Per ongeluk de grens over skiën?

Rick op 01 oktober 2019· 5 reacties

null

Voor mijn blog over de magie van grensoverschrijdende skigebieden zat ik via Google Maps de Alpen nog eens aandachtig te bestuderen. Veel van de skiliften en pistes staan hierop ingetekend, waardoor goed te zien is bij welke lift of piste precies een landsgrens overschreden wordt. Toen ik de verschillende landsgrenzen in de Europese gebergtes afspeurde, viel me op dat nog meer skigebieden een landsgrens overschrijden. Deze gebieden maken hier alleen geen reclame mee, wat vreemd is gezien de behoorlijke aantrekkingskracht van internationaal wintersporten (zie het eerder genoemde blog). Ze hebben hiermee immers een ‘unique selling point’ in handen. Zijn dit voorbeelden van slechte marketingstrategie, of is er meer aan de hand? Laten we de gebieden in kwestie eens onder de loep nemen.

Alpenarena Hochhäderich (O/D)

Op de grens van Oostenrijk en Duitsland is sprake van een onbekend grensoverschrijdend skigebied, namelijk het gebiedje Alpenarena Hochhäderich in Vorarlberg. Hier is het de skiroute Hubertus die je over Duits grondgebied laat afdalen. Deze skiroute start bovenaan de Häderich sleeplift in Oostenrijk, om je vervolgens met een ruime boog via Duitsland terug te brengen op de zwarte Klein Häderle Abfahrt. De afdaling is niet ingetekend op de pistekaart, al staat op de website van bergpension Hubertushaus aangegeven dat dit vanuit Hochhäderich inderdaad via een geprepareerde skiweg/-piste te bereiken is.

Een skiroute loopt vanuit het skigebied Duitsland in
Een skiroute loopt vanuit het skigebied Duitsland in

Berchtesgadener Land (D/O)

Een grensoverschrijding tussen Duitsland en Oostenrijk komt ook in het Berchtesgadener Land voor. De deelgebiedjes Zinkenlifte Bad Dürrnberg (Oostenrijk) en Skilifte Rossfeld (Duitsland) liggen op een plateau boven het dal van de Salzach. Op dit plateau ligt de grens tussen beide landen, waardoor je vanuit het hoger gelegen Rossfeld in Duitsland via een skiroute naar de Oostenrijkse Zinkenlifte Bad Dürrnberg kunt skiën. Ook in het laatste gebiedje zelf kun je weer de grens overskiën, namelijk door de verbindingspiste tussen de Knappenlift en de Rottenlift te nemen. Op de pistekaartjes staat aangegeven dat de beide gebiedjes in verschillende landen liggen (zie onder), maar er wordt weinig aandacht gegeven aan het feit dat je via een gemarkeerde piste/route de grens overgaat.

Het deelgebied Rossfeld ligt in Duitsland, net als de Rottenlift
Het deelgebied Rossfeld ligt in Duitsland, net als de Rottenlift

Vanuit Rossfeld ski je naar het skigebied Zinkenlifte
Vanuit Rossfeld ski je naar het skigebied Zinkenlifte

Nassfeld (O/I)

Aan de andere kant van de Alpen ligt het skigebied Nassfeld in Karinthië. Dit zuidelijk gelegen Oostenrijkse skigebied ligt tegen de grens met Italië aan en volgens Google Maps gaat de piste bovenaan de Madritschenbahn over de grens, net als de babylift met twee oefenpistes. Hoewel Nassfeld op de eigen website verschillende keren de ligging vlakbij Italië noemt, staat nergens aangegeven dat er ook liften en pistes in een ander land liggen. We checkten dit natuurlijk en tijdens een toevallig bezoek aan Nassfeld hebben we kunnen vaststellen dat het op Google Maps niet goed is ingetekend. De babylift staat in zijn geheel op Oostenrijks grondgebied. Alleen de linker piste bij de babylift ligt gedeeltelijk in Italië.

null

Riksgränsen (ZWE/NO)

Ook in het hoge noorden is een grensoverschrijdend skigebied te vinden: Riksgränsen in Zweeds Lapland. De liften en pistes in dit gebied zijn weliswaar niet ingetekend in Google Maps, maar men geeft op het pistekaartje aan dat de Gränsleden pistes (1&2) de grens met Noorwegen overschrijden. Dit skigebied heeft er duidelijk weet van dat het de grens overschrijdt, maar noemt zichzelf niet grensoverschrijdend: in alle communicatie ligt Riksgränsen duidelijk in Zweden.

null

Reacties van de skigebieden

Dit soort situaties roept natuurlijk vragen op over wat er precies aan de hand is en waarom. Weten deze skigebieden wel dat ze een grens overschrijden en voor een deel in een ander land liggen? Of tekent Google de liften en pistes verkeerd in? En als sommige van deze gebieden daadwerkelijk in twee landen liggen, waarom buit men deze ligging dan niet meer uit? Om die reden hebben we contact gezocht met de skigebieden in kwestie. Het is echter niet gelukt om eenduidige antwoorden te krijgen. Veel gebieden reageren laat met een ontwijkend antwoord of reageren helemaal niet. Het lijkt erop dat skigebieden soms “per ongeluk” grenzen overschrijden.

Onbetrouwbaar

We zagen het al in Nassfeld, soms lijkt het alsof Google zelf de mist in gaat. Een voorbeeld is de gletsjer in het Schnalstal (Val Senales) op de grens van Italië en Oostenrijk. Hoewel deze gletsjer in Italië ligt, liggen het dalstation van de Finail-sleepliften en het laatste deel van de bijbehorende pistes volgens Google Maps in Oostenrijk. Een blik op de satellietfoto laat echter zien dat het dalstation en daarmee de gehele sleeplift op Italiaans grondgebied ligt. Ook zijn deze pistes volgens de pistekaart niet zwart, zoals Google aangeeft, maar blauw.

Als we er een satellietfoto van 2003 bijpakken, zien we waarom Google Maps deze sleepliften zo heeft ingetekend. De liften zijn namelijk een aantal jaar geleden ingekort als gevolg van het terugtrekken van de gletsjer. Sindsdien liggen de sleepliften helemaal in Italië, maar tot voor kort lag het dalstation daadwerkelijk in Oostenrijk en vond er dus een grensoverschrijding plaats. Deze informatie hebben we doorgegeven aan Google, zodat dit aangepast kan worden op de kaarten.

null

Hetzelfde geldt voor het Franse Vallorcine bij Chamonix op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Dit Franse skigebiedje heeft met de Tête de Balme een lift die precies langs de grens loopt. Op Google Maps staat er, naast de rode Tête de Balme, ook een zwarte piste ingetekend met dezelfde naam. Volgens Google Maps loopt deze piste voor ongeveer de helft over Zwitsers grondgebied maar deze piste bestaat volgens diverse pistekaarten helemaal niet. Neem de ondergronden van Google Maps dus niet te letterlijk, ze kunnen niet helemaal correct of verouderd zijn,

null

De betreffende zwarte piste bestaat volgens de pistekaart niet
De betreffende zwarte piste bestaat volgens de pistekaart niet

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Google Maps is wat skigebieden betreft sowieso erg onnauwkeurig en niet up-to-date. Beter kijk je op http://www.opensnowmap.org of http://www.openskimap.org.

Leuk dat je het eens uitgezocht hebt!

Goh, je hebt ook nog Isgchl die er wel mee uitpakken (smokkelaarsroute).
Maar eerlijk gezegd, veel voel je er niet van als je de grens over skiet :-)

Of Steinplatte, kan je afdalen tot in Duitsland. Behalve dat dit op het einde een lange weg is, waar je goed gewaxte skies moet hebben, is het niets bijzonder. OK, het is wel een mooie omgeving langs een beekje, maar qua piste stelt het niet veel voor.

Dus een meerwaarde voor een gebied? Hmmm

Let it snow

Zie de meerwaarde van een enkele piste die deels de grens oversteekt ook niet zo dus dat daar niet veel aandacht aan gegeven wordt, kan ik me voorstellen. Gebieden die grensoverschrijdend zijn, is toch iets anders.

null

Grenzenloos!
En dit gaat over 100 meter door het Salzburgerland (rood) vanuit Steiermark (groen).

*bericht bewerkt door Tjeerd69 op 07 okt 2019 09:55

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie