Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Wordt Cortina d'Ampezzo weer het mekka van de skisport?

Roel op 02 oktober 2019· 30 reacties

De Tofana Schuss, een begrip in Cortina d'Ampezzo

Een bestemming waar we op wintersport.nl nog nooit over bericht hebben is Cortina d’Ampezzo in Italië. Eind maart was ik in dit stadje voor een verhaal in Wintersport Magazine maar het zou zonde zijn om er niet ook een review over te schrijven. Cortina heeft misschien wel het mooiste plekje van de hele Dolomieten. Dat wisten ze vroeger al aangezien het toerisme al in de 19e eeuw op gang kwam. Dat de plaats een tijdje een terugslag heeft gehad valt niet te ontkennen, maar het is hard op de weg terug. Dat gaan we in 2021 al merken als in Cortina het WK Alpine skiën wordt gehouden.

Italiaans stadje

Anders dan Val Gardena of Alta Badia, twee andere Dolomietendalen, voelt Cortina d’Ampezzo heel Italiaans aan. Dat merk je vooral als je door het stadje loopt. De mensen, de huizen, de hele sfeer is anders dan in Zuid-Tirol. Je ziet er minder hout, meer steen en wat grotere huizen met overigens wel een chaletachtig uiterlijk. Het komt allemaal wat grootser en stadser over dan je van een wintersportplaats gewend bent. In feite ís het ook geen doorsnee wintersportdorp. Dat heeft zijn oorzaak in het verleden want Cortina was al in de 19e eeuw een geliefd bergbeklimmersdorp dat rijke Italianen, Engelsen, Fransen en Duitsers goed wisten te vinden. Tegelijkertijd trokken er mensen naar de vallei die de Dolomieten alleen maar hoefden te zien (en zelf gezien wilden worden). Zo ontwikkelde Cortina d’Ampezzo zich van een eenvoudig dorp tot een welvarende toeristenplaats met hotels, restaurants en luxe boetieken. Over wintersport had nog niemand het.

Corso Italia, de hoofdstraat van Cortina

Variatie gegarandeerd maar niet alles verbonden

Bijna 150 jaar na die eerste toeristische golf is alleen het landschap nog hetzelfde. Cortina d’Ampezzo heeft drie skigebieden om zich heen liggen:

  • Lagazuoi/Cinque Torri
  • Tofana
  • Faloria/Cristallo

Wat de skigebieden gemeen hebben is dat ze stuk voor stuk een adembenemend uitzicht hebben. Het panorama is overal anders waarbij het lastig is een favoriet perspectief te kiezen. De gebieden hebben ieder hun eigen karakter, daarover zometeen meer. Wat ze gemeen hebben is dat ze niet met elkaar verbonden zijn. Je ontkomt op vakantie in Cortina dus niet aan een auto of skibus, al worden er druk plannen gesmeed om toch tot rechtstreekse verbindingen te komen. Als eerste komt daarvoor de verbinding Tofana - Lagazuoi/Cinque Torri in aanmerking, de plannen hiervoor staan al enkele jaren op de pistekaart (zie stippellijn) maar ons is bevestigd dat de verbinding in 2021 gerealiseerd is.

Links Cinque Torri, rechts Tofana (rechts buiten beeld ligt Cortina)

Zicht vanuit Faloria op Cinque Torri (midden) en Tofana (rechts). Links op de achtergrond is de Marmolada te zien.

Lagazuoi/Cinque Torri

Onder Nederlanders zal Lagazuoi de bekendste zijn; deze berg is namelijk ook vanuit Alta Badia, Arabba en Val Gardena te bereiken met de Dolomiti Superski pas. De naam zegt het al, de skipas is in de hele Dolomieten geldig. Lagazuoi vormt een van de hoogtepunten van de hele regio. Deze berg, die samen met Cinque Torri officieel onder Cortina d’Ampezzo valt, zit vol littekens uit de Eerste Wereldoorlog en beschikt over twee prachtige, rode afdalingen langs rotsen en watervallen. Eén van de afdalingen, de Armentarola piste, eindigt achter een groep paarden die je het laatste stuk vooruit trekt. Een onvergetelijke ervaring.

De Armentarola piste in Lagazuoi

Uitzicht op de Falzaregopas en het deelgebied Cinque Torri vanaf Lagazuoi

Wat veel bezoekers echter overslaan zijn de pistes aan de overkant van de Falzaregopas (Passo Falzarego). Je hoeft de weg maar over te steken en je glijdt het gemoedelijke skigebiedje van Cinque Torri binnen. Een redelijk snelle stoeltjeslift ontsluit een aantal glooiende, rustige pistes op een sneeuwzekere hoogte van 1800 tot 2400 meter. De moeilijkheidsgraad is laag dus ze zijn heel toegankelijk en je kijkt steeds uit op de vijf rotsen waar het skigebied zijn naam aan dankt.

De Cinque Torri

Brede, vlakke pistes bij Cinque Torri

Je kunt de oversteek maken naar Fedare, met aansluitend een spectaculair ritje met de Croda Negra stoeltjeslift. Hier liggen een paar pistes die deel uitmaken van de Giro della Grande Guerra (Gebirgsjägertour); een dagtocht door vier skigebieden die je langs overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog voert. Daarover later deze winter meer. Lagazuoi/Cinque Torri heeft echter zijn eigen skitocht, genaamd de Super 8 skitour, die voor een deel de Giro della Grande Guerra volgt. De Super 8 skitour voert langs alle hoogtepunten van Lagazuoi/Cinque Torri en is dus een prima alternatief voor wie wat minder tijd heeft. Er staat 4 tot 5 uur voor deze tocht maar waarschijnlijk wordt er rekening gehouden met een uitgebreide lunch. Wij hadden die tijd niet nodig.

Piste Raccordo Nuvolau naar de Croda Negra lift

Wat eten betreft zijn Rifugio Averau en Rifugio Scotoni klassieke aanraders, maar dat geldt ook voor Rifugio Scoiatolli, direct naast de ‘Cinque Torri’. Een houten hot tub staat hier 's avonds voor je klaar als je wil genieten van de zonsondergang. Lagazuoi/Cinque Torri is geen groot skigebied (21 pistekilometers) maar erg leuk voor een of twee dagen. Zeker als het weer goed is en je vrij zicht hebt op bergreuzen als de Marmolada, Monte Pelmo, Monte Civetta en vele anderen.

Tofana

Tofana is het grootste deelgebied en het sportieve hart van Cortina. In januari van dit jaar organiseerde Cortina hier voor de honderdste keer een FIS World Cup wedstrijd maar de grootste paradepaardjes komen er nog aan. In 2021 is de Tofana het toneel van het WK Alpine skiën en in 2026 komen de Olympische Winterspelen naar Cortina (die het samen met Milaan organiseert). Net als bij de Winterspelen van 1956 heeft de Tofana verschillende ski-disciplines en het bobsleeën/rodelen toegewezen gekregen.

Terrein voor gevorderden

Tofana bestaat uit twee delen. De lagergelegen pistes tussen Pocol en Socrepes zijn vlak, breed en glooiend. Heel geschikt voor beginners en kinderen en een groot deel van de dag ski je hier in de zon. Het andere deel van Tofana is veel uitdagender, dat bevindt zich vooral bovenin. Een hoogtepunt dat gevorderden niet mogen missen is de Forcella Rossa (piste 51). Vanaf Ra Valles, het bovenste deel van Tofana, gaat het over 646 hoogtemeters steil omlaag (tot 62%). Vanuit de cabinebaan lijkt het alsof de piste loodrecht naar beneden gaat. Toen wij hem deden in de ochtend was ie perfect te skiën, in de middag (zeker als het druk is) is hij heel wat uitdagender.

Zicht op de Forcella Rossa (piste 51)

Bovenaan de Forcella Rossa

De hoogste lift waar je met ski's kunt komen (Ra Valles)

Een andere must-do voor gevorderden is de “Tofana Schuss”. Dit is een hele steile passage tussen twee immense rotsblokken door. Hij zal sommigen misschien bekend voorkomen. Hij is standaard onderdeel van de World Cup afdaling voor dames en zal ook tijdens het WK in 2021 weer in de picture staan.

Tofana Schuss

Only for expert skiers

Het contrast met het lager gelegen deel van Tofana kan bijna niet groter

James Bond

Verder heeft Tofana heel veel pistes tussen de bomen. Een zo’n bosafdaling is de lange dalafdaling naar Cortina. Bij weinig sneeuw moet je een paar weggetjes overklunen maar dat moet je in historisch perspectief een beetje voor lief nemen. Dit is de afdaling die James Bond deed voor de film For Your eyes Only waar hij de bobsleebaan opskiede. Deze baan die voor de Olympische Spelen van 1956 werd gebruikt ligt er nu wat vervallen bij maar wordt waarschijnlijk compleet vernieuwd en hergebruikt voor de Winterspelen van 2026. Ook de oude pendelbaan vanuit Cortina naar Col Drusciè is inmiddels vervangen. Hier staat nu een

Faloria/Cristallo

Het derde skigebied van Cortina d’Ampezzo is Faloria, met eraan vast Monte Cristallo. Faloria is wat betreft sneeuwkwaliteit misschien wel het beste skigebied. Tot het einde van het seizoen, en vaak is dat begin mei, vind je op deze noordhellingen perfecte sneeuw. Met de cabinebaan sta je vanuit het centrum van Cortina binnen 6 minuten op een hoogte van 2120 meter waar verschillende mooie pistes op je wachten. De meeste liggen tussen de bomen en geven een fantastisch uitzicht op de tegenoverliggende Monte Cristallo. Ook de Drei Zinnen, drie bekende rotspunten, zijn vanuit hier te zien. De Vitelli-piste (62) herinnert aan de Olympische reuzenslalom voor mannen die hier in 1956 werd gehouden. Nu een strakke, zwarte piste die vanaf de top op 2362 meter in een streep naar beneden loopt. De nieuwe Scoiattolo-piste (68) en de Canalone Franchetti (63) zijn twee andere zwarte aanraders. Zeker in het laagseizoen, wij waren er eind maart, zijn dit echte knalpistes. Voor beginners en lichtgevorderden is eigenlijk alleen de rode 61 geschikt, en dan alleen het gedeelte langs de sleeplift.

Met een korte doorsteek zit je op de Monte Cristallo, aan de andere kant van het dal. Deze pistes liggen meer in de zon maar door de hoogte - het dal ligt op 1698 meter - blijft de sneeuw ook hier lang goed. Dit deelgebied onderscheidt zich van de rest doordat je tegen een indrukwekkend couloir aankijkt, een kloof tussen twee rotsen waar zowaar nog wat liftpalen zijn tussengeplant. Het is de oude Forcella Staunies lift die op de nominatie staat vervangen te worden. Helaas is het nog niet zover waardoor je je nu alleen maar voor kunt stellen hoe bijzonder het moet zijn in deze lift te zitten en over de onderliggende piste omlaag te knallen.

Canalone Franchetti

Tondi Normale (piste 61), een heerlijke carvepiste waar ook beginners uit de voeten kunnen

De Scoiattolo-piste, op de achtergrond Monte Cristallo

Monte Cristallo met de Forcella Staunies lift

Résumé

Het zat er alweer op. De twee dagen Cortina d’Ampezzo vlogen om en smaakten naar meer. Doordat de pistes zijn verdeeld over drie skigebieden in een van de mooiste regio’s van de Alpen ben ik echt een ervaring rijker. Met zoveel verschillende pistes en uitzichten lijkt het alsof je een week bent weggeweest hoewel Cortina niet extreem groot is (120 pistekilometers). Wat me het meest is opgevallen:

  • Cortina d’Ampezzo is vooral voor gevorderden bijzonder mooi en geschikt. Niet alles is verbonden maar er liggen veel uitdagende, mooi gelegen pistes. Vooral bovenin Tofana en in Faloria;
  • Cinque Torri en het onderste deel van Tofana zijn de beginnersgebieden met eenvoudige tot zeer vlakke afdalingen. Daarbij lijkt Cinque Torri in het laagseizoen wel uitgestorven;
  • Er staan wat verouderde liften maar met het WK en de Olympische Spelen in aantocht wordt er nu volop vernieuwd;
  • Cinque Torri en Lagazuoi zijn prima op een dag te combineren met de Super 8 skitour. Ook een dagje Alta Badia is goed te doen als je 's ochtends bij Lagazuoi start. De Dolomiti Superski pas is overal geldig;
  • Tofana is op een dag ook prima te combineren met Faloria/Cristallo. Bij warm weer begin je het beste in het lagergelegen deel van Tofana tussen Pocol en Socrepes, daarna verken je het hogergelegen deel (Tofana Schuss en Ra Valles) en 's middags sluit je af in Faloria/Cristallo;
  • De sneeuw is tot in het naseizoen erg goed. Wij waren er eind maart in een voor Italië sneeuwarme winter. Alle pistes waren nog open en van uitstekende kwaliteit (kunstsneeuw in Tofana, elders natuursneeuw). Bovendien waren er nauwelijks mensen op de piste;
  • Voor echte kilometervreters is het net te klein, al brengt de verbinding tussen Tofana en Cinque Torri vanaf 2021 daar wel verandering in.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Matthieu2 oktober 2019 · 07:14

Mooi stuk, goed artikel.
Voor mij nog steeds het allermooiste stukje Dolomieten. Prachtige uitzichten, een heerlijk sfeertje, goed eten en niet te vergeten legendarische pistes.

pfff.... hoe lang nog.....⛷
GiGi2 oktober 2019 · 07:34

Goed stuk inderdaad. Jammer alleen dat er een advertentie midden in het artikel staat. Is dat nieuw? Dat heb ik nog niet eerder gezien in blogs op deze site. Vreselijk storend. En voor mij is dat al een aantal keer een reden geweest - op andere sites - om ze niet meer te lezen.

Roelauteur2 oktober 2019 · 07:44

Bedankt. Ik vond het oprecht een mooi gebied. @GiGi in artikelen kan inderdaad een dynamische advertentie getoond worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
dan582 oktober 2019 · 08:10

Dagje Lagazuoi / Cinque Torri laatst in jan.'19: mooiste dag tot nu in de bergen voor mij .😎

Born to run. B.S.
Quick2 oktober 2019 · 08:41

Je schrijft dat Tofana en Faloria/Cristallo op één dag wel te combineren zijn. Moet je dan flink doorskien? En blijft er dan wel tijd over voor een uitstekende lunch? ;)

Mr. Slow
Roelauteur2 oktober 2019 · 08:49

Je schrijft dat Tofana en Faloria/Cristallo op één dag wel te combineren zijn. Moet je dan flink doorskien? En blijft er dan wel tijd over voor een uitstekende lunch? ;)

Quick op 2 okt 2019 08:41

Nee hoor je hebt tijd genoeg. Het ligt tegenover elkaar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
RCGrootveld2 oktober 2019 · 08:52

Ben benieuwd, wij waren er een paar jaar geleden in de zomer en het kwam bij ons over als ‘vergane glorie’ die het moet hebben van de naam en niet van wat ze echt te bieden hebben.
Maar de winterspelen van '26 zullen ongetwijfeld een injectie opleveren …

Rob
Gerwin.2 oktober 2019 · 09:31

Wat een top artikel!

Echt 1 van de toppers die Cinque Torri, had liever gehad dat je het een beetje stil had gehouden :). Ik sloeg het de eerste jaren ook altijd (onwetend) over, maar echt top! Heerlijke Italiaanse lunch ook daar ;).
Al jaren plannen om in Cortina een paar dagen te verblijven, maar de kosten van de (oudbollige) hotels en dat je toch beetje in uithoek zit (t.o.v. rest van Super Dolomiti) houden me nog beetje tegen. Top dat er een verbinding komt tussen Cinque Torri en de ‘rest’ van het gebied.

Let it snow!
Jeffvdv2 oktober 2019 · 09:35

Voor mij ook echt een absoluut hoogte punt qua uitzicht/omgeving. Tot op heden nog niet geëvenaard, zo mooi daar!

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
Bennie2 oktober 2019 · 09:36

@Roel Die stippellijn op de kaart is overduidelijk aangegeven als busroute. Op oude kaarten staat er nog wel een glijroute over een wandelpad, maar nergens wordt gerept over een liftverbinding/skiverbinding.

Roelauteur2 oktober 2019 · 09:48

@Roel Die stippellijn op de kaart is overduidelijk aangegeven als busroute. Op oude kaarten staat er nog wel een glijroute over een wandelpad, maar nergens wordt gerept over een liftverbinding/skiverbinding.

Bennie op 2 okt 2019 09:36

Nee de skibusroute loopt over de weg ernaast. Bij de stippellijn staat ‘progetto’ wat Italiaans is voor project, het toerismebureau heeft aan mij bevestigd dat de liftverbinding er gaat komen.
Zie ook: https://www.wintersport.nl/skigebieden/cortina/kaarten…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Bennie2 oktober 2019 · 09:53

My bad. Met het onderstaande kaartje helemaal niet meer te missen. Hebben ze er sinds 2018 toch vaart achter gezet.

FLS702 oktober 2019 · 10:03

Nog 3 maanden geduld, jeetje wat lang…

Fun Lovin' Skier
Gerwin.2 oktober 2019 · 10:32

Nu maar hopen dat die verbinding ook gepaard gaat met pistes, er lijkt een mooie kale strook naar beneden te lopen links van de beoogde lift.

Let it snow!
michelr2 oktober 2019 · 11:22

Mooi artikel leest lekker weg met mooie foto's, zeker een plek om eens te kijken.

*bericht bewerkt door michelr op 02 okt 2019 11:22

Alpenrijder2 oktober 2019 · 11:26

Mooie uitzichten, alleen de liften zijn nog door de Romeinen geplaatst.

Stoeltjesliften die nog aan de kabel vast zitten. Helft pistes dicht omdat er het aankomende weekend een wedstrijd is.

Als je van antiek houdt moet je hier heen gaan.

She told me to cum.............................but i was already there.
zenith2 oktober 2019 · 13:41

We zijn 2x in Val Gardena geweest en hebben daar vandaan 1x een dagtocht naar Cinque Torre en Lagazuoi gemaakt. De positieve berichten over dit gebied kloppen allemaal.

Wat betreft het landschap en de uitzichten waarschijnlijk het mooiste gedeelte van de Alpen. Heerlijk eten en niet onbelangrijk er liggen ook fijne pistes. Zeker als je een beetje afwijkt van de doorgaande routes zoals Sella Ronda. Maar wat bijna altijd in de reacties ontbreekt is een kritische kanttekening.

Ik ben als vaste bezoeker van Trois Vallees heel erg verwend geraakt met allemaal aansluitende liften en pistes. Als je daar geen gebruik maakt van gondels zou je heel de dag kunnen skieen zonder je ski’s uit te te hoeven doen. Dat is in deze hoek van de Dolomieten toch anders.

Om Cinque Torre en Lagazuoi vanuit Armentarola te kunnen bereiken moet je eerst een bus of taxi-busje nemen. Aan het einde van de piste zie je vanzelf de rij wachtende mensen staan.

Na een taxirit van 15 minuten kan je bij aankomst in Passo Falzarego aansluiten in de rij voor de antieke gondel welke op zich wel weer een belevenis is. Vanaf boven heb je een lekkere afdaling terug naar beneden . Halverwege neem je de afslagrichting Cinque Torre. Aan het einde van de piste moet je een weg oversteken en naar een pad aan de overkant lopen. Over dit pad glij je naar de lift die je naar Cinque Tortre brengt. Dit pad loopt enigszins secondair aan de weg. Sommige stukken glijden goed, maar door de verse sneeuw moesten we ook best wel veel ‘klunen’

De route door het Cinque Torre gebied is vrijwel verlaten en werkelijk prachtig. Het nadeel is dat het pad bovenop ook af en toe stijgt waardoor er soms gekluund moet worden.

Terug bij de antieke gondel naar Lagzuoi moet er lopend een grote parkeerplaats worden overgestoken en weer in de rij aangesloten worden. De afdaling naar Lagazuoi is niet moeilijk en de omgeving van grote schoonheid. Aan het einde van de piste staan de paardjes op je te wachten. Tenminste nadat je nog minstens 100 meter klunend over het vlakke pad hebt afgelegd.

De rest van het pad terug naar Armentarola kan je je door paardjes met een touw laten voortrekken. Een hele leuke ervaring. Helaas wordt je niet helemaal naar een piste of een lift teruggebracht. Na de paardjes moet je nog een paar honderd meter langs een riviertje klunen om bij de eerstvolgende lift te komen. Het gaat bijna op een wandelvakantie lijken…

Mijn conclusie : Lagazuoi en Cinque Torre absoluut een aanrader, maar je leest zelden een kritische kanttekening over de wachttijd bij de lift en dat er ook veel gekluund of gelopen moet worden.

Quick2 oktober 2019 · 13:57

Ben het wel met je eens @zenith. Het is niet allemaal hosanna, zeker skitechnisch. Vergelijk mijn berichten uit 2018: https://www.wintersport.nl/forum/topic/371462?page=28…

"*Enig nadeel wat mijn reisgenoten en ik kunnen opnoemen was dat we voor ons gevoel erg weinig aan 'lekker skiën' toekomen. Misschien is het omdat we een redelijk verre tocht vanaf Ortisei deden of omdat we andere gebieden gewend zijn, maar hadden hier het gevoel dat een we wel erg veel in de lift zaten. En we hebben volgens mij nog nooit zoveel gelopen op een dag tijdens onze skivakantie. Ook waren er wat vlakke stukken, maar niet erg hinderlijk of langer dan wij in andere gebieden gewend zijn.

Wel denk ik dat als je 'gewoon' lekker wilt skiën (dat wil zeggen lekker veel km al skiënd maken) zonder te verdwalen of telkens het gevoel te willen hebben een kaart te moeten pakken (ik had het gebied traditiegetrouw goed bestudeerd, maar de rest had na drie keer uitleg nog steeds geen FLAUW idee waar we waren of wat we aan het doen waren). Maar misschien moet dat ook wel gewoon de insteek zijn voor een vakantie in deze regio: minder afhankelijk van het skiën per se en meer van het genieten van de randvoorwaarden daaromheen, dus het eten, drinken, omgeving en dergelijke.*"

*bericht bewerkt door Quick op 02 okt 2019 13:59

Mr. Slow
dan582 oktober 2019 · 14:19

@ quick en @ zenith

Volledig akkoord, daarom schreef ik ook " mooiste wat ik zag" en NIET mooiste wat ik skiede.😉

Born to run. B.S.
aartstyle2 oktober 2019 · 14:24

Krijg weer kippenvel als ik dit lees. Ooit daar geweest met de huttentocht. Armenterola was echt mega mooi. Maar ook dat hutje bij de cinque torri is fantastisch. Je kan daar dus overnachten en dan 's avonds in de hottub.

Kan hier nog uren over schrijven, maar krijg het nooit zo mooi op papier als de herinnering is. Als ik nou nog 1 laatste wens zou hebben… Met mijn kinderen die afdaling en dat gebied nog eens doen.

zenith2 oktober 2019 · 14:25

@quick
Onze insteek voor deze vakantie was ook inderdaad lekker skiën maar vooral genieten van de omgeving en het eten.

We gaan bijna elk jaar sowieso naar Val Thorens om veel te skiën en hopen dan (mede afhankelijk van het weer en sneeuwcondities) met verschillende tochten zoveel mogelijk kilometers te maken.

En als het budget het toelaat boeken we nog een reis naar een nieuw gebied of land. Daar gaan we meer voor de beleving in het algemeen en proberen we de vergelijking met Trois Vallees te vermijden. Want vakantie is altijd leuk en skiën helemaal.

*bericht bewerkt door zenith op 02 okt 2019 14:27

Gerwin.2 oktober 2019 · 14:38

@zenith Eens hoor, ik ga al jaren naar Val Gardena maar dat is inderdaad de reden dat we deze tour hooguit 1-2 keer doen in een week. Zeker als de sneeuw plakkerig (niet ijzig) is en het buiten dus warm, sta je inderdaad aardig te vloeken na de zoveelste prik actie.

Belangrijkste is in mijn ogen om niet te vergeten te skien en niet alleen bezig te zijn met van A naar B te gaan (geldt voor het gehele gebied). In Cinque Torrie zelf is de afdeling naar de stoeltjeslift echt een lekkere met meerdere varianten, dus dan kun je toch ff meters maken. Ook richting La Villa, Marmolada, Arabba, Canazei zijn er genoeg mooie (rode) knallers om het echte kilometer vreten gevoel te krijgen.

Maar inderdaad het is geen 3 Vallees, en hoewel een top gebied vind ik de pistes daar niet super afwisselend.

Let it snow!
SkiBeppie2 oktober 2019 · 14:54

Mekka, hm…daar is het iets te duur voor. Ik heb me laten vertellen dat de eigenaren van de chalets in Cortina liever niet hebben dat het gewone volk er neer strijkt. Kwade tongen beweren dat de hotels in het verleden zelfs zijn opgekocht om ze bewust te laten verkrotten. Zal wel allemaal veranderen met de OS in het verschiet. Het is wel prachtig om een dagje naar toe te gaan.
mooi artikel!

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Matthieu2 oktober 2019 · 15:24

5 duimpjes voor een opmerking over een advertentie…pfffffff
;) haha

@zenith: aan de Cortina kant valt dat allemaal gelukkig heel erg mee. Armenterola heen en weer is inderdaad een kwestie van geduld.

*bericht bewerkt door Matthieu op 02 okt 2019 15:28

pfff.... hoe lang nog.....⛷
DrPhil2 oktober 2019 · 16:22

Groupies…

Valt me sowieso op dat die hoek duur is. Even gekeken naar een hotel in Corvara of Colfosco, maar dan betaal je zelfs in het ultralaagseizoen nog de hoofdprijs.

SkigidsGerrit2 oktober 2019 · 19:49

Heel mooi stuk, Roel. Inderdaad prachtig gebied. Als je alles goed wilt bekijken en nagenoeg zonder wachttijden, doe dan eens een skihuttentocht!
http://www.huttentocht.com

C463 oktober 2019 · 11:47

Afgelopen zomer de Cinque Torri eens omhoog gegaan. Als je daar boven komt, echt een prachtig uitzicht zeg! Dat smaakt naar meer voor in de winter. Prachtig daar. Die andere skironde (Giro della Grande Guerra) ook zeker eens doen

R_Dolomieten3 oktober 2019 · 17:27

Cinque Torri is super om daar die pistes te skieen. Cortina staat al lang op mijn lijstje op weer eens die kant op te gaan. Is te lang geleden. Met die verbinding naar cortina wordt het interessanter, vooral als je met een lift terug komt. Piste 51 wil is zeker nog een keer skieen en ook de overkant naar Misurina. Voor 1 dag wordt dat denk ik wel te veel qua liften etc. Dan maar eerst weer de west kant ( opde kaart)

Telemark4 oktober 2019 · 20:12

Staat een fout in het stuk. Er werd voor James Bond bij de achtervolging niet alleen opgenomen bij de bobsleebaan, maar voornamelijk in het inmiddels niet meer bestaande 4e gebied van Cortina, Mietres. Daar zijn de achtervolgingscenes waar met de motorfietsen opgenomen.

Roelauteur4 oktober 2019 · 21:21

Er werd voor James Bond bij de achtervolging niet alleen opgenomen bij de bobsleebaan, maar voornamelijk in het inmiddels niet meer bestaande 4e gebied van Cortina, Mietres. Daar zijn de achtervolgingscenes waar met de motorfietsen opgenomen.

Telemark op 4 okt 2019 20:12

Niet alleen, maar het deel van de bobsleebaan natuurlijk wel. Mietres bestaat inderdaad niet meer, een zeer zonnig gebiedje maar sneeuwarm en geïsoleerd van de rest. Meer daarover in een ander artikel deze winter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie