BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Skitoeren voor iedereen boven Nendaz

Skitoeren voor iedereen boven Nendaz

gesponsord
Geplaatst op 21 oktober 2019

Lekker sporten en genieten van de natuur. Foto: Etienne-Bornet
Lekker sporten en genieten van de natuur. Foto: Etienne-Bornet
Toerskiën is booming! In de gehele Alpen zie je steeds meer wintersporters die graag hun sportieve levensstijl doorzetten in de bergen. Wij kunnen ze geen ongelijk geven. Lekkere lichamelijke inspanning in een mooie natuur is natuurlijk geweldig, maar zomaar gaan toerskiën is niet zonder gevaar. Zonder kennis van het terrein is het als leek niet eenvoudig om de mooiste klimmen te vinden. Boven Nendaz en Veysonnaz in Zwitserland hebben ze sinds vorig jaar niet één maar maar liefst vijf mooie toerskiroutes uitgezet! Niets houdt je meer tegen om het niet een keer te proberen.

Door de natuur, ver van de pistes

Steeds meer wintersporters zijn de drukke pistes zat. Als je even helemaal tot rust wilt komen en tegelijkertijd aan je conditie wilt werken dan is toerskiën ideaal. Maar om zomaar, zonder ervaring, de natuur in te gaan is niet erg veilig. En over de pistes omhooglopen is nou net niet wat je wilt (en steeds vaker verboden). De toerskiroutes van Nendaz zijn daarom een uitkomst. Je loopt over gespoorde paden, die duidelijk bewegwijzerd zijn, omhoog. Zo loop je in onaangetaste natuur, ver van de drukke pistes!

5 tochten, 2 niveaus

In totaal vind je bij Nendaz vijf verschillende tochten, welke voor het gemak een kleurcode mee hebben gekregen. Vier rode en één blauwe. Het spreekt voor zich dat de blauwe de makkelijkste is. Het hoogteverschil van deze tochten varieert tussen de 350 en de 780 hoogtemeters. Perfect voor een kennismaking maar ook om serieus te trainen. Via QR codes die bij de informatieborden van deze tochten staan kun je eenvoudig de route op een topografische kaart terugvinden. Zo zie je precies waar je bent. Kijk voor een beschrijving van de routes hier.

Leer met het materiaal omgaan, zoals stijgvellen. Foto: Etienne-Bornet
Leer met het materiaal omgaan, zoals stijgvellen. Foto: Etienne-Bornet

Afdaling over veilige piste

Eenmaal boven na de mooie, maar toch wel vermoeiende klim, daal je lekker af over de goed geprepareerde pistes van Nendaz. Op deze manier is toerskiën ook aantrekkelijk voor licht gevorderde skiërs die nog niet het niveau hebben, of de zin, om door de soms moeilijke off-piste sneeuw naar beneden te skiën. Ook is dit een goede manier om kennis te maken met toerski-materiaal, dit is toch vaak net even wat anders dan het traditionele piste materiaal. We zeiden het al, een perfecte manier om kennis te maken met het toerskiën.

Veilig, maar vergeet de essentials niet

Een ander voordeel van deze toerskiroutes is dat je veilig op pad kunt. Bij een te hoog gevaar gaan de routes dicht. Maar dat neemt niet weg dat je in een alpiene omgeving op pad bent. Dus wordt er aangeraden om altijd met de lawine-drie-eenheid, dus pieps, sonde en schep, op pad te gaan. Net als een telefoon met voldoende accuduur.

De routes staan duidelijk aangegeven. Foto: Etienne-Bornet
De routes staan duidelijk aangegeven. Foto: Etienne-Bornet

Ideaal om te sporten tijdens de wintersport

Heb je altijd al een keertje willen toerskiên? Wil je je uithoudingsvermogen trainen en wil je lekker in de natuur sporten? Of gewoon even weg van de drukke pistes maar actief bezig zijn? Dan raden we je aan om een keer de toerski's onder te klikken. Deze mooie tochten in Nendaz zijn de moeite van het omhooglopen waard!

Een waarschuwing is wel op z'n plek. Het is verslavend!