Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Terug uit Oostenrijk: nog altijd sneeuw op 2000 meter

Roel op 31 juli 2019· 46 reacties

Het verlaten Habachtal, Nationalpark Hohe Tauern

Afgelopen week was ik in Neukirchen am Grossvenediger, aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern in Oostenrijk. Om te wandelen maar stiekem ook om de hitte in eigen land te ontvluchten. Ik ben dan wel een weergek, maar 40 graden daar hoef ik niet bij te zijn. Hieronder een klein verslag van wat ik aantrof in dit wintersportdorpje. Onder andere… sneeuw!

De hoogte in

Toen zondag 21 juli duidelijk werd dat de hitte echt extreem zou worden opperde ik bij mij thuis het plan om naar Oostenrijk te gaan. We wilden eigenlijk naar de camping in Nederland, maar aan zee (waar het nog enigszins ‘koel’ zou zijn) bleek logischerwijs nauwelijks plek te zijn. En waar wel plek was was het de vraag of we een schaduwplaats zouden hebben. Na akkoord van het thuisfront ging ik dus op zoek naar een Oostenrijks dorpje. In Oostenrijk zou het ook de hele week mooi weer worden maar dan een graadje of 10 koeler. Mocht het toch te warm worden dan konden we het zwembad opzoeken of de bergen in. (Een aloude vuistregel luidt: met iedere 1000 meter stijging daalt de temperatuur 6 graden.) Het werd uiteindelijk Neukirchen am Grossvenediger, 's winters een familieskigebiedje en 's zomers een actieve bestemming met genoeg activiteiten in de omgeving. Wat heel fijn is is dat je de Nationalpark Sommercard bij veel accommodaties erbij krijgt. Daarmee maak je gratis gebruik van liften, wandelbussen en zwembaden. Ook kun je bijvoorbeeld gratis de Grossglockner Hochalpenstrasse op.

Uitzicht vanaf de Wildkogel op de Hohe Tauern

De Smaragdbahn vanuit Bramberg

Wildkogel

We verkenden onder andere de Wildkogel, de huisberg van Neukirchen. Bovenin herken je meteen de ‘kom’ waar we het in de gebiedsbeschrijving van het skigebied over hebben. Oneindige grasweiden verklappen het eenvoudige pisteterrein. Nu is dit het domein van koeien en wandelpaden met daar tussenin enkele skiliften. Opvallend is het gigantische zonnepanelenpark dat past bij het beeld dat Neukirchen graag uitstraalt. Het is een Alpine Pearl bestemming, een samenwerkingsverband dat duurzaam toerisme promoot. Verder heb je een fantastische uitzicht op het Nationalpark Hohe Tauern, een deel van de Alpenhoofdkam met onbewoonde dalen en diverse gletsjers. Het viel me op dat er nog redelijk wat sneeuw op het ijs van de drieduizenders ligt, ondanks de grote hitte van de afgelopen 2 maanden.

Zonnepanelen op de Wildkogel

Sneeuw lag er niet alleen op de gletsjers. In het skigebied van de Wildkogel zelf (hoogste punt op 2150 meter) was het her en der ook nog wit. Heel plaatselijk maar toch. Naast de “Speichersee” bijvoorbeeld en twee dagen later toen we naar de 2235 meter hoge Frühmesser wandelden waren er ook nog wat sneeuwveldjes te vinden (geen kunstsneeuw). Best wel verrassend en de kinderen vonden het prachtig.

Steentjes laten stuiteren op het meer

Werkzaamheden aan de rode piste 1, rechtsboven de graafmachine is de Gerlosplatte te zien

Hagelstenen

Al met al was het een weekje vol activiteiten en zonder 40 graden (waar mijn dochter me nog altijd dankbaar voor is :-)). Hoe het hitterecord woensdag sneuvelde heb ik trouwens gevolgd, ik heb me moeten inhouden maar langs het zwembad van Stuhlfelden heb ik de ontwikkelingen redelijk in de gaten gehouden. Wij hadden dus geen recordhitte, in plaats daarvan kwamen er donderdagmiddag dikke hagelstenen naar beneden net nadat we gewandeld hadden. Ook een belevenis kan ik je zeggen…

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Kasper31 juli 2019 · 11:09

Afgelopen week ook langs Oostenrijk gereden en viel me idd op dat er nog meer sneeuw lag dan andere jaren

Pieter23097631 juli 2019 · 11:42

Da's wel positief dat er nog altijd sneeuw ligt , de gletsjers hebben dan waarschijnlijk weinig moeten inboeten in deze periode
De zonnepanelen die ze leggen is dat rendabel in de winter als er 4 meter sneeuw ligt

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 31 jul 2019 11:43

Roelauteur31 juli 2019 · 12:14

Sneeuwbedekking: in september wordt echt afgerekend, dus nog even afwachten.

Da’s wel positief dat er nog altijd sneeuw ligt , de gletsjers hebben dan waarschijnlijk weinig moeten inboeten in deze periode
De zonnepanelen die ze leggen is dat rendabel in de winter als er 4 meter sneeuw ligt

Pieter230976 op 31 jul 2019 11:42

Volgens deze winterfoto steken ze in ieder geval deels uit boven de sneeuw:

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Elly331 juli 2019 · 13:40

Weissee, bij Utendorf omhoog, nog veel sneeuwveldjes. Ga hier in maart zeker een keer skiën, erg mooi daar.

Dienten Die Alte schule
bartvwg31 juli 2019 · 16:36

Zo ziet een blikseminslag er uit in de bergen:
https://www.facebook.com/53939129201/posts/10158814887124202…
Je zal er maar net staan… 🤯

Roelauteur31 juli 2019 · 17:35

Zo ziet een blikseminslag er uit in de bergen:
https://www.facebook.com/53939129201/posts/10158814887124202…
Je zal er maar net staan… 🤯

bartvwg op 31 jul 2019 16:36

Goeiendag!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097631 juli 2019 · 17:39

Enorme af smelt van de gletsjer in Zwitserland, zelf weet ik niet of het veel is
https://twitter.com/WMO/status/1156502307330297856?s=19…

Bertje31 juli 2019 · 18:09

Afgelopen week in Fiss geweest. Ook daar hogerop zo vanaf 2500 meter best nog wel wat sneeuwplekken gezien op de bergen rondom SFL

Matthias1231 augustus 2019 · 07:34

Afschuwelijk wat ziet dat er triest uit, zo’n groot zonnepanelen park midden in de natuur. Als je ze ze zo nodig willen gebruiken leg ze dan op daken van huizen in het dal. Nu zullen ze in de winter vaak bedekt zijn onder een laag sneeuw. Ook als er maar 1 onder de sneeuw zit leveren ze allemaal het vermogen van het bedekte paneel. Dat is 1 van de grote nadelen, ze staan per groep in serie en leveren het vermogen van het laagst renderende paneel.

Born to Ride
Birdheart1 augustus 2019 · 09:03

Leuke blog 😁👍

Positief dat er nog sneeuw ligt.
Maar welke onverlaat geeft er nu toestemming om velden zonnepanelen te planten in de bergen?
Warm je gelijk de directe omgeving nog eventjes op. Precies het resultaat wat je niet moet willen waar dan ook. Helemaal niet in een gebied waar je afhankelijk bent van sneeuw voor je inkomen.

*bericht bewerkt door Birdheart op 01 aug 2019 09:05

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
evr661 augustus 2019 · 09:43

@matthias123: niet helemaal juist. Men kan ook gebruik maken van een parallel geschakeld systeem met een “optimizer” voor ieder paneel. Wat duurder, maar veel efficiënter wanneer niet alle panelen dezelfde opbrengst hebben.

@birdheart: waarom zou de directe omgeving hierdoor nog extra opgewarmd worden? Je blijft dezelfde hoeveelheid (zonne)energie/warmte dat gebied in smijten, dus waarom er door zonnepanelen meer verwarming zou ontstaan zie ik nog even niet.

Edwin van Riel
Matthias1231 augustus 2019 · 10:09

@matthias123: niet helemaal juist. Men kan ook gebruik maken van een parallel geschakeld systeem met een “optimizer” voor ieder paneel. Wat duurder, maar veel efficiënter wanneer niet alle panelen dezelfde opbrengst hebben.

@birdheart: waarom zou de directe omgeving hierdoor nog extra opgewarmd worden? Je blijft dezelfde hoeveelheid (zonne)energie/warmte dat gebied in smijten, dus waarom er door zonnepanelen meer verwarming zou ontstaan zie ik nog even niet.

evr66 op 1 aug 2019 09:43

Zeker in de winter zal het lokaal een stuk warmer worden. Sneeuw weerkaatst het overgrote deel terug de ruimte in, een zonnepaneel is gemaakt om juist zoveel mogelijk energie te absorberen, waarvan een aanzienlijk deel direct om wordt gezet in warmte.

Born to Ride
Matthias1231 augustus 2019 · 10:25

@evr66 optimizers worden nagenoeg alleen maar door particulieren gebruikt. Overheden plaatsen projecten als dit alleen maar om politieke redenen en dat moet dan altijd zo goedkoop mogelijk.

Born to Ride
Birdheart1 augustus 2019 · 10:49

@evr66 wat @Matthias123 zegt. Maar ook in de zomer zorgt dit voor meer warmte ontwikkeling. Zonlicht en kleuren die daarin verscholen gaan hebben elk hun individuele warmte. Wit reflecteert bijna alles en stuurt de warmte/energie weg van het oppervlak en de aarde. Zwart daarentegen absorbeert bijna alle warmte/energie en reflecteert bijna niets de atmosfeer in.
Een donker zonnepanelen trekt dus warmte/energie aan, en geeft dit af aan zijn directe omgeving. De omgevingstemperatuur gaat omhoog en zal ook de aarde opwarmen in het gebied waar het staat.

Er zijn hier al bewezen oplossingen voor. Je kan dit goed compenseren door de grond wit te maken met uv-reflecterende coating. Hierdoor daalt de temperatuur zelfs meer dan het veld zonnepanelen het verhoogt. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de efficientie/opbrengsten van de panelen hoger uitvallen. Waardoor je minder panelen nodig hebt voor evenveel energie opbrengsten. Dus meer land overhoudt voor daar waar het voor bedoeld is, leven en genieten.
Dit concept werkt ook op daken met zonnepanelen (zelfs beter).

Helaas is er een lobby gaande om deze maatregelen niet te nemen in Nederland.

*bericht bewerkt door Birdheart op 01 aug 2019 10:51

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Harry(Winterberg)1 augustus 2019 · 11:05

Uit onderzoek is gebleken dan in de directe omgeving van een zonneweide de temperatuur tot wel 3 á 4 graden hoger is dan in de omgeving. Verschrikkelijke waanzin, die panelen daar. Niks duurzaam aan, laat ze dan wat met de waterkracht ter plaatse doen. In tegenstelling tot in Nederland heeft het daar wél zin.

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
ray-boers1 augustus 2019 · 11:16

Afgelopen 2 weken in Wagrain geweest, fantastisch weer gehad. Foto is genomen boven bij de Zauchensee.

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/392959a928dc9213179b3d69...

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)
Pieter2309761 augustus 2019 · 12:37

Franse Lac de la Patinoire 2560 m , nog veel sneeuw

peterpos1 augustus 2019 · 13:25

@evr66 wat @Matthias123 zegt. Maar ook in de zomer zorgt dit voor meer warmte ontwikkeling. Zonlicht en kleuren die daarin verscholen gaan hebben elk hun individuele warmte. Wit reflecteert bijna alles en stuurt de warmte/energie weg van het oppervlak en de aarde. Zwart daarentegen absorbeert bijna alle warmte/energie en reflecteert bijna niets de atmosfeer in.
Een donker zonnepanelen trekt dus warmte/energie aan, en geeft dit af aan zijn directe omgeving. De omgevingstemperatuur gaat omhoog en zal ook de aarde opwarmen in het gebied waar het staat.

Birdheart op 1 aug 2019 10:49

Ik ben een leek als het gaat om dit soort dingen. Maar als zwart voor meer omgevingswarmte zorgt. Zou dat dan ook zijn als je een straat of parkeerplaats hebt met louter donkere auto’s?
Zou er een wezenlijk temperatuurverschil zijn met een straat/parkeerplaats met alleen witte auto’s?
Want dan zou je eigenlijk de verkoop van zwarte/donker gekleurde auto’s moeten verbieden, of afraden…

Peter Pos
bartvwg1 augustus 2019 · 13:41

Want dan zou je eigenlijk de verkoop van zwarte/donker gekleurde auto’s moeten verbieden, of afraden…

peterpos op 1 aug 2019 13:25

En alle daken wit maken, en alle asfalt wit maken,… ;)
begint zonnebrillenwinkel :p

peterpos1 augustus 2019 · 13:45

Want dan zou je eigenlijk de verkoop van zwarte/donker gekleurde auto’s moeten verbieden, of afraden…

peterpos op 1 aug 2019 13:25

En alle daken wit maken, en alle asfalt wit maken,… ;)
begint zonnebrillenwinkel :p

bartvwg op 1 aug 2019 13:41

Die zonnebrillen moeten dan wel wit zijn natuurlijk ;-)

Peter Pos
Birdheart1 augustus 2019 · 13:51

@peterpos je zal daar inderdaad een verschil in temperatuur zien ontstaan. Waar het verschil zomaar een paar graden kan zijn.
Het grootste probleem is nog de straat of parkeerplaats zelf en waar deze van gemaakt is. Meestal asfalt en asfalt op zichzelf trekt al veel warmte aan (grijszwart), wat de temperatuur doet stijgen. En is 1 van de grote boosdoeners in een stad wat betreft klimaatverandering in een stad. Dat is ook 1 van de hoofdredenen, samen met de waterhuishouding, waarom steeds meer steden terug gaan naar klinkers ipv asfalt wegen. Dit laatste landelijk verplichten helpt meer dan de auto's die erop rijden te verbieden in bepaalde kleuren.
Behalve wegen die zwart zijn, kijk eens naar onze dakpannen… veel zwart grijs en donkerblauw. Dit veranderen door wit helpt al veel meer dan de meeste oplossingen.
Dit zorgt trouwens ook voor minder kosten aan je huis, scheelt een hoop energieverbruik in elk type gebouw. Leefklimaat verbeterd, wereldwijd daalt dan de temperatuur.
Dus onze keuze van kleuren dragen heel veel bij aan ons klimaat. En hoe we er wat aan zouden kunnen doen.

*bericht bewerkt door Birdheart op 01 aug 2019 13:52

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
evr661 augustus 2019 · 13:52

Fiscale mogelijkheden: par procent extra bijtelling voor niet-witte auto’s ;)

Edwin van Riel
Matthias1231 augustus 2019 · 15:30

Ze hebben metingen gedaan in steden. In sommige straten was de temperatuur bij vergelijkbaar weer 8 graden lager nadat ze flink wat bomen hadden aangeplant welke na een paar jaar voor een nagenoeg gesloten bladerdek zorgden boven de weg. Bomen bevatten flink wat vocht en dat verdampt bij hoge temperaturen en veel zonlicht. Dit koelt te lucht, asfalt absorbeert veel licht en warmte waardoor het juist flink warmer wordt.

Dit zelfde effect heb je min of meer bij parken met zonnepanelen. Zeker wanneer de grond wat vochtig is en het gras groen zorgt dat voor verdamping bij warm weer wat voor afkoeling zorgt. Dit effect valt weg wanneer je er zonnepanelen boven plaatst, die absorberen zoveel mogelijk zo’n wat voor een deel in elektriciteit wordt omgezet maar ook voor een behoorlijk deel in warmte. En hoe meer warmte hoe slechter die verhouding, de het is nog eens een zichzelf versterkend effect ook. Er kan zoveel warmte vrijkomen dat wanneer een zonnepaneel te dicht op een dak geplaatst is er zelfs brand kan ontstaan. Dit gebeurt alleen in Nederland al meerdere keren per jaar.

Ik ben ook erg benieuwd hoeveel eerder of het zonnepark sneeuwvrij is tov de omgeving.

Born to Ride
peterpos1 augustus 2019 · 15:40

@Birdheart en @Matthias123 Dank voor jullie interessante uitleg. Ik vraag me af waarom er niets (of heb ik dat nieuws gemist) met deze kennis gedaan wordt? Alles wit is misschien erg verblindend. Maar je kan toch ook met oranje dakpannen ipv zwarte werken? Wit asfalt zal wel niet handig zijn, maar misschien kun je dat ook een lichtere kleur geven?

En @evr66 zegt dan wel dollend ‘bijtelling voor niet-witte auto’s’ als het echt uitmaakt, waarom wordt daar dan niet meer aandacht aan besteed. Dit zijn niet al te ingrijpende dingen waar je zonder extra kosten wat mee kan doen. Alle beetjes helpen toch?

Peter Pos
Birdheart1 augustus 2019 · 16:12

@Peterpos waarom er niets mee gedaan wordt is vrij simpel. Geld belang van diverse partijen. Die ook geld stoppen in de lobby bij politieke partijen bij bouwend Nederland e.d. organisaties, ook is er een vriendschapsband tussen de partijen die veel van deze beslissingen nemen.
Op dit moment onstaan er in Nederland bedrijven die dit wel serieus oppakken en er wat mee willen doen. Belletje met deze partijen leert dat het lastig is om vaste patronen te doorbreken. En ze niet genoeg macht hebben bij partijen die er toe doen.

Witte daken is voor iedereen de beste optie. Alles wat plat of ligt helend is, is gemakkelijk met een coating of witte dakbedekking op te lossen. Witte dakpannen is nu nog geen gezicht in het straatbeeld, dat daar een tussenoplossing voor nodig is met bijvoorbeeld oranje of geel oid. Is zeker een goed begin.

Voor wat betreft het asfalt wit schilderen oid is inderdaad oog verblindend. Hiervoor rode gele blauwe of lichtgrijze klinkers gebruiken is de beste oplossing, indien het mogelijk is om geen asfalt te gebruiken. Een snelweg op klinkers is niet mogelijk. Dit gebeurt in steeds meer plaatsen, ze vervangen asfalt voor klinkers.

En het idee van een extra bijtelling is leuk voor donkere auto's, maar voor een industrie die het in Nederland al niet makkelijk heeft met al zijn regels, lijkt me dit niet wenselijk. Dit grschreven hebbend, inderdaad alle beetjes helpen, en je dwingt mensen wel bewust na te denken. Wie weet denken ze dan ook aan de rest.

*bericht bewerkt door Birdheart op 01 aug 2019 16:12

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
peterpos1 augustus 2019 · 16:18

Ik ben niet voor dwang, dat werkt niet. Wel voor informeren en motiveren. Wat jullie net uitgelegd hebben wist ik niet. Nou ja, oke ik wist wel dat als ik mijn hand op een witte auto in de zon leg dat het minder heet aanvoelt dan wanneer ik dat op een donkergekleurde auto doe. Maar dat het ook gevolgen heeft voor de omgeving is compleet nieuw voor me. Dan vraag ik me af, waarom wordt zoiets niet algemeen uitgelegd. Met kennis is de kans groot dat meer mensen voor een witte auto kiezen. Dat meer mensen voor witte/lichtere daken kiezen. Voor lichtere kleuren van terrastegels. Dat zijn dingen waar je invloed op hebt en je niets meer kost bij aanschaf.

Peter Pos
Birdheart1 augustus 2019 · 16:44

Omdat dat de economie niet draaiend houdt.
Vrij simpel voorbeeld standaard bitumen dakbedekking gaat 15 tot 25 jaar mee. Witte dakbedekking 35 tot 50 jaar. Kosten praktisch gelijk, en het beetje extra kosten zijn er binnen een paar jaar uit, milieu voordelen etc etc maar voor bedrijven betekent dit dat je maar 2x klant bent ipv 3 of 4x in je leven.
En dit geldt voor vele producten die licht van kleur zijn. Ze hebben automatisch een langere levensduur omdat ze minder ontvankelijk zijn voor temperatuurwisselingen.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
DrPhil1 augustus 2019 · 16:56

Wie begint er over beleggen?

Rogieradmin1 augustus 2019 · 17:09

Laten we inderdaad on-topic blijven: Sneeuw die er nog ligt in Oostenrijk en zomervakanties aldaar.

Click. Click. Peace
peterpos1 augustus 2019 · 17:49

@Rogier, jammer… ik vond het oprecht interessant en het was geen discussie of zo. Dat @DrPhil een zeikopmerking maakt hoeft nog niet te betekenen dat je daar meteen in mee moet gaan als admin.

Peter Pos

Plaats een reactie