Getest: Toko Ski Vise Freeride - skiklem

Rogier op 12 maart 2019· 16 reacties

Alles is stevig, dat zie en voel je meteen

Als je goed wilt klussen, heb je goed materiaal nodig. Maar goed materiaal is vaak duur. Jaren geleden had ik niet het geld om een goede skiklem te kopen voor het onderhoud van mijn ski’s. Dus kocht ik een goedkope en eenvoudige standaard. Ik had het geld beter in mijn zak kunnen houden want ik plaatste mijn ski’s uiteindelijk vaker midden in een workmate dan op die klem. Begin dit jaar vond ik dat dit echt niet meer kon en kocht ik de Toko Ski Vise Freeride klem. Een, volgens Toko, zeer hoogwaardige atelierklem. Na een seizoenlang waxen en repareren is het tijd voor mijn review.

Hoog eisenpakket

Na jarenlang zelf in skiwinkels gewerkt te hebben, ben ik best veeleisend qua skiklemmen. Een skiklem moet het werk aan je ski’s eenvoudiger maken. Met sommige reparaties (stansen) en met het schrapen van gewaxte ski’s komt er best veel kracht op de latten te staan. Dan moeten deze dus goed in de klem blijven zitten. Er is niets zo vervelend als losschietende ski’s. Tijdens het slijpen van staalkanten kan dat laatste zelfs gevaarlijk zijn. Omdat ik jarenlang met profi-materiaal heb gewerkt, was ik thuis nooit echt tevreden met mijn goedkope houder die ik ooit als ski bum gekocht had. Dit jaar moest het er toch maar eens van komen en bestelde ik de Ski Vise Freeride. De prijs, ongeveer 180 euro, was best een smak geld. En zelfs een paar tientjes meer dan veel concurrenten.

Houder voor 90° en 60°

Hoe te testen?

Een skiklem is typisch zo’n apparaat waar je weinig over nadenkt als het zijn werk goed doet. Als hij dat niet doet, dan is het een ander verhaal. Dan zorgt zo’n apparaat voor ergernis. Mijn eerste vereiste is dat mijn ski’s in de klem moeten passen. Veel klemmen lijken gemaakt voor ouderwetse ski’s. Met ski’s tot 127 mm onder de voet heb ik een klem nodig waar dit soort ski’s eenvoudig inpassen. Verder moet zo’n klem, bij mij in ieder geval, stevig zijn. Als ik ski’s repareer, ga ik namelijk soms hardhandig met een hamer tekeer. Ik heb de klem ondertussen meer dan 6 maanden gebruikt. Ik heb al heel wat ski’s gewaxed en geschraapt, ik heb op drie ski’s een stans geplaatst en met de matige winter die wij in de Zuid-Franse alpen hebben, heb ik mijn staalkanten vaker geslepen dan mij lief is. Tijd voor een conclusie.

In de brede en zeer sterke klem passen ski's tot 155 mm (!)

Het rubber op de klemmen 'plakt' goed

Stevig en handig

Wat meteen opviel toen ik de klem aan het begin van het seizoen thuis kreeg, was dat deze stevig en sterk aanvoelde. Nu, zes maanden later, is dat nog steeds zo. Buiten dat er wat waxrestjes opzitten en een paar minuscule krasjes, is het duidelijk dat deze klem gemaakt is om lang mee te gaan. Verder zijn de schroeven om deze Ski Vise op een werkbank of tafel te zetten erg ruim en draaien ze soepel. Ik heb deze klem op allerlei werkbanken geplaatst. Het past altijd. De klem is erg stevig en doet z’n werk goed. Ik heb nog geen enkele keer een ski gehad die tijdens het waxen, schrapen of repareren uit de houder schoot. Ook is het kunststof die op de klemmen zit van goede kwaliteit en zorgt deze voor veel wrijving. Daarnaast heeft deze skiklem twee hoeken om de ski verticaal in te plaatsen. 90° en 60°, ideaal voor precisie slijpwerk. En die brede ski’s? Met een klem van 155 mm is dat geen enkel probleem. Ik moet grinniken om de twee doodnormale elastiekjes die je bij de klem krijgt om de skistopper omlaag te houden; heel origineel. Dit zijn desondanks twee prima elastiekjes. (Gratis tip: wil je deze elastiekjes zo lang mogelijk goed houden, stop deze dan in een luchtdichte verpakking.) Toko heeft ook een een Ski Vise Race klem welke ‘maar’ tot 90 mm gaat. De klem die de ski’s vasthoudt, is wel duidelijk van andere bouw/vorm dan de klem die ik getest heb. Maar deze raceversie is wel enkele tientjes goedkoper.

Bij de klem krijg je twee goede elastiekjes :-)

Al met al komt deze klem in de buurt van de professionele klemmen waar ik in skiwinkels mee werkte. Tijdens het werken aan mijn ski’s hoef ik niet over de Toko Ski Vise Freeride klem na te denken en dat is een compliment. Deze klem is niet goedkoop, maar nog altijd goedkoper dan de echte, professionele atelierklemmen en qua kwaliteit komt het heel erg in de buurt.

  • Prijs: ca € 180,-
  • Oordeel: Perfecte klem voor iedereen die een stevige skiklem zoekt voor bredere ski’s. Perfect om zelf je onderhoud aan je ski’s mee te doen, als je met de prijs kunt leven.
  • Website: toko.ch
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

GiGi12 maart 2019 · 07:33

Hele fijne skiklem inderdaad. Maar die prijs is de adviesprijs. Ik heb ze twee jaar geleden gekocht voor iets meer dan de helft van die prijs.

Rogierauteur12 maart 2019 · 08:42

@GiGi ik denk dat je hem zeker goedkoper kunt vinden. Ik heb hem ook iets goedkoper gevonden, maar half de prijs is me niet gelukt helaas.

Click. Click. Peace
Alex12 maart 2019 · 10:55

Mooi ding. Moet ik ook maar eens gaan overwegen, want degen die ik heb van Holmenkol is niet echt om over naar huis te schrijven.

When life gets too complicated.... SKI
Rogierauteur12 maart 2019 · 11:15

@Alex en het maakt het werk zo, zo veel makkelijker. Ik heb zelf spijt dat ik deze aankoop niet eerder gedaan heb…

Click. Click. Peace
Feli12 maart 2019 · 11:29

Mooi en degelijk spul inderdaad.

Gebruik zelf al een aantal jaren de Toko skivice World cup, deze gaat ook tot 90mm, maar heeft als voordeel dat de tip en tail steunen in hoogte en hoek verstelbaar zijn en ook een klem hebben om de ski te fixeren voor het slijpen.

De Race heeft een vaste hoogte (wel 2 hoeken) en de tip en tail kunnen niet gefixeerd worden. De ski staat dus los in de houder.

Reguliere adviesprijs voor de freeride is overigens € 259,00, de worldcup € 180,00, de race € 150 en er is ook een express, maar die heeft alleen de tip en tail klem, geen middenklem, adviesprijs € 110,00.
Uiteraard zijn ze goedkoper te vinden op het net (ook bij NL leveranciers)

Gaston12 maart 2019 · 11:57

Mooi ding. Moet ik ook maar eens gaan overwegen, want degen die ik heb van Holmenkol is niet echt om over naar huis te schrijven.

Alex op 12 mrt 2019 10:55

Welke heb jij dan Alex want ik dacht dat er weinig kwaliteitsverschil was tussen de klemmen van Holmenkol, Swix en Toko? Gebruik zelf Toko skivice World cup, uitermate tevreden mee.

Tijd voor een uitpakparty?!
Alex12 maart 2019 · 12:16

Ik heb deze:

When life gets too complicated.... SKI
Gaston12 maart 2019 · 12:52

Oh dat is wel een totaal ander model ja, ik dacht al het zelfde model als de test, maar dan van holmenkol.

Tijd voor een uitpakparty?!
Balboa12 maart 2019 · 16:12

Ben al langere tijd op zoek naar eentje waarbij je zowel boards als ski’s goed kunt doen. Zat zelf te denken aan de TOKO boardgrip, maar daar heb je bij andere merken ook varianten op. Los daarvan lijkt het of de meeste uit dezelfde productielijn komen met enkele een ander kleurtje.

Naast het feit dat de hobby sowieso al veel geld kost, vindt ik deze stukjes metaal erg prijzig. Dat weerhoudt me tot nu toe ook nog steeds om te investeren in dit gereedschap. Zal er zeker profijt van hebben, maar als ik het afzet tegen het aantal ski’s en boards wat ik op jaarbasis doe, werken twee tuinstoelen ook best goed:)

Mattie12 maart 2019 · 19:34

Als je een workmate of iets dergelijks hebt dan kun je je board ook op de volgende manier klemmen: doe een paar vierkante balkjes van zo’n 40 cm, die al redelijk strak in de boots passen, in de boots. Trek de veters of boa goed strak aan, zodat de balkjes goed vast in de boots zitten.
Vervolgens ratel je boots lekker strak op je board (bij een step-on of flow binding lukt dit vast ook wel op een of andere manier ;-)).
Draai de constructie om en klem de balkjes vast in de workmate… en het werk kan beginnen.
Na de tuinstoelen oplossing werkt dit voor mij al een paar jaar naar tevredenheid

AdiDassler12 maart 2019 · 22:37

Ik heb vorig jaar deze klemmen aangeschaft voor iets meer dan € 100.

Holmenkol SuperProPlus Worldcup.
Zijn volgens mij vergelijkbaar. Werken prima en voelen degelijk aan. En inderdaad ook met 2 van die simpele elastieken die doen wat ze moeten doen.

Chonn13 maart 2019 · 08:04

@AdiDassler deze skiklemmen van Holmenkol heb ik ook al een aantal jaren in gebruik en ben er erg tevreden over. Heb er toen iets meer voor betaald overigens 😉

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Feli13 maart 2019 · 11:23

@Balboa: de boardgrip is niet geschikt voor ski’s slijpen, de sleuven zijn te diep.
Ik gebruik deze nu overigens ook, gebruikte voorheen de worldcup vise met verbredingsadapters voor boards, maar vooral met schrappen was dat erg onstabiel, daarom toch maar de boardgrip besteld.

Tosti13 maart 2019 · 12:33

@Balboa: Afgelopen jaar de door Rogier getest houders (minus de midden klem) aangeschaft. Ik heb enkel snowboards, dus was in het begin ook een beetje huiverig. Maar ik kan melden dat boards prima te waxen en slijpen zijn met de houders. Beetje goed in het midden leggen en met beleid schrapen, maar het gaat zonder de extra opleggers voor boards ook prima.

Balboa13 maart 2019 · 20:17

@Balboa: de boardgrip is niet geschikt voor ski’s slijpen, de sleuven zijn te diep.
Ik gebruik deze nu overigens ook, gebruikte voorheen de worldcup vise met verbredingsadapters voor boards, maar vooral met schrappen was dat erg onstabiel, daarom toch maar de boardgrip besteld.

Feli op 13 mrt 2019 11:23

Kun je die sleuven niet simpel opvullen met een blokje hout dan?

Feli14 maart 2019 · 08:56

@balboa: dat kan uiteraard, maar ik vondt het met de aantallen die ik per seizoen doe toch makkelijker om iets dedicated te gebruiken in plaats van een tussenoplossing. Daarnaast vindt ik het zelf makkelijker / beter werken als de ski’s goed gefixeerd staan.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.