Minder in de rij in het skigebied

Rogier op 02 december 2014· 10 reacties

Op vakantie om in de rij te staan?

Locals maken wel eens de grap dat wintersporters in de vakantie op wintersport komen om in de rij te staan. Dit is natuurlijk overdreven, maar al zie je het verschil tussen de rijen in bijvoorbeeld januari en midden in de krokusvakantie dan zijn de verschillen enorm. Hier heb ik het niet alleen over de rijen voor de liften, hier kun je soms maar weinig aan doe (alhoewel). De rijen bij de skihuur, in de restaurants en bij het kopen van de skipas kun je soms handig ontlopen. Hier mijn tips.

1. Leve internet
Ten eerste koop je skipas online. Als je dit op tijd doet kun je de skipas zelfs thuis gestuurd krijgen. Geen lange rijen meer bij de kassa’s. Nog een mooie bijkomstigheid is het feit dat internetpassen vaak veel goedkoper zijn. Ook als je een dagpas ergens koopt kun je deze vaak, als je al een pas hebt, laten opladen. Mocht je geen pas hebben en je bent al in het skigebied dan is het verstandig om je skipas de middag of avond voordat je de piste op gaat al te kopen. Zelden een rij in de middag.

2. De middag ervoor
Hoeveel wintersporters gaan niet 's ochtends voordat ze de pistes op willen nog snel naar de skiwinkel voor huurmateriaal. Niet handig, want vanaf 8 uur 's ochtends is het vaak al erg druk in de skiwinkels. Ga de middag, voordat je de pistes opgaat, net na aankomst vanuit Nederland of België meteen naar de winkel. Dan is het vaak minder druk dan om 9 uur 's ochtends. Het hebben van eigen schoenen is altijd al aan te raden, maar maakt het wachten in een winkel korter omdat je meteen in de rij voor de ski’s kan gaan staan en niet eerst 10 paar huurschoenen hoeft te passen. Het allerbeste in dit opzicht is natuurlijk het hebben van eigen materiaal. Dan hoef je hiervoor nooit meer in de rij.

3. Durf anders te zijn
Restaurants, nog zo’n ergernis. Om 12:00 strompel je die stomende tent binnen. Skijassen half op de grond, wintersporters die over hun eigen schoenen struikelen, drukte bij de tafels, een beslagen skibril… en maar in de rij staan. Hiervoor zijn een paar tips. Probeer op andere tijden te eten dan gemiddeld. Dus of wat vroeger (rond 11:30 is het vaak nog erg rustig) of wat later (vanaf zo’n 14:00). De rijen zijn een stuk korter, en als bijkomend voordeel. Is het rond de lunchperiodes een stuk rustiger op de pistes. Twee vliegen in een klap.

4. Kijk op de piste kaart
Nog een tip voor restaurants, kijk goed op de piste kaart. De leukste en gezellige restaurantjes zijn vaak niet degene die het makkelijkst te vinden zijn. Op een piste die een beetje naast het skigebied loopt vind je vaak de leukste restaurantjes. Hier is het regelmatig rustiger dan in de beroemde restaurants en je eet nog eens beter ook. Kijk ook op onze website bij jou favoriete skigebied, daar staan reviews van restaurants. Vaak geven deze al een aardig beeld wat voor een drukte (en kwaliteit) te verwachten.

5. Andere week, ander gebied
Als je echt een hekel hebt aan rijen, hou dan de vakantiespreiding goed in de gaten. In bijvoorbeeld Frankrijk is er per gebied een enorm verschil in drukte afhankelijk in welke vakantieweek je zit. Zo is het in Zuidalpen rustig als Parijs vakantie heeft, en in de Noordalpen is het relatief rustig als Marseille kan genieten van een paar vrije dagen. De week van Parijs en Marseille samen kun je het beste mijden. Zo kun je ook bedenken dat een echt Nederlands gebied als Skiwelt of Zillertal Arena druk zijn tijdens de Nederlandse vakanties. Probeer op deze manier dus slim naar vakantiespreiding te kijken, en durf eens een ander gebied te kiezen.

Hebben jullie tips om rijen te ontlopen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Birdheart2 december 2014 · 10:48

De rij ontlopen niet maar wel een stuk korter te maken. Ga alleen in de rij staan, dus ga niet naast elkaar staan maar zichtbaar apart. Zo denken de andere wintersporters dat je alleen bent en laten ze jou voor gaan want zij willen graag samen met de groep in de lift naar boven. Vaak komen we dan toch nog samen in de lift of anders direct achter elkaar. Terwijl jij omhoog gaat zie je dat degene die voor jou in de rij ging staan pas halverwege is. Lang leve het groepsgevoel :) ,
nog iets wat helpt is om voor je in de rij gaat staan kijken welke kant van de rjj de meeste buiten bochten heeft, want vele nemen de binnenbocht en daar is het dan altijd dringen terwijl je in de buitenbocht er zo omheen loopt. Bij komend voordeel in de buitenbocht staan er door de extra ruimte minder mensen op je board of skies

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Mathijs!2 december 2014 · 12:26

Kies eens een skigebied out-of-the-box! Mijdt een keertje de drukke Oostenrijkse of Franse skigebieden. Er zijn veel leuke onbekendere skigebieden (waar je soms een keertje wat verder voor moet rijden), ik denk maar aan de Franse Zuidalpen (zoals Rogier zegt, buiten de vakantie in Marseille) of Osttirol in Oostenrijk.

(31/01 - 06/02) Serre Chevalier (FR)
Gast5372 december 2014 · 13:38

in vergelijken tot 5 jaar geleden in alta-badia stond je geregeld in de rij… nu 5 jaar later letterlijk bijna nooit meer, de borest wordt nu veranderd boè ook niet meer, costes d’elega ook niet meer. alleen piz sorega kun je lang staan, lagazoui en de biok verder rest sta je hooguit een minuutje hooguit 2 of 3 te wachten, de sella ronda is goed aan het verbeteren

ThomJ2 december 2014 · 13:54

Mijn tip voor het vermijden van rijen, als je het gebied een paar uurtjes gezien hebt, weet je waar het druk is. Probeer dan op belangrijke momenten als bijvoorbeeld skiles bijna afgelopen is niet cruciale verbindingen te pakken, maar juist op andere momenten, kan je echt soms wel een kwartier tot half uur per lift schelen.

Gast5372 december 2014 · 17:48

Ik ga altijd in de derde week van januari, ideaal.

Gast5372 december 2014 · 18:10

Nog een kleine tip, trek je ski’s uit voor de poortjes en weer aan na de poortjes. 1. Ze gaan er niet op staan. 2. Je loopt heel eenvoudig door met de ski’s in de hand.

Gast5372 december 2014 · 18:49

@gast608: lijkt me weer minder fijn voor degene die achter jou staan, want je houdt de boel zo lekker op, zeker met een rollend tapijt bij de lift.

ruudsan2 december 2014 · 19:02

gast 608 zoiets raars nog nooit gezien klinkt hetzelfde je skies in de gondel aan te houden is ook niet handig

Gast5372 december 2014 · 23:11

uuhhm earn your turns?

Sheila3 december 2014 · 10:10

de meeste rijen zijn minstens met de helft in te korten als de gebieden wat meer aansturen op volle bakjes naar boven. Hoe vaak gebeurd het niet dat mensen per se met z’n allen op een rij willen zitten en dan rustig diverse zitplaatsen vrij laten. Tot grote ergernis van andere skiers/snowboarders die in de rij staan.
En wat maken die paar minuten nu uit… volgende liftje zit je waarschijnlijk weer met z’n allen naast elkaar.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.