Nieuwe liften in Frankrijk (2019-2020)

Henri op 21 juli 2019· 10 reacties

Nieuwe Flégère gondel in Chamonix (chamonix.net)

Zoals jullie van mij gewend zijn, heb ik dit jaar weer overzichten gemaakt van alle nieuwe skiliften in de Alpen. Eerder schreef ik al over de nieuwe liften in Oostenrijk en Italië, vandaag een overzicht van alle nieuwe Franse liften.

Nieuwe gondel voor Pra Loup na ongeluk

Vorig jaar schreef Rogier over het ongeluk met de Costebelle gondel in Pra Loup en de daaropvolgende plannen om de lift te vernieuwen. Eind mei is de ontmanteling van de oude lift begonnen en begin december staat de opening van de nieuwe gondel gepland. De nieuwe gondel van liftfabrikant Poma heeft cabines die plaats bieden aan 10 personen en zal hetzelfde tracé volgen als zijn voorganger.

Nieuwe lift zorgt voor nieuw hoogste punt in Galibier Thabor

In Valmeinier, onderdeel van het skigebied Galibier Thabor, zorgt de komst van de nieuwe Sandonnière stoeltjeslift voor een nieuw hoogste punt. Twee aantrekkelijke nieuwe rode pistes zorgen voor een flinke opwaardering van het gebied. Vanaf het bergstation van de nieuwe 6-persoons stoeltjeslift van de Italiaanse liftfabrikant Leitner heb je vanaf aankomende winter meerdere afdaalmogelijkheden met meer dan 1000 hoogtemeters.

De nieuwe Sandonniere stoeltjeslift in Valmeinier (valmeinier-reservation.com)

Daarnaast worden er aan de andere kant van het gebied in Valloire twee vastgeklemde liften ontmanteld. De Montissot en Colerieux stoeltjesliften worden vervangen door een koppelbare 6-persoons stoeltjeslift Montissot, die voor een veel snellere verbinding tussen de deelgebieden Sétaz en Crey du Quart zal zorgen. De oude Montissot stoeltjeslift wordt hergebruikt en zal vanaf het winterseizoen 2020-2021 de Grand Plateau sleeplift vervangen.

Nieuwe combibaan onderdeel van herstructurering Vars

Een nieuwe combibaan vervangt in het gebied La Forêt Blanche maar liefst drie liften. Aan de kant van het skidorp Vars wordt de nieuwe Télémix Chabrières gebouwd. De oude Chabrières gondel, de stoeltjeslift Claux en de Lievre sleeplift worden afgebroken. Met 10-persoons cabines en 6-persoons stoeltjes wordt de capaciteit verhoogd naar 2700 personen per uur.

Sloopwerkzaamheden in Vars om plaats te maken voor nieuwe Telemix

De combibaan is onderdeel van een grootschalig herstructureringsproject van het deelgebied. In de komende jaren zullen naar alle waarschijnlijkheid ook de Mayt en Peynier stoeltjesliften worden vervangen door nieuwe liften. Daarnaast komt er hoogstwaarschijnlijk in de sector onder de Crete de L’Eyssina een nieuwe stoeltjeslift. Volgend jaar meer hierover.

Meerdere vernieuwingen in Courchevel

Vanaf dit seizoen is Courchevel Le Praz (Les Trois Vallées) met de komst van de nieuwe 10-persoons Praz gondel beter verbonden met het centrum van Courchevel 1850. Het oude bergstation lag halverwege de blauwe piste Chabichou, waarna men tussen de Plantrey of de Tovets stoeltjeslift moest kiezen om verder het gebied in te gaan. De nieuwe Praz gondel loopt iets verder door, tot aan het bergstation van de Tovets stoeltjeslift, dichtbij het centrale punt van Courchevel 1850. Het dalstation van de nieuwe lift bevindt zich in het gloednieuwe l’Alpinium, een multifunctioneel gebouw dat is gebouwd met het oog op de WK wedstrijden in 2023. Die worden in Courchevel en Méribel gehouden.

De oude (rood) en de nieuwe (groen) Praz gondel

Hogerop in het gebied gebeurt er iets opmerkelijks. De Creux Noirs stoeltjeslift wordt vervangen door een sleeplift. Aan het einde van het winterseizoen 2017-2018 moest de stoeltjeslift noodgedwongen sluiten doordat er na een lawine een barst in de fundering van één van de liftpalen was ontdekt. Het afgelopen seizoen bleef de lift gesloten en er is inmiddels besloten om een nieuwe sleeplift te bouwen op een andere veiligere plaats. De sleeplift zal alle pistes bij de voormalige stoeltjeslift ontsluiten.

De afgebroken Croix Noirs stoeltjeslift (rood) en de nieuwe sleeplift (groen)

Nieuwe gondel vanuit Orelle vertraagd

In Les Trois Vallées zou eigenlijk deze zomer de aansluiting vanuit Orelle in de Mauriënne vallei worden verbeterd. De gondel uit 1995 heeft een te lage capaciteit en is daarom aan vervanging toe. Daarvoor in de plaats komt de nieuwe 10-persoons Orelle gondel (3 Vallees Express). Met een snelheid van 7 meter per seconde wordt de capaciteit verdubbeld. ln de toekomst zal vanaf het bergstation bij Plan Bouchet een tweede (losstaande) gondel worden gebouwd naar de top van de Cime Caron. Hiermee wordt de Rosaël stoeltjeslift ontlast. Door onverwachte problemen vanwege een beschermde plant moet het lifttracé echter worden verplaatst en is de bouw een jaar uitgesteld. De lift zal dus op zijn vroegst in december 2020 openen.

Les Deux Alpes

De 8-persoons stoeltjeslift Glaciers zorgde sinds 2001 voor een tweede verbinding tussen Toura en de gletsjer in Les 2 Alpes. De tweede sectie van de stoeltjeslift is vorig jaar ontmanteld en opnieuw in elkaar gezet als de Toura stoeltjeslift. Dit jaar wordt de eerste sectie afgebroken. De nieuwe Pierre Grosse gondel met 8-persoons cabines vervangt de Glaciers stoeltjeslift over de gehele lengte. De keuze van een gondel kan worden verklaard met de beperking van het aantal liftpalen.

Een overzicht van alle veranderingen in Les Deux Alpes. De ontmanteling van de Glaciers I (2019) en Glaciers II (2018) stoeltjeslift en de bouw van de Toura (2018), Crêtes (2019), Pierre Grosse (2019) en Thuit (2020) liften

De eerste sectie van de 8-persoons stoeltjeslift wordt verplaatst en vervangt de 4-persoons Crêtes stoeltjeslift. Voortaan gaat deze 8-persoons stoeltjeslift dus door het leven met de naam “Crêtes”. Hier blijft het echter niet bij. In de zomer van 2020 wordt de afgebroken 4-persoons Crêtes stoeltjeslift hergebruikt op de plaats van de oude 3-persoons Thuit stoeltjeslift.

Drie vernieuwingen in Portes du Soleil

Twee nieuwe stoeltjesliften zorgen in Avoriaz voor een nieuwe verbinding met Champéry - Les Crosets, het Zwitserse deel van het skigebied Portes du Soleil. De bestaande verbinding met de Mossettes stoeltjeslift is vaak dicht door de windgevoelige ligging van het bergstation.

Links op het pistekaartje zijn de twee nieuwe stoeltjesliften (groen) ingetekend

De Léchère stoeltjeslift vervangt de oude 3-zitter en transporteert voortaan 2700 personen per uur van Les Lindarets tot iets voorbij Les Brochaux. Het nieuwe bergstation ligt een halve kilometer verder bergop dan zijn voorganger, om zo perfect aan te sluiten op de piste en de nieuwe Cases lift. De nieuwe Cases stoeltjeslift start vanaf het bergstation van de Léchère lift. Het bergstation van deze lift zal tussen de bergstations van de Mossettes en de Grand Conche stoeltjesliften liggen.

Iets verderop in Châtel wordt ook nog de nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Morclan gebouwd. De oude 3-persoons stoeltjeslift uit 1983 wordt afgebroken. Daarnaast wordt er ook nog een nieuwe piste aangelegd die parallel aan deze lift zal verlopen. Eigenlijk stond de Conche lift voor deze zomer op de planning, maar omdat deze lift in Frankrijk start en in Zwitserland eindigt kwam er extra papierwerk bij kijken. Hierdoor is de bouwstart opgeschoven naar volgende zomer. Vanaf het winterseizoen 2020-2021 zal de nieuwe Morclan lift onder de nieuwe Conche stoeltjeslift verlopen. Een liftkruising en een gezamenlijke liftpaal is net boven het dalstation van de Morclan lift gepland.

Overige nieuwe liften

Check ook de:

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Tiny-M21 juli 2019 · 09:19

@Henri: blijft de mosette in PDS wel staan naast de nieuwe lift, of gaat de die weg? Afgelopen seizoen in januari was zowel de mosette als la chavanette om de haverklap dicht, vanwege slecht weer en lawine gevaar, dus hopelijk wordt dat nu beter. Die oude 3 zitter werd ook wel eens tijd dat ie vervangen werd.

Henriauteur21 juli 2019 · 09:57

@Tiny-M de Mosette lift blijft inderdaad gewoon staan!

Arnie77721 juli 2019 · 10:31

Die nieuwe lift in Valmenier is serieus goed. Opent een hele hoop nieuw terrein voor de mensen die buiten de piste skien. Kan me nog genoeg moois daar herinneren, alleen moest je daar eerst wel naar toe lopen.

Ook aan de Valloire kant klinken de vernieuwingen goed, alleen kan ik uit jou verhaal niet opmaken of niet nieuwe montissot lift de lengte van zowel de oude montissot als de colerieux lift gaat hebben, of wordt de lift korter? Heb overigens maar 1 keer in een heel seizoen in die Colerieux gezeten, wat een onzinnig onding is dat om dit moment.

Freeride = Life
Henriauteur21 juli 2019 · 11:26

Inderdaad hele interessante vernieuwingen daar @Arnie777.
De nieuwe Montissot stoeltjeslift begint in de buurt van het oude Montissot-dalstation op 1738m en eindigt bij het oude Colerieux-bergstation op 2433 meter hoogte.


http://www.cybervalloire.com/forums/index.php/topic/6177-pro…

Martin718221 juli 2019 · 22:46

Die Montissot stoeltjeslift heeft twee jaar geleden mijn kuit gegrepen, het litteken zit er nog :) Goed dat de lift vervangen wordt door een koppelbare lift. Wel jammer dat de sleper vervangen wordt; ik vond het een fijne snelle lift.

Bij Valmeinier is toch ook in 2018 al wat vervangen (bij Armera)? Ik moet er nodig eens naartoe want het ziet er goed uit zeg.

Josse1227 juli 2019 · 23:28

Hoi Henri,

Zijn er dit jaar geen vernieuwingen in Tignes/ Val d’isere?

Jaco28 juli 2019 · 08:35

Tignes in iedergeval niet. 2020 Marais en 2021 Aiguille Rouge

Marije7715 september 2019 · 20:52

https://nl.lesarcs.com/news/vers-nieuws-van-het-domein.html…

Vind het zelf niet heel duidelijk mbt Aiguille Rouge, betreft het nou een nieuwe lift die apart geboekt kan worden en dus niet onder de gewone skipas valt? Heeft iemand hier meer info over?

We gaan de week van oud en nieuw daar heen. Voor het eerst in Les Arcs.

*bericht bewerkt door Marije77 op 15 sep 2019 20:55

Bennie15 september 2019 · 21:05

Hoi @Marije77, door even in een andere taal het stukje te lezen zul je ontdekken dat het gaat om online-boekbare tickets gaat die zorgen dat je voorin de rij aan mag sluiten. Oftewel, een speciale voorrangspas voor de Aiguille Rouge lift, die wel eens last heeft van lange wachttijden ivm de lage capaciteit van de gondel.

Marije7715 september 2019 · 23:08

Hoi @Marije77, door even in een andere taal het stukje te lezen zul je ontdekken dat het gaat om online-boekbare tickets gaat die zorgen dat je voorin de rij aan mag sluiten. Oftewel, een speciale voorrangspas voor de Aiguille Rouge lift, die wel eens last heeft van lange wachttijden ivm de lage capaciteit van de gondel.

Bennie op 15 sep 2019 21:05

Yes, dank. In het Engels is het duidelijker.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.