BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Para Snow Day 2019: Een beperking hoeft je niet te beperken om de sneeuw in te gaan

Para Snow Day 2019: Een beperking hoeft je niet te beperken om de sneeuw in te gaan

Jordan-P op 19 mei 2019 · 0 reacties

Plezier op de Para Snow Day 2019
Plezier op de Para Snow Day 2019
Een beperking hoeft je niet te beperken om de sneeuw in te gaan. Dat hebben de deelnemers van de Para Snow Day vandaag wel bewezen! Samen met de Johan Cruyff Foundation organiseerde de Nederlandse Ski Vereniging vandaag de 9e editie. Tijdens deze dag in SnowWorld Zoetermeer konden mensen met een lichamelijke of visuele beperking kennismaken met het paraskiën en -snowboarden. Ruim 70 deelnemers bonden vandaag voor het eerst ski’s, een zitski of een snowboard onder. Wie al enige ervaring met deze sporten had, kon deelnemen aan de talentscout.

Para Snow Day 2019
Para Snow Day 2019

Kennismaken met het paraskiën en -snowboarden

Of je nou een beperking had en nog nooit van de piste was af geweest. Of dat je in het verleden geskied of gesnowboard had en dit ook met je beperking wil kunnen. Iedereen was vandaag welkom bij de Para Snow Day. Een dag met:

  • Professionele begeleiding voor de eerste sneeuwmeters
  • Materiaal (zitski’s, aangepaste stokken, etc)
  • Informatie-stands over lessen, trainingen en vakanties bij aangepast wintersportverenigingen in heel Nederland
  • Informatie-stands van gespecialiseerde prothesebouwers en zitski-ontwerpers
  • Bijeenkomst voor ouders/begeleiders over wintersportmogelijkheden voor kinderen met een beperking
  • Presentatie van Technisch Directeur Wopke de Vegt en paralympische atleten
  • Meet & Greet met paralympische atleten

Leren snowboarden bij Jacqueline van de Mentality Foundation
Leren snowboarden bij Jacqueline van de Mentality Foundation

Aansluiting bij de Mentelity Foundation

Het programma van de Para Snow Day begon ’s ochtends met snowboarden. De snowboarders die zich hadden opgegeven sloten aan bij de training van de Mentelity Foundation. De stichting heeft als doel om kinderen en jongvolwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen. Hierbij wordt de focus gelegd op extreme sports, waaronder dus snowboarden. Ook nationale selectieleden Lisa van Bunschoten en Anne Garttener en coaches Bell Berghuis en Frank Germann sloten aan bij deze training, wat voor een mooie mix zorgde.

Parasnowboard dames Lisa van Bunschoten, Anne Garrener en Renske van Beek
Parasnowboard dames Lisa van Bunschoten, Anne Garrener en Renske van Beek

Outdoor parcours
Outdoor parcours

Talentscout Mette Maas was erg tevreden over het snowboard gedeelte en sprak: ‘Het niveau was verrassend hoog. Superleuk dat ook de Nederlandse top aanwezig was om hun skills te showen. En het was mooi dat we het nu met Mentality konden combineren. Zij trainen elke zondag ochtend al met een groep tussen de 10 en 20 boarders. Goed om daar betrokken bij te zijn en eens in de zoveel tijd een kijkje te nemen.

Talenscout Gino Hoste en deelnemers
Talenscout Gino Hoste en deelnemers

Hoog niveau volgens talentscouts Mette Maas en Gino Hoste

Talentscout Maas gaf al aan dat niveau van de talentscout deelnemers hoog was. Ook talentscout Gino Hoste bevestigde dat voor het skiën: Het niveau lag hoger dan vorige jaren. Iedereen kon zelfstandig skiën. Daar kan je leuk training voor geven. ‘

De deelnemers werden door de talentscouts van de Nederlandse Ski Vereniging onder meer beoordeeld op hun techniek en motoriek, zowel in de sneeuw als op een outdoor parcours. Op basis daarvan kunnen de deelnemers worden uitgenodigd voor het traject ‘Van FUNdament tot Talent’, van de Nederlandse Ski Vereniging in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation. Door middel van wedstrijdtrainingen en buitenlandse trainingsweken worden talenten in dit traject klaargestoomd om aan internationale wedstrijden mee te doen.

Meet & Greet met de sporters
Meet & Greet met de sporters

Succesvolle 9e editie

Mede dankzij de 60 vrijwilligers en verschillende betrokken organisaties & verenigingen was ook dit jaar een hele succesvolle editie van de Para Snow Day. Mirko Creyghton, voorzitter van de Nederlandse Ski Vereniging: ‘Dit is zo’n super evenement. Eerst zie je die gespannen gezichten van de deelnemers binnenkomen. En als ze dan op de zitski, ski’s of het snowboard naar beneden komen is de glimlach te groot voor de helm.’ Na 1 ½ uur in de sneeuw komt deelnemer Stan met een grote glimlach van de baan en zegt: Het is echt heel leuk om te doen. Ik vond het wel een beetje spannend in het begin. Maar ik wil dit wel vaker doen. Ook zijn moeder bevestigt dit en zegt: ‘Heel leuk dit. We moeten maar eens gaan kijken of we een paar lessen kunnen regelen.’

En die lessen kunnen op verschillende locaties in Nederlands worden gevolgd. Vandaag was er al de mogelijkheid om een aantal verenigingen te leren kennen. Zo waren onder andere de verenigingen VGW, Ski-Uniek en The Ski is the Limit van de partij. Naast lessen in aangepast wintersport in Nederland organiseren zij ook reizen naar de Alpen. Meer verenigingen waar je kunt parawintersporten, vind je in dit overzicht en in deze factsheet staat de laatste informatie vanuit wintersportorganisaties over het aanbod voor seizoen 2019-2020.

Foto's Para Snow Day 2019 van Ernest Selleger

Les @ de Para Snow Day
Les @ de Para Snow Day

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!