BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Parasnowboardster Lisa Bunschoten wereldkampioen banked slalom en Chris Vos brons

Parasnowboardster Lisa Bunschoten wereldkampioen banked slalom en Chris Vos brons

pepijnvanschijndel op 27 maart 2019 · 0 reacties

Wereldkampioen Lisa Bunschoten (re), met coach Frank Germann (mi) en bronzen medaille Chris Vos (li)
Wereldkampioen Lisa Bunschoten (re), met coach Frank Germann (mi) en bronzen medaille Chris Vos (li)

PYHA, 27 maart 2019

Tijdens de wereldkampioenschappen parasnowboarden in Pyha Finland reden Lisa Bunschoten naar goud en Chris Vos naar brons op het onderdeel banked slalom. Renske van Beek werd vijfde en debutante Anne Garttener behaalde een zesde plaats.

Omstandigheden

De wereldkampioenschappen para snowboarden banked slalom vonden plaats in Pyha, Finland. Dit nationale park in lapland ligt zo'n 50 km boven de poolcircel. Met een temperatuur van min acht begon de dag met mooi weer tijdens de inspectie, echter tijdens de training werd het half bewolkt. Gedurende de wedstrijd verslechterde de omstandigheden door harde wind, veel bewolking en sneeuwval.

Vol enthousiasme omschrijft coach Frank Germann het wedstrijdparcours: "We hebben nog nooit zo’n mooie flowy banky course gehad, echt de beste course ever!" Het WK nieuwe format, twee runs waarvan de beste tijd telt als einduitslag.

De banked slalom op het wk para snowboard in Pyha, Finland
De banked slalom op het wk para snowboard in Pyha, Finland

Professioneel goud voor Lisa

Gisteren kwam Lisa Bunschoten volgens haar coach met een smile van oor tot oor van de course af. Het plezier straalde van de video analyse af en op de racedag reed Lisa dan ook vol zelfvertrouwen. Na haar zilveren medaille op het WK in 2017 was het nu verdiend goud met een tijd die zelfs bij de mannen niet had misstaan. " Lisa heeft gedaan wat ze moest doen. Op deze manier op een WK zó de knop omzetten, dat vind ik heel professioneel!" aldus trotse coach Frank Germann.

Teamgenoot Renske van Beek belandde net naast het podium en werd vijfde, collega Anne Garttener werd zesde. Dankzij een goede voorbereiding had het hele team hoge verwachtingen van Renske en Anne, daar zij beiden dit seizoen beiden al een stijgende lijn laten zien. Uiteindelijk ondervonden ze toch druk die een WK met zich mee brengt en presteerden onder hun huidige niveau. Met frisse moed zijn de pijlen nu gericht op de para snowboardcross van komende zaterdag.

Zware competitie voor Chris Vos

Bij de mannen nam Chris Vos het op tegen twee beroemde Amerikanen, drievoudig X-Games winnaar Mike Schultz en goede skater en surfer Noah Elliot. Na de eerste omloop stond Vos derde en moest wat doen, dus in de tweede run nam de para snowboardcorsser uit Noord-Beemster alle risico’s met hele directe lijnen. Na een klein foutje bleef het uiteindelijk derde en brons. "Tegen usa moet je risico nemen, anders geen podium.." beaamt coach Bell Berghuis.

Chris Vos in de course tijdens training in Pyha Finland op de WK para snowboard
Chris Vos in de course tijdens training in Pyha Finland op de WK para snowboard

Voorbereiding WK para snowboardcross

Direct na de races heeft het team, o.l.v. coaches Frank Germann en Bell Berghuis, een gedegen evaluatie gedaan van de wedstrijd vandaag als extra voorbereiding op het wk para snowboardcross aankomende zaterdag. Morgen is er een rustdag ingepland om te herstellen, zodat vrijdag vers begonnen kan worden met de snowboardcross training. Zaterdag 30 maart zal het spectaculaire para snowboardcross wereldkampioenschap plaatsvinden, kijk voor meer informatie en volledige uitslagen op de paralympics website.

Huskies en ijszwemmen

Voor de rustdag heeft de organisatie atleten en begeleiders een alternatief Fins programma aangeboden met lokale activiteiten. Een bezoek aan een rendieren boerderij, een sledehondentocht met huskies en voor de liefhebbers als afsluiting opwarmen in de sauna met aansluitend een duik in een ijswak van het aangrenzende meer.

TeamNL met vlnr Renske, Bell, Anna, Frank, Lisa, Chris en Jetske
TeamNL met vlnr Renske, Bell, Anna, Frank, Lisa, Chris en Jetske

Volg de para snowboarders op hun Instagram Account voor de laatste updates!

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!