Nog een dag regen en sneeuw voordat de zon terugkeert

Henri op 15 maart 2019· 12 reacties

Verse sneeuw in Bad Gastein gisteren
Verse sneeuw in Bad Gastein gisteren

De afgelopen twee dagen stonden in de noordalpen in het teken van de hevige sneeuwval. De sneeuwgrens lag tijdelijk laag genoeg zodat het tot in de dalen kon sneeuwen. Helaas stijgt vandaag de sneeuwgrens als gevolg van een actief warmtefront. Hierdoor zullen veel gebieden te maken krijgen met regen.

Veel sneeuw, regen en wind

Nadat het in het hooggebergte in de afgelopen dagen op veel plekken al meer dan 50 centimeter heeft gesneeuwd, kan er vandaag opnieuw 30 tot 50 centimeter sneeuw vallen. Een warmtefront zorgt vandaag voor veel sneeuw, maar ook sterk oplopende temperaturen. De sneeuwgrens stijgt op veel plekken naar de 1500 tot 2000 meter. Door de neerslagafkoeling en de koude lucht die nog tijdelijk kan blijven hangen, zal het in de inneralpiene dalen nog wat langer kunnen blijven sneeuwen. Vanmiddag is de meeste neerslag in de Franse en Zwitserse Alpen weggetrokken, maar in Oostenrijk kan het nog tot morgenochtend door blijven sneeuwen met een sneeuwgrens tussen de 1300 en 1600 meter.

Vandaag krijgen alleen de zuidalpen en dan met name de Dolomieten de zon te zien. Overdag kunnen er af en toe ook wat sneeuwbuien overtrekken, die voor wat lichte sneeuw boven de 1400 meter kunnen zorgen.

Het sneeuwt nog keihard in Ski Arlberg
Het sneeuwt nog keihard in Ski Arlberg

Al opklaring in Serre Chevalier, Franse zuid Alpen
Al opklaring in Serre Chevalier, Franse zuid Alpen

Sneeuwstorm hoog in Val d'Isère
Sneeuwstorm hoog in Val d'Isère

Veel sneeuw maar met een hoge sneeuwgrens vandaag
Veel sneeuw maar met een hoge sneeuwgrens vandaag

Zoals gebruikelijk in de afgelopen twee weken gaat deze sneeuwval samen met een stormachtige wind. Gisteren zorgde deze wederom voor gesloten liften in veel skigebieden. Helaas komt daar vandaag geen verandering in, want de wind neemt zelfs nog toe in kracht.

Tijdelijk nog warmer

Morgen loopt de temperatuur nog verder op en begint het op steeds meer plekken op te klaren. De temperatuur schiet hierbij omhoog, met een nulgradengrens die tijdelijk rond de 3000 meter kan liggen. Zondag zorgt de südföhn ervoor dat het nog wat warmer wordt, waardoor het kwik in de laagste dalen kan stijgen tot maar liefst 20 graden. De hogergelegen gebieden moeten rekening houden met een aantrekkende wind door de südföhn. In de middag bereikt een nieuw koufront de westalpen, waardoor het hier weer begint te sneeuwen.

Het is begonnen met regenen in het dal van Megève
Het is begonnen met regenen in het dal van Megève

Harde en hoge sneeuwgrens boven Mayrhofen
Harde en hoge sneeuwgrens boven Mayrhofen

Nog één keer sneeuw, daarna rustig

Terwijl het in de Franse Alpen in de loop van maandag weer op kan klaren met af en toe nog een sneeuwbui, zitten de rest van de Alpen nog in de sneeuw. In totaal kan er zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. In Slovenië valt er misschien wat meer (30cm). Aanvankelijk ligt de sneeuwgrens nog vrij hoog, maar deze zal tijdens het passeren van het koufront snel zakken tot in de dalen. Ook de zuidalpen (ten oosten van Ticino) profiteren van deze sneeuwval, waardoor er ook hier tot wel 20 centimeter sneeuw kan gaan vallen. In de dagen daarna lijkt een afsplitsing van het Azorenhoog het weer te gaan bepalen boven West-Europa, waardoor de gehele Alpen in rustiger weer komen te zitten.

Ook warmer in het Sauerland

Net zoals in de Alpen wordt het ook in het Sauerland vandaag en morgen een stuk warmer. Hierdoor zal de sneeuw vrij snel overgaan in regen. Samen met de stormachtige wind en harde windstoten worden het geen ideale skidagen. Zondag lijkt rustiger te gaan verlopen met ook wat lagere temperaturen. Met name in de ochtend kan het nog even regenen of natte sneeuwen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Dinsdag naar Ischgl en er is nog een bak met sneeuw bij gevallen dus dat zit wel goed. Er is ook een zonnetje op de kaarten te zien dus wordt lekker. Ben alleen wel heel erg benieuwd hoe de sneeuw het gaat houden met de maart-zon.

*bericht bewerkt door wayno op 15 mrt 2019 08:52

Dus:
Vandaag nog sneeuw (ook in de avond/nacht nog? In verband met de keuze Fernpas of Kufstein laat vanavond)
Zaterdag en zondag warm
Maandag sneeuw voor de zuidalpen
Na maandag hoge druk: zon en kou?

null
Dienten vanochtend! 1070m

Karin Es

Hier in Schöneben tot laag keiharde sneeuwval.

Dus:
Vandaag nog sneeuw (ook in de avond/nacht nog? In verband met de keuze Fernpas of Kufstein laat vanavond)
Zaterdag en zondag warm
Maandag sneeuw voor de zuidalpen
Na maandag hoge druk: zon en kou?

GiGi op 15 mrt 2019 09:03

Prima vooruitzichten voor ons Gijs… :)

De neerslagafkoeling hield de sneeuwgrens in Hinterglemm tot 13.00 uur lekker laag (drijfnatte sneeuw) maar nu regent het pijpenstelen.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier nu ook regen ☔ 😝 hoop morgen echt de zon te zien.

Karin Es

Drama wat sneeuw betreft in Wengen. Tussen 1500 en 2000m is er afgelopen 24 uur veel natte sneeuw gevallen, wat resulteerde in stroeve pistes. Gek genoeg was het onder de 1500 beter te doen, vermoeddelijk alleen maar regen gevallen. Rond Kleine Scheidegg is het allemaal wel super gebleven!
Gelukkig rest van de week wel veel verse laagjes sneeuw tot in de dalen gehad.

*bericht bewerkt door Auke83 op 15 mrt 2019 22:46

volgende weekend worldcup finale snowboarden in Winterberg
hopelijk gaan de pistes het nog houden tegen dan , met al de regen van de voorbije 48 u

null
super weer en sneeuwcondities in Les Arcs vandaag (maar ben boven 2000m gebleven, dus weet niet hoe het lager is)

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/3a95f6368d516dbff4f45e31...

Zalig weer in Bettmeralp! In het dal beneden 18gr C ☀️☀️☀️☀️

null
heerlijk vandaag in Maria Alm

Karin Es
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie