Wisselvallig maar je kunt (veel) geluk hebben

Roel op 08 maart 2019· 17 reacties

Zonnig en warm, twee kernwoorden deze voorjaarsvakantie in het Salzburgerland

De vakantieweek voor Zuid-Nederland zou wisselvallig, veel wisselvalliger verlopen dan de voorjaarsvakanties van Noord- en Midden-Nederland. Het beschermende hogedrukgebied was verdwenen, maar wie deze week in het Salzburgerland zit is aan zonneschijn niks tekort gekomen. Het wás wisselvallig maar werkelijk alles viel goed, als je de papsneeuw voor lief neemt. Een reconstructie vanuit mijn vakantieadres in Dienten am Hochkönig.

Een zonnige dag gemist

We reden zondag weg, via rustige Duitse snelwegen reden we bij München rond 13.00 uur toch even de file in met opvallend veel gele kentekenplaten. Desalniettemin waren we om 16.00 uur in Dienten waar men al een zonnige dag achter de rug had. Die was ingecalculeerd, de volgende dagen zou het langzaam minder mooi moeten worden.

Relaxdag

Maandag gingen de kinderen op skiles en bleven we ‘in de buurt’ skiën zodat we samen konden lunchen. Een paar dagen eerder leek het erop dat het een sneeuwdag zou worden, maar de storing had wat vertraging opgelopen. Het werd uiteindelijk een droomdag. Wel van een warme soort dus de sneeuw werd snel papperig. Daarom zochten we iets eerder het terras op bij de oefenwei. We moesten de kinderen toch van de skiles halen. Tijdens de lunch had ik met mijn zoon gewed dat het om 18.00 uur zou sneeuwen, vol ongeloof keek ie naar de blauwe lucht en hij nam de weddenschap graag aan. Wat ie niet had gezien was de bewolking die vanuit het westen opdoemde.

Bewolking in het westen rond 13.00 uur

Om half vier trok het langzaam maar zeker dicht en tegen 17.00 uur vielen de eerste vlokken. Weddenschap gewonnen :-)

De laatste dalafdaling naar Dienten

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Verse sneeuw

Dinsdag werden we wakker met een laagje verse sneeuw. Tijdens het halen van de broodjes keek ik uit op de versbesneeuwde afdaling van de Gabühel waar de eerste zonnestralen op stonden. Er was zo’n 2-3 centimeter sneeuw gevallen, hogerop iets meer en dus een kleine opfrisser voor de pistes.

Nadat ik de kinderen naar de skiles had gebracht besloot ik om naar Dorfgastein te rijden in het Gasteinertal. Een dal waar ik nog nooit was geweest dat slechts 20 minuten van Dienten ligt (en waar de Ski amadé skipas geldig is). Hochkönig zou ik de komende dagen nog genoeg zien. Het werd opnieuw een droomdag. Dankzij de verse sneeuw in de Skischaukel Dorfgastein Großarltal maar ook omdat het frisser was en de pistes langer goed bleven. De zon scheen weer volop.

Bovenaan de Fulseck in Dorfgastein

Grossarl

Föhn

De woensdagochtend was bijna een kopie van de dag ervoor. De volgende sneeuwstoring was wederom in de nacht gepasseerd waardoor we met verse sneeuw wakker werden.

Woensdagochtend

Omdat Gastein goed bevallen was gingen we nu een halve dag naar de Schlossalm bij Bad Hofgastein. Het was de dag van de grote föhn. Maar föhn betekent niet dat het weer slecht is. Vaak schijnt de zon dan volop, er is alleen kans dat de liften dichtgaan vanwege de harde wind maar dat risico namen we. Gelukkig passeerden de ergste stormwinden pas in de loop van de middag, en dus werd het de derde mooie dag. De sneeuwkwaliteit was echter bijzonder wisselend. Vanaf 11.00 uur was het paprijden, alleen op hogere noordhellingen bleven de pistes goed. En op hellingen waar continu sneeuw naartoe werd geblazen. Die pistes bleven goed doordat de papsneeuw steeds een nieuw laagje stuifsneeuw kreeg.

Veel stuifsneeuw

Hogerop prima pistes

Op de dalafdaling naar Bad Hofgastein paprijden

Airco in de gondel?

Donderdag bleven we gewoon in Hochkönig en dat blijven we tot en met zaterdag doen om met de kinderen te skiën. Opnieuw scheen de zon en het had niet gevroren door de föhn die nog hard doorblies. De pistes in het dal waren nu vanaf het begin papperig en het was warm. Mijn zoon vroeg rond een uur of 11 of ze geen airco in de gondel hadden. We waren bewust vroeg opgestaan en naar het oosten richting Mühlbach am Hochkönig geskied om zo lang mogelijk in goed weer te kunnen skiën. 's Middags zou vanuit het westen de regen komen. In een langgerekt skigebied als Hochkönig (15km van de ene naar de andere kant) kan dat net een half uurtje droog weer schelen.

Tot 10.00 uur waren de pistes goed en rustig in Mühlbach

Om 12.00 uur trok het dicht en een uurtje later begon het te regenen wat het de rest van de dag heeft gedaan. De middag is dus met spelletjes en het typen van dit blog gevuld.

Geluk

Of we de laatste twee dagen van de vakantie net zoveel geluk hebben betwijfel ik. Tot nu toe zat bijna alles mee omdat de sneeuw steeds in de avond en nacht overtrok. De zon scheen iedere dag en afgezien van de papsneeuw hadden we weinig te klagen. De Zwitserlandgangers maar ook de mensen in Vorarlberg hadden minder geluk met de timing. Daar viel juist overdag regelmatig neerslag, soms bij een relatief hoge sneeuwgrens. Wat dat betreft dacht ik vaak terug aan het artikel dat ik van tevoren schreef over het weer tijdens de carnavalsvakantie. Van de gevreesde grijze skidagen is, in het Salzburgerland tenminste, weinig uitgekomen. Maar geluk speelde een grote rol.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Jancool8 maart 2019 · 07:37

Hello!
Volgende vrijdag gaan wij met ons 10 naar Zillertal , Oostenrijk een weekje boarden. Ik zie dat er hoge tempereturen uitgegeven worden. Aan wat mogen wij ons verwachten van regen en sneeuwkwaliteit ?

Thnx 4 helping !

Harm8 maart 2019 · 07:42

Prachtige pistes aan de Grossarl kant hè Roel? Ik zat daar 3 weken geleden. Wat een fenomenale rode racebanen van 2000 naar 850 meter. De kant van Dorfgastein (waar wij zaten) vond ik ook lekker, maar Grossarl kant vond ik fijner…

Ben overigens erg benieuwd wat de voorspelde sneeuw gaat doen voor festival Tomorrowland op Alpe d’Huez. Organiseren ze een festival op één van de meest zonnige plekken in de Alpen, krijgen ze zo’n week voor de kiezen… :p

Harm8 maart 2019 · 07:43

Hello!
Volgende vrijdag gaan wij met ons 10 naar Zillertal , Oostenrijk een weekje boarden. Ik zie dat er hoge tempereturen uitgegeven worden. Aan wat mogen wij ons verwachten van regen en sneeuwkwaliteit ?

Thnx 4 helping !

Jancool op 8 mrt 2019 07:37

Waar zie jij die hoge temperaturen?

https://www.wintersport.nl/skigebieden/zillertalarena/weersv…

Zie 14-daagse…

Jancool8 maart 2019 · 07:55

Hello!

Volgende vrijdag gaan wij met ons 10 naar Zillertal , Oostenrijk een weekje boarden. Ik zie dat er hoge tempereturen uitgegeven worden. Aan wat mogen wij ons verwachten van regen en sneeuwkwaliteit ?

Thnx 4 helping !

Jancool op 8 mrt 2019 07:37

Waar zie jij die hoge temperaturen?

https://www.wintersport.nl/skigebieden/zillertalarena/weersv…

Zie 14-daagse…

Harm op 8 mrt 2019 07:43

Oke thnx,

Heb al andere voorspellingen gezien ;)

Hopla !!

bartvwg8 maart 2019 · 08:01

Mooi weerberichtverslag! Al met al nog best goed weer gehad, alleen jammer van dat dagje regen.

Harm8 maart 2019 · 08:14

Oke thnx,

Heb al andere voorspellingen gezien ;)

Hopla !!

Jancool op 8 mrt 2019 07:55

Komt bij dat het nog ver weg is hoor. Medio volgende week is er met meer zekerheid te zeggen hoe het weer wordt…

Jst818 maart 2019 · 09:08

Roel wij zitten in pds Zwitserse zijde. Wij hebben tot nu toe idd 2 sneeuwdagen gehad, echter de sneeuwgrens lag op 1500m dus dat was echt mazzel hebben. De pistes beginnen hier op 1600m. Echter de papsneeuw is herkenbaar op de warmere fohndagen. Vandaag wederom wat lichte sneeuwval met temperaturen net onder 0. Prima alweer en de pistes liggen er fantastisch bij na de 20cm vers van gister. Overal worden lawines afgeknald. Bijzonder om mee te maken.

Roelauteur8 maart 2019 · 09:15

Na heel veel regen sinds gistermiddag, vanmorgen toch weer wit en nu schijnt de zon weer. Het is bijna niet te filmen:

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Shane8 maart 2019 · 09:36

Na heel veel regen sinds gistermiddag, vanmorgen toch weer wit en nu schijnt de zon weer. Het is bijna niet te filmen:

Roel op 8 mrt 2019 09:15

Salzburgerland he… Ik heb regelmatig met afgunst zonnige Salzburger webcams bekeken als ik ergens in Tirol of Vorarlberg in de bewolking zat… Wetenschappelijke waarde 0,0 natuurlijk :D, maar toch.

I can stick uphill ice, on my saucer...
dan588 maart 2019 · 09:36

@Roel

Bijzondere foto : Licht uit , spot aan!

Born to run. B.S.
Edwin.8 maart 2019 · 10:14

Na heel veel regen sinds gistermiddag, vanmorgen toch weer wit en nu schijnt de zon weer. Het is bijna niet te filmen:

Roel op 8 mrt 2019 09:15

Sowieso zijn de eerste opklaringen na een storing 1 van de mooiste dingen in de bergen,vind ik. Dat wolkenspel met de zon en de langzaam tevoorschijn komende bergen. Zeker als je in een gebied zit met hoge bergen.

Not all who wander are lost
Elly38 maart 2019 · 12:47

Leuk te lezen @Roel, wij gaan ook regelmatig naar Gasteinertal of naar Alpendorf, maar toch is er in Dienten altijd meer sneeuw ;) Komende week nog aardig wat sneeuw voorspeld wij gaan het zien of we eerst nog moeten schuiven voordat we kunnen parkeren. (hoop het stiekem wel).fijne dagen nog en goede reis terug.

Dienten Die Alte schule
PaulPalmpje8 maart 2019 · 16:44

Papsneeuw inderdaad ook hier in het Alpbachtal. Gisteren zijn 3 van ons al snel gestopt en de laatste der Mohicanen had het om 12u ook al gehad. Vanochtend was het niet veel beter maar we hebben er nog maar wat van gemaakt op de laatste skidag. Ik zag vanmorgen in de Tiroler krant dat er een Nederlander hier verongelukt is. Weet niet precies waar maar met de informatie die ik heb denk ik wel waar het misgegaan is. De man verloor een ski, gleed 70m over de piste en toen head-first het bos in - men spreekt over een eenzijdig ongeval. Behalve de ambulance die we hoorden verder niets van gemerkt. Op die afdaling zitten twee lastige stukken piste (voor de minder goede skiër zeker) en eentje waar je dan het bos in zou kunnen glijden. Met de condities van gisteren kan daar van alles misgaan - maar toch moet er iets geks gebeurd zijn want allerlastigste stukken zijn met netten e.d. beveiligd.

*bericht bewerkt door PaulPalmpje op 08 mrt 2019 16:45

Roelauteur8 maart 2019 · 16:45

Prachtige pistes aan de Grossarl kant hè Roel? Ik zat daar 3 weken geleden. Wat een fenomenale rode racebanen van 2000 naar 850 meter. De kant van Dorfgastein (waar wij zaten) vond ik ook lekker, maar Grossarl kant vond ik fijner…

Harm op 8 mrt 2019 07:42

Grappig mijn ervaring was precies andersom. Grossarl vond ik ook zeker leuk, maar de lange afdalingen aan de Dorfgastein-kant heb ik net iets vaker gedaan. Die waren ook wat rustiger.

@Elly3 Hochkönig heeft inderdaad véél meer sneeuw dan Gastein. Toch een wat trieste aanblik geeft dat het dal meteen, en het is niet alleen nu dat er weinig sneeuw ligt.

Vandaag hadden we een hele wisselende dag:
https://twitter.com/WeermanRoel/status/1104041681534550018

*bericht bewerkt door moderator (Roel) op 30 nov 2020 09:26

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Tjeerd698 maart 2019 · 18:33

Grappig om te lezen dat het weer in Schladming (waar ik ben) ongeveer een uur later is dan dat in Dienten zoals @Roel beschrijft. Precies die opvolging van regen/sneeuw, zon, mist en later op de middag stevige regen (geen hagel gelukkig).

Sander-Dingemanse8 maart 2019 · 19:47

Leuk om te lezen, wij zitten in Bramberg am Wildkogel.
Bijna exact hetzelfde, donderdagmorgen liftsluiting vanwege de wind.
Papsneeuw maar overwegend zonnig.
Het was een succes met onze jongens (8, 10 en 13 jr.) hier.

Peter308 maart 2019 · 22:36

Ook in Seefeld (Tirol) tot nu toe absoluut geen klagen gehad. Zeker tot de middag eigenlijk prima dagen gehad en de sneeuwkwaliteit vond ik met die hoge temperaturen verrassend goed. Natuurlijk papperig op laagste deel maar voor de rest geen klagen.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.