Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Voorjaarsskiën niet voor iedereen!

Rogier op 18 maart 2019· 64 reacties

Echte voorjaarscondities op de piste in de vroege ochtend

Zoals ik op de site maar al te graag laat merken ben ik echt verslingerd aan skiën in het in voorjaar. Maar soms vergeet ik in mijn enthousiasme ook wel eens dat voorjaarsskiën misschien niet ideaal is voor elke wintersporter. Want er kleven ook wat nadelen aan het skiën in de maanden maart, april en mei.

Slush en natte sneeuw

Hoe goed je je ook aan onze gebruiksaanwijzing houdt, als je de gehele dag wilt skiën ontkom je op een gegeven moment niet aan slush of natte sneeuw. Als je slush niets vindt (ik kan er zelf altijd wel van genieten om lekker door een dik pak slush-puppy sneeuw te knallen) en je wilt per se ook nog lange middagen skiën of boarden, dan is het voorjaar niets voor jou. Als je geen slush-liefhebber bent, maar het prima vindt om vanaf een uurtje of één een terrasje op te zoeken dan kun je het voorjaar nog wel overwegen.

Groene dalen

Als jij graag in een echt winterlandschap zit en zeker geen korte broek mee wilt nemen op wintersport dan is het voorjaar niets voor jou. Want vanaf half/eind maart is het overdag soms echt warm in de dalen. De weilanden worden groen en met uitzondering van de allerhoogste dorpen zit je nog maar zelden in een besneeuwd landschap. Als je dat belangrijk vindt kun je beter wat eerder op wintersport gaan. Op hoogte ligt er trouwens meer sneeuw in het voorjaar dan in de winter. Maar de dalafdalingen worden toch echt minder vanaf half maart…

Hoog in de bergen wit, de dalen groen

Slecht weer bestaat

In de winter zeg ik weleens als grap dat slecht weer niet bestaat. Want je hebt een zonnetje of het sneeuwt. En als het sneeuwt kun je genieten van de verse poeder tussen de bomen. In het voorjaar ligt dat wat genuanceerder. Alhoewel het in de lente traditiegetrouw mooi weer is, sneeuwt het op hoogte nog regelmatig. De sneeuwgrens ligt echter vaak hoger dan in de koudere maanden. Dat betekent dat je best vaak de verse sneeuw boven de boomgrens moet zoeken, en daar heb je dan verdraaid weinig zicht. Tussen de bomen is de sneeuw (als het geen regen is) vaak nat en geen geweldige poeder. Echter als de zon eenmaal doorbreekt is het hooggebergte spierwit en heb je de dag van je leven. Ook kan het, en dat gebeurt stiekem best vaak, nog verdraaid laag sneeuwen…

Niet alleen maar goed nieuws

Voorjaarsskiën heeft dus een gebruiksaanwijzing. Ook begrijp ik ten volle dat het voor mij, omdat ik in de Alpen woon, makkelijker is om een paar uurtjes te gaan skiën als de sneeuw geweldig is, om daarna weer gewoon naar huis te gaan. Ook is een dag matig weer als Alpenbewoner geen probleem. Als jij op wintersportvakantie bent wil je misschien wat meer uit elke dag halen dan die paar uurtjes, en heb je natuurlijk ook geen zin in een regenachtige dag. Maar als alles goed samenvalt, in de praktijk komt dat vaker voor dan pech hebben, is het skiën in het voorjaar een absolute aanrader. De sneeuw is in de ochtend en vroege middag vaak goed (en erg voorspelbaar), er is geen ijs meer, het is niet extreem koud, het is heerlijk terrasweer en bijna alles pistes liggen in een lekker zonnetje. En hebt nog steeds kans op geweldige poedersneeuw

Zeg het maar fan of niet, van een voorjaars-wintersportvakantie?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Matthias12318 maart 2019 · 07:57

Als ik vertel dat we vrijdag weer voor een dag of 9 richting de Tartenaise gaan zeg ik waarschijnlijk genoeg… Alhoewel afgelopen februari had ik voorjaarscodities zoals ik nog nooit eerder had gehad. 18 graden in het Sauerland terwijl het ook in de nachten niet vroor. Van smorgens vroeg tot het eind van de dag heerlijk door de slush raggen.

Born to Ride
Roy8318 maart 2019 · 08:36

Sowieso fan, zeker nu er hier op 1200 meter in Moena weer een mooi vers laagje gevallen is. Afgelopen dagen wel zachte sneeuw gehad, maar ik deel de afkeer van slush ook niet zo, ik vind dat zelfs best lekker.

‘s Ochtends lekker harde pistes, einde dag lekker zacht. Heerlijk toch?

Wannabe Dolomietenkenner...
Berkelse-Geert18 maart 2019 · 09:08

donderdag richting Grindelwald. Dat wordt genieten van boven poeder en beneden papsneeuw of een lekker biertje, tja, genieten hoe dan ook.

dan5818 maart 2019 · 09:11

Wij zijn alleszins ook echt "fan " van voorjaarsskiën.
Leuk zo na een aantal afdalingen stoppen aan een terrasje , vlug jas uit, helm af en dan de zweetcondenswolken zien opstijgen.
Dan heerlijk genieten van één of ander "frisje".
Nog 4 weken en dan Livigno.

*bericht bewerkt door dan58 op 18 mrt 2019 09:11

Born to run. B.S.
bartvwg18 maart 2019 · 09:15

Ik kan er ook wel van genieten. :)
Lekker vroeg beginnen op perfecte sneeuw en op tijd op een terrasje. :)
Nog 2 weekjes…

elisabeth10118 maart 2019 · 10:53

Niks mis met pap rammen en daarna lekker terras op 😁

bram8218 maart 2019 · 11:11

We gaan het zien. Vanaf 4 april een lang weekend naar st anton am Arlberg.
Heet laatste wat ik tot nu toe ben gegaan was half maart naar Ischgl, en dat was perfect.
Van de andere kant een paar jaar geleden ook 12 graden op de piste gehad in februari in SkiWelt, en ook dat was gewoon goed te doen. Zeker op de noordhellingen was er niks van de warmte te merken.

*bericht bewerkt door bram82 op 18 mrt 2019 11:11

Andrasj18 maart 2019 · 11:33

Nou, geen ijs meer, dat nou ook weer niet. Teken dat je niet vroeg genoeg op de latten staat 😅

Rogierauteur18 maart 2019 · 11:46

@Andrasj Dat is geen ijs, dat is harde sneeuw :-)

Click. Click. Peace
Birdheart18 maart 2019 · 13:06

Voorjaar skiën:
In je zwembroek met helm en handschoenen en een rugzak snowboardend de berg af 👍😎
En dan met een licht verbrande borstkast je bed in stappen omdat je daar nu even geen rekening mee hebt gehouden 😉

*bericht bewerkt door Birdheart op 18 mrt 2019 13:06

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Snow7018 maart 2019 · 13:21

De paasvakantie valt in België best laat dit jaar, nl. vanaf de 2e week van april.

Toch gaan we ook dit jaar weer naar Montafon. Afdaling tot in het dal zal niet meer lukken, maar ieder jaar is het boven echt prima vertoeven. Zowel in de deelgebieden Silvretta-Montafon als in Golm en de Gargellen. Brandnertal gaat eind maart wel dicht.

Ik vind dat ‘Frühlingskifahren’ echt wel iets hebben.

Aangezien de zon sneller opkomt dan tijdens de kerstvakantie, is het dan ook helemaal geen moeite om zeer vroeg op de piste te staan. Wanneer de pistes dan in de namiddag wat lastiger worden, dan heb je toch al een heel aantal uren intensief geskied, en kan je dubbel en dik genieten van je biertje op een zonovergoten terras.

Wat ik ieder jaar ook als best speciaal ervaar, is de verandering van de sneeuwstructuur op de skipiste in de loop van de ochtend. Iets wat ik veel minder ervaar tijdens andere periodes van het jaar.
’s Morgens liggen de pistes er eerst best hard bij (ribbeltjes van de pistenbully’s ratelen dan onder je ski’s), maar opeens wijzigt de structuur van deze ondergrond naar een zachte materie waarin het super carven is, en waar je erg mooi je eigen sporen kan achterlaten.

Het is ieder jaar echt verbazingwekkend om te zien hoe snel dit proces gaat.

tomwillem18 maart 2019 · 15:51

Ach, dit jaar en twee jaar terug ook gewoon slush in de lagere gebieden in februari maar in maart natuurlijk meer kans op die omstandigheden.

*bericht bewerkt door tomwillem op 18 mrt 2019 15:54

FORZAM18 maart 2019 · 15:58

Als ik zeg dat ik net terug ben uit Zuid-Spanje, waar ik de Costa del Sol en Granada gecombineerd heb met skiën in de Sierra Nevada zal het ook wel duidelijk zijn dat ik wel fan ben van het voorjaarsskiën…

Eén van m’n favoriete bezigheden is de laatste dalafdaling van de dag door de hopen slush naar beneden tussen iedereen waarvoor dat toch echt de piste teveel is. Dan beneden ski’s in het rek, jas uit en in T-shirt met een drankje nog een uur op het terras. Niks beters!

(Alhoewel ik evenveel genoten heb van een week Japan in December waar het constant sneeuwde en de stenen uit de grond vroor :)).

DrPhil18 maart 2019 · 16:05

Ik vind slush echt 3x niks. Korte bochten vind ik dan veel te zwaar. Los daarvan heb ik er weinig lol aan. Het remt als een gek. Sneeuw hoort te knisperen. Je gaat toch ook geen sneeuwpop maken als het +8 is?

Arnie77718 maart 2019 · 16:18

Heerlijk! Hier in Fernie deze week richting de 10+ graden. Ik heb er in ieder geval zin in!

Freeride = Life
martin1050018 maart 2019 · 17:25

denk dat de pistes er in het voorjaar beter bij liggen dan in de vakantie periodes, vandaag de hele dag strakke pistes zonder buggels in Via Lattea en heerlijk rustig.
En genieten van de zon natuurlijk.

Matthias12318 maart 2019 · 17:30

Ik vind slush echt 3x niks. Korte bochten vind ik dan veel te zwaar. Los daarvan heb ik er weinig lol aan. Het remt als een gek. Sneeuw hoort te knisperen. Je gaat toch ook geen sneeuwpop maken als het +8 is?

DrPhil op 18 mrt 2019 16:05

Met de juiste wax remt voorjaarsslush amper. Voorjaarsslush heeft niet echt een profiel meer maar is meer korrels doordat het al vaak licht gesmolten en weer opgevroren is.

Born to Ride
Snow7018 maart 2019 · 17:36

Ik track nu al een tijdje mijn skiactiviteiten op Strava.
Goede (of slechte?) gewoonte van tijdens het fietsen…

Tijdens de paasvakantie behaal ik steevast mijn snelste tijden.
Niet dat ik dan een pak roekelozer zou skiën, maar de sneeuw pakt dan gewoon beter waardoor het ook veiliger en m.i. ook aangenamer is om snel te skiën. Er is doorgaans ook minder volk op de piste waardoor je ook meer ontspannen kan skiën.

*bericht bewerkt door Snow70 op 18 mrt 2019 17:47

DrPhil18 maart 2019 · 18:23

Met ski’s van 165 helpt wax amper in de slush…
Gelukkig heb ik er maar zelden mee te maken.

*bericht bewerkt door DrPhil op 18 mrt 2019 18:25

Slim18 maart 2019 · 20:01

Ik denk dat de titel de spijker precies op z’n kop slaat.
Voorjaarsskien KAN heel mooi zijn, maar het kan ook erg slecht zijn.
In februari speel je veel meer op zeker. Als je dus slechts 5 of 6 dagen per jaar gaat skien, dan zou ik al veel eerder kiezen voor midwinter, dan is het bijna gegarandeerd dat je iedere dag goed kunt skiën. In het voorjaar kun je best wat onskibare dagen hebben.

Ik denk dat voorjaarsskien dus het best besteed is aan mensen die het niet erg vinden als ze een dag(deelt)je niet kunnen skiën tijdens de vakantie, hetzij omdat ze al vaker zijn geweest dat jaar(veel van de mesne hier, waaronder ik), of omdat ze niet zo fanatiek zijn(mensen met kleine kinderen, casual skiers).

Slush is niet het probleem, maar juist als het koud is overdag, dan blijft die bevroren slush (van vorige warme periodes)keihard, en valt er(buiten de groomers) niet te skien.
Nog erger is dat het in het voorjaar soms regent. In de regen skien is aan mij echt niet besteed.

En verder, het sneeuwt in het voorjaar inderdaad net zo vaak als in de winter, maar een dag later is die sneeuw al niet goed meer. In de winter blijft het wel een tijdje goed.

*bericht bewerkt door Slim op 18 mrt 2019 20:12

Slim18 maart 2019 · 20:06

@Andrasj Dat is geen ijs, dat is harde sneeuw :-)

Rogier op 18 mrt 2019 11:46

Juist in het voorjaar heb je kans op ijs, omdat het warm genoeg wordt om de sneeuw te laten smelten, en vervolgens kan het weer bevriezen, dan heb je ijs. In de winter heb je hooguit wat aangedrukte sneeuw, en midwinter valt dat ook nog wel mee.

Rogierauteur18 maart 2019 · 20:24

@Slim Dan moet je echt een plas water hebben. Sneeuw wat dooit en opvriest blijft gewoon sneeuw.

(Enne ik ken genoeg plaatsen waar sneeuw ook in april en mei een dag of zelfs een week na de laatste sneeuwval nog goed en poeder is :-) )

*bericht bewerkt door Rogier op 18 mrt 2019 20:46

Click. Click. Peace
Shane18 maart 2019 · 21:10

Je verkoopt hier toch wel een hoop onzin hoor @Slim. Juist in het voorjaar heb je heeeel vaak perfect strakke pistes, met een aangenaam zacht toplaagje. Uber makkelijk skien voor iedereen.

I can stick uphill ice, on my saucer...
nr4918 maart 2019 · 21:32

Ski -> grill -> repeat

DrPhil18 maart 2019 · 21:41

Gaat de sneeuwkristal niet kapot/verloren bij dooi, @rogier?

Rogierauteur18 maart 2019 · 21:52

@DrPhil jawel die verandert, maar dat doet ie al vanaf het moment dat ie is ontstaan, maar het blijft sneeuw en is geen waterijs…

Click. Click. Peace
Slim18 maart 2019 · 22:37

Je verkoopt hier toch wel een hoop onzin hoor @Slim. Juist in het voorjaar heb je heeeel vaak perfect strakke pistes, met een aangenaam zacht toplaagje. Uber makkelijk skien voor iedereen.

Shane op 18 mrt 2019 21:10

??? Kun je dat uitleggen, ik heb toch helemaal niets niets gezegd over strakke of ruwe pistes?

Ik had het ook niet over makkelijk of moeilijk skien, maar gewoon of het leuk is of niet. (En voor de duidelijkheid, ik ga over 3 weken zelf weer met mijn familie).

Ik ben het volkomen met je eens dat in het voorjaar vaak heerlijk kunt skien, maar dit artikel, en mijn stelling was dat er in het voorjaar meer KANS is dat je een dagdeel, of zelfs een hele dag, omstandigheden hebt die het skien onplezierig maken, terwijl dat in de winter zeer zeldzaam is.

*bericht bewerkt door Slim op 18 mrt 2019 22:41

Shane18 maart 2019 · 22:41

Je verkoopt hier toch wel een hoop onzin hoor @Slim. Juist in het voorjaar heb je heeeel vaak perfect strakke pistes, met een aangenaam zacht toplaagje. Uber makkelijk skien voor iedereen.

Shane op 18 mrt 2019 21:10

???ik heb toch niets gezegd over strakke of ruwe pistes?
Ik had het ook niet over makkelijk of moeilijk skien, maar gewoon of het leuk is of niet. (En voor de duidelijkheid, ik ga over 3 weken zelf weer met mijn familie).

Mijn stelling was dat er in het voorjaar meer KANS is dat je een dagdeel, of zelfs een hele dag, omstandigheden hebt die het skien onplezierig maken, terwijl dat in de winter zeer zeldzaam is.

Slim op 18 mrt 2019 22:37

Ja en precies dat laatste vind ik dus onzin.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Slim18 maart 2019 · 22:51

Mijn stelling was dat er in het voorjaar meer KANS is dat je een dagdeel, of zelfs een hele dag, omstandigheden hebt die het skien onplezierig maken, terwijl dat in de winter zeer zeldzaam is.

Slim op 18 mrt 2019 22:37

Ja en precies dat laatste vind ik dus onzin.

Shane op 18 mrt 2019 22:41

Dan zal ik eens uitleggen wat ik bedoel, en dan kan jij mischien uitleggen waar jij het mee oneens bent, en hoe of waarom dan dan, want ik ben echt benieuwd, hopelijk kan ik wat nuttigs leren. En nogmaals, in het voorjaar kun je absoluut fantastisch skien, dus dat bedoel ik niet.

1- Regen: in het voorjaar heb je kans op regen. In de regen skien vindt ik echt heel vervelend. Het is vies en koud, en de sneeuw word slecht. In de winter regent het (bijna) nooit.

2-Warme sneeuw die opvriest: geen probleem als het daarna weer warm word, maar als het koud blijft dan is het ijs*, onplezierig op de geprepareerde piste, en zo goed als onskibaar in de buckels en off-piste. In de winter komt dit bijna nooit voor.

*ik noem het ijs, @Rogier mischien niet. Ik bedoel dat het keihard is, je met je handen er niet in kunt graven, je skies over de opgevroren kluitjes ratelen, of als je zo’n klontje op straat zou gooien, het stuitert. Dat spul.

*bericht bewerkt door Slim op 18 mrt 2019 23:05

Slim18 maart 2019 · 23:05

Enne ik ken genoeg plaatsen waar sneeuw ook in april en mei een dag of zelfs een week na de laatste sneeuwval nog goed en poeder is :-)

Rogier op 18 mrt 2019 20:24

Even voor de duidelijkheid, ik heb het dan over “normale” dagen. Dat het soms gebeurt is natuurlijk absoluut waar.
Zijn er echt helllingen waar het normaal gesproken, bij een normaal weerspatroon, (dus zowel helder als bewolkt weer) eind april de sneeuw nog poeder blijft? En dan natuurlijk ook niet ergens op de top van de Mt Blanc, maar gewoon ergens in een skigebied?

Waar dan?

*bericht bewerkt door Slim op 18 mrt 2019 23:12

Plaats een reactie