70 jaar: nooit te oud om (weer) te leren skiën

Roel op 30 oktober 2019· 21 reacties

Wim van Rij (78)

Op je 70e leren skiën. Het gaat veel mensen boven de pet maar Wim van Rij is ervaringsdeskundige; hij heeft het gedaan. Op eigen kracht en zonder hulp van een skileraar. Hij is inmiddels 78 en hij staat nog twee keer per week, een kleine 3 uur op de ski’s bij SnowWorld Zoetermeer. Sterker nog, hij wil dit jaar zijn Anwärter skileraardiploma afmaken! Wie is hij en wat drijft deze man?

Een toevallige ontmoeting

Het is 13 maart 2019. Ik zit met vrienden in het skigebied van Saalbach en we besluiten naar Leogang af te dalen. Het weer is niet al te best en het is net middag, dus we zoeken een hut om te lunchen. We lopen de Stöcklalm binnen maar omdat het restaurant vol zit wacht ons groepje geduldig op een vrije tafel, totdat een man ons wenkt. Het is een Nederlander die zegt dat we best erbij mogen komen zitten. Ze zijn immers maar met z’n tweeën. Al etende raken we aan de praat totdat hij opeens aanstipt dat hij 78 jaar is en eigenlijk pas acht jaar skiet. Ik wil doorvragen maar de tijd is te kort en de setting niet ideaal. Ik zocht hem daarom deze zomer op in zijn huis in Melissant, Goeree-Overflakkee.

Als ik binnenkom staat de woonkamer vol met verhuisdozen. Wim vertelt dat hij en zijn vrouw binnenkort verhuizen naar Goes. Het skiën in Zoetermeer moet hij dan opgeven maar hij is van plan om in SnowWorld Terneuzen te gaan skiën. “Dat is ook nog dichterbij, in plaats van twee keer per week kan ik straks drie keer gaan skiën”, zegt hij.

Hoe is je passie voor het skiën ontstaan?

Ik ben van huis uit een marineman. Na 8 jaar marine ben ik eerst als techneut en daarna als vertegenwoordiger gaan werken bij een kantoormachinehandel in Rotterdam. Omdat we een keer veel verkocht hadden werden we door de Duitse fabriek uitgenodigd voor een bezoekje aan het bedrijf, we hebben er maar gelijk een weekendje skiën in Zwitserland aan vastgeplakt. Op mijn 35e heb ik daar mijn eerste afdalinkjes gemaakt en dat lukte voor geen meter. Ik heb dus meteen een skileraar ingehuurd en gezegd: “Van die berg wil ik zondag afskiën”. “Dat is onmogelijk”, zei de skileraar, maar het is me gelukt. In de jaren daarna ben ik naar Oostenrijk gegaan, eerst naar Werfenweng en daarna enkele jaren naar Leogang.

Dus je heb wel al eerder leren skiën?

Dat klopt, maar op een gegeven moment ontbrak het me aan tijd en ben ik ermee gestopt. Bovendien verloor ik op mijn 48e mijn baan en ben ik, met bijna niks, een eigen bedrijf gestart. Sindsdien heb ik alleen maar gewerkt, tot mijn 68e. Pas toen was ik eigenlijk weer vrij. Uiteindelijk besloot ik op mijn 70e, na ruim 30 jaar, weer te gaan skiën.

Hoe kwam je erbij om dat op je 70e nog te gaan proberen?

Ik wilde gewoon weer wat doen en in mijn herinnering was skiën erg leuk. Dus ik ben met geleende schoenen en ski’s - van die vertrouwde dunne latjes - in de auto gestapt naar Leogang. Daar kende ik de weg nog, dacht ik. Maar toen ik bovenaan de Asitzbahn stond ging niks meer. Ik kwam de blauwe piste met moeite in ‘ploeg’ af. Bovendien skiede ik verkeerd en kwam op een zwarte piste terecht. Met heel veel moeite en inspanning en doorweekt van het zweet kwam ik beneden aan en dacht: “Ik ga naar huis!”. Toen ik de auto in wilde stappen kwam het besef dat ik net 1000 kilometer had gereden en ook weer terug moest. Ik besloot dus nieuwe schoenen (die wel pasten) en voor mij onbekende carveski’s te huren, en ben toch maar weer naar boven gegaan.

Vervolgens heb ik gekeken naar andere skiërs. Ik heb alleen maar gelet op hoe zij naar beneden kwamen en ik heb dat geprobeerd na te doen. Van het bergstation van de Asitzbahn naar het middelstation, een week lang, dag in dag uit, deed ik dezelfde piste. Na die week kon ik weer redelijk skiën vond ik, zonder hulp of les.

Daarna wel skiles gevolgd?

Nee dat niet. De volgende winter ben ik teruggegaan en zo heb ik een jaar of zes in Leogang geskied. Verder ging ik regelmatig naar SnowWorld Zoetermeer waar ik mensen een training zag volgen. Ik dacht: “Dat vind ik ook leuk”, dus ik heb daarna de NSI-opleiding (National Snowsports Instructor, de eerste helft van het Anwärterdiploma) gevolgd bij Snowsports Academy in SnowWorld Zoetermeer. Zo’n opleiding (praktijk en theorie) duurt vijf dagen, ik merkte dat dit hartstikke zwaar is voor iemand van mijn leeftijd. Ik heb het gelukkig wel gehaald.

In 2018 ben ik vervolgens opgegaan voor het Anwärterdiploma in Kaprun. Dit waren zeer lange, zware dagen en daarbij kwam dat het praktijkgedeelte op de gletsjer in een sneeuwstorm moest worden afgenomen. Een normale skileraar was niet eens met zijn groepje naar boven gegaan, je zag nauwelijks een hand voor ogen. Alle ouderen die erbij waren zijn gezakt. De onzekerheid slaat dan toe. Maar toch wil ik dit diploma nog halen, ik ga in december terug.

Waar komt die drive vandaan?

Ik vind het gewoon leuk. Ik heb mijn NSI en ik geef soms les, daar krijg ik louter positieve reacties op. Ik heb vroeger ook veel gezeild en ik heb gemerkt dat iemand leren skiën weinig anders is dan iemand leren zeilen. Alles draait om het aansturen van de persoon. Ik heb vroeger een eigen lesmethode ontwikkeld waarmee ik kinderen leerde zeilen, en die werkt ook bij skiën. Waar ik mij bijvoorbeeld altijd over verbaas is dat skileraren de tijd in een sleeplift niet gebruiken. Bij skiën is evenwicht heel belangrijk. De sleeplift is een ideaal moment om je evenwicht te trainen door een van je voeten op te tillen en toch je evenwicht te bewaren, maar ik zie niemand die het doet. Terwijl je langer in een sleeplift staat dan dat je skiet!

Je zegt dat de opleiding fysiek veel van je vraagt. Dan is een bepaalde basisconditie erg belangrijk. Hoe hou je die op peil als 78-jarige?

Mijn moeder is ouder dan 100 en doet nog boodschappen, misschien verklaart dat veel. In mijn garage staat een loopband en een fiets. Daar ben ik ‘s winters iedere dag 2 uur mee bezig. Daarnaast ski ik tweemaal per week 2,5 - 3 uur in Zoetermeer en ik ben lid van een fietsclubje waarmee ik ‘s zomers iedere veertien dagen 50-60 kilometer fiets. Verder heb ik een tuin van 1100 m2 die onderhouden moet worden. En, ik heb mijn pensionhouder Alois in Leogang beloofd dat ik minstens tot mijn 80e kom. Ik ben op 5 maart jarig en dan betaalt hij mijn verjaardagsfeestje, zo is het afgesproken.

Hoe zie je de toekomst, heb je nog meer plannen?

Ik wil nog ieder jaar terug blijven komen in Leogang. Ik heb een geweldige relatie opgebouwd met Alois van Gasthof Brentwirt en ik heb een Duitse skipartner die ieder jaar meegaat. Mijn vrouw geeft namelijk niet zoveel om wintersport. Ik vind skiën bijzonder. Het is leuk, gezond, en je leert iedere keer weer bij, gewoon door naar anderen te kijken. Ik merk alleen dat ik steeds stijver word, korte bochten worden steeds lastiger. Dat compenseer ik door nog harder te trainen.

Daarnaast is het mijn droom om les te geven aan ouderen/senioren. Ik wil ouderen die ooit geskied hebben weer aan het skiën krijgen. Het grootste probleem bij deze groep is angst, maar dat kun je oplossen met techniek. Ik denk dat ik veel ouderen van die angst kan afhelpen.

Je vrouw vindt het prima dat je dit nog allemaal doet?

Uit mijn omgeving hoor ik heel vaak reacties als: “Waar begin je aan, moet je nog een been breken?”. Maar zal ik haar even roepen? Dan kun je het haar zelf vragen.
Wim wenkt zijn vrouw Joke, inmiddels boven de 80. Ze zegt: “Wim moet dingen doen die hij leuk vindt. Ik zelf heb niks met sneeuw en wintersport, maar ik vermaak me wel. Als hij happy is dan ben ik dat ook.”

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bartvwg30 oktober 2019 · 07:39

Respect!
Wat knap van die man!
Leuk om te weten dat ik mijn hobby nog een jaar of 25 kan blijven doen. :p
Eveneens tonnen respect voor zijn vrouw die hem alleen op skivakantie laat gaan, ook niet zo evident. ;)

Matthieu30 oktober 2019 · 08:33

Volgens mij heb ik met deze meneer wel eens een ski-experience in Zoetermeer gedaan. Al weer een jaar of 5 geleden denk ik.
Was voor hem niet de eerste keer want alle mensen van ski-experience kenden hem al.

pfff.... hoe lang nog.....⛷
Hulst30 oktober 2019 · 08:40

Alvast welkom in Terneuzen. De sneeuw is er in elk geval (tot nu toe) van uitstekende kwaliteit.

Hen48
SkiBeppie30 oktober 2019 · 13:36

Respect. Je ziet meer ouderen op de ski dan vroeger, deze generatie en de volgende zijn gewoon vitaler op latere leeftijd. Afgelopen januari (buiten de schoolvakanties dus) in de Montafon zaten mijn man en aan de lunch in een bergrestaurant en opeens viel het op: in het restaurant zaten uitsluitend 50+ers, waaronder een fors aantal ‘echte’ senioren (70+). en allemaal in skikleding, geen wandelaars dus. Waarom ook niet? met een goede conditie en ditto techniek kan je heel lang door gaan.

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Joy8530 oktober 2019 · 14:02

Mijn Peter wordt dit jaar ook 79. Hij gaat nog elk jaar mee zolang het gaat. Hij is pas begonnen op zijn 50ste en heeft tussentijds 3 operaties aan de miniscus achter de rug! en toch steeds teruggekomen!

Birdheart30 oktober 2019 · 14:08

Zou toch geweldig zijn als zijn vrouw het volgende gezegd zou hebben.

"Wim moet dingen doen die hij leuk vindt. Ik zelf heb niks met skiën op wintersport, maar ik snowboard. Als hij happy is dan ben ik dat ook.”

😎

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
RFKANGOO30 oktober 2019 · 15:23

Respect. Je ziet meer ouderen op de ski dan vroeger, deze generatie en de volgende zijn gewoon vitaler op latere leeftijd. Afgelopen januari (buiten de schoolvakanties dus) in de Montafon zaten mijn man en aan de lunch in een bergrestaurant en opeens viel het op: in het restaurant zaten uitsluitend 50+ers, waaronder een fors aantal ‘echte’ senioren (70+). en allemaal in skikleding, geen wandelaars dus. Waarom ook niet? met een goede conditie en ditto techniek kan je heel lang door gaan.

SkiBeppie op 30 okt 2019 13:36

Ik denk dat het materiaal van tegenwoordig ook wel meehelpt in dit verhaal.

Übung macht den meister!!!
Hulst30 oktober 2019 · 15:35

Zolang maar de goede adviezen worden gegeven.

Hen48
Elly330 oktober 2019 · 18:18

Wat een geweldige man, respect, zo sportief en veel bewegen, zo zie je maar dan blijf je jong, maar het zit ook in zijn genen met een moeder van over de 100.
Leuk interview Roel :D

Dienten Die Alte schule
eddyanny30 oktober 2019 · 19:18

[/quote]

Ik denk dat het materiaal van tegenwoordig ook wel meehelpt in dit verhaal. [post]RFKANGOO op 30 okt 2019 15:23[/post][/quote]

Het materiaal helpt maar heeft geen invloed op de ingesteldheid van actieve bejaarden, zij willen iets doen en doen het.
Trouwens vele van die oudere lokale skiërs gebruiken materiaal dat wij al lang weggegooid hebben.

*bericht bewerkt door eddyanny op 30 okt 2019 19:25

Anki31 oktober 2019 · 10:59

Dat haalt toch wel de hier veel gemaakte bewering van zeer noodzakelijke lessen een beetje onderuit. Maar misschien is dit een natuurtalent…

Sjaak2731 oktober 2019 · 14:00

Vanochtend gaf mijnheer Van Rij nog skiles in Terneuzen 👍

Children of winter never grow old
Matthias12331 oktober 2019 · 14:04

Dat haalt toch wel de hier veel gemaakte bewering van zeer noodzakelijke lessen een beetje onderuit. Maar misschien is dit een natuurtalent…

Anki op 31 okt 2019 10:59

Zoals je kan lezen heeft hij wel veel trainingen gevolgd. Dit is natuurlijk eigenlijk ook gewoon skiles ;)

Born to Ride
Roelauteur31 oktober 2019 · 17:22

Ik kreeg vandaag nog een berichtje van Wim dat ik hier mag delen:

Inmiddels zijn we verhuisd naar een appartement in Goes. Dus skiën in Zoetermeer is er niet meer bij. Maar…we hebben Terneuzen. Daar is een skischool en daar wilde ze mij wel hebben als skileraar. Vervolgverhaal? (Grapje hoor)
Maar het is toch geweldig dat ik dit nog mag doen. Ik merk wel dat ik het moet beperken tot max 4 uur per dag. Anders gaat het ten koste van de beentjes van dit baasje. Maar het is echt heel leuk om te doen en ik steek alle kennis en energie in de les. Dus intensief. Het ga je goed en bedankt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sjaak2731 oktober 2019 · 18:15

@Roel heb hem vanochtend gesproken en verteld over het artikel.

Children of winter never grow old
Roelauteur31 oktober 2019 · 21:06

@Roel heb hem vanochtend gesproken en verteld over het artikel.

Sjaak27 op 31 okt 2019 18:15

Leuk! Hij had al meer reacties gehad van mensen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
janoost3 november 2019 · 15:42

Fantastisch toch? ik ben wel onder de indruk van Wim, ik zou zelf ook wel zoiets willen. heeft iemand een tip voor mij? Zelf woon ik niet meer in Nederland maar in Varmland in Zweden het dichtstbijzijnde skigebied is 40 min rijden (Skisunne.se) en ik ski al vanaf mijn 27ste.Nu ben ik inmiddels ook ,net als Wim
toentertijd, 69 jaar. Winters zijn hier (nog) winters en vandaar o.a.de verhuizing naar Zweden. Omdat skiën een passie is, ook voor mij, zou ik best een cursus skileraar willen beginnen.Bij voorbaat dank!!

Jeffrey.3 november 2019 · 16:41

wat een topper!

Seriously snow addicted family!
Ferdinand4 november 2019 · 06:36

Respect voor hem en alle ‘ouderen’ die dit ook met passie doen!
Voor mij duurt het nog een 30 jaar maar zou niets liever willen dan op die leeftijd ook zo gezond te zijn en uiteraard dan nog te skiën, wielrennen, mountainbiken en te wandelen.
Supergaaf!

fijne site hè, dat wintersport.nl?
JDC4 november 2019 · 10:40

Respect!

Coolwijk4 november 2019 · 19:54

Ben 69 ski weer sinds 5 jaar 8 jaar niet geskied durfde niet meer ga weer les nemen, heb gloednieuwe skies in kaprun gekocht, nog niet gebruikt ga les nemen in oostenrijk in maart of bij wim van Rey. Hij is ook skigek net als ik. Wim als je dit leest neem kontakt op hanscoolwijk@gmail.com

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.