Skigebied Battle: Zillertal Arena vs Hochzillertal

Rogier op 13 november 2014· 32 reacties

null

Twee gebieden, die vlak naast elkaar liggen. De vraag is zelfs of het verschil wel echt duidelijk is. Allebei in het Zillertal. Het hoogste punt scheelt maar 5 meter, zo goed als evenveel pistes. Maar is het het waard om door te rijden als je in Hochzillertal-Hochfügen bent om een naar Zillertal Arena verder te gaan. Of zit er volgens jullie te weinig verschil in deze twee gebieden? Als er wel genoeg verschil is, welk gebied wint dan deze battle waarvan ik verwacht dat het een strijd om de details zal worden. Het woord is aan jullie!

Zillertal Arena
Zillertal Arena is een van die echte Nederlandse skigebieden, zeker in het dorp Gerlos. Gezelligheid volop met die typische mix van Oostenrijkse en Nederlandse après-ski. Het gebied dat zich uitstrekt boven verschillende dorpjes is zeer uitgebreid en biedt voor ieder wat wils. Pittigere pistes boven het rustigere dorp Köningsleiten en meer glooiend terrein boven Gerlos. Zowel beginners als gevorderden kunnen zich hier prima vermaken. Naast de gezellige après-ski is ook het rodelen aan te raden in dit gebied. Op de Hainzenberg bevindt zich de langste, bovendien verlichte rodelbaan van het Zillertal over een afstand van 7 km.

Hochzillertal - Hochfügen
​Het skigebied van Hochfügen-Hochzillertal is het eerste grote skigebied in het Zillertal. Hochfügen is een echt ‘schneeloch’, want er valt door de ligging meer sneeuw dan in de omliggende gebieden. Tel hier de voor Oostenrijkse begrippen hoge ligging en de vele sneeuwkanonnen bij op en je hebt een zeer sneeuwzeker skigebied. De pistes zijn heel gevarieerd, zowel de racers als de freeriders komen goed aan hun trekken. Daar tussendoor cirkelen de families met kinderen. Er is veel in de liftinfrastructuur geïnvesteerd de afgelopen tijd, waardoor de 145 kilometer aan pistes zeer goed ontsloten worden. Hochfügen-Hochzillertal is ook zeker makkelijk aan te rijden, maar daardoor is het in de weekenden wel relatief druk.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Lood om oud ijzer als je het mij vraagt. Beide prima gebieden met prima mogelijkheden en liften. zeer vergelijkbaar qua faciliteiten. Hou je na het skiën van Hollandse apres ski ga je naar Gerlos, Hou je meer van Zillertaler / Duitstalige apres ski ga je naar Konigsleiten of Fugen of Kaltenbach. Let wel op dat Gerlos en Konigsleiten ruim 45 minuten langer rijden is (over een deel van een pas), en als je pech hebt heb je sneeuwkettingen nodig om er te komen. Fugen / Kaltenbach is altijd prima te doen zonder kettingen maar door de lagere ligging (550 meter tov 1200 of 1600 meter) vaak geen dal afdaling mogelijk. (of over een wit lint in de verder groene omgeving, dal afdaling is lastig voor beginners) Skigebieden en faciliteiten zijn gelijk het verschil zit in de tijd na het skiën. Ben in beide gebieden meerdere keren geweest en kan ze beide aanraden. Ik kan niet kiezen dus stem neutraal.

In allebei de gebieden ben ik geweest. Hochzillertal en Zillertal Arena ontlopen elkaar niet veel is mijn mening. Hochzillertal heeft veel mooie pistes en snelle liften. Nadeel is dat er een slechte dalafdaling is die vaak dicht is of na 12:00uur vol hopen ligt. Bij Gerlos wat midden in het Zillertal ligt vind ik het een nadeel dat je vanuit daar wel 2 kanten op kunt, maar dat er ook maar 1 route is die naar Koningsleiten gaat en 1 richting Zell am Ziller. Deze liften en pistes gaan wel vervelen om iedere keer te nemen. Mijn voorkeur gaat uit naar Koningsleiten wat hoger ligt en meer diversiteit aan pistes heeft met heerlijke hellingen op de gerlosplatte. De tocht naar Zell is dan echt een dagtocht. Voor de hollandse apres ski moet je in Gerlos zijn. In de overige plaatsen is het overigens zeker niet minder gezellig. Verder krijgen deze gebieden van mij een dikke 8.

Beide gebieden ontlopen elkaar weinig, maar zou voor Hoch Zillertal kiezen. Waarom? De Zillertal Arena heeft dan wel een aardig aanbod aan pistes, maar deze liggen wat mij betreft behoorlijk verspreid. Als je in Gerlos zit bijvoorbeeld heb je op de Isskogel vrij weinig variatie aan pistes. Je moet dan al snel uitwijken naar Königsleiten of Zell, met name Königsleiten is wat moeilijker te bereiken door de zwarte piste die ernaartoe leidt. Niet onmogelijk, maar wel een uitdaging als je een wat gemixt gezelschap hebt. Gelukkig kan je ook de bus pakken die je naar de Umbrella Bar brengt.

Hoch Zillertal vind ik persoonlijk een aantrekkelijker voorstel doordat je ook (als je een Zillertaler Superskipass hebt) ook zo naar Mayrhofen en de Hintertuxer gletscher kan. Volgens mij is zelfs het treintje dat naar Mayrhofen gratis als je een dergelijke pas hebt, maar weet het niet zeker. Door de betere bereikbaarheid en bredere mogelijkheden zou ik Hoch Zillertal verkiezen. ‘Your mileage may vary’

Zillertal 3000 (Mayrhofen Hintertux) is de best!

Beide zijn leuke ruime gebieden, kaltenbach wel veel verschillende pistes naast elkaar, waardoor er weinig uitdaging is, icm met hochfugen mooi gebied, dalafdaling kaltenbach is pittig, zeker einde vd dag en bij warm weer in dal(800m). skiroute naar aschau is wel mooi en goed, ook bij warm weer papperig, nadeel is dat je hier met de bus moet naar dalstation(dubbele gondel) van Kaltenbach.
ZillertalArena is een uitgestrekter gebied, op de pistes wat meer kleine leuke hutjes(tevens ook grote vreetschuren te vinden) tocht Zell-Krimml-Zell is leuk en dag vullend. Gerlos is meer apresski, koningsleiten is rustiger en chalets aan de piste, zell zit er tussen in, nadeel is dat dorp verder van de lift is, in Zell altijd gondel naar beneden. en in kaltenbach ski je zo de kroeg in onderaan de dalafdaling.
met de gratis zilletalbahn kan je waar je ook zit(fugen, kaltenbach, mayrhofen in alle gebieden komen, dus in een week winterpsort kan je zowel Hochzillertal, zillertalarena en zillertal3000(mayrhofen/finkenberg) mee pakken, en bij heel warm weer auto/bus naar Hintertux!
Arena: meer NL, Hochzillertal meer duitsers/ oost-europeanen…
Maar welk gebied beter is lastig te zeggen…

Misschien een beetje een flauw antwoord maar deze gebieden zijn geen concurrenten van elkaar, maar zijn complementair. Volgens mij heeft het grote deel van de bezoekers van het Zillertal een skipas die voor alle gebieden geldig is in dit dal. Juist doordat elk van deze 2 gebieden een grote buurman heeft, en nog wat andere interessante buurgebieden, maakt het de gebieden sterker. Vergelijken kan dus, maar echte concurrentie is geloof ik niet aan de orde.

''Powder to the people''

Wij komen al jaren in het Zillertall en bezoeken beide gebieden en natuurlijk ook de rest van het Zillertall
Onze ervaring is dat de Zillertal arena wat meer last van wind heeft en dan vaker liften stilstaan. En het dan in het gebied Hoch Zillertall veel drukker wordt

Als je voor Z-Arena helemaal naar Gerlos gaat is het inderdaad wel 45min langer rijden, maar als je gewoon in Zell op 1 van de 2 gondels die naar boven gaan stapt dan is het maar 5 minuten van elkaar gelegen.

En dat is het mooie aan het hele Zillertal, ook Zillertal3000/mayrhofen mag je met je skipas in, en ook de Hintertuxergletscher (die is wel een eindje rijden). Als je in Zell of Mayrhofen slaapt kun je alle kanten op, steeds 1-2 dagen per gebied.

Als ik moet kiezen: Z-Arena. Mooi verspreid gelegen pistes ipv alles bijna naast elkaar zichtbaar op 1 berg. Lekkere tochten maken helemaal naar de andere kant, lunchen en dan weer terug.

Ik hoor hier niets over de gigantische fraude met het aantal kilometer pistes in Hochzillertal…?

@Gast193 welke fraude. Als ik het goed voorheb Kaltenbach + hoghfugen ongeveer 150 km pistes en als je stukje skibus neemt van hoghfugen naar fughen nog een extra 30km erbij dacht ik… (ps: schiet mij niet dood als ik er hier een paar km naastzit maar hier komt het wel op neer dacht ik)!

Absoluut de Zillertal Arena. Niet omdat het een ontzettend spetterend, grandioos gebied, maar meer omdat Hoch Zillertal mij enorm tegenviel. Geen variatie, gigantisch druk, slecht geprepareerde pistes en veel te veel (dronken) oostblokkers. Zoals ik in een topic op het forum al even had genoemd: een skifabriek. Niets authentieks Oostenrijks, niets geen rustige pistes waar je even Remy (alleen op de wereld) bent en zeker geen plek waar het mogelijk is om lekker breed over de pistes te carven. Te druk en de pistes te verskied na 12.00 uur.

Het Zillertal 3000 vind ik het beste skigebied van het Zillertal, alhoewel het Ahorn gebied ook een favoriet is. Serene rust in misschien wel het drukte dal van de Alpen.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Gerrit

Je hebt er ongeveer 50% teveel bij opgeteld: http://www.skiresorts-test.com/ski-resorts/hochzillertal-hoc…

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Thomas, je hebt gelijk tis ongeveer 150 km kaltenbach en hoghfugen en dan nog eens ongeveer 20km met fughen erbij. Maar nu 30km of 20km maakt mij het verchil niet uit op kleine piste.
Dus maar versta nog steeds niet de fraude?

@Gerrit

Het is geen 150 km! Het is slechts 77KM, Kaltenbach en Hochfugen bij elkaar opgeteld.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Thomas, zelf op wintersporters doen ze dan aan fraude :-)
via https://www.wintersporters.be/skigebieden/hochzillertal… maken ze gewag voor het gebied kaltenbach - hoghfugen ongeveer van 145 km pistes. Het aantal van fughen buiten beschouwing gelaten :-)

Nu weet ik het niet meer hoor… :-(

@Thomas, ps waar zijn ze dan ineens met die cijfers van ongeveer 145 km pistes gekomen?

@Gerrit

Dat is waar men eerst reclame mee maakte. Maar zoals veel Oostenrijkse gebieden hielden zij veel te veel kilometers aan. Hochzillertal was echter de aller ergste en verzon er 50% bij. Feitelijk heeft het gebied dus maar 77 km piste, waar ze nu zelf ook mee adverteren.

http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?p=4889057…

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Thomas, tnx!
Wel erg… Zijn er nog van die gebieden die nu ruimschoots over hun km aantal zitten?

@gerrit

In de link die ik heb gestuurd worden veel gebieden behandeld. Wat de huidige status is weet ik niet.

Ik ben 2 jaar geleden naar Schladming geweest. Ik las dat er slechts 120km piste was en betwijfelde of het genoeg was. Echter dit skigebied deed mij erg groot aan. Later las ik dat zij juist de km’ers juist doorgeven. Dat is te merken. Voor “120km” erg groot! Veel groter dan Hochzillertal. Aanradertje ook trouwens. Erg gaaf gebied.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Thomas, en toch maar dat is intuïtief natuurlijk, als je de twee pistemaps naast elkaar houd heb ik de indruk dat het gebied van hochzillertal groter lijkt…

@Gerrit

Komt volgens mij door de schaal van de pistekaarten. Die van Schladming is op een veel grotere schaal.
Om een idee te geven, van de meest westelijke kant van het gebied, tot aan het meest oostelijke punt, is het verder hemelsbreed, dan van Val Thorens naar Courchavel. Enorme afstanden!
Hochzillertal is heel erg compact, veel liften dicht op elkaar. Schladming totaal het tegenovergestelde. Echter zijn dat daar dus bijna allemaal verbindingsliften, wat ze wel druk maakt. Echter, zo druk als in het Hochzillertal heb ik het nog nooit ergens anders gezien.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@thomas, misschien handig om dan te vertellen wanneer je er was, ik ben er vorig jaar januari geweest (zowel arena als hochzillertal) maar toen was het in arena beduidend drukker.

@Thomas: ok case closed zou ik hier zeggen. Merci voor de info.
Trouwens ga ik eind dit jaar terug skiën naar Brixen Im Thale ditmaal in het dorpje Westendorf.
Tijdens de krokus zaten we in Ellmau. En vorig jaar met kerst zaten we in Kaltenbach… Idd druk aan de liften maar dat had ook te maken dat merendeel van de pistes gesloten waren door het slechte weer en iedereen zowat verplicht was te skiën op de nog open pistes :-(

idd zou ik de volgende keren ook eens willen gaan skiën in Arlberg of Voralbergh… maar ik zoek nu al ruim een jaar op voorhand en ik moet ook altijd voor een bende zoeken (familie 2 tot 3) en het moet betaalbaar blijven voor iedereen. Arlberg en Voralbergh zijn al de duurdere.

Tot nu toe 3 maal in Mayrhofen geweest (Zillertal 3000), dit jaar in december naar Gerlos.
Ben benieuwd hoe het daar is

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ze lijken naar mijn idee veel op elkaar. Wat ik alleen duidelijke minpunten vindt aan hochzillertal zijn de verbinding die altijd heel druk is en en feit dat je binnen een paar liften het hele gebied doorkruist. Hochzillertal heeft wel veel km piste, maar alles loopt zowat parallel. Naar mijn idee is de Zillertal Arena veel afwisselender, Zell am Ziller, Gerlos en Königsleiten/Krimml hebben allemaal echt hun eigen ding. Ook vind ik de Zillertal Arena veel meer gezelligheid uitstralen, en die gezelligheid begint al op de piste.

Waarom gaat men niet gewoon naar Zell am Ziller, dat zit je in de ZillertalArena, maar je bent in een kwartier ook in het Hochzillertal of Zillertal3000.

De komende winter gaan we voor het eerst met 2 families naar Zell am Ziller, ik ben ook wel eens wezen skiën in Gerlos…of wadshet feesten? Ik heb gelezen dat het centraal is, maar wie kan er wat zeggen over de drukte in de voorjaars vakantie, wachttijden e.d.

Ik kies voor het Zillertal Arena. Veel meer variatie, een stuk rustiger en (mening) leukere apres ski.

Losse opmerkingen naar aanleiding van de reacties:

  • Kaltenbach is vrijwel altijd erg druk en lange wachtrijen bij veel liften. Hochfugen is tegelijkertijd een stuk rustiger. Doe 's morgens vroeg de pistes in Kaltenbach en ga als het druk wordt richting Hochfugen; dan heb je de hele dag goede pistes en relatieve rust.

  • Vorig jaar zijn de pistekilometers in het hele Zillertal naar beneden bijgesteld. Ruim 100km minder!

  • Bij Gerlos komt een gondel vanuit het begin van het dorp, een nieuwe stoeltjeslift verder omhoog en een by-pass om over een rode piste richting Konigsleiten te kunnen. Dit moet binnen 2a3 jaar gerealiseerd zijn

  • Zell krijgt een dalafdaling. Waarschijnlijk 2015/2016

  • Dat de skipas overal geldig is vind ik persoonlijk een groot pluspunt. Vorig jaar 5 dagen geweest. Eerste dag in Kaltenbach/Hochfugen geskied. 's avonds doorgereden naar Gerlos alwaar we sliepen. 3 dagen Zillertal Arena geskied en op de laatste dag naar Mayrhofen gereden. Na die dag skieen weer terug naar huis. Zo heb je toch veel variatie in skigebieden.

@Daffie waar heb je die info vandaan?

#proudtobepartofleswintersporters

Over smaak valt…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie