Wateroverlast zorgt voor afgesloten wegen in Oostenrijk en Zwitserland

Roel op 12 juni 2019· 10 reacties

De Inn bij Innsbruck (foto: @alpen_wetter)
De Inn bij Innsbruck (foto: @alpen_wetter)

De vele sneeuw in de bergen heeft zijn keerzijde. Eerder schreven we over de vele wandelpaden die nog deels met sneeuw bedekt zijn maar nu is er ook de wateroverlast. De sneeuw is namelijk in rap tempo aan het smelten en tegelijk komen er zware onweersbuien naar beneden. Die combinatie zorgt momenteel voor veel wateroverlast in zowel Zwitserland als Oostenrijk.

Hoog waterpeil zorgt voor gevaar

In Innsbruck is de Inn buiten haar oevers getreden. Er is nog geen sprake van een kritische situatie maar het water heeft wel een peil bereikt dat gemiddeld eens in de 30 jaar voorkomt. Uit voorzorg zijn verschillende bruggen afgesloten. Takken en boomstammen die door de rivier meegesleurd worden kunnen mensen op de bruggen in gevaar brengen. Onder andere de treinverbinding tussen Innsbruck en Seefeld ligt eruit omdat de Karwendelbrug is afgesloten.

In Karinthië hebben modderlawines de Wurzenpassstraße (B109) versperd en diverse dalen kampen met kleinschalige overstromingen, waaronder het Alpbachtal. In Zwitserland is het vooral de Rijn die veel water te verwerken krijgt. Fietspaden langs de rivier zijn afgesloten en grote stukken land langs de oevers zijn overstroomd, ook in het aangrenzende Vorarlberg.

Oorzaak smeltende sneeuw en veel regen

De oorzaak van de overstromingen is een combinatie van factoren. Op de eerste plaats is de vele sneeuw die nog in de bergen ligt beginnen te smelten. Het beeld hieronder komt van de Timmelsjoch Hochalpenstrasse die afgelopen weekend is geopend. De laatste dagen was het erg warm in de Alpen, in sommige dalen werd het al tropisch (> 30 graden). Hogerop betekent dit dat er 10 tot 15 centimeter sneeuw per dag wegsmelt. Op de tweede plaats hangt er sinds enkele dagen zeer onstabiele lucht boven de Alpen. Hierin ontstaan gemakkelijk onweersbuien met veel regen in korte tijd. De beken en rivieren kunnen al dat water niet verwerken. De afgelopen dagen regende het vooral hard in Graubünden, via de Inn stroomt een deel van dat water Oostenrijk binnen. Na vandaag nemen de onweersbuien af, maar vanaf zaterdag komen de onweersbuien weer terug zij het op minder uitgebreide schaal. Het blijft warm tot zeer warm.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

val thorens heeft nu ook zijn buitenzwembad

null

Wow die muur van sneeuw dat is echt ongekend dat heb ik echt nog nooit zo gezien rond deze tijd al helemaal nooit in het echt! 😲
@Roel ik neem aan dat iets van al dit water ook terecht komt in Duitsland richting Nederland wat sommige rivieren misschien weer op peil kan brengen?

De toevoer van de grote rivieren is al enige tijd normaal. Alleen heeft dat voornamelijk invloed op het laagland. Het watertekort zit vooral op de hogere zandgronden. Sowieso heeft west Nederland voldoende regen gehad de laatste tijd.

De toevoer van de grote rivieren is al enige tijd normaal. Alleen heeft dat voornamelijk invloed op het laagland. Het watertekort zit vooral op de hogere zandgronden. Sowieso heeft west Nederland voldoende regen gehad de laatste tijd.

Jaco op 15 jun 2019 10:04

Ook west Nederland heeft niet overal voldoende gehad. Hier op de Zeeuwse eilanden zijn de verschillen zoals vaak het geval is regionaal weer erg groot. Hier direct aan de kust is gisteren ook ‘maar’ 12mm gevallen terwijl ze verderop bijna de 40 haalden. Hier is de totaalsom van juni maar krap 40mm en met minder dan 30 in mei en een extreem droog maar is het nog lang niet voldoende

Born to Ride

@Roel ik neem aan dat iets van al dit water ook terecht komt in Duitsland richting Nederland wat sommige rivieren misschien weer op peil kan brengen?

Freerider op 14 jun 2019 22:01

Dat klopt maar veel verdampt onderweg ook weer. Het effect zal beperkt zijn.

Verder zijn de verschillen in neerslag in Nederland inderdaad groot, dat komt weer door die buien die altijd lokaal zijn. Bij mij in Noord-Limburg viel de regenval ook wat tegen en is de ondergrond nog steeds erg droog.

null

*bericht bewerkt door Roel op 16 jun 2019 22:52

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel , de hoge temperaturen die nu in de alpen zijn kunnen de gletsjers nog in de problemen komen , of ligt er nog genoeg sneeuw

@Pieter230976 dat kan zeker. Op een hete dag smelt er nu al 10cm per dag en de 2 echte zomermaanden moeten nog beginnen. Als juli en augustus koel en bewolkt verlopen ziet het er natuurlijk anders uit.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

wat een temperatuur voor de Alpen volgende week , wintervest mag uit voor de gletsjers

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie