De Grossglockner Hochalpenstrasse sneeuwvrij gemaakt

Roel op 15 april 2019· 5 reacties

Een deel van de Großglockner Hochalpenstraße is al berijdbaar

Het is ieder jaar weer een indrukwekkend schouwspel als de grote bergpassen in de Alpen sneeuwvrij gemaakt worden. Zeker met zoveel sneeuw als er de afgelopen winter is gevallen is het smullen van gigantische sneeuwmuren als de sneeuwfrezen zich een weg banen door de hooggebergte. Zo wordt op dit moment de Großglockner Hochalpenstraße in Oostenrijk sneeuwvrij gemaakt, en dat is mooi te volgen via de webcams en sociale media.

Van twee kanten

De Großglockner Hochalpenstraße is een verbindingspas tussen het Salzburgerland en Karinthië. Vanwege de hoge ligging - het hoogste punt ligt op ruim 2500 meter - en het feit dat er alternatieve routes bestaan is hij is alleen geopend in de zomer. Begin mei wordt hij normaal gesproken weer geopend voor het publiek. Dat betekent dat deze maand wordt begonnen met het sneeuwvrij maken van de weg. Vorige week maandag is men gestart, een klus van meerdere weken. De sneeuw ligt dit jaar volgens de Großglockner Hochalpenstraßen AG op sommige plaatsen dan ook 8 tot 10 meter dik. Eén ploeg begon aan de Salzburger zijde en een andere ploeg aan de Karinthische kant, zij ontmoeten elkaar ergens halverwege.

Via de webcams en de Facebookpagina van de bergpas is dit proces mooi te volgen.

Dag 2 van de werkzaamheden (9 april)

Via de webcam op de Fuscher Törl (2428m) kun je de vorderingen vandaag goed volgen. Vanmorgen om 7.45 uur lag de weg nog onder een dikke laag sneeuw.

7.45 uur

Daarna kwamen er pistenbully's

En vervolgens de sneeuwfrezen die zij aan zij de weg sneeuwvrij maakten

Net voor de middag was het bovenste stuk al sneeuwvrij

De sneeuwploegen reden vanaf hier verder in zuidelijke richting richting Gasthof Fuscher Lacke / Makeiwirt op 2262 meter. Ook daar eerst de pistenbully’s, daarna de frezen.
Als alles volgens planning verloopt - dit zal van het weersverloop afhangen - dan is de weg op 1 mei weer volledig open.

Materiaal in januari al ingezet

Het is trouwens niet voor het eerst dat dit materiaal wordt ingezet. Begin januari, toen het extreem veel sneeuwde in Oostenrijk, werden de frezen al ingezet op de Dientner Sattel tussen Dienten en Mühlbach am Hochkönig. Nadat deze door lawinegevaar meerdere weken (zie hier) afgesloten was geweest kon deze doorgaande weg alleen met groot materieel sneeuwvrij worden gemaakt.

Foto’s: Grossglockner.at, FB Grossglockner Hochalpenstrasse

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
bartvwg15 april 2019 · 16:12

Blijft telkens weer knap hoe ze het opgeruimd krijgen. :)
Maar ik vraag me toch af of die man op het eind van de dag niet gek gekeken is op de wieltje voor z’n neus. :s

Morzel15 april 2019 · 16:52

Vermoedelijk minder gek dan van elke paar minuten ruitenwissers ijsvrij te maken 😛.

Edwin.15 april 2019 · 17:48

Altijd wel gaaf om te zien. Lijkt op mais kneuzen :P. Mooi baantje, volgens mij. Zullen binnenkort ook wel beginnen op de Timmelsjoch.

Not all who wander are lost
MiVe17 april 2019 · 14:38

Mooi dat jullie vanalles publiceren rondom wintersport en bergen.
Had ik trouwens al gezegd dat ik enorm blij ben met de fotoviewer!

franksplinter17 april 2019 · 15:20

Altijd wel gaaf om te zien. Lijkt op mais kneuzen :P. Mooi baantje, volgens mij. Zullen binnenkort ook wel beginnen op de Timmelsjoch.

Edwin. op 15 apr 2019 17:48

23 april beginnen ze daar volgens mij.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.