Bunschoten wereldkampioen, debutant Garttener brons en Vos zilver tijdens WK para snowboardcross

pepijnvanschijndel op 31 maart 2019

Lisa Bunschoten op weg naar goud. Foto Natasja Vos
Lisa Bunschoten op weg naar goud. Foto Natasja Vos

PYHA, 30 maart 2019

Tijdens het wereldkampioenschap para snowboardcross hebben Lisa Bunschoten goud, nieuwkomer Anne Garttener brons en Chris Vos zilver behaald in zinderende finales tijdens een dag vol verassingen. Renske van Beek werd vierde bij de dames

Lisa Bunschoten viert goud op het WK para snowboardcross. Foto Natasja Vos
Lisa Bunschoten viert goud op het WK para snowboardcross. Foto Natasja Vos

Lisa de onbetwiste nummer één

Dit wereldkampioenschap was Lisa Bunschoten bij de dames de onbetwiste nummer één. Na een korte training en een enkele trainingsrun, mochten de snelste vier dames in de spectaculaire big finale allemaal tegelijk starten in een race om de medailles. Met Sandrine Hamel en Renske van Beek in haar kielzog was snelst gekwalificeerde Lisa bij de start als eerste weg, gaf haar voorsprong daarna niet meer uit handen en won met overmacht haar tweede goud deze week.

WK Podium met goud voor Lisa Bunschoten en brons voor debutant Anne Garttener. Foto Natasja Vos
WK Podium met goud voor Lisa Bunschoten en brons voor debutant Anne Garttener. Foto Natasja Vos

Garttener debuteert met brons

WK debutante Anne Garttener had de minst gunstige startplaats geloot, maar wist in de achtervolging na een foute inhaal maneuvre van Renske de derde positie over te nemen en behaalde op haar eerste WK een bronzen medaille. Renske van Beek kon de Canadeese Hamel niet meer voorbij en werd vierde.

Chris Vos in opperste concentratie voor zijn finales. Foto Natasja Vos
Chris Vos in opperste concentratie voor zijn finales. Foto Natasja Vos

Chris Vos behoudt focus en haalt zilver

Bij de heren was het spannend. Na een degelijke kwalificatie stond Chris Vos als snelste in de finales. Via winst in de kwart- en halve finales stond Chris in de finale tegenover de Amerikaan Noah Elliot. Bij de start in de grote finale was de Amerikaan net iets sneller bij de eerste bocht, moest Chris volgen in de slipstream, maar Elliot hield de deur dicht en kreeg de Nederlander geen kans om er in de course voorbij te komen.

Chris Vos op het podium met zilver op het WK in Finalnd. Foto Natasja Vos
Chris Vos op het podium met zilver op het WK in Finalnd. Foto Natasja Vos

Meerdere schokbrekers

Chris Vos rijdt met een orthese en heeft een daarmee een beperking met het maken van 90 graden hoeken, dit belemmert bepaalde bewegingen en hij kan daardoor minder snel zogenaamde rollers rijden. Zijn tegenstanders hebben volledige prothese benen met meerdere schokbrekers en kunnen beter hoeken maken en daardoor meer snelheid op obstakels houden. Voor komend seizoen staan daarom flinke wijzigingen en verbeteringen in Chris zijn setup gepland.

“Tegen alle tegenstanders heeft Chris goed geraced, hij heeft zijn eigen lijn kunnen rijden, behield zijn focus optimaal en reed professioneel naar de grote finale!” analyseert coach Frank na de race.

Wereldkampioen Lisa en vice-wereldkampioen Chris genieten van dit WK. Foto Natasja Vos
Wereldkampioen Lisa en vice-wereldkampioen Chris genieten van dit WK. Foto Natasja Vos

Sterk wisselende weersomstandigheden

De snowboardcross training op vrijdag moest vanwege een flinke sneeuwstorm en hard wind training gestaakt worden. Op de finale dag bleek er reeds tijdens de training een sectie aangepast te moeten worden door de pistebully, na enkele valpartijen op een dubbele rollersectie in het midden van de course. Pas om 13.00 uur kon er op het verbeterde parcours getraind worden, gevolgd door slechts één kwalificatierun met aansluitende finals.

Terwijl een dag eerder tijdens de training de piste nog uit vochtige zachte sneeuw bestond, was de sneeuw was op de finale dag hard opgevroren en strak geprepareerd. Niet alleen de rijders moesten m.b.v. coaches Frank Germann en Bell Berghuis het plan van aanpak drastisch wijzigen, ook de wax onder de boards moest volledig anders.

Gemiste kans

Bij de mannen was het een gemiste kans om niet met vier heren de big finals te rijden i.p.v. tweetallen in de knock outs. Terwijl bij de dames unaniem door alle landen besloten werd om ze samen te laten racen, waren er bij de heren landen tegen dit format. “Met z’n vieren tegelijk racen is een mooie reclame voor de sport. Nederland en zeker Chris zijn voorstander van vier personen in éé run, dat helpt de sport te promoten en is goed voor de toekomst. Als de dames al met z’n vieren mogen, willen en kunnen, waarom de mannen dan niet?” aldus coach Frank Germann.

WK Teamevent

Zondag komen de Nederlanders uit op het teamevent, waarbij het resultaat van atleten samen telt. TeamNL 1 bestaat uit Lisa Bunschoten samen met Anne Garttener. Renske van Beek vormt een mixed team met Française Cecile Hernandez en Chris Vos met de Amerikaan Alex Rivera

Kijk voor uitslagen en informatie van de para snowboardcross WK op de paralympic website. Foto’s met dank aan Natasja Vos ter plaatse.

pepijnvanschijndel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.