Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

5 redenen om in de herfst op vakantie naar de Alpen te gaan

Rogier op 11 september 2019· 20 reacties

De landschappen zijn geweldig mooi in de herfst

Terwijl de laatste zomervakantiegangers terug naar huis rijden vraag ik me elk jaar af waarom er maar zo weinig mensen in de herfst naar de Alpen toe komen. Want alhoewel mijn lievelingsseizoenen natuurlijk de winter en het voorjaar zijn (als er goed geskied kan worden), verkies ik de herfst boven de zomer. Voor bijna alle bergsporten waar geen ski of snowboard aan te pas komt, is de herfst beter dan de zomer. De prijzen zijn lager en het landschap mooier. Een pleidooi dus om in de herfst naar de Alpen te komen. En soms wordt dit ook nog eens afgetopt door de eerste sneeuwval van het seizoen wat geweldig is om mee te maken.

Rustigste periode in de Alpen

De herfst is echt de meest rustige periode in de Alpen. De paden zijn uitgestorven, de rotsklimgebieden leeg en op de Alpenpassen kom je enkele wielrenners tegen in plaats van hele busladingen. Voor mij is dat een absoluut argument voor de herfst. Ik ga zelf namelijk niet de bergen in om veel mensen tegen te komen. Dit betekent dat je de natuur meer voor jezelf hebt. Dit maakt ook de kans om dieren te zien, die nu hard bezig zijn hun wintervet te creëren, vele malen groter.

Een explosie van kleuren

Van warm naar koud weer in één seizoen

Materiaal: Het zijn en blijven de bergen. In de herfst zijn deze ietsje kouder dan in de zomer. Dus als je in de herfst de bergen ingaat neem dan (nog meer dan in de zomer) voldoende warme kleding mee. Denk ook aan handschoenen, een donsjasje en een muts. Als de zon achter de bergen verdwijnt kan het opeens heel snel afkoelen. Hou sowieso het weerbericht in de gaten. Zeker later in de herfst kan het weer omslaan van heerlijk nazomerweer in een sneeuwstorm die een meter sneeuw achterlaat. Als je daar rekening mee (kunt en wilt) houden dan is de herfst een absolute aanrader.

Goedkope bergsportvakantie!

De zomermaanden zijn de duurste maanden om te genieten van de sneeuwloze bergen. In de herfst zakken de prijzen. Accommodaties zijn (heel veel) goedkoper, activiteiten zijn goedkoper en markten en dergelijke zakken ook met hun prijzen. Op boerenmarkten bij mij in de regio is kaas, wijn, groente en fruit stukken goedkoper dan in de zomer. Omdat de herfst het traditionele oogstseizoen is zijn de marktjes een lust voor het oog.

De mooiste landschappen

Natuurlijk houden we allemaal het meeste van winterse landschappen met veel sneeuw. Maar de herfst kan er ook wat van. Objectief gezien is de herfst misschien wel het mooiste landschapsseizoen. Een explosie van herfstkleuren, een laagstaande en warme zon en steeds meer bergtoppen die een dun laagje poeder op hun toppen krijgen. Elke herfst kan ik er niet over uit hoe mooi die kleuren en landschappen zijn. 's Ochtends met bevroren dauwdruppels en 's middags badend in het warme licht. Het is absoluut genieten van mooie herfstdagen. Als je een beetje van landschapsfotografie houdt (of het met eigen ogen wilt zien) dan moet je in de herfst naar de Alpen komen!

Alleen in de herfst

Ongekend mooie landschappen

Stabieler weer met minder onweer

In de herfst is het weer ook vaak stabieler. Ander gezegd, in de herfst heb je veel minder vaak last van plots opkomend warmte-onweer. Natuurlijk kan het in de herfst ook hard regenen en zelfs sneeuwen (we hebben het per slot van rekening over de bergen) maar vaak heb je in september en oktober geweldige dagen. Koel (tot koud) in de ochtend gevolgd door een heerlijke dag waarbij het niet te warm is om wat te kunnen ondernemen. September hangt wat meer tegen zomerse temperaturen aan (zwemmen in bergmeertjes is nog mogelijk) terwijl oktober voor de liefhebbers van koeler weer een aanrader is.

De herfst is het beste mountainbike seizoen hoog in de bergen!

Geweldige sporten om in de herfst te doen

Voor veel bergsporten is de herfst daarom de perfecte periode. Omdat het minder warm is dan in de zomer en de kans op warmte-onweer afneemt is het heerlijk om te wandelen. Wielrennen is ook geweldig in deze maanden. Het is koeler dan midzomer en alle bergcols zijn open. Ook zijn de wegen rustiger. Voor mountainbiken is het helemaal het perfecte seizoen. Vaak zijn de paden minder stoffig (meer grip), lopen er minder wandelaars en zijn zelfs de hoogste toppen ontdaan van de sneeuw. Rotsklimmers bewaren hun mooiste projecten ook voor in de herfst. Omdat het al wat kouder is ‘plakt’ de rots beter. Kortom als je van een actieve bergvakantie houdt, dan is de herfst het ideale seizoen. Tenminste, als je tegen wat frissere ochtenden kan.

In de koelere herfst 'plakt' de rots beter!

Beste periode: eind september - begin november

Ik heb het in dit stuk over de herfst, maar een wat preciezere aanduiding voor de beste condities in de bergen is op z’n plaats. Grof gezegd zit je het beste vanaf eind september tot de eerste week van november. Daarvoor is het vaak nog te zomers en zijn de kleuren nog niet echt herfstig. Daarna vallen veel bladeren van de bomen, wordt het licht al wat ‘koeler’ en meer winters en wordt het allemaal wat grauwer. Tegen die tijd maken we ons klaar voor ons favoriete seizoen: de winter!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

bartvwg11 september 2019 · 08:19

Dit klopt helemaal! Persoonlijk vind ik oktober de zaligste maand voor een wandelvakantie en de bergen op hun mooist in het najaarslicht.
Enige nadeel is dat er verschillende hutten dan al gesloten zijn maar er is natuurlijk niks mis met een picknickje af en toe. ;)
En de rust is dan onovertroffen!

Gerwin.11 september 2019 · 11:02

Prachtige beelden, mooi artikel! Jammer dat de vakantie dagen er rond deze tijd meestal al helemaal doorheen zijn :)

Let it snow!
HarleySnowball11 september 2019 · 11:36

Ik ben overtuigd. Ik had dit al véél eerder moeten doen.

HarleySnowball
bartvwg11 september 2019 · 11:46

Jammer dat de vakantie dagen er rond deze tijd meestal al helemaal doorheen zijn :)

Gerwin. op 11 sep 2019 11:02

Hè, hè, na de vakanties van januari tot april begin ik langzamerhand aan deel 2. :p
Da's het voordeel van een hele zomer lang werken en weinig verlofdagen op te nemen (en al zeker geen lange periodes). ;)

*bericht bewerkt door bartvwg op 11 sep 2019 11:47

Erwindb11 september 2019 · 15:08

Yes yes, volgende week weer! Een weekje in de rots klimmen, volgens mij bij jou in de buurt @Rogier (Ailefroide?)

Rogierauteur11 september 2019 · 15:34

@Erwindb Dat is zeker bij mij in de buurt. De laatste foto is in Ailefroide, (en die foto is ook (staand) de cover van de topo die je daar nodig hebt. Aan de Engelse topo heb ik nog meegeholpen voor de vertaling ;-) )

Mocht je wat must-do’s aan routes willen weten stuur mij dan een PMtje met het niveau dat je ongeveer klimt en ik kan wel wat tips geven…

Click. Click. Peace
nr4911 september 2019 · 18:31

De (Nederlandse) herfstvakantie is geweldig om in de Alpen te zijn. De foto's van Rogier zijn best mooi, de werkelijkheid is nog oneindig veel mooier. Het vroege voorjaar is misschien wel het lekkerst, de herfst misschien wel het mooist!

(pro-tip: huur een e-mtb)

*bericht bewerkt door nr49 op 11 sep 2019 18:38

Erik1111 september 2019 · 19:20

Vorig jaar eind oktober een weekje naar Grindelwald geweest met het gezin. Met stip de mooiste vakantie ooit!

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/56db241d3a7160010a5d3ca8...

iSKI11 september 2019 · 20:30

“De zomermaanden zijn de duurste maanden om te genieten van de bergen.”
In deze kan ik even niet volgen en waarschijnlijk alle wintersporters.
Laat me een Pm achter waar het winterseizoen minder kost dan zomer. Ik kom asap af in 2020. ⛷

Skiing is a dance, and the mountain always leads.
Rogierauteur11 september 2019 · 20:34

@iSKI Ik heb de zin aangepast. :-)

Maar als je op dezelfde manier gebruik wilt maken van allerlei services (liften en pistes) dan is de zomer minimaal even duur. Het verschil zit hem er in de zomermaanden vaak in dat we andere dingen doen (zelf wandelen / geen dagpassen / geen materiaal huur / camping ipv huisje) etc etc

Click. Click. Peace
JurrianvanLoo11 september 2019 · 20:46

@iSKI Ik heb de zin aangepast. :-)

Maar als je op dezelfde manier gebruik wilt maken van allerlei services (liften en pistes) dan is de zomer minimaal even duur. Het verschil zit hem er in de zomermaanden vaak in dat we andere dingen doen (zelf wandelen / geen dagpassen / geen materiaal huur / camping ipv huisje) etc etc

Rogier op 11 sep 2019 20:34

Nu is het in veel Oostenrijkse gebieden dat je de liftpassen gratis bij je accomodatie krijgt. Bovendien is deze accomodatie vaak minder dan de helft van de prijs die je daar in de winter zou betalen. In mijn optiek is de zomer dus echt wel goedkoper dan de winter.

Winter is NIET koud!
Elly311 september 2019 · 21:29

Scheelt ook in welk gebied, als het echt een wintersportplaats is vragen ze ook meer, en wat denk je van stookkosten en elektra die je zomers niet hebt.
En de sommercard is niet gratis hoor, die worden heus wel doorberekend in de huur.
Bij ons is het zo dat ik het hele jaar door voor alle gasten per nacht 2 euro extra moet betalen om de zomer gasten een kaart cadeau te doen ;) (doe ik dus niet :D)
Vlgd week ook weer naar de Alpen heerlijk in deze nazomer genieten en wandelen.

Dienten Die Alte schule
Rogierauteur12 september 2019 · 09:05

Het ligt er natuurlijk extreem aan welke activiteit je doet. Maar bijvoorbeeld voor een dagje MTBen ben je zo 80-90 euro kwijt aan materiaal en protectie. En dan moet je nog je liftticket kopen.

Maar zeker de winter zal in de praktijk vaak duurder zijn dan de zomer. Wat ik bedoelde te zeggen is dat de herfst met voorsprong de goedkoopste tijd van het jaar is, en landschappelijk één van de mooiste…

*bericht bewerkt door Rogier op 12 sep 2019 09:06

Click. Click. Peace
Erwindb12 september 2019 · 09:20

@Erwindb Dat is zeker bij mij in de buurt. De laatste foto is in Ailefroide, (en die foto is ook (staand) de cover van de topo die je daar nodig hebt. Aan de Engelse topo heb ik nog meegeholpen voor de vertaling ;-) )

Mocht je wat must-do’s aan routes willen weten stuur mij dan een PMtje met het niveau dat je ongeveer klimt en ik kan wel wat tips geven…

Rogier op 11 sep 2019 15:34

Ah tof! Mooie foto ook:-) We hebben de franse topo gekocht (Briancon Climbs). Ik stuur je even een PM!

Rogierauteur12 september 2019 · 09:28

Voor ailefroide is de topo van Cambon heel erg veel beter (Ailefroide Climbs of Escalades au tour d’ailefroide), en daarmee betaal je direct voor de haken boven Ailefroide… Maar dat vertel ik je allemaal in pm als je wilt :-)

Click. Click. Peace
Elly315 september 2019 · 16:19

Herfst 15-09-2019 Huberalm Dienten am Hochkönig,

Dienten Die Alte schule
Rogierauteur16 september 2019 · 15:58

@Elly3 wat heerlijk he! Hier ook zo genieten… dit was hier gisteren…

Click. Click. Peace
niekniek16 september 2019 · 22:14

2x in oktober naar Oostenrijk geweest (Kappl en Haimig)
Met 17 graden aankomen en met de vorst weer weg gegaan
Iedere keer een dag of 2 wildwater kayakken gedaan
Daarna vond ik het te koud
Bikkels van de groep zijn wel doorgegaan, resulteerde in bevroren haar wat vast zat aan de anorak
Maar heb toch wel genoten om in de herfst in Oostenrijk te zijn

AnneDeB24 september 2019 · 00:51

Helemaal mee eens Rogier. Het enige wat roet in het eten kan gooien is een jachtpartij. Zeker in de lager gelegen delen (tussen de bomen) lopen wij niet echt relaxt met het gezin (ondanks onze felle outfits).

Rogierauteur24 september 2019 · 07:36

@AnneDeB Mee eens! Helaas!

Click. Click. Peace

Plaats een reactie