Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

De funslope is aan een opmars bezig in de Alpen

Edo op 10 oktober 2019· 19 reacties

Funslope in Ehrwald

Steeds meer skigebieden laten een funslope bouwen. Waren het er vier jaar geleden nog maar een handjevol, nu staan er al meer dan 60 in de Alpen. En het aantal blijft groeien. Maar wat biedt een funslope meer dan een freestylepark of een crossparcours? Oftewel: waaraan dankt de funslope zijn populariteit?

Wat is een funslope precies?

De funslope is een relatief nieuw concept. Het is een begrensd parcours binnen het skigebied, net zoals een freestylepark, crossparcours of racepiste, maar dan met een ander thema; namelijk plezier! Technisch gezien is het een hybride tussen deze laatste drie terreinen. Je beweegt je volgens een afgebakende route naar beneden waar je vervolgens obstakels tegenkomt. Denk hierbij aan kleine schansen en glijboxen zoals we die uit een freestylepark, ook wel snowpark geheten, kennen. Maar ook bruggen, tunnels of kombochten zoals op een ski-/snowboardcrossparcours. En natuurlijk het geijkte highfive-bord in de vorm van een platte hand op een draaibare paal. Dit is het herkenbaarste item van een funslope.

Hoe gebruik je het parcours?

De funslope is qua doorloop niet heel anders dan elk ander wintersportparcours. Je kunt een voor een starten, of er een race van maken waarbij je elkaar kunt inhalen, afhankelijk van de drukte uiteraard. Afgelopen winter werd er zelfs een internationale fotowedstrijd aan een funslope run gehangen. Aan het einde van de afdaling werd een foto geschoten van deelnemende skigebieden. De grootste glimlach kon 1.000 euro winnen.

Funslope Hintertuxer Gletscher (Beeld: Roland Haschka/QParks)

Voor wie is een funslope bestemd?

Het parcours is geschikt voor zowel skiërs als snowboarders. De moeilijkheidsgraad van een ‘plezierpiste’ is laag en het speelt zich voornamelijk op blauwe pistes af. Hierdoor is het voor ieder niveau wintersporter geschikt. Het draait tenslotte niet om meters en seconden zoals in het alpine racen, en niet om style en actie zoals bij het freestylen. Dat wil echter niet zeggen dat een beginnende freestyler er niet z’n eerste sprongen kan oefenen. Of een skiklasje er niet een voor een doorheen mag racen. Nee, het draait om fun dus alles mag.

Smiles for miles

Het langste parcours in de Alpen vind je in het Franse La Plagne, onderdeel van Paradiski. De aanwezige funslope is maar liefst 1.450 meter lang. Op een knappe tweede plek staat het Oostenrijkse Zell am See met een lengte van 1.300 meter.

Persoonlijke bevindingen

De afgelopen jaren heb ik zelf ook enkele malen zo’n funslope bezocht. En eerlijk is eerlijk, ik vind zo’n run ook altijd wel even lachen. Je zal mij er niet heel de dag
doorheen zien jakkeren maar het zorgt stiekem wel voor een glimlach op je gezicht. Hoe
hardcore freestyler of racer je ook bent. En dit is dus ook meteen de kracht van de funslope: door zijn laagdrempelige uitstraling waagt iedereen zich eraan. Of zo’n eenmalig rondje door een parcours afweegt tegen de kosten ervan, is aan het skigebied om te beslissen.

Waar kun je funslopes vinden?

De meeste funslopes vind je in Oostenrijk en er komen er ieder jaar meer bij. Het merendeel van deze pistes wordt aangelegd door QParks; de grootste snowparkproducent van Europa. Op hun website funslopes.com vind je een zoekkaartje met al hun funslopelocaties.

Plezier voor jong en oud op funslope in Montgenevre

Voordelen funslope

 • Kosten- en tijdbesparing. Het concept wordt steeds populairder bij resorts aangezien voor de bouw ervan aanzienlijk minder sneeuw nodig is dan bij een regulier freestylepark of crossparcours. Hierdoor zijn ze reeds vroeg in het seizoen klaar voor gebruik, tegen een goedkoper tarief.

 • Laagdrempelig. Het instapniveau is dusdanig laag dat iedere wintersporter ermee uit de voeten kan, jong en oud. Bij de andere parcoursen daarentegen zijn al enige
  vaardigheden nodig waardoor er een risicofactor ontstaat. Denk aan personen die
  ongetraind te uitdagende obstakels proberen te tackelen, of simpelweg niet de
  beweegstroom (hinderend stilstaan voor en na obstakels) snappen.

 • Branding. Een funslope is voor een skigebied commercieel gezien interessant
  aangezien je de piste kan branden, oftewel kan laten sponsoren door een merk. Net
  als bij een freestylepark. Hierdoor genereer je inkomsten om zo de kosten te
  drukken.

 • Verrijking aanbod. Als laatste voordeel heeft een skigebied er simpelweg ook een extra attractie bij. De trend in wintersportland is diversiteit, waarbij de vakantieganger 24/7 vermaakt wil worden. Zij het met kermisachtige attracties als ziplines, alpine coasters of met een funslope.

Funslope Steinplatte

Ludieke ruimtes

Niet alleen het gebruik van de funslope zorgt voor een glimlach op je gezicht. Ook de vertalingen door diverse Nederlandse websites en pr-bureaus doen een aanslag op je lachspieren. “Ludieke ruimtes” vonden wij de topper.

Kanttekening

Ondanks al deze voors is er ook een nadeel. Want door de populariteit van de funslope
bestaat er een kans dat hierdoor ‘concurrentpistes’, zoals een freestylepark, het
onderspit delven en geheel verdwijnen. Dit betekent een groot gemis voor freestylers. Deze tak binnen de wintersport is sowieso al een niche en dit zal hun zaak geen goed doen.

Volgen meer skigebieden?

Door de vele voordelen van de funslope ten opzichte van andere ‘vermaak’pistes is het
logisch dat steeds meer skigebieden overstag gaan en zo’n parcours aanleggen. Het is
laagdrempelig, er is een kosten- en tijdbesparing, een mogelijkheid tot branding en het is
een verrijking van het vermaakaanbod. De naam doet het parcours eer aan want een
afdaling staat ook echt garant voor plezier. Neem jezelf dan ook niet te serieus als je naar beneden racet. Highfive!

PS Houden jullie van funslopes of is het verspilling van ruimte?

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

MiVe10 oktober 2019 · 08:08

Zelf vind ik het wel geinig om af en toe te doen, een gimmick. Voor mij is het geen trekker. Als de kids wat ouder zijn wordt het misschien belangrijker in de vergelijking waar heen.
Het fijne is ook dat zo’n funslope een hoge dichtheid skiers heeft. Op andere plekken dus rustiger.

Quick10 oktober 2019 · 08:31

Geen hele grote meerwaarde, vooral voor families met (jonge) kids leuk. Maar doe hem wel vaak als ik er langs kom en er geen rij oid staat.

Mr. Slow
CF23010 oktober 2019 · 08:32

In de Trois Vallees zijn een aantal van deze funslopes te vinden. Vooral m’n kinderen vinden ze geweldig (7 en 10 jaar), denk dat ze ook echt voor die leeftijdscategorie bedoeld zijn. En spelenderwijs leren ze toch veel technische vaardigheden aan op zo’n parcours!

PimBressers10 oktober 2019 · 09:52

Persoonlijk heb ik er echt helemaal niks mee; laat mij maar gewoon lekker over een mooie piste knallen. Maar ik kan me zeker voorstellen dat het voor kinderen, skilessen en families een mooie aanvulling is!

FLS7010 oktober 2019 · 11:01

Laatste keer in Val Gardena voor het eerst in jaren een funslope gezien waar het druk was. Daarvoor en in andere gebieden heb ik alleen maar lege slopes gezien waar bijna niemand naar beneden ging.

Ik ben er zelf na 1x wel klaar mee, maar inderdaad mijn kinderen vinden het wel heel leuk en die doen zo’n slope 4 of 5 keer.
En misschien geeft het mogelijkheden voor wat kleinere gebieden om toch FIS wedstrijden te organiseren en daarmee te adverteren.
Zelf vind ik die wedstrijden spectaculair (zie het alleen tijdens OS), maar voor mijn gevoel zit er een grote geluksfactor bij. Het past wel in de trend van populariteit van fietscross e.d. waar meerdere deelnemers direct tegen elkaar racen. Traditionele skiwedstrijden zijn min of meer vergelijkbaar met tijdritten bij wielrennen. De meeste jongere kijkers vinden dat niets aan.

Ik vind het op zich wel goed dat skigebieden innoveren en proberen aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen. Maar vraag me af of dit blijvend is. De tijd zal het leren.

Fun Lovin' Skier
Edoauteur10 oktober 2019 · 12:03

@Quick dat is dus precies wat ik ook heb bij die funslopes: als er geen rij staat en je komt er langs dan knal je er toch even doorheen. Dat vind ik dus wel slim aan het idee; die laagdrempelige factor.

dan5810 oktober 2019 · 12:09

Ik vind 't altijd leuk wanneer ik er eentje tegenkom en vlieg er dan altijd door.
Alleen zie ik dan dat ik snel tegen de grenzen van mijn techniek zit 😆.
Vooral wanneer mijn kleindochters roepen dat ik hen in een haarspeldbocht MOET voorbijlaten. Oooooh blijkbaar ging ik toch
niet zo snel al was mijn beleving anders .😊
Ik heb t hier dan wel méér op de crossparcours dan de expleciete funslopes.

*bericht bewerkt door dan58 op 10 okt 2019 12:28

Born to run. B.S.
Harm10 oktober 2019 · 13:06

Persoonlijk heb ik er echt helemaal niks mee; laat mij maar gewoon lekker over een mooie piste knallen. Maar ik kan me zeker voorstellen dat het voor kinderen, skilessen en families een mooie aanvulling is!

PimBressers op 10 okt 2019 09:52

Precies dat. Ik laat ze meestal links liggen, idem voor funparken…

Daffie10 oktober 2019 · 13:24

Ik vind het wel grappig en pak ze regelmatig even mee als er geen (lange) rij staat. Mijn zoon (11) vind het helemaal geweldig. Die op de zwolferkogel in Hinterglemm waarbij je over een piano skiet en ook muziek hoort is favoriet. Daar zou hij zo de hele dag willen blijven. Relatief goedkoop; dus ik zie dit nog wel flink uitbreiden de komende jaren.

Grote fun/freestyleparken zijn denk ik een beetje achterhaald; kost veel moeite om aan te leggen en bij te houden en je ziet er bijna nooit iemand.

Gerben.t.Z10 oktober 2019 · 14:26

Mijn kinderen vinden het geweldig, die maak je er echt blij mee. Zelf vind ik het leuk om ze een keer te pakken. Altijd even weer goede meting voor je techniek 😬. Ach, en door dit samen met je kids te doen (ik zoek het niet perse op) toch een leuke toevoeging aan de dag.

bartvwg10 oktober 2019 · 14:48

Ik vind het wel leuk, ook om naar te kijken.
Maar het is niet bepalend om al dan niet ergens naar toe te gaan.

Rogieradmin10 oktober 2019 · 15:00

Mijn dochter Lisa is er niet vanaf te slaan… En samen met haar vind ik het geweldig. En eigenlijk als ik er langs ski en het kan snel en makkelijk dan pak ik ze altijd wel mee.

Hoe meer ze op echte skicross lijken hoe beter vind ik persoonlijk, de echte skicross zijn echt erg leuk! Zeker om samen met een skimaatje wedstrijdje op te doen…

Click. Click. Peace
Waah10 oktober 2019 · 15:13

Mijn dochter Lisa is er niet vanaf te slaan… En samen met haar vind ik het geweldig. En eigenlijk als ik er langs ski en het kan snel en makkelijk dan pak ik ze altijd wel mee.

Hoe meer ze op echte skicross lijken hoe beter vind ik persoonlijk, de echte skicross zijn echt erg leuk! Zeker om samen met een skimaatje wedstrijdje op te doen…

Rogier op 10 okt 2019 15:00

Dit inderdaad. Funslpes zijn vooral leuk als ze wat op skicross (of het echte werk, boardercross ;-) ) lijken. Maar ook de varianten waar je onder dingen door moet, of moet slaan, zijn stiekem best een goede test voor je techniek. Met goede techniek is dat geen probleem. Met slechte techniek zie je daar dus de problemen ontstaan.
In Meribel hebben ze eentje waar je echt hard kan gaan en goed je bochten moet pakken om niet uit de bocht te vliegen.

Mijn vriendin, die niet zo hard durft als mijzelf, waren funslopes een goede manier om je te "dwingen" tot bepaalde acties. Dus laag boarden (ergens onderdoor) of juist snelheid opbouwen (een stuk recht moeten). Daarom zijn ze best leuk vind ik. En een leuke afwisseling tussen de pistes. en dat soort kleine overwinningen zijn goed voor het zelfvertrouwen (of een keiharde confrontatie met je technische kwaliteiten)

*bericht bewerkt door Waah op 10 okt 2019 15:37

Rogieradmin10 oktober 2019 · 16:24

Precies @waah het is een erg goede test en leerschool daarom zijn zo ideaal tijdens lessen vooral voor kinderlessen!

Click. Click. Peace
t@sje11 oktober 2019 · 10:17

Mijn kinderen (10 en 12 jaar) vinden een funslope erg leuk, we pakken m altijd mee als we erlangs komen. We zoeken ze niet speciaal op en doen m meestal niet meerdere keren achter elkaar. Soms wel, als de kids erom vragen.

Funparks zoeken we wel speciaal op en dan wil met name onze oudste liefst uren achter elkaar oefenen met sprongen maken. Het gebeurt dan regelmatig dat we m niet meer mee krijgen en afspreken dat wij ff wat andere pistes gaan doen en dan terugkomen om hem op te halen.

Dus bij ons zijn funparks absoluut populairder dan funslopes…

G11ling11 oktober 2019 · 11:33

Ik denk dat een funslope zelfs de drempel om een funpark uit te proberen, kan verkleinen. Dus misschien wordt t wel drukker in de Freestyle parken juist door de aanwezigheid van funslopes.

Hessel11 oktober 2019 · 11:41

Een funslope is best geinig, maar niet te vergelijken met een funpark of echte skicross. Daarvoor zijn ze toch veel te mellow in vergelijking. Maar om doorheen te glijden zijn ze wel leuk, zeker met kids.

En eens met @G11ling, als je na zo’n funslope meer wilt, dan kun je richting park of skicross (of boardercross, zo u wilt)

Edoauteur11 oktober 2019 · 12:53

@G11ling Dat is idd wel een interessant punt. Hierdoor zou het voortbestaan van reguliere funparks worden gewaarborgd.

Jurgen_t11 oktober 2019 · 16:17

In La Plagne ooit zo de funslope gedaan op het einde van de dag, tezamen met de kinderen. Nét voor een bocht van 90° lag een reeks “hobbels”. Er zijn er in die bocht toch serieus wat uit gevlogen :-D!

Plaats een reactie