Eerst regen en daarna een pak sneeuw voor de noordalpen

Henri op 10 maart 2019· 16 reacties

Een typerend beeld voor de noordalpen vandaag: grijs en af en toe een regenbui

We kunnen ons opmaken voor een flink pak sneeuw in de noordalpen. Boven de 2500 meter is er vanaf de Franse noordalpen tot aan de Arlberg een accumulatie van meer dan 1 meter sneeuw mogelijk! Een westelijke stroming zorgt voor erg dynamisch weer, waarbij de Alpen niet altijd in koude lucht zitten. De sneeuwgrens kan hierdoor af en toe stijgen, maar er zijn ook veel momenten met sneeuw tot in de lagere dalen.

Totale sneeuwaccumulatie voor de komende 6 dagen

Vandaag stormachtig en tijdelijk warmer

Verspreid over de dag kunnen er in de gehele noordalpen buien voorkomen, waaruit zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw kan vallen. Omdat de Alpen vandaag in warmere lucht zitten, ligt de sneeuwgrens vrij hoog. Deze schommelt tussen de 1500 en de 2000 meter. De zuidkant van de Alpen krijgt minder mee van deze regen en sneeuw. Met name in de Dolomieten kunnen opklaringen voor een hele mooie dag zorgen. Met een nulgradengrens die tijdelijk oploopt tot de 2500 meter is het ook hier warm.

Regen en wind in de noordalpen, zoals hier op de Wendelstein in Zuid-Duitsland

Ruimte voor de zon in San Cassiano/Alta Badia (Dolomieten)

Helaas zal het net zoals in Nederland vandaag erg hard kunnen waaien. Boven de 2000 meter moet je rekening houden met windstoten tot ruim boven de 100 kilometer per uur. Hierdoor blijven vandaag bijvoorbeeld de verbinding tussen Ischgl en Samnaun en ook het gletsjerskigebied van Sölden gesloten.

Veel gesloten liften in Ischgl-Samnaun

Het nieuwe koufront ligt al op de loer. Dit bereikt de Alpen tegen het einde van de avond, waardoor er nieuwe neerslag aan komt zetten met een dalende sneeuwgrens.

Morgen sneeuw tot in de dalen

Met het passeren van het koufront daalt de sneeuwgrens rap tot onder de 1000 meter, tijdelijk zelfs tot op 600 meter hoogte, waardoor het op veel plekken tot in het dal gaat sneeuwen. De stuwing vanuit het noordwesten zorgt voor 10 tot 30 centimeter sneeuw in de noordalpen. Doordat de neerslag een buiig karakter heeft, kan het van tijd tot tijd hevig sneeuwen. Zelfs onweer is niet uitgesloten. Tussen de buien door kan het op sommige plekken (met uitzondering van de echte staugebieden) af en toe ook even opklaren. We hebben wederom te maken met een stormachtige wind, waardoor ook op maandag veel liften hoogstwaarschijnlijk noodgedwongen dicht blijven.

In Italië kunnen de skigebieden dicht bij de alpenhoofdkam wat sneeuw meepakken, maar de rest van de gebieden krijgen te maken met een nordföhn en bijbehorende opklaringen. Hoe zuidelijker, des te meer kans je hebt op een zonnige dag.

Korte adempauze

Terwijl het dinsdagochtend nog tijdelijk kan sneeuwen in het oosten van Oostenrijk door de resten van de stau, verdrijft een warmtefront vanuit het westen de kou. Het kan van de Franse Alpen tot aan Tirol een mooie skidag worden met brede opklaringen. Ook in de gehele zuidalpen wordt het een schitterende dag. Een nieuw front ligt wel weer op de loer en nadert vanuit het westen, waardoor in de namiddag de bewolking in de Franse en Zwitserse Alpen weer toeneemt.

Het zoncijfer voor dinsdag. De meeste regio's krijgen de zon te zien

Het front dat in de nacht in de Franse en Zwitserse Alpen voor wederom 10 tot 20 centimeter sneeuw gaat zorgen, trekt op woensdag verder over de Oostenrijkse Alpen, waardoor het hier tot in de middag door kan blijven sneeuwen. Ten westen van Innsbruck klaart het snel op en kan het nog een hele mooie dag worden met af en toe een sneeuwbui tussendoor.

Een zwakke kern van lage druk ligt tijdelijk boven de Po-vlakte, waardoor er met name in Karinthië en in Slovenië een verse laag sneeuw kan vallen. De Dolomieten krijgen hier volgens de huidige berekeningen nauwelijks wat van mee, maar bij een kleine verschuiving kan het toch nog zo zijn dat het ook hier op woensdag tijdelijk kan sneeuwen.

Donderdag en vrijdag kan het wederom veel sneeuwen in de noordalpen, maar hier kom ik morgen op terug.

Na een sneeuwbui in de ochtend nu ook regen in Willingen

Ook onstuimig in het Sauerland

In Willingen zijn inmiddels alleen de Sonnenhang en de Ritzhagen nog open, maar in Winterberg is nog de hele hoofdas open. In de ochtend kan het nog sneeuwen in de hogergelegen gebieden van het Sauerland. Helaas gaat de sneeuwgrens in de loop van de ochtend omhoog, waardoor de sneeuw over zal gaan in regen. Houd ook rekening met zware windstoten overdag en in de avond. Pas in de avond wordt het weer kouder en kan de regen weer overgaan in sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Sidinic10 maart 2019 · 13:23

Hoop dat het wat meevalt morgen. Wij vertrekken naar Ischgl

Sjaak2710 maart 2019 · 13:54


Kronplatz vandaag, mooi en warm. Morgen wellicht wat sneeuw?

Pedroworld10 maart 2019 · 15:19

Net terug van weekje Hochkonig (Dienten) 6 dagen prachtig weer gehad, was er warm met momenten, maar door de
massa’s sneeuw geen probleem op de pistes.
Prachtig gebied, niet al te druk en leuke familiale sfeer, één dagje Flachau meegepikt maar doe ik nooit meer, veel te druk
denk dat onze noorderburen aandelen hebben van Flachau, wat was me dit zeg.

KarinEs10 maart 2019 · 16:58

Eind van de middag opklaringen Dienten. Inwoners verwachten deze week geen sneeuw van betekenis.

Karin Es
Elly310 maart 2019 · 17:36

@Pedroworld, niet te veel pr he zie dat je bij Christian zat Hotel Hochkönig.
@KarinEs heb je daar Schweinshaxe gegeten bij Agnes? Zie wel op jullie foto’s dat het met de krokusweek van NH drukker was.

Dienten Die Alte schule
KarinEs10 maart 2019 · 17:52

@Pedroworld, niet te veel pr he zie dat je bij Christian zat Hotel Hochkönig.

@KarinEs heb je daar Schweinshaxe gegeten bij Agnes? Zie wel op jullie foto’s dat het met de krokusweek van NH drukker was.
[post]Elly3 op 10 mrt 2019 17:36[/post]

Nee nog niet, aanrader dus? Zeer rustig vandaag ivm Burgemeester verkiezingen in Salzburg.

Karin Es
Roderikv10 maart 2019 · 18:12

IN Mozine/Avoriaz een hele wisselende omstandigheden gehad. Regen, Sneeuw Zon Wind Liften dicht etc. vooral einde dag veel regen ipv licht sneeuw. Hopelijk is het de komende dagen beter

Roderikv10 maart 2019 · 18:12

IN Mozine/Avoriaz een hele wisselende omstandigheden gehad. Regen, Sneeuw Zon Wind Liften dicht etc. vooral einde dag veel regen ipv licht sneeuw. Hopelijk is het de komende dagen beter

Pedroworld10 maart 2019 · 18:29

@Pedroworld, niet te veel pr he zie dat je bij Christian zat Hotel Hochkönig.

@KarinEs heb je daar Schweinshaxe gegeten bij Agnes? Zie wel op jullie foto’s dat het met de krokusweek van NH drukker was.

Elly3 op 10 mrt 2019 17:36

@Elly3 Inderdaad bij Christian, zou ik ieder aanraden ;-)

Stefan_T10 maart 2019 · 20:35

In Frankrijk 's nachts heel veel regen gehad en tot onze verbazing eigenlijk nog best een acceptabele skidag. Nu schrap zetten voor morgen…

DenW11 maart 2019 · 07:42

Had me na dit weerbericht vanmorgen voorbereid op een dik pak wolken, sneeuw en veel wind maar het tegenovergestelde is waar…


Maiskogel Kaprun

Henriauteur11 maart 2019 · 07:46

@DenW de sneeuw bereikt het Salzburgerland en Steiermark wat later. In Vorarlberg sneeuwt het al.

DenW11 maart 2019 · 07:49

Dan gaan we snel naar buiten en nog even genieten van de zon :)

philip199111 maart 2019 · 08:54

@Henri verwacht je dinsdagnacht/woensdagochtend veel last op de wegen opweg naar Gaschurn? Dat het gaat sneeuwen is wel duidelijk maar vind het lastig om de timing in te schatten. We vertrekken morgenavond rond 23.00 uur vanuit regio Utrecht.

Henriauteur11 maart 2019 · 09:14

@philip1991 tussen middernacht en ongeveer 10u 's ochtends verwacht ik in Gaschurn zo’n 5 centimeter maximaal. Veel meer zal het niet zijn. Ik denk niet dat dit heel veel problemen op gaat leveren, maar hou dus wel rekening met sneeuw op het laatste stuk.

philip199111 maart 2019 · 09:29

@Henri Duidelijk, dankjewel!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.