Wintersport in Canada: even wennen...

Rick op 16 oktober 2019· 59 reacties

Het weidse Canadese landschap
Het weidse Canadese landschap

Begin januari was ik in Canada in de Rocky Mountains (lees mijn reisverslag hier). Ik merkte dat ik het, bij deze eerste wintersportvakantie buiten Europa, niet kon laten om alles te vergelijken met de Alpen. In drie gebieden in de provincie Alberta (Banff - Sunshine Village, Jasper Marmot Basin en Lake Louise), bleek dat men aan de andere kant van de oceaan toch anders naar wintersport kijkt. En dat is voor een Alpenwintersporter soms echt even wennen. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen, ingedeeld in vier thema’s.

De pistes

Pistes lijken niet iets waar je anders tegenaan kunt kijken. De hellingshoek, de uitzichten en de sneeuwcondities zijn weliswaar overal anders, maar dat is in de Alpen ook zo. Toch kijkt men in Noord-Amerika behoorlijk anders naar pistes en de signalering en bewegwijzering daarvan. “Pistes” mag je het eigenlijk niet eens noemen, aangezien niet duidelijk is waar die “piste” precies loopt. Er staan namelijk wel bordjes om aan te geven dat je op een moeilijker of makkelijker gedeelte van de berg bent, maar verder mag je het volledig zelf uitzoeken. Er staan geen pisteborden, -paaltjes, netten of touwen om het verloop van de piste aan te duiden. Dat is ook niet nodig omdat men werkt met een zogenaamde “ski area boundary”. Daarbij is er een denkbeeldige lijn om het skigebied getrokken waarbinnen iedere helling lawineveilig is gemaakt. Binnen deze boundary mag je overal afdalen, iets waar gretig gebruik van wordt gemaakt. De skigebieden faciliteren dit zelfs, door iedere denkbare afdaling als een mogelijke run in te tekenen op hun trail map. Daardoor geeft het aantal runs een wat vertekend beeld van de grootte van een gebied: veel runs liggen naast elkaar en zijn praktisch hetzelfde. Als skiër of snowboarder heb je soms niet eens door welke run je precies afdaalt, omdat je ongemerkt snel op een andere terechtkomt. Dit maakt het skiën van een specifieke “piste” nogal lastig.

Uitsnede van de verdeling van de runs in Marmot Basin
Uitsnede van de verdeling van de runs in Marmot Basin

Er is wel sprake van een vergelijkbaar systeem met betrekking tot de moeilijkheidsgraad van de run. Dit varieert van beginner (groen), via intermediate (blauw) en advanced (zwart) naar uiteindelijk expert (dubbelzwart). Waar in Europa alleen kleuren gebruikt worden, hebben de “pistes” in Canada ook een vorm meegekregen: van een (groen) rondje voor de beginner runs en een (blauw) vierkant voor de intermediate runs, naar enkele (advanced runs) en dubbele (expert runs) zwarte diamanten voor de steilere afdalingen. Wij spraken al snel over enkele en dubbele Wyberts, vanwege de gelijkenis met de ruitvormige keelsnoepjes.

De hellingshoek van de meeste runs is vergelijkbaar met de Franse pistes, waarbij de expert runs, net zoals sommige zwarte pistes, zeer steile couloirs kunnen zijn. Ook sommige minder steile runs zijn echter bijzonder te noemen. Neem bijvoorbeeld de blauwe “Rollercoaster” in Banff - Sunshine Village, wat feitelijk niets meer is dan een hobbelig paadje door de bomen (waar je in de Alpen vaak alleen kinderen ziet). Of de ‘enkele Wybert’ in Sunshine Village, genaamd “Shaken not Stirred”: dit is eigenlijk niets meer dan een off-piste treerun. Om nog maar te zwijgen over de blauwe “Rock Garden” in Lake Louise, waar je letterlijk tussen manshoge rotsen je weg naar beneden moet zien te vinden.

De blauwe Rock Garden doet zijn naam eer aan
De blauwe Rock Garden doet zijn naam eer aan

null

Ook tegen pistepreparatie wordt anders aangekeken. In de Alpen zijn we gewend aan iedere ochtend strakke pistes omdat deze iedere nacht worden geprepareerd (uitgezonderd zwarte pistes in Frankrijk). In Noord-Amerika werkt men echter met een grooming report, waarin staat welke pistes die nacht geprepareerd (groomed) zijn. Dit zijn altijd de beginner runs en daarnaast een groot gedeelte van de intermediate runs. De rest, dus alle steilere afdalingen, zijn over het algemeen ongeprepareerde buckelpistes, of de bovengenoemde pistes met hindernissen. En dat is voor skiërs uit Europa toch even wennen.

De liften

Dat wennen moet je als Europese skiër ook aan de liften. Die zijn in de Canadese skigebieden vaak van de bekende Europese liftfabrikanten als Doppelmayr, Leitner of Poma, maar toch duidelijk anders. Waar we in de Alpen de laatste jaren steeds snellere, modernere en comfortabelere liften zien, doet men het in Canada (in ieder geval in de gebieden waar ik was) wat rustiger aan. De liften zijn over het algemeen wat ouder, hebben minder capaciteit en missen het comfort van kappen en stoelverwarming. Banff - Sunshine Village adverteert zelfs trots dat zij beschikken over de enige stoeltjeslift met kap en stoelverwarming in heel Canada!

Advertentie voor de enige verwarmde stoeltjeslift in Canada op de website van Banff - Sunshine Village
Advertentie voor de enige verwarmde stoeltjeslift in Canada op de website van Banff - Sunshine Village

Ook van de Europese trend naar meer gondelliften is, ondanks de soms ijzige kou, weinig te merken. Gelukkig bestaan de belangrijke liften meestal wel uit high-speed quads (de Noord-Amerikaanse term voor een koppelbare stoeltjeslift). Dit zijn, zoals het woord al zegt, echter ‘maar’ vierpersoonsstoeltjesliften. Blijkbaar spelen hier niet de capaciteitsproblemen waar skigebieden in de Alpen mee te maken hebben.

Op zonnige weekenddagen is er ook in Canada echter sprake van wachtrijen (zie mijn reisverslag). De oplossing daarvoor wordt gezocht in het inzetten van meer liftmedewerkers, die je veilig de lift in loodsen. En dat bedoel ik hier letterlijk: op drukke dagen is naast het reguliere liftpersoneel een soort “wachtrijmanager” aanwezig. Deze medewerker vraagt met hoeveel personen je bent en dirigeert je naar een bepaald stoeltje, zodat elk stoeltje volledig gevuld is en de capaciteit van de lift optimaal wordt benut. Bij gondels staan er weer andere medewerkers om je ski’s aan te pakken en in de juiste gondel te zetten! En dan zijn er nog de mensen die skipassen scannen. Je skipas is namelijk geen chipkaart die automatisch gescand wordt door een poortje, maar een papieren kaart die met een elektronische handscanner gescand moet worden. Er is dus behoorlijk wat personeel nodig om een lift te laten draaien in Canada. En vergeleken met de automatisering en self-service die we gewend zijn van de Alpen is ook dat even wennen.

In Canada krijg je een papieren skipas die met een handscanner gescand moet worden
In Canada krijg je een papieren skipas die met een handscanner gescand moet worden

De mensen

Liftpersoneel, skiverhuur- en skischoolmedewerkers zijn zonder uitzondering zeer vriendelijk en beleefd. Overal groet men je vriendelijk, maakt een praatje en helpt je direct. Nu hoort deze servicegerichte houding en (soms gespeelde) vriendelijkheid wel bij de cultuur van Noord-Amerika, maar wij nuchtere Nederlanders kunnen het soms nogal overdreven vinden. Gespeelde vriendelijkheid in Noord-Amerika vind ik echter altijd nog beter dan het authentieke chagrijn dat je soms in de Alpen tegenkomt.

Een voorbeeld van de Canadese vriendelijkheid zijn de zogenaamde “ski friends”. Dit zijn lokale vrijwilligers die (meestal in het weekend) gratis tours door het skigebied aanbieden. In verschillende groepen qua skiniveau krijg je uitleg over het skigebied en de natuur om je heen. Een leuke manier om een skigebied te ontdekken, zeker als je nog niet zo gevorderd bent en bang bent om per ongeluk op verkeerde pistes te belanden.

Niet alleen het personeel in de skigebieden behandelt je uiterst vriendelijk en beleefd, dit geldt ook voor mede-wintersporters. In liften spreken willekeurige mensen je aan met vragen als: “hoe is je dag?” en “waar kon je vandaan?”. Het zorgt voor leuke spontane gesprekken met wildvreemden en daardoor een interessante rit omhoog. In de Alpen zijn mensen (inclusief ikzelf) vaak meer op zichzelf en hun eigen groep gericht. Die vriendelijke, open houding van de mensen in Canada maakt het wintersporten voor een nuchtere Nederlander ook weer anders.

De weidse en uitgestrekte valleien in de Rocky Mountains geven je het gevoel dat je echt in de natuur bent
De weidse en uitgestrekte valleien in de Rocky Mountains geven je het gevoel dat je echt in de natuur bent

De omgeving

Wat direct opvalt in de Rocky Mountains, is het landschap. De gebieden waar ik was, liggen alledrie in nationale parken (Banff en Jasper) en de natuur daar is overweldigend. De weidsheid en ruigheid van de valleien in deze uitgestrekte wildernis maken het gebied totaal anders dan de Alpen met haar relatief smalle, drukbevolkte dalen. Ook de bergen zijn anders: waar je in de Alpen spitse toppen ziet, zijn de bergtoppen in de Rockies meer afgerond. Iets wat overigens niet betekent dat er geen steile hellingen zijn. En de sneeuw op die hellingen is door de soms extreme kou droger en luchtiger dan in de Alpen; de beroemde “Champagne Powder” heb ik helaas nog niet mogen ervaren.

De uitgestrektheid van de Rocky Mountains geeft je het idee écht in de natuur te zijn. De voorzieningen zijn vaak geconcentreerd op bepaalde plaatsen. De restaurants zijn kleiner in aantal, maar groter in capaciteit en ze liggen vrijwel allemaal bij de base van het gebied. Soms is er mid-mountain ook nog een restaurant, maar verwacht niet iedere honderd meter een gezellig hutje langs de piste, zoals in sommige Oostenrijkse gebieden. Bij sommige van de restaurants kun je na het skiën gezellig een biertje drinken, maar van bruisende après-ski taferelen met polonaises en meezingers is geen sprake. Veel skigebieden liggen niet bij een dorp en je kunt er alleen met shuttlebus of auto komen. Dat draagt bij aan het gevoel dat je de natuur ingaat, maar het helpt niet als je een feestje wilt bouwen na het skiën. Om bij het skigebied van Jasper (Marmot Basin) te komen moet je bijvoorbeeld eerst 14 kilometer (!) bergop rijden. Dat is, als je gewend bent vanuit je appartement midden in het dorp zó de lift in te stappen, ook weer een heel andere ervaring.

Niet voor iedereen

Wintersport in Canada is dus behoorlijk anders dan in Europa. Het principe blijft hetzelfde (afdalen op twee latten of een plank), maar de wintersportbeleving is door alles eromheen totaal anders! Dit maakt een wintersportvakantie in Canada een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. Ik realiseer me nu echter dat we in de Alpen behoorlijk verwend zijn geraakt, met comfortabele stoeltjesliften met verwarming en kappen, dichtbij de dorpen en met optimale pistepreparatie. Een wintersportvakantie in Canada kan ik dan ook niet iedereen aanraden, omdat je er wel wat extra moeite voor moet doen. Dat begint al met de reis ernaartoe, maar ook in Canada gaat niet alles zo gemakkelijk als in de Alpen. Een grote groep wintersporters zit er waarschijnlijk niet op te wachten om met de auto te moeten rijden, het soms koud te hebben in de lift, of om onverwacht over een ongeprepareerde buckelpiste te moeten afdalen. Een skivakantie in Canada is echter een ervaring om nooit te vergeten en - als je ervoor open staat - het wennen meer dan waard.

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

De Rockies staan nog altijd op mijn bucketlist, dus dit is goede informatie voor als ik een keer ga.

Paul

Ik heb een tijdje zitten kijken naar een gebied als Big White. Het viel me toen op dat het daar bijna elk dag slecht weer was (in de zin van zwaar bewolkt en nul zon). Is dat typisch voor Canada?

Je vergeet het belangrijkste, de sfeer na het skien, geen apres ski etc.

Voor mij zou het puur voor off-piste zijn en de andere cultuur. Ik zou er dan ook meer een 'scenery c.q. natuurreis' van maken, een beetje zoals een winter(sport)vakantie naar Noorwegen of Lapland voor mij zou zijn.

Voorlopig staan de plannen nog wel even in de ijskast.

*bericht bewerkt door Quick op 16 okt 2019 09:59

Mr. Slow

Herkenbaar verhaal dat goed beeld geeft van verschillen met de Alpen. Er is ook nog een ander verschil met de Alpen. Het is daar KOUD. Niks op het terras in de zon. Voor echte skiërs zijn de rockies geweldig maar terras tijgers kunnen beter in de Alpenzon blijven zitten.

Ik heb een tijdje zitten kijken naar een gebied als Big White. Het viel me toen op dat het daar bijna elk dag slecht weer was (in de zin van zwaar bewolkt en nul zon). Is dat typisch voor Canada?

DrPhil op 16 okt 2019 08:49

Hou ook rekening met intense kou, -30 graden Celcius is geen uitzondering. Ik ga mogelijk begin februari naar Banff voor een paar dagen. Begin november weet ik of dat doorgaat. En anders gaan we maar naar Fiss… ;)

Tijd voor een uitpakparty?!

Kou vind ik niet erg. In Zermatt op de top is het ook regelmatig -20 en dan met windkracht 9. Daar kun je je op kleden. Met mijn Hestra extreme wanten blijven zelfs mijn handen warm. Maar geen zon en (doordoor) slecht zicht (?) schrikt me wel af.
Worden de single Black ook niet bv 1x per week gegroomd? Zoniet, zijn dan niet allemaal buckelpistes dan?

Herkenbaar wat je schrijft ten opzichte van mijn ervaring in de Colorado. Slecht weer, zoals enkele hierboven omschrijven, heb ik als zodanig niet ervaren. Wel een keer een sneeuwstorm gehad, maar ook helder weer. Wat iedereen roept over koud, klopt wel. -30 is inderdaad geen uitzondering. Erop kleden is echt wel noodzaak (vergeet oren, maar ook mond en neus niet), maar goed mee om te gaan.

Wat me ook nog bijstaat is de kans op hoogteziekte. Je zit gemiddeld hoger dan in de alpen, daarnaast is de lucht echt anders. Hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid liggen echt wel op de loer. Edit: Jasper en Banff in Canada liggen trouwens wel lager.

Nog een kanttekening voor wat betreft het niet prepareren van de pistes. Mijn ervaring was dat de sneeuw ook anders is. deze is ‘plakt’ minder. Dus je kunt er redelijk eenvoudig doorheen skiën. Dus ook al ben je geen off-piste skiër en heb je piste-latten onder, dan gaat dan nog prima. Al denk ik dat je daar tegenwoordig bijna alleen nog maar all-mountains of poederlatten zult vinden (zou ik me zo kunnen voorstellen).

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

In 2018 ben ik ook in twee kleine gebiedjes in Canada geweest (https://www.wintersport.nl/forum/topic/409437).
De makkelijkere pistes worden dagelijks geprepareerd. De zwarte pistes niet, dat kan ook niet altijd omdat ze tussen de bomen doorlopen. Overigens zijn dit niet altijd buckelpistes, na verse sneeuw ligt het er goed bij.

Après-Ski is niet echt aanwezig. Bij Sasquatch Mountain hebben ze wel een pub waar soms live muziek is. Ze proberen je daar te laten blijven door prijzen weg te geven om een uur of 4, maar druk werd het niet.

De oude langzame liften stoorden mij niet zo, dan kan je namelijk lekker lang van het uitzicht genieten. Wat mij wel stoorde was dat er 1 lift met een dieselgenerator werd aangedreven in Manning Park, dat stonk nogal en maakt veel herrie.

De liftpas is inderdaad een kartonnen kaartje waar verder niet naar omgekeken wordt in de kleine gebieden. Verder veel vriendelijke mensen en typisch noord-Amerikaans eten in de restaurants (burgers!).

Dit verhaal klinkt zoals ik wintersport in Oostenrijk ervaren heb tijdens mijn tienerjaren (eind jaren 70, begin jaren 80). Behalve dat weidse dan. Ik heb wintersport toen nog niet beleefd als massa toerisme, en het was meer puur. Je moest een beetje ‘overleven’ om te kunnen genieten van een afdaling. Kleine pubs in authentiek Oostenrijkse stijl, beetje ouderwets. En de boeren die in de winter wat bijverdienden waren altijd vriendelijk. Prachtige tijd. Kan ook aan mijn leeftijds destijds gelegen hebben. ;-)
Ik ga Canada om die reden toch maar eens overwegen.

HarleySnowball

Aan welk budget moet je denken voor twee weken?

Ik heb een tijdje zitten kijken naar een gebied als Big White. Het viel me toen op dat het daar bijna elk dag slecht weer was (in de zin van zwaar bewolkt en nul zon). Is dat typisch voor Canada?

DrPhil op 16 okt 2019 08:49

Typisch voor Canada niet, maar het ligt wel in een neerslagrijke regio niet zo ver van de westkust. Bij een aanhoudende westelijke stroming valt hier veel en vaak sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ben ooit in de herfst in Whistler geweest en had daar overigens wel het idee dat daar na het skien nog wel wat te beleven was in het dorp…

In Alberta liggen de gebieden inderdaad meer geïsoleerd.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Je vergeet het belangrijkste, de sfeer na het skien, geen apres ski etc.

RoteHersentote op 16 okt 2019 09:30

Goddelijk! Waar kan ik boeken? :p

Herkenbaar! Mocht er inmiddels diverse plaatsen bezocht hebben. Inmiddels beginnen plannen voor 2021 weer wat vorm te krijgen … week of 3 en dan langs Big White, Silver Star, Sun Peaks en weer ff langs Whistler. Hmmmm … gewoon gaaf om al plannen te maken. Eerdere ervaringen zijn echt sweet memories geworden. Koud kan het er zeker zijn maar daar heb je kleding voor. Sweet powder ligt er zeker als je meer landinwaards gaat. Whistler pakt soms ook echt regen mee met de Pineapple Express (warm en vochtige lucht vanaf Hawai).

*bericht bewerkt door MrSKi op 16 okt 2019 13:16

In de plaatsen waar Rick is geweest ben ik zelf ook geweest. Veel medewerkers zijn niet eens canadees maar komen uit australie of nieuw-zeeland omdaar in de winter te werken. Wintersport daar is heel anders dan in de alpen. Je kunt niet leuk van dorpje a naar b skien of boarden. Ook is de prijs van een skipas hoog in Jasper is dat op dit moment $105 (ongv €72).
Je zit nooit aan de berg zelf daar hebben ze geen accomodaties hou daar dan ook rekenening mee! Sunshine en Jasper hadden voor mij persoonlijk meer een voorkeur dan lake louise. Ik vond bij de andere 2 de pistes beter. Mochten de verblijven echt heel duur kijk dan naar plaatsen in de buurt van het ski gebied zoals Hinton (jasper) en Canmore (banff). Hou rekening met het feit dat Banff heel erg touristisch is waarbij je de kans bestaat dat je omver wordt gelopen door chinense.

In de plaatsen waar Rick is geweest ben ik zelf ook geweest. Veel medewerkers zijn niet eens canadees maar komen uit australie of nieuw-zeeland omdaar in de winter te werken. Wintersport daar is heel anders dan in de alpen. Je kunt niet leuk van dorpje a naar b skien of boarden. Ook is de prijs van een skipas hoog in Jasper is dat op dit moment $105 (ongv €72).
Je zit nooit aan de berg zelf daar hebben ze geen accomodaties hou daar dan ook rekenening mee! Sunshine en Jasper hadden voor mij persoonlijk meer een voorkeur dan lake louise. Ik vond bij de andere 2 de pistes beter. Mochten de verblijven echt heel duur kijk dan naar plaatsen in de buurt van het ski gebied zoals Hinton (jasper) en Canmore (banff). Hou rekening met het feit dat Banff heel erg touristisch is waarbij je de kans bestaat dat je omver wordt gelopen door chinense.

Nickys op 16 okt 2019 13:41

Maar vind je het nu een aanrader of toch niet?

Maar vind je het nu een aanrader of toch niet?

AFB79 op 16 okt 2019 17:25

Ik vind dat je nooit zomaar een bestemming een aanrader moet noemen, het hangt er helemaal van af wat iemand zoekt.
Ik heb dus liever dat iemand de voors en tegens noemt, en dan kan iedereen voor zichzelf uitmaken of dat dan een goede keuze is.

Even voor de duidelijkheid, in deze thread worden de termen ‘Canada’ en ‘Rocky Mountains’ vaak gebruikt alsof ze uitwisselbaar zijn.

Zelfs als we ons beperken tot het westen van Noord Amerika (de beste ski bestemmingen) dan nog:

-Een groot gedeelte van de Rockies ligt NIET in Canada (maar in de VS)
-Een groot aantal Canadese ski bestemmingen liggen NIET in de Rockies (maar in de Coast range, de Columbia mountains etc)

Ik schrijf dit niet allen vanwege mijn aangeboren Pietje precies karakter ;-), maar vooral omdat het behoorlijk uitmaakt bij de beoordeling/planning van skitrips.
Sneeuw en landschap verschillen aanzienlijk tussen deze verschillende gebieden.

Hier een kaart met de gebergten van British Columbia, Alberta (waar het artikel over gaat) grenst hier aan de oost kant aan.

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/8d16dac0b10329fa141b9863...

En hier twee stadjes met skigebieden in de Rocky Mountains: Jasper, Alberta, Canada en Taos, New Mexico, USA:
2600 km rijden van elkaar verwijderd, maar allebei ’Rockies’!

2

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/5bfd72b1b9cc736664d68d73...

*bericht bewerkt door Slim op 16 okt 2019 18:01

Informatief verhaal, zeker voor hen die de eerste keer overwegen. Nog een paar opmerkingen van een ervaren Canada/USA-ganger (in de afgelopen 20 jaar vaak meerdere keren in 32 gebieden geskied, gesnowboard, gesnowshoed en gesnowscooterd).
Champagne powder is een mooi marketing verhaal, vaak geïllustreerd door fraaie foto's met enorme sprays. De werkelijkheid is vaak anders. Je krijgt er nauwelijks mee te maken. Zeker de gebieden die in het westen dicht bij de oceaan liggen hebben van enorma vrachten natte sneeuw. In Whistler is het trouwens vaak boven nul.
De gebieden in Canada liggen niet zo hoog als in Colorado. Tenzij je boven de 1.800 meter al last krijgt van hoogteziekte, hoef je in Canada niet bang te zijn voor dit probleem.
De meeste gebieden aan de andere kant van de oceaan liggen inderdaad geïsoleerd. Dat komt omdat ze niet organisch gegroeid zijn vanuit een dorp, maar omdat ze op een tekentafel zijn ontworpen. Dat betekent dat je altijd vervoer naar de piste nodig hebt, bijvoorbeeld een skibus of een auto. Een auto is handig omdat je dan flexibel bent. Veel gebieden, met uitzondering van Whistler en Lake Louise, zijn niet zo groot dat je er een hele vakantie mee kan vullen. Een skisafari met huurauto ligt dan voor de hand.
Het klopt dat het liftpersoneel voornamelijk bestaat uit Aussies en Kiwi's. Dat maakt een praatje heel gezellig.
Snow Hosts of Snow Friends zijn ideaal. Deze vrijwilligers laten je op jouw niveau (niet alleen blauw, maar ook double black diamond) in korte tijd bekend met het gebied raken. Maar daarmee houdt het niet op. Als je daar zin in hebt, dan kan je je iedere dag 's morgens en 's middags bij de Snow Hosts aanmelden. Zeker op de hogere niveau's betekent dat zeer uitdagend en zeker uitputtend skiën. Vaak in groepjes van 3 à 4 personen. De Snow Hosts zijn ook aan te bevelen als je graag in een groepje skiet of boardt, maar je net op dat moment geen maatjes op jouw niveau hebt.
De lage temperatuur kan een probleem zijn in Canada. Noord Amerika heeft geen oost-west bergruggen, dus polaire winden worden niet tegengehouden. Dat is trouwens ook een van de redenen waarom er in de USA zoveel tornado's zijn. Bij wind vanuit het noorden kan het in Canada ijzig koud zijn. Ik heb -35 graden meegemaakt en dan valt er zelfs met uitstekende kleding nauwelijks nog te skiën of te boarden. Maar meestal is het niet zo koud en mijn ervaring is dat de zon er vaak schijnt.
Vanwege de lage temperatuur zij n er inderdaad weinig terrassen. Maar ze zijn er wel, zoals bijvoorbeeld de Longhorn in Whistler, Squaw Valley en de Kokanee Bar in Lake Louise. In de weekenden spelen in Lake Louise zeer goede live bands. helaas is het er dan ook verschrikkelijk druk omdat het gebied zo dicht bij Calgary ligt.
Over het algemeen zijn de afdalingen goed aangegeven. Daarbij komt dat de meeste gebieden vrij simpel zijn. Ook als je niet weet hoe je verder moet dan kan je gewoon naar beneden skiën. Meestal kom je dan de groene terugbreng piste tegen. Een uitzondering op deze regel die ik heb meegemaakt is Red Mountain. Dat gebied zit ingewikkelder in elkaar en de wegwijzers zijn erbarmelijk.
Tot slot nog een tip (ik heb geen aandelen). Ik heb goede ervaring met het reisbureau WintersportCanadaAmerika. Zij bieden een aantal reizen, maar kunnen ook voor een schappelijke prijs maatwerk leveren, inclusief vluchten, hotels, auto en skipassen.

*bericht bewerkt door Ronaldski op 16 okt 2019 17:59

Wat ook uit de commentaren hier naar voren komt dat we mischien even moeten duidelijk maken welke aspecten specifiek op de besproken ski gebieden (bij Calgary) slaan, en welke algemeen gelden voor de meeste skigebieden in Noord Amerika.

Voor mensen zonder kennis over skigebieden in Noord Amerika is het, zoals het nu geschreven is, mischien niet zo duidelijk welke opmerkingen specifiek op deze gebieden slaan, en welke min of meer overal gelden.

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld ski in, ski out, accommodatie of de sneeuw-kwaliteit en -kwantiteit.
Net als in Europa, scheelt dat heel erg van gebied tot gebied.

Ik ben lang niet zo’n goede schrijver als @Rick , maar heb wel geprobeerd om een stukje te schrijven dat wat meer praktische informatie bied om een keuze te helpen maken, met veel nuttige informatie van ervaren forum leden:

https://www.wintersport.nl/forum/topic/426899

*bericht bewerkt door Slim op 16 okt 2019 18:47

In de plaatsen waar Rick is geweest ben ik zelf ook geweest. Veel medewerkers zijn niet eens canadees maar komen uit australie of nieuw-zeeland omdaar in de winter te werken. Wintersport daar is heel anders dan in de alpen. Je kunt niet leuk van dorpje a naar b skien of boarden. Ook is de prijs van een skipas hoog in Jasper is dat op dit moment $105 (ongv €72).

Je zit nooit aan de berg zelf daar hebben ze geen accomodaties hou daar dan ook rekenening mee! Sunshine en Jasper hadden voor mij persoonlijk meer een voorkeur dan lake louise. Ik vond bij de andere 2 de pistes beter. Mochten de verblijven echt heel duur kijk dan naar plaatsen in de buurt van het ski gebied zoals Hinton (jasper) en Canmore (banff). Hou rekening met het feit dat Banff heel erg touristisch is waarbij je de kans bestaat dat je omver wordt gelopen door chinense.

Nickys op 16 okt 2019 13:41

Maar vind je het nu een aanrader of toch niet?

AFB79 op 16 okt 2019 17:25

Dat ligt echt aan wat je wilt. Ik persoonlijk zou een week te veel vinden op 1 plek.

Dit artikel kwam als geroepen, ik ga begin maart voor het eerst naar Canada (Banff) en ben erg benieuwd.
Een paar verschillen die mij nu al opvielen:
Bestemming is niet altijd met openbaar vervoer te bereiken, lokaal is er wel een busdienst.
Naast je skipas heb je ook nog een premit nodig voor het natural park zelf.
Je skipas en skispullen worden bij je hotel afgeleverd. Maar dat mag ook wel als je kijkt wat een losse skipas kost(!!!), 2x Zermatt is er niks bij.
Gelukkig zijn er ski+hotel deals waardoor je veel korting krijgt en het wel te doen is.

*bericht bewerkt door Frank_inc op 16 okt 2019 19:03

Wie had gedacht dat een beetje glijden zo leuk kon zijn?

@DrPhil,

Ik heb een tijdje zitten kijken naar een gebied als Big White. Het viel me toen op dat het daar bijna elk dag slecht weer was (in de zin van zwaar bewolkt en nul zon). Is dat typisch voor Canada?

DrPhil op 16 okt 2019 08:49

Typisch voor Canada niet, maar het ligt wel in een neerslagrijke regio niet zo ver van de westkust. Bij een aanhoudende westelijke stroming valt hier veel en vaak sneeuw.

Roel op 16 okt 2019 12:40

Omgekeerd liggen de hier beschreven gebieden juist aan de oostkant van de Rockies, en ver van de oceaan, dus is het vaker droog en helder weer. Beter zicht maar ook minder sneeuw, Elluk voordeel hep z’n nadeel…

Afgezien van verschillen tussen gebieden qua weer is het mischien ook wel nuttig om er op te wijzen dat met slecht zicht in Noord Amerika nog prima valt te skiën.
Over het algemeen light de boom grens veel dichter bij de top van het skigebied, dan in de Alpen,kijk maar eens op wat kaartjes:

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/6f130c10ba147d9868c97c83...

Zoals je ziet, Het allergrootste gedeelte van Big White ligt tussen tussen de bomen. Als je daar dan bij optelt dat je in Noord Amerika meestal gewoon tussen de bomen in het bos kan skien(zonder lawine gevaar), dan is slecht zicht lang niet zo’n groot probleem als je misschien in de Alpen gewend bent.

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/4e851c3a0ceb3bc8454f0fe8...

*bericht bewerkt door Slim op 16 okt 2019 19:29

Naast je skipas heb je ook nog een premit nodig voor het natural park zelf.
is.

Frank22 op 16 okt 2019 19:03

Voor de duidelijkheid:
dat heeft niets te maken met Canada - Alpen maar met het verschil: Banff National Park - alle andere skigebieden ter wereld.

Voor zover ik weet zijn “Ski Big 3” in Banff Nat.Park, de enige skigebieden ter wereld die IN een nationaal park liggen.

In alle andere skigebieden in Canada(en de VS) hoef je geen nationaal park permit te kopen.

*bericht bewerkt door Slim op 16 okt 2019 19:25

Naast je skipas heb je ook nog een premit nodig voor het natural park zelf.
is.

Frank22 op 16 okt 2019 19:03

Voor de duidelijkheid:
dat heeft niets te maken met Canada - Alpen maar met het verschil: Banff National Park - alle andere skigebieden ter wereld.

Voor zover ik weet zijn “Ski Big 3” in Banff Nat.Park, de enige skigebieden ter wereld die IN een nationaal park liggen.

In alle andere skigebieden in Canada(en de VS) hoef je geen nationaal park permit te kopen.

Slim op 16 okt 2019 19:23

Jasper ligt ook in een national park!

Overigens huur een auto, dat is het makkelijkste. Wil je skien in Jasper probeer dan op edmonton te vliegen dat is het dichtste bij.
Ga je richting banff maak dan de keuze voor calgary. Anders is het vanuit Edmonton eerst 3 uur rijden naar calgary en dan nog 1,5uur ongveer tot dat je in banff bent. Lake louise is overigens nog verder rijden dan banff

Naast je skipas heb je ook nog een premit nodig voor het natural park zelf.
is.

Frank22 op 16 okt 2019 19:03

Voor de duidelijkheid:
dat heeft niets te maken met Canada - Alpen maar met het verschil: Banff National Park - alle andere skigebieden ter wereld.

Voor zover ik weet zijn “Ski Big 3” in Banff Nat.Park, de enige skigebieden ter wereld die IN een nationaal park liggen.

In alle andere skigebieden in Canada(en de VS) hoef je geen nationaal park permit te kopen.

Slim op 16 okt 2019 19:23

Jasper ligt ook in een national park!

Nickys op 16 okt 2019 20:44

Aha, bedankt voor de correctie! Ik kan het helaas niet meer veranderen in mijn originele post. De strekking blijft echter hetzelfde.

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/b41473c7ac44261e9362d76c...

*bericht bewerkt door Slim op 16 okt 2019 21:06

Als je langer gaat dan een paar dagen kan je een permit kopen die een jaar geldig is. Op zich prijzig, maar op marktplaats kan je zo’n pas gemakkelijk voor een paar tientjes kopen. Volgens de regels is dit illegaal, maar de permit staat niet op kenteken. Let op: op het hebben van de pas wordt streng gehandhaaft. Vaak op toegangswegen naar de skigebieden, maar ook op parkeerplaatsen. In Canada weten ze nog wat handhaven is. Je hebt een permit niet nodig als je zonder te stoppen door het park rijdt. Dus bijvoorbeeld highway 1 of 93. Maar even onderweg koffie drinken vereist al het hebben van een permit.

Naast je skipas heb je ook nog een premit nodig voor het natural park zelf.
is.

Frank22 op 16 okt 2019 19:03

Voor de duidelijkheid:
dat heeft niets te maken met Canada - Alpen maar met het verschil: Banff National Park - alle andere skigebieden ter wereld.

Voor zover ik weet zijn “Ski Big 3” in Banff Nat.Park, de enige skigebieden ter wereld die IN een nationaal park liggen.

In alle andere skigebieden in Canada(en de VS) hoef je geen nationaal park permit te kopen.

Slim op 16 okt 2019 19:23

Jasper ligt ook in een national park!

Nickys op 16 okt 2019 20:44

Aha, bedankt voor de correctie! Ik kan het helaas niet meer veranderen in mijn originele post. De strekking blijft echter hetzelfde.

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/b41473c7ac44261e9362d76c...

Slim op 16 okt 2019 21:01

geen probleem ik was zelf de ;) vergeten kwam misschien wat lulig over…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie