BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Workshop en inspiratiesessie, hoe om te gaan met vrijwilligers?

Workshop en inspiratiesessie, hoe om te gaan met vrijwilligers?

Roel-B op 24 mei 2019 · 0 reacties

Ken jij dat sprookje van die sportvereniging die meer dan genoeg actieve vrijwilligers heeft, die zich jarenlang inzetten voor hun club? … dat is geen sprookje! Het is echt geen wonder om een berg aan vrijwilligers voor een club te vinden die plezier hebben in wat ze doen. De grote uitdaging is om vast te stellen op welke wijze de club concreet invloed op kan uitoefenen, door middel van sterk vrijwilligersmanagement.

Daar willen wij de bestuurders graag bij helpen, op een geheel eigentijdse wijze, via een inspiratiesessie of online omgeving, ontwikkeld door NOC-NSF i.s.m. Start2Create. Wij zullen de bestuurder en hun collega bestuurders inspireren, tips geven, maar bovenal praktische handvatten bieden om vorm te geven aan alles wat te maken heeft met het werven, binden en behouden van vrijwilligers. Door opdrachten zoals een battle absurd, het omdenken en de zogenaamde marsmannetjes krijgen deelnemers inzichten hoe ze meer vrijwilligers kunnen werven én behouden.

Voor bestuurders die graag collega’s willen ontmoeten en geïnspireerd willen raken om met de online module aan de slag te gaan organiseren we een inspiratiesessie. Tijdens deze middag wordt men praktisch op weg geholpen om met vrijwilligersmanagement in de e-learning omgeving aan de slag te gaan en is er alle ruimte om op interactieve wijze met andere deelnemers kennis en ideeën uit te wisselen over vraagstukken die er spelen bij de club van de bestuurder.

Inspiratiesessie en workshop

Maandagmiddag 3 juni van 13:00 uur tot 17:00 uur organiseert de NSkiV samen met het Watersportverbond een module vrijwilligersmanagement. Tijdens deze module van een dagdeel willen we winter- en watersportorganisaties inspireren om het omgaan met vrijwilligers gestructureerd te organiseren zodat verenigingen beter kunnen bouwen op hun vrijwilligers.

Tijdens de vrijwilligersmanagement inspiratiesessie worden deelnemers door de docent op verrassende wijze meegenomen in het creatief denken. Hoe werft iemand nou vrijwilligers? Niks is te gek en denk out of the box! Begin met groot denken en maak dat realistischer, wat kan men morgen al doen? Tijdens deze sessie ervaren de bestuurders hoeveel vernieuwende en concrete ideeën een groep in korte tijd kan bedenken.

Kort samengevat een aantal opdrachten die worden behandeld tijdens de workshop:

  • Contact maken
  • De hoe-vraag uitwerken
  • Omdenken: hoe jaag je ze weg?
  • The Battle Absurd; niks is gek genoeg!

Opzet online module

De online module doorloopt iemand in zijn/haar eigen tempo. Hoeveel tijd het in beslag neemt ligt helemaal aan de tijd en energie die iemand er in wil steken.

Kort samengevat doorloopt men de volgende route in een online omgeving:

  • Wat betekent de vrijwilliger voor zijn/haar club
  • Vaststellen van de huidige situatie en ontwikkelpunten op dit thema voor zijn/haar club
  • Anders leren kijken naar de taken en functies die er gedaan moeten worden om de vereniging draaiende te houden
  • Inzicht verkrijgen in de drijfveren van (potentiële) vrijwilligers
  • Heel veel tips en inspiratie, bijvoorbeeld op het gebied van werving van nieuwe vrijwilligers en voor het behouden van vrijwilligers. Maar dan eens anders dan men gewend is
  • Handvaten voor het neerzetten van een verenigingscultuur waarin mensen als vanzelfsprekend een steentje bijdragen aan de taken die verricht moeten worden

Aanmelden

Wanneer: Maandag 3 juni, 13:00 - 17:00 uur
Locatie: DeWeerelt van Sport in Utrecht
Aanmelden: Inschrijven
Kosten: De kosten voor deelname worden gedragen door de NSkiV

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!