Waarom je telefoon ermee stopt als het koud is

Rogier op 27 december 2019· 19 reacties

null

Terwijl je net een belangrijk berichtje wilt versturen vanaf het hoogste punt in het skigebied, wordt het scherm van je telefoon opeens zwart. En dat terwijl er nog zeker 30% energie in zat. Ook het aanzetten lukt niet meer. Dit zal smartphonegebruikers in de bergen vast niet vreemd in de oren klinken. Batterijen en kou gaan niet goed samen. Hieronder de uitleg en tips om zo lang mogelijk een bruikbare telefoon mee te hebben.

Li-ion batterijen kunnen slecht tegen kou

In bijna alle apparaten met heroplaadbare batterijen zitten tegenwoordig Li-ion batterijen. Natuurlijk in je iPhone of je Androidtelefoon maar bijvoorbeeld ook in camera’s. Deze batterijen hebben veel voordelen voor de moderne consument. Ze bezitten veel kracht, ze laden snel, en ze hebben een weinig specifieke laad-cyclus nodig. Allemaal ideaal voor de hedendaagse consument, alleen kunnen deze batterijen slecht tegen kou.

Verkeerde meting telefoonbatterij in de winter

Volgens Battery University zorgt kou voor meer weerstand bij de chemische reactie in de batterij en dus voor een lagere capaciteit. Met temperaturen van -18° geven Li-ion batterijen vaak niet meer dan 50% van hun vermogen. De kou zorgt er volgens Apple ook voor dat de telefoon zich anders gaat gedragen om z’n eigen temperatuur zo goed mogelijk te houden. Omdat alles zoveel stroever verloopt en de batterij-vermogensmeter is gekalibreerd voor warmere omstandigheden wordt het accu-percentage verkeerd weergegeven. Hierdoor gaat de telefoon, om zichzelf te beschermen, automatisch uit terwijl er nog wel genoeg energie inzit. Meestal als het gemeten energieniveau onder de 40% zakt, maar dit is erg afhankelijk van de kou. Mocht dit gebeuren dan is het verstandig om je telefoon pas weer aan te zetten als deze is opgewarmd. Het zal je opvallen dat de telefoon eenmaal warm weer de energiewaarde aangeeft waarbij deze is uitgevallen en niet 0%, wat je zou verwachten als een telefoon wegens stroomtekort is uitgevallen…

Heb je aan het eind van de dag nog genoeg stroom voor een selfie?
Heb je aan het eind van de dag nog genoeg stroom voor een selfie?

Telefoon schakelt zichzelf uit in de kou

Een te koude batterij, dat wil zeggen in een omgevingstemperatuur van onder de 0°C, zorgt dus voor een tijdelijk verminderde gebruiksduur waardoor de telefoon zichzelf kan uitzetten. Dit heeft volgens Apple geen waarneembare nadelige gevolgen voor de batterij, in tegenstelling tot te hoge temperaturen die een telefoonbatterij onherstelbaar kunnen beschadigen. Android is stelliger en zegt dat zowel te hoge als te lage temperaturen batterijen onherstelbaar kunnen beschadigen. De meeste merken geven aan dat batterijen bewaard en gebruikt (met verminderd vermogen en mogelijk uitschakeling) kunnen worden tot -20°C. Echter het is belangrijk om de batterijen pas op te laden als de telefoon minimaal weer op 0°C is gekomen.

null

Het ene apparaat is het andere niet

Bij alle Li-ion (en vele andere batterijtypes) worden de prestaties negatief beïnvloed door kou. Hoe nadelig dat tijdens het gebruik van de verschillende apparaten is hangt van het apparaat zelf af. Extreem gevoelige apparatuur zal zich zelf eerder uitzetten dan materiaal waarbij minder mis kan gaan. Er kan dus een groot verschil zitten tussen verschillende telefoons en camera’s. Sommige fabrikanten van Lithium accu’s maken speciale versies die beter tegen lage temperaturen kunnen. Het is aan de fabrikant van de telefoon of ze een accu monteren die geoptimaliseerd op energiedichtheid bij normale temperaturen of een die daar ietsje op inlevert en dan bij lage temperaturen beter presteert. Zo bestaan er tegenwoordig speciale outdoor-telefoons welke beter en langer werken bij flinke kou. Portofoons van de pistendienst zijn bijvoorbeeld ook uitgerust met deze speciale ‘koud-weer’ accu’s.

Het is belangrijk dat je altijd reddingsdiensten kunt bellen, belangrijker dan een instagrampost
Het is belangrijk dat je altijd reddingsdiensten kunt bellen, belangrijker dan een instagrampost

Tips om langer met je telefoon te doen in de kou:

  • De eerste tip is logisch: zorg dat je telefoon warm blijft. Draag deze dus onder je buitenkleding, in de zak van een fleece bijvoorbeeld. In het topvak van een rugzak is niet handig.
  • Gebruik je telefoon zo min mogelijk (in de kou);
  • Neem een batterybank mee en houd je batterij goed vol. Telefoons schakelen zich meestal pas uit bij lagere batterijpercentages onder de 30-40%;
  • Een hoesje houdt de telefoon ook warmer;
  • Mocht je je telefoon gebruiken doe dit dan op beschutte plekken, zoals in een cabinelift. Of nog beter in een warm restaurant;
  • Mocht je telefoon zijn uitgevallen en je kunt hem niet meteen opladen, zet deze dan pas weer aan als de telefoon op temperatuur is gekomen;
  • Laad een telefoon pas weer op als deze op temperatuur is gekomen;
  • Verwarm een telefoon niet op hete plekken (kachel / verwarming, blootstelling aan hitte beschadigd een batterij).
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Nooit problemen mee gehad, ook niet bij -25 en mijn foons draag ik steeds in een buitenborstzak dus niet echt warm. 🤔
Ik koop natuurlijk geen overgehypte Amerikaanse brol wat niets kan verdragen. 😎

Bla, bla, bla.

Bluetooth en Wifi uitzetten helpt ook een slok op een borrel in de bergen, maar de powerbank heb ik ook altijd mee. Ik vind het leuk om mijn skidag te tracker, hier en daar een foto te maken en dat trekt de batterij van mijn iPhone gewoon niet meer en ik wil inderdaad niet het risico hebben dat mijn accu helemaal leeg is.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

“Laat een telefoon pas weer op als deze op temperatuur is gekomen;”

Om mn telefoon maar gelijk weg te laten vliegen als hij slecht presteert door de kou vind ik wel wat te ver gaan ;)

Born to Ride

;)

*bericht bewerkt door bartvwg op 27 dec 2019 08:30

Bla, bla, bla.

@Matthias123 : je was me net voor 😂😂😂

*bericht bewerkt door VDG_1979 op 27 dec 2019 08:06

Nooit problemen mee gehad, ook niet bij -25 en mijn foons draag ik steeds in een buitenborstzak dus niet echt warm. 🤔
Ik koop natuurlijk geen overgehypte Amerikaanse brol wat niets kan verdragen. 😎

bartvwg op 27 dec 2019 07:53

Weet niet of het al wetenschappelijk bewezen is maar ik merk vaak dat telefoons van dat merk problemen geven in de kou.
Ook bijvoorbeeld als ze even een filmpje in de hal van Snowworld willen maken. Na 2-3 runs is de telefoon plat.
Zelf al meerdere merken Android telefoons gehad en nooit problemen met de kou ondervonden.
Ik ben wel benieuwd naar ervaringen van lezers en wat voor merk telefoon ze gebruiken. Zelf heb ik Sony-Ericsson, Samsung, Sony en Motorola Android telefoons gehad met 0,0 problemen in de kou. Wel gemerkt met een GoPro camera dat die beduidend sneller leeg was in de winter dan in de zomer maar die is dan ook continu blootgesteld aan de elementen.

Übung macht den meister!!!

De gopro batterijen hadden het vorige winter bij -18 graden ook zwaar te verduren. 100% bij het uitstappen in de lift en 3 minuten later was het gedaan met filmen. Ben benieuwd hoe mijn nieuwe gopro 8 gaat reageren op de koud

Gebruik je telefoon zo min mogelijk en alleen als het echt nodig is, is de beste tip denk ik op vakantie ;)

*bericht bewerkt door C46 op 27 dec 2019 10:04

@sidinic deze ervaring heb ik helaas ook :(

*bericht bewerkt door Marco_ski op 27 dec 2019 12:47

Gebruik je telefoon zo min mogelijk en alleen als het echt nodig is, is de beste tip denk ik op vakantie ;)

C46 op 27 dec 2019 10:03

Niets zo sociaal als het ontwijken van online sociale netwerken op vakantie! 😁

Je moet je telefoon/GoPro juist zo veel mogelijk gebruiken. Het apparaat wordt warm genoeg om de batterij op bedrijfstemperatuur te houden en je hebt er als bonus een hand-/zakwarmer bij! 😎

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

You can stick it where it hurts, zei een bekende Britse duiker tegen Elon Musk.
Ook een goede plek voor je telefoon.
Warm en goed beschermd.

Was bij -35 wel een uitdaging in Lapland (noorderlicht fotograferen vanaf een statief), je merkt het echt wel. Zowel met DSLR (Canon) als iPhone.

Het gaat voornamelijk om 2 zaken: houd de batterij voldoende warm & kies goed je momenten (lees geniet vooral met je ogen in het heden en leg af en toe iets vast voor later).

*bericht bewerkt door roberthoogenboom op 27 dec 2019 20:07

Als het probleem is dat de telefoon de batterij verkeerd uitleest, waarom plaatsen ze er dan niet een temperatuur sensor bij? Daarmee zouden ze dan de batterij weerstand kunnen interpreteren in combinatie met de temperatuur en een betere inschatting maken.

Voor die paar wintersporters? Ik weet ook niet of het überhaupt een oplossing is. Lithium accu’s gaan kapot als de spanning onder een bepaald minimum daalt. Ik weet niet of die minimumspanning ook omlaag gaat als het koud is. Verder heb je natuurlijk te maken met de elektronica die een bepaalde spanning nodig heeft.

De achtergornd waarom bijvoorbeeld telefoons uitschakelen is vooral ook een ontwerpkeuze van de fabrikant: Apple schakelt veel eerder uit dan vele andere merken met Android. Het wordt eigenlijk al aangegeven. Zolang het apparaat actief is zal het langer door kunnen omdat de actieve CPU in de telefoon maar zeer langzaam afkoelt. (werkt als een warmte bron). Ik heb ooit jaren geleden een aantal telefoons getest in een vriezer. Deze bereikte toen al 4 uur actief in -25C

Weet niet of het al wetenschappelijk bewezen is maar ik merk vaak dat telefoons van dat merk problemen geven in de kou.
Ook bijvoorbeeld als ze even een filmpje in de hal van Snowworld willen maken. Na 2-3 runs is de telefoon plat.
Zelf al meerdere merken Android telefoons gehad en nooit problemen met de kou ondervonden.
Ik ben wel benieuwd naar ervaringen van lezers en wat voor merk telefoon ze gebruiken. Zelf heb ik Sony-Ericsson, Samsung, Sony en Motorola Android telefoons gehad met 0,0 problemen in de kou. Wel gemerkt met een GoPro camera dat die beduidend sneller leeg was in de winter dan in de zomer maar die is dan ook continu blootgesteld aan de elementen.

RFKANGOO op 27 dec 2019 08:25

Ik heb slechts bij 1 iPhone een probleem gehad met de accu en dat was de gekende probleemaccu.

Verder nooit.

Volgens mij betrekt Apple de accu gewoon bij een leverancier die je ook bij de Androids terug kan vinden. Misschien zit het eventuele verschil wel in het bms en grijpt iOs wat sneller in. Dat zou dan meteen verklaren dat bij Android toestellen de accu ook stuk kan gaan bij koude en bij Apple niet.

Ieder voordeel heb zijn nadeel zeg maar.

Als het probleem is dat de telefoon de batterij verkeerd uitleest, waarom plaatsen ze er dan niet een temperatuur sensor bij? Daarmee zouden ze dan de batterij weerstand kunnen interpreteren in combinatie met de temperatuur en een betere inschatting maken.

RoelB op 28 dec 2019 07:35

Volgens mij heeft elke telefoon er een temp sensor bij zitten, vooral ook om oververhitting bij opladen te voorkomen.

Overigens werkt t ook wel om je telefoon (al is die koud) aan een powerbank te hangen. Oke die powerbank is niet zo super efficient, maar je telefoon word door t laden wat warmer en komt daardoor ook wel weer goed te zitten.

Mijn telefoon heeft nog nooit last van kou gehad. Niet dat ie plotseling uit gaat ofzo

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie