Sneeuw in het zuiden en föhn in het noorden

Henri op 06 maart 2019· 5 reacties

Roel had gisteren een prachtige dag in het skigebied van Dorfgastein

Na een mooie dag in de Alpen staan de komende twee dagen in het teken van de südföhn voor de noordalpen en een verse laag sneeuw voor de zuidkant. Plaatselijk kan er maar liefst een halve meter sneeuw vallen!

Opkomende südstau

Doordat de wind wat meer naar het zuidwesten draait, ontstaat er in de loop van vandaag stuwing vanuit het zuiden die voor sneeuw zorgt aan de zuidkant van de Alpen. Deze stuwing gaat door tot morgenmiddag, waardoor er op sommige plekken in totaal een halve meter sneeuw kan vallen. Koplopers zijn het Zwitserse Tessin en in Italië het noorden van Piemonte (Val d’Ossola) en het westen van Lombardije (Valchiavenna). Bekende skigebieden zoals Andermatt, Madesimo en minder bekende gebieden zoals Bosco-Gurin en San Domenico profiteren volop en krijgen er ongeveer 30 tot 50 centimeter sneeuw bij boven de 1200 tot 1400 meter. Doordat de sterke zuidelijke stroming niet bijzonder koud is, kunnen inneralpiene gebieden net ten noorden van de Alpenhoofdkam ook meeprofiteren.

De bewolking is gearriveerd in San Domenico

De zuidelijke stuwing is minder krachtig in de Dolomieten en de Zuid-Franse Alpen, doordat het drukverschil tussen de noord- en zuidkant minder hoog is. Hierdoor blijven deze regio’s grotendeels gespaard en zullen er geen grote hoeveelheden vallen. In de Dolomieten en Osttirol kan het vannacht en morgenochtend sneeuwen vanaf 1500 meter, maar het blijft hier bij maximaal 10 tot 20 centimeter. In de Zuid-Franse Alpen verwacht ik ook maximaal 20 centimeter.

De verwachte sneeuw aan de zuidkant van vandaag en morgen

Südföhn voor de noordalpen

Afgelopen nacht heeft een storing in het oosten van Oostenrijk nog voor wat sneeuw gezorgd. Ook bij Roel in Dienten heeft het 2 à 3 centimeter gesneeuwd. Inmiddels is het er weer zonnig. Vandaag neemt de föhn aan de noordkant van de Alpen toe in kracht. Windstoten tot boven de 150 kilometer per uur zijn mogelijk in de Noord-Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk. In Oostenrijk is de föhn aanvankelijk iets minder hevig dan in de rest van de noordalpen, maar ook hier zullen wederom hogere liften moeten sluiten. Daarbij is het vandaag een stuk warmer dan gisteren. In de dalen kan het ruim 15 graden worden. De nulgradengrens ligt ver boven de 2000 meter.

Een mooie start van de dag in Dienten (Höchkönig)

Inkomend koufront vanuit het westen

Morgen wordt de föhn ook in Oostenrijk nog wat sterker, waardoor er nog meer liften zullen sluiten. Terwijl de föhn in Oostenrijk tot in de dalen reikt, nadert vanuit het westen het nieuwe koufront die een einde maakt aan de südföhn. In de ochtend begint het al te sneeuwen in Frankrijk en het westen van Zwitserland en in de loop van de middag bereikt het koufront ook Oostenrijk. Bij een dalende sneeuwgrens van ongeveer 1600 naar 1000 meter kan er zo’n 10 centimeter sneeuw vallen. Voordat het koufront Oostenrijk bereikt, kan het met temperaturen tussen de 15 en 20 graden wederom erg warm worden.

Blijvend wisselvallig

Ook in de komende dagen blijft het wisselvallig. Terwijl de inneralpiene gebieden wat meer zon mee kunnen pakken, zijn er vrijdag de hele dag sneeuwbuien actief met een sneeuwgrens rond de 1000 meter. In de dagen hierna blijven er storingen overtrekken die voor sneeuw zorgen vanuit het westen. Doordat er in het weekend wat zachtere lucht wordt aangevoerd, schommelt de sneeuwgrens op zaterdag tussen de 1000 en de 1500 meter. Aan het eind van het weekend komen de Alpen weer in koelere lucht terecht waardoor de sneeuwgrens weer wat kan dalen.

Het sneeuwdek in Willingen is inmiddels erg dun geworden

Grijs weer in het Sauerland

Na wat verse sneeuw en op het eind van de middag wat opklaringen gisteren gaat de temperatuur vandaag weer omhoog in het Sauerland. Hoewel de zon zich vandaag niet vaak laat zien, kan het kwik toch stijgen naar ongeveer 8 graden in de hooggelegen delen van het Sauerland. Vanaf morgenmiddag wordt het langzaam weer kouder en kan het weer sneeuwen. Met name zaterdag kan er misschien zelfs wel 10 centimeter sneeuw vallen. De temperatuur ligt wel in het grensbereik, dus het kan af en toe overgaan in natte sneeuw of regen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.
Rogieradmin6 maart 2019 · 10:23

Het kleine skigebiedje Correncon en Vercors is helemaal gesloten vanwege de zware windstoten, al boven de 110 km/h

Click. Click. Peace
Rogieradmin6 maart 2019 · 10:29

Ook in de Pyreneeën trouwens, Saint Lary blijft ook dicht vanwege storm.

Click. Click. Peace
Pascal46 maart 2019 · 11:08

Vertrekken vrijdag naar Naßfeld in Karinthië, blijkbaar krijgen we verse sneeuw, hopelijk speelt te wind ons geen parten.

bartvwg6 maart 2019 · 11:09

Prima weerbericht alweer!

Edwin.6 maart 2019 · 12:12

(Cumulatief) Neerslagrijke periode komt eraan. Uiteraard een lang tijdbestek, maar dat komt keer op keer terug

Not all who wander are lost

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.