Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Ophef rond graafmachines op de Pitztaler Gletscher

Roel op 20 september 2019· 57 reacties

Er werd flink gegraven op de Pitztaler Gletscher (Foto: WWF/Vincent Sufiyan)

Sinds enkele weken is er weer de nodige onrust in het Pitztal. Een foto van graafmachines op het ijs van de Pitztaler Gletscher maakt veel emoties los in Oostenrijk. Op de foto lijken zware machines flinke schade aan te richten aan de toch al krimpende gletsjer in dit Alpendal. De ophef ontstond nadat er vorig jaar al de nodige verontwaardiging was over een skiweg die zonder toestemming werd verbreed waarbij een hele bergkam beschadigd raakte. Wat is er aan de hand?

Storm van kritiek

Het gaat om de foto bovenaan dit artikel, gemaakt op 27 augustus door WWF Austria. Op het uitgezoomde beeld zie je dat de graafmachines bezig zijn op een deel van de gletsjer waar nog sneeuw ligt.

Foto: WWF/Vincent Sufiyan

Het beeld veroorzaakte een storm van kritiek. Niet alleen bij het WWF maar in de media wordt eveneens gesproken over een omgeploegde gletsjer en eeuwig ijs dat wordt abgebaggert voor het massatoerisme. Ook op sociale media is de verontwaardiging groot.

Bergbahnen eerder onder vuur

In het artikel heeft het WWF het over graafmachines die op een hoogte van meer dan 3000 meter gletsjerijs afgraven ten behoeve van het skitoerisme. Tegelijk wordt bij het bergstation van de Wildspitzbahn op een hoogte van 3440 meter gewerkt aan de verbreding van een skiweg. Het steekt de organisatie dat de bergen 's zomers steeds vaker veranderen in een bouwplaats ten faveure van het wintertoerisme. Door de steeds verdere uitbreiding van toeristische gebieden blijft er weinig over van de toch al kwetsbare, ongerepte natuur in de Alpen.

Daarbij komt dat de verantwoordelijken van de Pitztaler Gletscher al eerder onder vuur lagen. In 2006 speelde een discussie rond een aangelegde noodweg over de gletsjer die later illegaal als ‘gewone piste’ werd aangelegd. En vorig jaar werd bij de genoemde verbreding van de skiweg een deel van de naastliggende bergkam het ravijn ingestoten. Omdat er geen toestemming voor de verbreding was gegeven moest een deel van het skigebied zelfs dicht. Onder de voorwaarde dat de kam hersteld zou worden mocht het skigebied in februari weer open.

De beschadigde bergkam in 2018 (Bron: kurier.at)

Dezelfde bergkam eind augustus 2019 (Foto: WWF/Vincent Sufiyan)

En dan is er nog de voorgenomen verbinding met het Ötztal waar onder andere het WWF en de Oostenrijkse Alpenvereniging fel tegenstander van zijn. Sölden en de Pitztaler Gletscher willen graag fuseren om een groter (gletsjer)skigebied te creëren, maar dat zou moeten gebeuren over een onaangetast deel van de Mittelbergferner (gletsjer). En voor een nieuw bergstation moet 40 meter van een deel van de Linker Fernerkogel worden verwijderd.

“Storm in een glas water”

De Pitztaler Bergbahnen liggen met alles wat ze doen dus onder een vergrootglas. Maar hoe zit het nu met die graafwerkzaamheden? Dit keer lijkt het een storm in een glas water. Het districtshoofd van Imst, Raimund Waldner verklaart tegenover Meinbezirk.at dat alle maatregelen met toestemming, en zelfs in opdracht van de overheid zijn genomen. De bergkam langs de skiweg wordt op last van de rechter hersteld. Daarvoor wordt groot materieel ingezet. En het werk aan de gletsjerpiste is iets wat jaarlijks gebeurt in voorbereiding op het nieuwe skiseizoen. Niet alleen hier maar in veel meer gletsjerskigebieden. Gletsjerspleten worden uit veiligheidsoverwegingen dichtgestort met ijs en sneeuw zodat skiërs niet in een spleet kunnen vallen. Dit ziet er volgens Eberhard Schultes, verantwoordelijke van de Pitztaler Gletscherbahnen, dramatisch uit maar het betreft onschuldige ‘correctiewerkzaamheden’ zonder meetbare effecten voor de gletsjer. Daarmee lijkt de kous voorlopig af. Wel is het laatste woord over de samensmelting met Sölden natuurlijk nog niet gezegd. De komende maanden worden vervolgstappen gezet.

Geplande gletsjerverbinding Pitztal-Ötztal (Beeld: Allianz für die Seele der Alpen)

Komende zaterdag 21 september opent de Pitztaler Gletscher alvast het winterseizoen. Dan kan er weer geskied worden tot 13.00 uur 's middags. Naarmate de herfst vordert wordt dit geleidelijk uitgebreid. (Check ook de openingsdata van de andere herfstskigebieden)

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Matthias12320 september 2019 · 07:22

Tja de WWF is natuurlijk ook bij uitstek een partij die feiten altijd verdraaid zodat ze meer aandacht en daardoor meer donaties en subsidies krijgen. Gletsjer ijs verwoesten klinkt natuurlijk een stuk dramatischer dan gletsjer spleten opvullen met oude sneeuw. Door de sneeuw met die kranen extra aan te drukken en het tussen het gletsjer ijs te stoppen wordt het misschien juist zelfs wel beter geconserveerd.

Born to Ride
Sneeuwschraper20 september 2019 · 07:49

Was Matthias sagt… oogt natuurlijk heel heftig dit, maar als ze inderdaad spleten aan het vullen zijn vind ik het allemaal prachtig

Wat hebben skiers en boarders gemeen? Ze kunnen beide niet skiën
GiGi20 september 2019 · 08:12

Eerst een vraag stellen als 'waarom zijn die graafmachines daar? Wat doen ze?' zou natuurlijk de chique manier zijn. Zonder verklarende vragen te stellen meteen gaan roepen en veroordelen (door een organisatie of het grotere publiek) is nooit handig.

Als je als skigebied weet dat dit soort dingen gevoelig liggen en verkeerd uitgelegd zouden kunnen worden (en Pitztaler Bergbahnen zou dat kunnen weten gezien alle perikelen van de afgelopen tijd), kan je natuurlijk ook een berichtje op social media plaatsen en proactief uitleg geven. Foto'tje van de graafmachines die omhoog worden getransporteerd of als ze bezig zijn met een paar zinnen tekst erbij: "Zoals elk seizoen zijn we met graafmachines bezig om gletsjerspleten te vullen met sneeuw. De gletsjer zelf wordt daarbij niet aangetast. Voor de wintersporters die vanaf volgende week weer komen wordt het echter wel een stuk veiliger. Dat is ook de verantwoordelijkheid van een skigebied."

*bericht bewerkt door GiGi op 20 sep 2019 08:25

Roelauteur20 september 2019 · 09:47

Tja de WWF is natuurlijk ook bij uitstek een partij die feiten altijd verdraaid zodat ze meer aandacht en daardoor meer donaties en subsidies krijgen.

Matthias123 op 20 sep 2019 07:22

Dit is wel heel kort door de bocht. Verdraaien van feiten ten gunste van zichzelf is niet voorbehouden aan natuurorganisaties (integendeel zou ik bijna denken). En ze doen ook veel goed werk.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
michelr20 september 2019 · 10:20

Alpinforum maakte zich al heel boos over de onwaarheden was er verspreid werd.

Hessel20 september 2019 · 10:29

Tja @Roel
In het verleden was WWF best een sympathieke club, maar helaas denken ze tegenwoordig de media met fake nieuws te moeten bespelen ter propaganda van hun eigen agenda. En daarin zijn ze inderdaad en helaas niet de enige…
Het jammere is dan dat hele hordes mensen er nog intrappen ook en het effect toch wel blijft hangen zelfs als uit komt dat het fake nieuws is.

Hessel20 september 2019 · 10:31

En die spleten opvullen gebeurt al jaren iedere zomer, ook op veel andere skigletschers.

Roelauteur20 september 2019 · 10:49

Tja @Roel
In het verleden was WWF best een sympathieke club, maar helaas denken ze tegenwoordig de media met fake nieuws te moeten bespelen ter propaganda van hun eigen agenda. En daarin zijn ze inderdaad en helaas niet de enige…
Het jammere is dan dat hele hordes mensen er nog intrappen ook en het effect toch wel blijft hangen zelfs als uit komt dat het fake nieuws is.

Hessel op 20 sep 2019 10:29

Ja dat, of het tegenovergestelde, dat door dit soort uitglijders (die ik absoluut niet wil goedpraten) mensen gaan denken dat er helemaal niks meer deugt aan het werk van een organisatie. Of het werk van een hele branche.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Hessel20 september 2019 · 11:13

Dat risico bestaat ook @Roel, maar zolang ze ook genoeg thema’s aanroeren met een beter kloppend verhaal, is af en toe een fake nieuws bericht in combinatie met een “perceptie is waarheid” effect goed genoeg voor het sturen van opinies.
Als fake nieuws de overhand krijgt en dat okk door gaat dringen bij de massa, dan is het snel klaar…
Maar fake nieuws blijft een raar fenomeen en het wordt ook al sinds mensenheugenis gebruikt (al is tegenwoordig de verspreiding veel sneller).

LuitzenNijdam20 september 2019 · 12:03

Het skiën op gletsjers ofwel het zogenaamde zomerskiën lijkt mij sowieso niet meer van deze tijd. Specifiek voor dit ski-gebied is het doodzonde dat de tocht naar de Wildspitze, toch de tweede hoogste berg van Oostenrijk in de winter en voorjaar volledig overlopen wordt door de lift naar het Mittelberg-Joch, waardoor de beklimming van deze berg nog slechts 700 hoogtemeter is. Ieder weldenkend mens die zou toch moeten snappen dat je niet met graafmachines een gletsjer op gaat. Typisch een geval van waar zijn we nou bezig, dunkt mij. Bijna erger dan een skihal in Dubai.

Wunderkammer20 september 2019 · 12:08

De actie van de Pitztalers vorig jaar was te bizar voor woorden. Dat het WWF laat blijken de boel in de gaten te houden lijkt me nogal terecht.
Ze hebben erom gevraagd.

Opmerkelijk dat hier zo aggressief jegens WWF wordt gereageerd. En ook: beetje wakker worden, de tijden veranderen (zie ons eigen stikstof probleem).

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 20 sep 2019 12:11

Johanhuisson20 september 2019 · 13:25

Daar is het Wereld Natuur Fonds ook voor. De natuur kan niet voor zichzelf opkomen.
Ik ski ook graag en houd van mooie tochten maken, maar er moet balans zijn tussen recreatie en natuur.

michelr20 september 2019 · 13:26

@wunderkammer, moet je de reacties eens lezen op sites die hierover schrijven, ook veer agressie jegens het Pitztal.

Zo ook op weerwoord.be zag ik,

Het WWF doet goede dingen maar hierin had men even meer onderzoek moeten doen alvorens men dit van de daken schreeuwt.

Pieter23097620 september 2019 · 13:37

Zijn de groene vriendjes weer in actie geschoten , vervelen ze zich weer

Shane20 september 2019 · 14:34

WWF houdt de boel niet in de gaten @Wunderkammer. Ze verspreiden doelbewust, rucksichtlos en kennelijk zonder wederhoor toe te passen (al doen ze dat waarschijnlijk bewust) een bericht, waarmee ze op basis van compleet foutieve informatie een organisatie in diskrediet brengen, (wederom) het zaadje planten dat gletsjerskien anno nu toch echt niet meer kan (oprecht WTF!!!) en weer een horde mensen verder hersenspoelen. Terwijl die gletsjer misschien juist door het vullen van spleten, het besneeuwen en preparen t.g.v. het skien een langer leven beschoren zal zijn…

De “stikstofproblematiek” is nu bij uitstek een prachtig voorbeeld van dit hersenspoel fenomeen en in het bijzonder voor degenen waar (onterecht) de beschuldigende vingertjes op gericht zijn, namelijk de Nederlandse boeren (hun uitstoot is vanaf 1990 met 65% gedaald, maar dat terzijde). Waarom het juist de boeren zijn die geslachtofferd moeten worden? Bijvoorbeeld omdat, het einddoel van o.a. WWF is dat we stoppen met het eten van vlees, zuivel en eieren en elk zaadje dat geplant kan worden, waarbij de boer in diskrediet kan worden gebracht een behulpzame stap is op de weg naar dat einddoel.

Het is die alomtegenwoordige tendens tot stigmatisering d.m.v. dit soort berichtgeving ten gunste van een eigen (politiek) doel die leidt tot de “agressieve” reacties tegen een (politieke) organisatie als WWF.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Wunderkammer20 september 2019 · 15:24

@Shane
Het stikstof-pobleem is ‘ontstaan’ doordat een rechter -nadat natuurbeschermers het aanhangig gemaakt hebben- onze regering aan de wet houdt. Rechters doen niet aan hersenspoelen.
En vorig jaar werden de Pitztalers bij de les gehouden doordat ze hun skigebied tot in februari niet goed konden gebruiken. Maar die berg is wel al gesloopt. En daarom is het goed dat WWF even laat merken: we houden je in de gaten.
Ik neem aan dat je er ook voor bent dat we ons allemaal aan de wet houden?

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 20 sep 2019 15:27

Shane20 september 2019 · 15:39

Ik vraag me daarbij ten eerste af op welke wijze die wetgeving tot stand is gekomen @Wunderkammer. Ergens in de ondoorzichtelijke kluwen rondom Brussel, waar 90.000 lobbyisten van veelal overheidsgesubsidieerde NGO’s werkzaam zijn, is er een wet opgesteld met verstrekkende gevolgen, zonder dat deze punten ergens op een verkiezingsprogramma van wie dan ook hebben gestaan. Ten tweede kun je niet anders dan stellen dat dergelijke wetgeving niet alleen nu een verlammend effect heeft, maar al een tijdje tot ronduit vreemde capriolen heeft geleid op zoek naar vluchtroutes, zoals het kappen van bosgebied!! https://noordholland.partijvoordedieren.nl/nieuws/grootschal…?

Edit: Daarbij wilde ik nog toevoegen dat ik me ten zeerste afvraag als Europese wetgeving tot zulke rariteiten leidt, die zeker niet de bedoeling waren bij het opstellen van de wet, of het niet aan de gekozen Nederlandse volksvertegenwoordigers is om de rechterlijke macht, bijvoorbeeld middels nieuwe lokale wetgeving te overrulen.

En ten slotte doelde ik met het hersenspoelen in deze casus ook voornamelijk op de verdere stigmatisering van de boeren.

*bericht bewerkt door Shane op 20 sep 2019 16:06

I can stick uphill ice, on my saucer...
Matthias12320 september 2019 · 16:32

Tja de WWF is natuurlijk ook bij uitstek een partij die feiten altijd verdraaid zodat ze meer aandacht en daardoor meer donaties en subsidies krijgen.

Matthias123 op 20 sep 2019 07:22

Dit is wel heel kort door de bocht. Verdraaien van feiten ten gunste van zichzelf is niet voorbehouden aan natuurorganisaties (integendeel zou ik bijna denken). En ze doen ook veel goed werk.

Roel op 20 sep 2019 09:47

Nagenoeg ieder onderwerp die voorbij komt bij het WWF waar ik enige kennis van zaken hebt komt er gelijk een hele hoop fakenieuws van WWF naar voren. Landbouw, visserij en ook bij dit onderwerp. Bij visserij gaat het alleen maar over de overbevissing van de Noordzee, terwijl het de best gereguleerde zee ter wereld is waar nagenoeg alle visstanden al jaren groeien zoals uit wetenschappelijk onderzoek blijkt. Alleen een paar koud water soorten nemen af, maar dat komt doordat de Noordzee op dit moment in een wat warmere fase zit waardoor die vis noordelijker gaat leven. Neem bij de landbouw de stikstofnorm verreweg de hoogste concentraties stikstof worden in stedelijk gebied gemeten, wie zijn de daders volgens WWF… De boeren… De kap van de Amazone zou volgens WWF zijn voor de sojaproductie voor onder andere de Nederlandse veeteelt. Slechts 1 - 1,5% van het dieet van een Nederlandse koe bestaat uit soja. Het soja dat de Nederlandse koe krijgt is uitsluitend sojaschroot, afkomstig uit de voedselindustrie. Van een sojaboon kan namelijk maar 15 - 20% gebruikt worden voor voeding, de rest is afval. Dat gaat dus naar de veeteelt. WWF propageert dat >85% van de soja verbouwd wordt voor de veeteelt, dat kan kloppen want dat percentage is dus afval uit de voedingsindustrie. De veeteelt zal alleen afval gebruiken, gewone soja is te duur. Het probleem is dus dat de sojaproductie voor de voedingsindustrie is maar dat bekt niet lekker voor de WWF en levert ze geen subsidie en donaties op. Het is goed om op het milieu te letten, maar wel gewoon met eerlijke informatie.

Born to Ride
sneeuwkabouter20 september 2019 · 17:33

Mij verbaast het niks dat mensen in Alpenlanden een berg aanpassen voor het toerisme, de Gletscher bewerken (of dit nou goed of slecht is) en we kilometerslange tunnels graven onder bergen door.

Als Nederlander polderen we water in, leven we onder het waterpeil, veranderen we zeeën in meren en zijn we weer kunstmatig ‘wadden’ aan het creëren in die meren.

Ik denk wel dat we kunnen concluderen dat we door al onze technische hoogstanden een enorme impact kunnen hebben op de lokale omgeving en het inderdaad tijd wordt om af te vragen waar het op houdt ;)

Zolang elke partij (Natuurorganisatie, rechtse populisten, de gemiddelde mens) nog steeds met onwaarheden zichzelf in het gelijk probeert te stellen, moet je alles met een korrel zout nemen.

Wel is een stukje zelfreflectie en bewustwording handig blijft, in een maatschappij waar we alleen maar anderen nalopen en klagen over hoe slecht de ander wel niet is ;)

Johanhuisson20 september 2019 · 17:35

Het is mooi om te zien wat er los komt bij zo’n onderwerp. We kunnen per slot van rekening niet allemaal vriendjes zijn van Thierry en Geert en ook niet van Marianne en Jesse. Ik neem aan dat iedereen op dit forum graag skiet, ook op een gletsjer. Maar laten we heel voorzichtig zijn met zulke kwetsbare gebieden.

Wunderkammer20 september 2019 · 18:20

Ik herhaal nog maar even: die berg is al -onwettelijk- gesloopt. Vinden we dat soms ok? Het lijkt er hier wel op…
Daarbij vergeleken stellen de de acties van WWF niks voor.
Hoofdzaken en bijzaken…

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 20 sep 2019 18:21

Shane20 september 2019 · 18:40

Verbeter me vooral als ik je verkeerd interpreteer @Wunderkammer. Maar het lijkt erop alsof je nu stelt dat iemand die in het verleden een vergrijp heeft gepleegd en daar voor veroordeeld is, later gewoon via de media van van alles en nog wat beschuldigd kan worden, terwijl dat simpelweg onwaar is. Jij haalde toch even hiervoor de rechtspraak aan?

I can stick uphill ice, on my saucer...
Hessel20 september 2019 · 18:46

@Wunderkammer mist weer eens het hele verhaal…
Het gezever over het okee vinden van het slopen van een bergwand is achter de feiten aan lopen. Op de foto met de kranen bovenop de berg zie je juist de verplichte herstelwerkzaamheden (op last van de overheid).
WWF beweert/suggereert dat daar uitbreidingswerkzaamheden te zien zijn…

Op de foto van graafmachines op de gletscher wordt in het geheel geen gletscherijs uitgegraven (bewering WWF) maar een gletscherspleet gevuld met sneeuw zoals dat ieder jaar gebeurt.

Dat WWF hier de feiten verdraait heeft enkel te maken met het kleuren van de publieke opinie, vanwege een andere discussie: de toekomstige aansluiting met Sölden waar ze, zoals gebruikelijk bij iedere grondbewerking, op tegen zijn.

Wunderkammer20 september 2019 · 18:53

Nogmaals: de berg is kapot gemaakt, onwettelijk, en per definitie niet meer echt te herstellen. Daar ligt een heel belangrijk punt. Tegen dit soort agressie is nogal weinig te doen, en vandaar uit is de huidige actie van WWF zeer te begrijpen.
Ook al zonder de plannen richting Sölden…
‘Achter de feiten aanlopen’ is bagatellisering van dit probleem. WWF doet er alles aan om Pitztal te laten voelen dat ze nogal fout zaten, en terecht. Ze zullen er ook niet mee stoppen vermoedelijk
Erg slim zijn ze niet de Pitztalers, in het licht van hun ambitieuze plannen… St.Anton-Kappl is al afgeketst…Sölden-Pitztal is nog heftiger.

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 20 sep 2019 19:02

ThomJ20 september 2019 · 19:01

Nogmaals: de berg is kapot gemaakt, onwettelijk, en per definitie niet meer te herstellen. Daar ligt een heel belangrijk punt. Tegen dit soort agressie is nogal weinig te doen, en vandaar uit is de huidige actie van WWF zeer te begrijpen.
Ook al zonder de plannen richting Sölden…

Wunderkammer op 20 sep 2019 18:53

Dus omdat iemand/een organisatie in het verleden een vergrijp heeft gepleegd mag je hem/de organisatie daarna onterecht en ongefundeerd zwart maken? Wat een zwakke reacties van jou hierboven. Waar zijn je argumenten? “Ze hebben er om gevraagd”?

dan5820 september 2019 · 19:05

Grote woorden voor een kleine @ sneeuwkabouter.
👌💪👍

Born to run. B.S.
Hessel20 september 2019 · 19:06

@Wunderkammer dus eigenlijk zeg je: “ik vind het prima dat WWF hier liegt en bedriegt”.
Zeg dat dan ook gewoon zonder er omheen te draaien. Is veel duidelijker.

Wunderkammer20 september 2019 · 19:18

@Hessel jij vindt het prima dat er zomaar een berg gesloopt wordt?
Wat voor middelen heeft WWF om iets dergelijks te voorkomen? Zit er een Pitztaler in de gevangenis?
Wat is erger, een berg slopen, of wat aandacht vragen en twijfels zaaien over graafwerkzaamheden?
Twijfels die perfect legitiem zijn, aangezien die PItztalers blijkbaar denken dat ze zomaar in een berg kunnen hakken. Het kan elke moment weer gebeuren, en dan is het weer te laat. Dat is wat WWF wil laten voelen, wil voorkomen, en een signaal wil uitgaan naar andere iets te voortvarende liftdirecteuren.
Dat is het enige wat ze kunnen doen, en dat moeten ze ook doen.

Hessel20 september 2019 · 19:33

@Hessel jij vindt het prima dat er zomaar een berg gesloopt wordt?

Dat kun je niet uit mijn bijdragen concluderen, dus doe dat dan ook niet.
De liftmaatschappij is hiervoor ook juridisch aangepakt, dus het rechtssysteem heeft gewoon gefunctioneerd.

Wat voor middelen heeft WWF om iets dergelijks te voorkomen? Zit er een Pitztaler in de gevangenis?

Zie vorige opmerking, daarvoor is het rechtssysteem.

Wat is erger, een berg slopen, of wat aandacht vragen en twijfels zaaien over graafwerkzaamheden?

Appels en peren. Beide ontoelaatbaar.

Twijfels die perfect legitiem zijn, aangezien die PItztalers blijkbaar denken dat ze zomaar in een berg kunnen hakken. Het kan elke moment weer gebeuren, en dan is het weer te laat. Dat is wat WWF wil laten voelen, wil voorkomen, en een signaal wil uitgaan naar andere iets te voortvarende liftdirecteuren.
Dat is het enige wat ze kunnen doen, en dat moeten ze ook doen.

En daar zit het de crux, er zijn genoeg legitieme middelen, maar dat vinden ze blijkbaar niet genoeg. En dat zie je helaas vaker, lekker polariseren die handel.

*bericht bewerkt door Hessel op 20 sep 2019 19:33

Frank6620 september 2019 · 19:33

Het is altijd bijzonder te lezen dat met de (gevolgen van) klimaatdiscussies er zoveel ‘deskundigen’ op het forum zijn die hun waarheid etaleren met resultaten van persoonlijke en zelfs ‘wetenschappelijke’ onderzoeken; ‘Ik weet er heel wat van en het is allemaal niet zo erg’. Bijzonder. Het klimaat veranderd maar dat blijft ondergeschikt aan het willen blijven skiën.
Gelukkig is dit een forum zodat we het allemaal met een korrel zout kunnen nemen.
Dr. Clavan, ook nog iets toe te voegen?

Plaats een reactie