Korte maar gevoelige weersomslag voor de oostelijke Alpen

Roel op 24 maart 2019· 7 reacties

In Les Menuires (F) koelt het de komende dagen wel af maar het blijft zonnig

Net als vorige week zondag staan we aan het begin van een duidelijk kouder intermezzo. Tijdelijk, dat wel, maar morgen ziet de wereld er in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland heel anders uit. In tegenstelling tot de Franse en Italiaanse Alpen vallen er sneeuwbuien vanaf zo’n 800 meter. Na morgen keert het zonnige weer geleidelijk terug, maar voelt het vooral in de oostelijke Alpen toch ietsje minder lenteachtig aan.

Nog steeds veel sneeuw

Wat een week hebben we weer achter de rug. Dag na dag volop zonneschijn en ook behoorlijk hoge temperaturen. In het Oostenrijkse Landeck werd het gisteren 21 graden, in Bruneck (Brunico) (Italië) en Visp (Zwitserland) idem dito. Toch is het verbazingwekkend hoeveel sneeuw er nog steeds ligt. We profiteren nog steeds volop van die weken in januari met extreme sneeuwval. In de hogere gebieden van Zwitserland ligt op veel plaatsen nog 3 tot 4 meter sneeuw, dat is in Oostenrijk niet anders.

Alleen in de zuidalpen lijkt het seizoen een beetje als een nachtkaars uit te gaan. Op de satellietfoto van de NASA is duidelijk te zien dat in de zuidelijke Franse Alpen en in Italië minder sneeuw ligt dan elders.

Morgen weer even winters

Morgen (maandag) krijgen de noordalpen weer een kleine opfrisser. Een koufront trekt vannacht over Zwitserland en Oostenrijk naar het zuiden. Daarmee komt een kleine nordstau op gang met enige sneeuw voor Oostenrijk en Zwitserland. Het zijn geen grote hoeveelheden, daarvoor dringt een hogedrukgebied zich net te veel op, maar het weer ziet er compleet anders uit dan vandaag. Ook dinsdag is het nog fris met af en toe een sneeuwbui, dan vooral in Oostenrijk. Hier de hoeveelheid sneeuw die ons weermodel voor de komende twee dagen berekent:

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Opletten voor de wind

In het westen van Zwitserland, in Frankrijk en Italië wordt het alleen frisser. Daar valt nauwelijks sneeuw en duurt het overwegend zonnige weer eigenlijk gewoon voort. Een belangrijke kanttekening wordt de noordwestenwind. Morgenmiddag trekt die flink aan en daar kunnen skigebieden in de hele Alpen last van krijgen. In Italië steekt een forse nordföhn op. Hoewel daar dus nauwelijks neerslag valt kunnen de liften er wel degelijk hinder ondervinden van de weersomslag.

Meer zon

Na dinsdag nemen hogedrukgebieden het regime weer over. Oostenrijk blijft nog een paar dagen in een zwakke noordwestelijke stroming hangen waardoor er soms wolkenvelden overtrekken maar elders wordt weer zonnig en vanuit het westen ook weer zachter. Pas na het volgende weekend maken storingen opnieuw kans de Alpen te bereiken. Er staat dus andermaal een hele goede en zonnige week op het programma.


Aan zonneschijn ook komende week geen gebrek in grote delen van de Alpen (foto uit Galtür (O))

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roko24 maart 2019 · 11:21

@Roel Zachter, maar voor de westalpen niet verontrustend zachter?

Uitrusten doe je maar in de lift.
bartvwg24 maart 2019 · 11:29

Pas na het volgende weekend maken storingen opnieuw kans de Alpen te bereiken.

Laat zijn hè! 😛
Niks storingen, ik eis Kaiserwetter! 😎

Roelauteur24 maart 2019 · 11:33

@Roel Zachter, maar voor de westalpen niet verontrustend zachter?

Roko op 24 mrt 2019 11:21

Niet zo warm als afgelopen week dus dat valt mee.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Matthias12324 maart 2019 · 14:05

In Bourg Saint Maurice stond de thermometer van de auto gisteren op een heerlijke 23 graden toen we van sainte Foy naar belle Plagne gingen. Hier in la Plagne vandaag ook weer een warme dag maar de pistes blijven prima.

Born to Ride
Tims24 maart 2019 · 17:13

@ Roel, verwacht je dat gebieden vanaf 1000 meter zo goed als volledig open zijn met Pasen in Oostenrijk door de uitstekende sneeuwcondities?

Ervanuitgaande dat het gebied open wil door voldoende belangstelling.

Roelauteur24 maart 2019 · 19:03

@ Roel, verwacht je dat gebieden vanaf 1000 meter zo goed als volledig open zijn met Pasen in Oostenrijk door de uitstekende sneeuwcondities?

Ervanuitgaande dat het gebied open wil door voldoende belangstelling.

Tims op 24 mrt 2019 17:13

Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste kleine en middelgrote skigebieden beneden de 2000 meter dan dicht (of grotendeels dicht) zijn. De seizoentijden zijn van tevoren vastgesteld, daar is o.a. de personeelsinzet op afgestemd. Langer doorgaan dan verwacht kan natuurlijk maar dat zal eerder een uitzondering zijn. De seizoentijden die vooraf zijn bepaald staan bij het skigebied op deze site, bv. Ski Juwel:

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
NPemmetje24 maart 2019 · 20:27

Last minute dinsdag naar Saalbach en ik wil wel mijn zonnebril meenemen:) thermo-kleding kan ik thuislaten?

Enjoy life and snow...and wine...and mountains

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.