Koufront met sneeuw, daarna weer een zonovergoten week

Roel op 17 maart 2019· 23 reacties

Vandaag is het lenteachtig warm in Garmisch-Partenkirchen (D)
Vandaag is het lenteachtig warm in Garmisch-Partenkirchen (D)

Zo’n twee weken heeft het wisselvallige weer geduurd maar er is een nieuwe stabiele hogedrukperiode in de maak. Na een warme zondag trekt er vanaf vanavond een koufront met sneeuw van west naar oost over de Alpen. Daarna keert het zonnige weer terug. Het wordt de zoveelste mooie wintersportweek deze winter.

Regengeultjes

Een klein minpuntje is dat het wisselvallige weer van de afgelopen week niet zo winters is afgesloten. Zaterdag regende het flink aan de hele noordkant van de Alpen. De gevolgen waren gisteren goed te zien op de Steinplatte bij Waidring, overal lagen regengeultjes op de sneeuw. Maar zie ook hoeveel sneeuw er nog ligt, dit is op zo’n 1500 meter.

Talloze regensporen in de sneeuw (Winklmoosalm-Steinplatte)
Talloze regensporen in de sneeuw (Winklmoosalm-Steinplatte)

Wel nog heel veel sneeuw
Wel nog heel veel sneeuw

Zaterdagmiddag en -avond was de sneeuwgrens flink gestegen. Eerste sneeuwde het door neerslagafkoeling nog tot beneden de 1000 meter maar uiteindelijk heeft het vooral in Zwitserland en Oostenrijk tot op 2000 meter nog flink doorgeregend.

Koufront

Sinds gisteren is de rust echter teruggekeerd en vandaag verloopt de dag in de hele oostelijke helft van de Alpen behoorlijk zonnig. In Frankrijk en Zwitserland raakt het vanmiddag bewolkt en daar begint het te regenen en sneeuwen. Die zone, gekoppeld aan een smal maar actief koufront, trekt vannacht en morgen over de rest van de Alpen. Het koelt flink af. Is het vandaag in diverse dalen 15 tot 20 graden, vannacht en morgen sneeuwt het op veel plaatsen vanaf zo’n 1000 meter. De meeste sneeuw is voor het centrale en oostelijke Alpengebied waar lokaal 20 tot 30cm sneeuw valt. In Slovenië en het zuiden van Karinthië misschien nog iets meer.

null

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Meer zon

Morgen ijlen er nog wat storingsresten met lichte sneeuwval na in Zwitserland en Oostenrijk maar de zon komt ook al tevoorschijn. Vanaf dinsdag is het helemaal gedaan met de storingen. Hogedrukgebieden nemen het regime over en vanaf dan schijnt de zon in het hele Alpengebied uitbundig. De kern van het hogedrukgebied komt boven Duitsland te liggen waardoor er een zwakke oostelijke stroming staat. Gelukkig is die lucht nog niet heel warm dus de sneeuwcondities zullen iets langer op peil blijven dan ze dit weekend deden.

In het weekend moet er een wisseling van de wacht gaan plaatsvinden. Het zonnig hogedrukgebied verdwijnt maar een nieuw exemplaar ligt klaar om het stokje over te nemen. Misschien dat dit in de noordalpen vanaf zaterdag meer bewolking en zelfs wat neerslag gaat geven maar zeker is dat niet. Hoe dan ook wordt het deze week weer genieten van typische maartcondities voor wie de latten of het snowboard nog wil onderbinden. Zeker in combinatie met wat verse sneeuw voor morgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gooi er nog eens een sudstau’tje tussen de komende weken @Roel. Graag tegen eind van de maand nog een centimetertje of 30 vers spul in Sulden. 😇
Alvast bedankt. 😜

Bla, bla, bla.

aftellen naar eind maart… 5 dagen sankt-Anton.
@ Roel… zitten we qua zon en hoeveelheid sneeuw op zelfde niveau van vorig jaar? Of is dit jaar uitzonderlijk na de hevige sneeuwval in maart?

Q roel: ik bedoelde januari…

@roel , ligt er nu meer of minder sneeuw in de Alpen , of eerder normaal

Qua zon kan ik het niet zeggen maar wat betreft het sneeuwdek zitten we op veel plaatsen nog boven normaal. Dit plaatje van Zwitserland, centraal gelegen in de Alpen, is een paar dagen oud maar laat dat goed zien.

null

In de zuidalpen is het over het algemeen het karigst.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Di tm za naar Ischgl. Vanaf donderdag is het dooipunt rond 2700mtr.

Wordt dit papsneeuw heel de dag of gaat het nog mee vallen?

@wayno dat zal meevallen. De meeste pistes liggen hoog genoeg en de nachten zijn helder dus de sneeuw kan goed uitstralen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Twijfel nog waar te boeken voor morgen maandag tot zaterdag, Frankrijk of Oostenrijk.
Er wordt iets meer sneeuw verwacht in Oostenrijk maar de grote skigebieden liggen in Frankrijk wel hoger.
Overnachting vinden is dan wel iets makkelijker in Oostenrijk.
Hoe is het gesteld met de drukte in de grotere hogere skigebieden in Oostenrijk tijdens deze periode (Arlberg, Ischlg, Serfaus FL)?
In Frankrijk weet ik uit ervaring dat het nu helemaal niet druk gaat zijn.
Haat aanschuiven aan de liften :-)

Gisteren en vandaag Kaiserwetter in Dienten met genoeg sneeuw :D

null

Dienten Die Alte schule

In Cervinia gaf de thermometer bij de lift in het dorp (op 2000 meter) vanmiddag 28 graden aan. Die was een beetje van slag denk ik, maar warm was het zeker. Laat maar komen dat koufront!

Hier in de Dolomieten was het ook warm (12 graden op 1500m), maar het was tot einde middag echt heel zonnig. Dat betekende dus op zuidhellingen snel wat zachtere sneeuw maar het was, net als gister, een heerlijke dag.

Naast de pistes ligt, op wat noordhellingen na, weinig sneeuw. Voor het winterse plaatje moet je dus niet in de Dolomieten zijn, maar om heerlijk op goede pistes in de zon te skien dus wel :).

Ben benieuwd of en hoeveel sneeuw er valt en wanneer de zon doorbreekt, maar dat lijkt dus wel goed te komen morgen.

Zuidhelling (2200m denk ik?):

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/b7bbc059f38ec0b4d3fabd16...

En op 1500m is er naast de piste niets meer:

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/915c98c38fb795d59da4bde3...

Maar het skien is echt heel goed te doen! Hopelijk valt er genoeg voor een winters plaatje maar weinig kans volgens mij.

*bericht bewerkt door Roy83 op 17 mrt 2019 17:27

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Hoe is het gesteld met de drukte in de grotere hogere skigebieden in Oostenrijk tijdens deze periode (Arlberg, Ischlg, Serfaus FL)?
In Frankrijk weet ik uit ervaring dat het nu helemaal niet druk gaat zijn.
Haat aanschuiven aan de liften :-)

FrankB op 17 mrt 2019 15:51

Dan moet je in ieder geval niet naar Sölden gaan, daar is het best behoorlijk druk. Vandaag uitgeweken naar Obergurgl, echt een verademing.

Echt fantastische vooruitzichten voor onze week en ik ben al zo verwend begin januari en begin februari. Drie weken bijna onafgebroken zon gehad tijdens mijn vakanties dit jaar. Met recht het mooiste seizoen wat ik meegemaakt heb, zowel qua sneeuwhoogte in de Alpen als qua weer.

Mr. Slow

In Frankrijk weet ik uit ervaring dat het nu helemaal niet druk gaat zijn.
Haat aanschuiven aan de liften :-)

FrankB op 17 mrt 2019 15:51

Hier in Les Arcs nagenoeg geen wachttijden. Hooguit eens 5 min, maar vaak zit bijna onmiddellijk op de lift. Sneeuwkwaliteit ook goed, en voldoende. Zelfs in Vallandry op 1600 nog steeds prima deze middag.

Hier in Juns ca 15 cm gevallen vannacht

null

In SFL vandaag flink verbeterde condities ten opzichte van een dag daarvoor. Onderin wel slush af en toe maar dat valt echt reuze mee. Qua drukte vandaag: bij geen enkele lift hoeven wachten. Het weekend was wel iets drukker maar ook dat mag geen naam hebben.

Heerlijk skiën vandaag, alleen op de piste ;)
@Roy83 1500 mtr in Dienten :D wat een verschil

null

Dienten Die Alte schule

@elly3 waar is de blauwe lucht ;)?

Gister op ca 1800m (een uurtje voor t open trok):

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/24030c076096fe394ffad76a...

Maar voor de meters sneeuw moet je hier niet zijn. Voor lekker rustige pistes in de zon wel!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Roy83 er vallen nog wat laatste vlokjes maar straks is het weer strak blauw net als het weekend, veel plezier nog in de Dolomiti.

Dienten Die Alte schule

@Elly3

Show it with a picture please. 😎

Born to run. B.S.

Oke @dan58 even zon gehad om 15 uur begon het weer wat te sneeuwen, maar het was heerlijk skiën.

null

null

null

Dienten Die Alte schule

In Solden vanmorgen wat bewolking en enkele sneeuwvlokken in de middag steeds meer zon,en erg rustige pistes. Die er fantastische bijliggen,Ook de dal afdaling was op de laatste paar honderd meter nog goed te doen.

@Elly3

Wat 'n hopen sneeuw.👍

Born to run. B.S.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie