BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Leerzame dag op de Opleidingen Dag 2019

Leerzame dag op de Opleidingen Dag 2019

Jordan-P op 27 mei 2019 · 0 reacties

Afgelopen zaterdag hadden geïnteresseerden en leraren van alle niveaus de mogelijkheid om kennis te maken met al onze opleidingen in SnowWorld Zoetermeer. Tijdens het ochtendprogramma hadden de NSkiV opleiders en werkende ski-/snowboardleraren de mogelijkheid om hun eigen vaardigheden te trainen en te sparren om een nog betere leraar te worden. ‘s Middags konden de deelnemers zich voor 2 rondes inschrijven. Om erachter te komen wat de SnowSafety module precies inhoudt. Ervaren hoe het is om in een zitski te zitten, of hier instructeur in te zijn. En om meer te weten te komen over onze niveau 2, 3 en niveau 4 opleiding. De dag werd afgesloten met een gezellige BBQ.

Goed om te sparren met collega’s

De dag begon met een ochtendprogramma voor alle NSkiV opleiders. Ook sloten hier ski-en snowboardleraren van verschillende wintersportorganisaties zoals Ego Indoor Ski, Ski Experience en De Uithof bij aan. Tijdens de ochtend stond het trainen van de eigen vaardigheden centraal. In diverse groepen gingen de leraren en opleiders uiteen om aan een eigen programma te werken. Opleider Joey de Jong zei het volgende over het ochtendprogramma: ‘De ochtend was voor iedereen leerzaam. Naast het lekker boarden en skiën was het ook leuk om met elkaar te sparren. Het was ook echt goed om alle opleiders bij elkaar te hebben. Nog vrij weinig opleiders geven de niveau 4 opleiding. Vanochtend hadden we echt even de tijd om op verschillende onderwerpen in te gaan en waarom we voor bepaalde beslissingen hebben gekozen.’ Ook Ski Experience leraar Henry Franse was positief en heeft veel nieuwe inzichten gekregen.

Kennismaking met de verschillende opleidingen van de NSkiV

‘s Middags hadden de deelnemers de mogelijkheid om kennis te maken met twee opleidingen van de NSkiV of de SnowSafety module. De opleidingen die verder werden uitgelicht waren ski/snowboard niveau 2, -3 en -4. Ook kwam de opleiding voor aangepaste wintersport aan bod.

De bijeenkomst over de SnowSafety module werd vooral bezocht door leraren die al wat langer lesgeven. De motivaties om naar deze bijeenkomst te gaan liepen uiteen. De één had als motivatie dat ze nog niet bekend is met off piste en zich daar meer in wil verdiepen, de ander gaat al elke wintersport off piste en vindt het vooral interessant als voorbereiding op de niveau 4 opleiding. Ook bij het kennismaken met de andere opleidingen lagen de niveaus uiteen en waren de reacties enthousiast.

Hoofdskileraar Dominique van Duijne, werkzaam bij de Uithof in Den Haag, was erg enthousiast over de dag en zei: ‘Het was wel weer erg lekker om aan m’n eigen vaardigheden te werken en leerzaam om andere leraren te spreken'. Op de vraag welke opleiding hem het meest aanspreekt om te gaan volgen zegt hij: ‘Ik vond de opleiding voor aangepast wel heel leuk om te ervaren. Ik heb zelf in de zitski gezeten en het ook als instructeur geprobeerd. Heel tof. Eigenlijk wil ik hier wel wat meer mee gaan doen en kijken wat we hier als de Uithof mee kunnen doen.

Foto's 2019

Foto's van de Opleidingen Dag 2019 >>

Meer informatie over de uitgelichte opleidingen:

Ski/snowboard niveau 2

De opleiding ski/snowboard-instructeur niveau 2 is dé start van je carrière als ski- of snowboardleraar! Deze opleiding is relatief kort en betaalbaar; de ideale manier om te ontdekken of lesgeven iets voor jou is. Als ski/snowboard-instructeur niveau 2 ben je in staat om beginnende skiërs les te geven. Met dit diploma op zak zal je dit voornamelijk bij wintersportlocaties binnen Nederland doen voor introductielessen, groepsuitjes en kinderfeestjes. Ook werken in de ‘echte’ sneeuw is echter goed mogelijk, want je kan bijvoorbeeld met reisorganisaties mee om jongeren te begeleiden tijdens hun eerste wintersportervaring. Je bent als skibegeleider echter nog geen zelfstandig skileraar en zult altijd begeleid worden door een hoger opgeleide instructeur. Ontdek op de ‘Opleidingendag’ of deze opleiding de start wordt van jouw wintersportcarrière.

Ski/snowboard niveau 3

Licht gevorderde wintersporters die in Nederland les nemen, willen in een korte tijd zo veel mogelijk leren. Het is dus belangrijk dat jij als leraar precies weet hoe je het beste leerresultaat kunt behalen. Onderdeel van deze opleiding is een stage van 10 uur bij een skischool. Tijdens de sneeuwweek van deze opleiding ga je veel ski-kilometers maken, maar vooral ook leren lesgeven in de bergen. Daarnaast leer je lessen opbouwen op basis van verschillende thema’s en krijg je informatie over sneeuw- en lawinekunde. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om aan je eigen vaardigheid te werken, want een skileraar moet wel het juiste voorbeeld kunnen geven. Tijdens de clinic op de ‘Opleidingendag’ maak je onder andere kennis met de POT-structuur: Proberen, Oefenen en Toepassen.

Ski niveau 4

Skiërs die graag hun niveau willen opschroeven kunnen hun opleiding nu vervolgen met Ski-instructeur niveau 4 gedurende een sneeuwweek in de bergen. Deze opleiding – die uit twee delen bestaat – draait vooral om het leren omgaan met variabelen. Natuurlijk zal er in het begin nog stilgestaan worden bij de basisvaardigheden, maar die zullen worden gebruikt om onder moeilijkere (lees: leukere) omstandigheden te presteren. Steilere pistes, hogere snelheid, nieuwe technieken, functioneel bewegen, actie/reactie, piste/off-piste, buckels en race; je krijgt er allemaal mee te maken tijdens deze opleiding. De clinic zal aandacht bieden aan onder andere de schoolse en dynamische technieken en je krijgt uitleg over het skiën van buckels en offpiste terrein.

Snowboard niveau 4

Steile pistes, hogere snelheid, nieuwe technieken, functioneel bewegen, actie/reactie, piste/off-piste, buckels en race. Zomaar een greep uit de verschillende onderwerpen die je tijdens deze opleiding in de bergen tegenkomt. Je zult op al deze onderdelen zelf stukken beter worden en leert ook hoe je dit in je eigen lessen kunt gebruiken. Met de opleiding snowboard-instructeur niveau 4 op zak, ben je een echte meerwaarde voor een skischool en kun je vaker aan de slag met de gevorderde lessen en het begeleiden/trainen van snowboardleraren.

SnowSafety module

Zou jij graag wintersporters op een veilige manier begeleiden bij het off-piste skiën? De Snow Safety module van het Snow Safety Center is onderdeel van de opleidingen ski- en snowboard-instructeur niveau 4 van de NSkiV. Hier leer je alles over sneeuw- en lawinekunde en reddingstechnieken. Het is een combinatie van theoriedagen in Nederland en praktijkdagen in de sneeuw. De clinic biedt een kennismaking met de onderdelen van deze opleiding.

Aangepast

Om wintersporters met een beperking écht goede begeleiding te bieden, zal de leraar bijvoorbeeld kennis moeten hebben van de verschillende soorten beperkingen (zowel psychisch als lichamelijk) en de aandachtspunten die deze beperkingen zowel op sociaal als op methodisch vlak met zich meebrengen. Het belangrijkste is natuurlijk dat de leraar weet welke mogelijkheden er allemaal wél zijn

Als je wilt deelnemen aan de opleiding Aangepaste wintersport instructeur niveau 3 dan moet je al in het bezit zijn van ski- of snowboard lerarendiploma. Je beschikt al over ervaring in het lesgeven en wilt deze lessen nu leren aanpassen zodat je ook mensen met een beperking kunt leren skiën of snowboarden. Tijdens de clinic maak je kennis met het zitskiën en aangepast snowboarden.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!