Eerste sneeuwval van het seizoen in zicht voor de Alpen

Roel op 29 augustus 2019· 30 reacties

Koelere lucht stroomt uit over Europa
Koelere lucht stroomt uit over Europa

Je zou het niet zeggen en Midden-Nederland heeft zelfs nog vakantie, maar er staat (enige) sneeuw voor de Alpen op het programma. Precies bij de start van september stroomt koelere oceaanlucht de Alpen binnen en dan kan er boven de 2000-2500 meter wat sneeuw gaan vallen. Ik zeg bewust ‘wat sneeuw’ want de hoeveelheden van >50cm die de modellen eerder berekenden zijn verdwenen. Misschien dat er later in de week trouwens meer aankomt.

Omslag naar wisselvalligheid

De letter r van september is in zicht en de natuur lijkt zich aan de kalender te gaan houden. September is een echte overgangsmaand waarin het nog warm kan worden maar waarin ook vaak al de eerste sneeuw tot in de dalen valt. Deze blijft natuurlijk niet liggen maar het geeft wel aan dat het op noordelijke breedten al flink aan het afkoelen is. Als de wind goed staat stroomt die koudere lucht over Europa uit en dat is wat de komende week voor het eerst lijkt te gebeuren.

Nog geen dump

Gisteren en eergisteren leek het er nog op dat we een behoorlijk diepe, noordwestelijke stroming zouden krijgen maar dat is inmiddels afgezwakt. De ervaring leert dat de eerste soep nooit zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend en dat lijkt nu ook te gebeuren. De lucht wordt minder koud dan eerder berekend en er valt waarschijnlijk minder neerslag. Toch zitten besneeuwde bergtoppen er nog wel in. Vooral in het oostelijk Alpengebied (Oostenrijk en delen van Italië).

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Nog een kans

De lange termijn ziet er trouwens ook interessant uit. Dat de eerste kou-aanval wordt afgeslagen wil niet zeggen dat het daarna niet lukt. In de loop van volgende week wordt er een tweede aanval vanuit het noorden geopend. Misschien dat de kou dan wel kan doordrukken met een vroege winterinval maar dat is natuurlijk nog erg ver weg. Feit is wel dat we de ergste warmte vanaf maandag kwijt zijn in de Alpen. Dat mag ook, want na wéér een hete zomer in de Alpen (in Oostenrijk de op een na warmste zomer in de meetgeschiedenis) kunnen de gletsjers de sneeuw goed gebruiken.

Wat sneeuw is welkom voor de Aletschgletsjer (CH)
Wat sneeuw is welkom voor de Aletschgletsjer (CH)

Vorig jaar in augustus al veel sneeuw

Vorig jaar was het trouwens nog eerder raak. Eind augustus viel er in Oostenrijk en de Dolomieten veel sneeuw, deels tot in de dalen! Hogerop vielen tientallen centimeters. Bekijk de winterse beelden van 26 augustus 2018. Dit soort gebeurtenissen zijn natuurlijk bijzonder, zeker als het in de zomervakantie gebeurt, maar niet zeldzaam. Zelfs in juli kan er in de Alpen sneeuw vallen op 1500 meter al is dat de laatste jaren eerder een uitzondering.

Alta Badia, Dolomieten, 26 augustus 2018
Alta Badia, Dolomieten, 26 augustus 2018

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

We gaan weer beginnen!

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Welkom terug Roel! Leuk dat je er weer bent.

Spannend! Wat heeft dit voor effect voor west-noorwegen? Gezien de kou uit het noorden komt en ik daar toevallig heen ga komende weken:)

Welcome back. Het gevoel van de winter komt terug. Het wordt weer kaartjes-kijken-tijd.

Spannend! Wat heeft dit voor effect voor west-noorwegen? Gezien de kou uit het noorden komt en ik daar toevallig heen ga komende weken:)

MennoGroen op 29 aug 2019 10:26

Daar wordt het vooral heel nat komende week. De sneeuwgrens ligt ook daar nog iets te hoog.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Joepie @Roel komt weer met zijn weerberichten 😀

yes de 1e sneeuw !!! :) :)

Dat betekent natuurlijk ook dat het in de lage landen ook frisser (en mogelijk natter) gaat worden. Graag heb ik in september nog wat zomerdagen en mag de winter wachten tot oktober, dan is er nog tijd genoeg. :)
Al is webcamsneeuwkijken natuurlijk altijd leuk.

Bla, bla, bla.

Yesss! De kop is er af. Er was de afgelopen maanden weinig nieuws op de site. De items over nieuwe liften in de verschillende landen/gebieden was fijn (zeker als er in je favo skigebied nieuwe liften bijkomen) en ook het verhaal van de gele gentiaan was interessant. Van de week nog het item over de herfstskigebieden, waardoor het van binnen toch alweer, ook al vallen de mussen hier in NL nog dood van het dak, begint te kriebelen. Maar uiteindelijk willen we maar 2 dingen echt weten! Hoe koud wordt het en hoeveel sneeuw gaat er vallen.
Hopelijk kunnen we dus weer met enige regelmaat de berichtgeving over het weer lezen.
Thanx Roel voor deze eerste update van (enige) betekenis!

Heerlijk!
Ben overigens benieuwd of het massaal afsmelten van de ijskappen nog een omgekeerd effect op de opwarming van het noordelijk halfrond zal hebben.

HarleySnowball

@peterf Het was qua artikelen rustiger maar we hebben niet stilgezeten. Nog steeds niet trouwens :-), maar het seizoen op de site gaat nu ook langzaam van start!

@HarleySnowball dat is inderdaad de vraag. Van de andere kant zorgt het weinige zeeijs ervoor dat er meer zonlicht wordt geabsorbeerd wat vroeger terug de ruimte in werd weerkaatst.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ben heel benieuwd. Bijna richting de Alpen en hoop eigenlijk wel op wat mooi weer gezien de activiteit. Aan de andere kant sneeuw is ook weer leuk…

Daar worden we blij van!

welcome back Roel :-)

zalig , terug webcambeelden bekijken , gletsjers gaan hun zwart ijs ruilen voor een mooi wit vachtje

Hoera, het seizoen begint als Roel weerupdates begint te geven :).

Fijn begin weer!

Laat maar komen … we gaan weer webcams checken en in vakantie dec weer op de latjes staan❄️🌨🚠⛷🎿
@Roel bedankt voor al t verslag wat je telkens uitbrengt… geniet er enorm van👍👌

Top! We kunnen niet wchten tot begin November (Hintertux)

Er is toch weer veel sneeuw van de kaarten , positief de temperaturen blijven laag

Dan dus geen winterse plaatjes?

Dan dus geen winterse plaatjes?

AFB79 op 2 sep 2019 17:39

Minimaal. Hier de Grossglockner vanochtend (wel een mooi beeld trouwens):

null
Het blijft voorlopig bij speldeprikken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wel lekker herfstig fris :-)

Click. Click. Peace

Komt er nog een nazomer voor West Europa
ECMWF

null

Vannacht was het ook in Westendorf erg fris. Met 10 graden op 800 meter mocht de kachel zelf weer lichtjes aan.
Vandaag een prachtige dag met ongeveer 22 graden en volle bak zon. Vanaf donderdag weer toenemende kans op kou/regen en hogerop sneeuwval.

null

*bericht bewerkt door Elly3 op 03 sep 2019 15:31

Dienten Die Alte schule

Ik keur het goed, lekker!

Terwijl ik nog lekker lig te surfen, kan het dromen van een leuke ski vakantie weer beginnen. 😀

Nieuwe sneeuwkansen voor Oostenrijk in het weekend

krijgen de gletsjers in Frankrijk de eerste poeder

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie