Alex op 10 mrt 2019 23:29

Zeker ;-)

En laten we hier verder gaan over alpiene bindingen. We kunnen eventueel een los forum-topic over pin-bindingen openen als daar behoefte aan is.

Click. Click. Peace

Afgelopen week voor het eerst op mijn nieuwe ski’s geskied. In Oostenrijk laten afstellen in een shop. Ik merkte dat ik meer kracht moest zetten om in mijn bindingen te klikken dan voorheen met mijn oude ski’s. Betekent dit automatisch dat de bindingen strakker zijn afgesteld? Ik mag toch uitgaan van een correcte instelling in zo’n zaak lijkt me. Rogier geeft aan dat ze in Frankrijk over het algemeen voor vrouwen een lichtere instelling hanteren dan in Oostenrijk, dus ik hoop maar dat ze niet te hoog zijn afgesteld…

Afgelopen week voor het eerst op mijn nieuwe ski's geskied. In Oostenrijk laten afstellen in een shop. Ik merkte dat ik meer kracht moest zetten om in mijn bindingen te klikken dan voorheen met mijn oude ski's. Betekent dit automatisch dat de bindingen strakker zijn afgesteld? Ik mag toch uitgaan van een correcte instelling in zo'n zaak lijkt me. Rogier geeft aan dat ze in Frankrijk over het algemeen voor vrouwen een lichtere instelling hanteren dan in Oostenrijk, dus ik hoop maar dat ze niet te hoog zijn afgesteld…

maartjek op 11 mrt 2019 10:29

@maartjek Als het goed is heb je een uitdraai gekregen. Hier staan de DIN waarden op. Waarschijnlijk is er niets mis met de afstelling. Een goede binding volgt een alles of niets principe. Dat betekent dat er geen uitslag is zolang de kracht het kritieke punt niet overschrijd. Bij mindere bindeningen zie je, met name bij de voorbak dat de de schoen al een beetje beweging komt voordat het kritieke punt bereikt is. Als de zijwaardse kracht afneemt komt de schoen weer terug in de binding. Pas bij het kritieke punt hoort de schoen uit de binding te komen en idealiter, daarvoor, goed gefixeerd te zitten. Waarschijnlijk zijn je bindingen ook een upgrade waardoor het lijkt of er meer kracht op moet komen voordat er een release plaatsvind.
Ik zelf ben meestal meer bevreesd voor een pre-release dan voor een te late release. Met name in de buckels is een pre-release niet ongewoon en soms zelfs gevaarlijk.
Dat het meer kracht kost om in de binding te klikken heeft niet veel te maken met de DIN instelling. Dat is meer een reflectie van de rubuustheid van de binding
Er is inderdaad een verschil tussen mannen en vrouwen. In Oostenrijk en andere landen wordt daar net als in Frankrijk rekening mee gehouden. Het aantal fouten dat hierbij gemaakt wordt is verwaarloosbaar klein.

*bericht bewerkt door dokteruk op 11 mrt 2019 11:02

Ever tried the Thermo V20's? Good luck!

@maartjek Nee dat betekent niet meteen dat je een zwaardere instelling hebt gekregen. Dit ligt ook aan het type binding. Maar je kunt zeker even kijken naar je instellingen als je geen uitdraai hebt gegeven. Als je wilt kun je die hier doorgeven / of via PM met mij bespreken als je dat liever doet.

@dokteruk Bindingen hebben geen alles/niets instelling. Lees even het stukje hierboven over elasticiteit. Dat je dit niet altijd kan voelen is wat anders. Het kritieke punt is het punt dat de schoen gaat bewegen, het uitslag moment ligt bij ‘elastische bindingen’ hoger.

Ik ben het met je eens dat een pre-release ook gevaarlijk kan zijn, maar er staan teveel bindingen te zwaar (veel te zwaar) afgesteld, en pre-releases hebben vaak ook andere oorzaken dan de DIN-waarde. Daarnaast bij een goede ski-techniek klikt een binding (ook in de buckels) niet zomaar uit. En een simpele val is vaak niet zo gevaarlijk. Een binding die niet op tijd uitklikt is dat heel vaak wel.

Als laatste gebruikt Oostenrijk nog regelmatig slechts ISO 11088 en daar wordt helaas geen verschil tussen mannen en vrouwen gemaakt. Deze waarde -15% geeft een aardige waarde voor dames.

Click. Click. Peace

Ook zegt makkelijker in of uitklikken weinig over de robuustheid van bindingen. Look-bindingen klikken bijvoorbeeld eenvoudiger dan marker bindingen, terwijl de topmodellen van beide merken gewoon erg goed zijn… Het ligt maar net hoe de binding ontworpen is.

Click. Click. Peace

Ah thnx! Ik hoopte al dat het met de ‘nieuwheid’ van de binding te maken had (mijn oude ski’s gingen al wat jaartjes mee). Ik heb nu de Salomon WMax 12 met Salomon XT10-bindingen erop.
Ik heb idd een uitdraai gekregen, met daarop Soll-Werte (van 58-58-229), Ist-Werte (GUT) en Bind.-Werte (6.50). Is voor mij abacadabra :)

@Rogier ik heb alles nog een keer doorgelezen en ga mee met je in het verhaal. Sorry voor de verwarring. Toch is het mijn ervaring dat een een binding uit een hoger segment van hetzelfde merk meer kracht kost om in te klikken dan van een lager segment met dezelfde DIN.
Dat verschil tussen Look en Marker neem ik ter kennisgeving aan omdat ik nooit een Look heb gehad en een Marker voor mijn een big No-No is na 2 beenbreuken mede door defect (geen verkeerde afstelling) van de binding.

*bericht bewerkt door dokteruk op 11 mrt 2019 11:21

Ever tried the Thermo V20's? Good luck!

@Maartjek Als je je zoollengte, je gewicht, je lengte en je skiniveau (en stijl (voorzichtig of lekker knallen)) doorgeeft kijk ik wel even mee.

Click. Click. Peace

@Rogier
misschien een beetje off topic of anders kan je mij misschien naar een correcte link doorverwijzen. Maar als wij online skies boeken voor ons vertrek, heb je de keuze tussen verschillende niveaus ski gaande van beginners tot ver gevorderden (bv, 5ster of 6 ster). Hoe kan je nagaan als je je skimateriaal gaat afhalen in de desbetreffende winkel waar je online geboekt hebt of je materiaal wel degelijk bv dan een 6 ster is ipv bv een 4 ster?

@Rogier
Ik heb afgelopen december mn vkb afgescheurd met een offpiste training. De vooruitzichten qua genezing zijn goed dus volgend jaar gaan we weer. Nu is mijn vraag is het dan verstandig om ze iets lichter te zetten of gewoon zo houden? Bvd

@Ralph83 Dat ligt eraan welke waarde je hebt. Stuur me desnoods even een PM… met al je gegevens.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie