Winterberg is misschien wel het meest populaire skigebied bij Nederlandse wintersporters. Ook wij zijn al vaak in Winterberg geweest, maar toch wel vaak op doordeweekse dagen bij absolute topcondities. Het leek Martijn leuk om eens een keer in het weekend in het hoogseizoen te gaan. Dat hebben we geweten.

Winterberg

Tijdens het tweede seizoen van de SnowShow nemen Kristy, René en Arjen je mee op reis naar de mooiste en leukste skigebieden van de Alpen. We laten je niet alleen het skigebied zien, maar ook andere leuke activiteiten die je kunt ondernemen. Dit keer geen René, maar wel met Martijn in Winterberg!

Het begon al met het intypen van het verkeerde dorp in de navigatie, stromende regen op zaterdagochtend en behoorlijke drukte bij de liften en op de pistes. Toch hebben we een goed weekend gehad! De uitdaging op de Kappe, gezelligheid op de piste en bij restaurants, bruisende après-ski en het absolute hoogtepunt: een afdaling in de bobslee. Meer dan honderd kilometer per uur onder begeleiding van een professionele piloot was echt een unieke ervaring. Goedkoop is het niet, maar het was zo de moeite waard! Alleen hiervoor al zou ik weer naar Winterberg teruggaan. De tweede dag was het qua weer nog veel erger. Het plan was om in Willingen te gaan skiën, maar dat werd uiteindelijk overdekt schaatsen.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Roy8313 oktober 2019 · 08:10

Eigenlijk heel herkenbaar! Ook typisch dat in bijna elke pisteshot wel iemand onderuit gaat of zijn ski’s weer aan het aandoen is :).

Het is gewoon heel jammer dat het er zo druk is, tegenwoordig ook doordeweeks in januari als de condities echt goed zijn. Niet zo extreem als in dit filmpje, maar zeker niet leeg of rustig (maar nog wel te doen).

Mijn rustigste dag was ergens op een zachte woensdag in december na een dump(je) en een dag dat regen voorspeld was (maar die kwam niet). Dan is het wel heel rustig en dat heeft zeker zijn charme!

Overigens zou ik niet als laatste de Kappe doen. De piste is dan helemaal kapot en het staat vol bange mensen die graag toch een zwarte piste willen doen ;).

Wannabe Dolomietenkenner...
77steve13 oktober 2019 · 08:43

Herkenbaar beeld. Jullie hadden nog geluk dat het geen mooi weer was - dan is het nog wat drukker 😀

Frank6613 oktober 2019 · 08:58

Leuk filmpje. Ongelofelijk dat er zo'n volwaardig skigebied 2 uurtjes van de Nederlandse grens is. En dan ook nog die waanzinnige uitbreiding naar Neu- en Altastenberg. Logisch dat er het er dan zo druk is in het weekend; gewoon dan een vrije dag(en) nemen door de week. Ook dan een goedkopere skipas t.o.v. het weekend zou helpen. De 10 lift is en blijft altijd een knelpunt, maar een kniesoor die daar op let.
En over 10 jr. is het daar misschien te warm voor sneeuw zeg, zou toch wat zijn.

*bericht bewerkt door Frank66 op 13 okt 2019 09:23

Frank6613 oktober 2019 · 09:22
Sjaak2713 oktober 2019 · 09:31

Leuke Snowshow, lang geleden in o.a. Winterberg geweest.
Dit seizoen staat het in de planning om twee dagen Sauerland te doen. Op dinsdag is het avondski meen ik in Winterberg, heeft iemand daar ervaring mee qua drukte enzo?
Die bob lijkt me ook wel heel dik om te doen trouwens.

ThomJ13 oktober 2019 · 11:38

Eind januari afgelopen seizoen was ik er ook. Het hele weekend regen en goed natte handschoenen. Toch was het op de piste niet bepaald rustig. Dat tussen de mensen door slalommen was ook toen eerder regel dan uitzondering.

Een doordeweekse dag met mooi weer lijkt mij de moeite wel waard om het nog eens te proberen.

Harry(Winterberg)13 oktober 2019 · 12:13

Mooie reportage, complimenten.

Voor wie dat adres-skitentje zoekt: dat is bij hotel Herrloh, rechts-onderaan de oefenweide, naast Der Brabander. De grote Brabander adres-ski is een de andere kant van de oefenweide, dit jaar opnieuw uitgebreid.

De drukte bij lift 10, die je in het filmpje ziet, zal dit jaar korter zijn door de nieuwe stoeltjeslift 11

Wat betreft de Kappe: júist als de sodemieter in de ochtend naar toe: pistes zijn het eerste uur nog vrij leeg en strak, in de middag kan je terugkomen om te Buckelen

Ook leuke en nog veel steilere afdalingen vind je bij lift 2, naast de grote springschans

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
dekkie13 oktober 2019 · 12:38

Wat kost dat geintje in die bobslee? Lijkt mij erg bruut om dat een keer te doen.

Ik zie het al €100 voor een ritje :)

*bericht bewerkt door dekkie op 13 okt 2019 12:44

Matthias12313 oktober 2019 · 13:05

Goed filmpje. Misschien is het een leuk idee om ook zoiets te maken van de vele kleine gebiedjes daar in de omgeving. Een soort ski safari wanneer de omstandigheden een keer goed zijn en alle natuursneeuw gebieden ook open zijn. Zoals aangegeven is winterberg an sich te klein voor een weekje, maar wanneer je bijvoorbeeld met kleine kinderen een lange reis ontziet kan je je prima een week vermaken in de omgeving door steeds van gebied te wisselen. De kappe als steilste piste te noorden van de Alpen klopt niet helemaal, de Westfalen hang in altastenberg is een stuk steiler en qua lengte behoorlijk vergelijkbaar.

Born to Ride
Denktank13 oktober 2019 · 17:25

@Matthias123,

Dat is een goed idee volgens mij. Want de mogelijkheden van de buren van Winterberg zijn (denk ik) toch wel wat minder bekend en dus rij je deze voorbij om naar Winterberg te gaan. Met als gevolg dat we allemaal daar voor de lift staan te wachten.

Nb bij lift 25 heb ik op een zaterdag wel eens een half uur of langer moeten wachten. Maar na een uur of twee kan het in een keer een stuk rustiger zijn (hadden wij in ieder geval) en kan je zelfs een beetje knallen zonder wachttijden bij de liften op de Kappe.

Voor de rest : Chapeau voor de crew om ook hier een keer een mooie Snow Show van te maken.

*bericht bewerkt door Denktank op 13 okt 2019 17:28

Paul
Matthieu13 oktober 2019 · 20:29

Een jaar of 8 voor het laatst geweest. Toen was de Kappe nog niet verbonden met de rest. Scheelde wel met de drukte daar.
Erna nog wel in Willingen en Altastenberg geweest maar Winterberg heeft op mij geen aantrekkingskracht. Daar heeft deze Snowshow niets aan veranderd eigenlijk. Te druk op de pistes, bij de liften, de parkeerterreinen en de horeca.

Bobben kun je ook als je in Innsbruck bent op de olympische baan. Kan je kiezen uit een rustig ritje van 800m (90km/uur) of een echte rit met een pilot en remmer over 1270m (115km/uur).

*bericht bewerkt door moderator op 13 okt 2019 20:29

pfff.... hoe lang nog.....⛷
Theo195914 oktober 2019 · 09:37

Winterberg is volgens de Sauerlanders de hoogste berg van Nederland. Een goed alternatief is Bödefeld. Het is er rustiger, goedkoper (skipassen, parkeren gratis) en biedt dezelfde faciliteiten als Winterberg. Er zijn veel minder Nederlandse toeristen. Dus meer Duitsers en Nederlanders die in Duitsland wonen. Er zijn voldoende hotels en appartementen binnen een straal van 10 km.

Matthias12314 oktober 2019 · 09:40

@Theo1959 Bodefeld is inderdaad een leuk gebiedje, maar dezelfde faciliteiten is natuurlijk een beetje lachwekkend. Voorlopig staan er alleen nog maar 3 sleepliften, al staat er wel een stoeltjeslift in de planning. Het is een leuk gebiedje om een dag te skien en 1 van de gebieden die ik dus bedoel om mee te nemen wanneer je daar een skisafari doet en iedere dag een ander gebied doet.

Born to Ride
Theo195914 oktober 2019 · 10:35

Okay, er is geen bobbaan en het is er minder massaal. Je kunt er in ieder geval heerlijk skiën, en dat is toch de bedoeling?😁

Renemoderator14 oktober 2019 · 10:59

Okay, er is geen bobbaan en het is er minder massaal. Je kunt er in ieder geval heerlijk skiën, en dat is toch de bedoeling?😁

Theo1959 op 14 okt 2019 10:35

Ik denk dat @Matthias123 niet mikt op de bobbaan en de drukte, juist de absurd goede infrastructuur maakt Winterberg heel interessant. De moderne snelle liften dus. Die ga je (voor nu) niet vinden in Bödefeld…Laat staan de 4km aan pistes vs 14 in Winterberg. Okay, enkel de Kappe en de zwarte naast de schans zijn voor de ervaren wintersporter écht interessant, maar weet helaas niet wat voor hellingsgraad de piste in Bödefeld is.

Don't panic, you will always have your towel...
Matthias12314 oktober 2019 · 11:10

@Rene De lange piste in Bodefeld is eenvoudig blauw, de andere korte piste is maximaal licht rood. Leuk voor een dagje als je als familie met jonge kinderen rustig wilt gaan skien en tijdens het skien regelmatig je kinderen wilt zien. En net als op een indoorbaan kan ik me prima een dag vermaken maar het is gewoon totaal niet te vergelijken met Winterberg. Het voordeel tov indoor is dat de lange piste 1,5km lang is en dat je lekker buiten in de natuur bent.

Born to Ride
Thomas14 oktober 2019 · 14:49

Leuke reportage. Wat maken jullie die SnowShows toch goed zeg!
Kom zelf graag in het Sauerland. Vaak wel juist aan het begin van het seizoen (eind november/begin december als de winter vroeg invalt) en in maart. Afgelopen jaar voor het eerste in een februariweekend met de familie geweest. Wat een chaos. We zaten dan in Willingen, maar dat was echt niet leuk meer. Drukste weekend ooit volgens de Duitsers toen. We zijn de tweede dag naar Sternrodt geweest. Dat was echt heel erg leuk voor een dagje.
Fan van Winterberg ben ik helaas niet. Paar keer geweest, maar Willingen steekt er voor mij gewoon met kop en schouders bovenuit. Dit omdat je in het Sauerland bent overgeleverd aan herhalingsafdalingen. En dat is in Willingen door de pistelengte gewoon veel leuker. Zeker met de nieuwe Kohlerhagen lift.

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Frans14 oktober 2019 · 19:17

Leuke reportage dat een eerlijk beeld geeft van hoe het Sauerland kan zijn. Desondanks de regen goede pistes in Winterberg, maar natuurlijk met bepaalde drukte erbij. Alleen vraag ik me sterk af hoe jullie het voor elkaar hebben gekregen om tot kort voor Frankfurt te rijden. Op z'n laatst ten zuiden van Köln zou er toch een lampje moeten gaan branden… :p

Harry(Winterberg) moet ik echter gelijk geven dat je vooral aan het begin van de dag naar de Kappe moet. Niet alleen vanwege de snel kapot geskiede pistes, maar ook vanwege de drukte. De Kappe is gevoeld de drukste punt in het skigebied geworden, omdat elders veel moderne liften bijelkaar veel capaciteit hebben. De Kappe blijft bij een enkele 6-zitter voor de beste pistes, zonder alternatief. Aan het eind van de dag kan de Kappe voor boekelliefhebbers echter natuurlijk ook weer interessant zijn. :)

Als je jezelf niet beperkt tot Winterberg of Willingen zelf, kan je zeker nog spontaan wat boeken als de condities goed zijn. Zou ik altijd mensen aanbevelen om dit soort waterballetdagen te vermijden. In de omliggende plaatsen tot ca. 10 km vind je altijd nog wel ergens een goede accomodatie.

*bericht bewerkt door Frans op 14 okt 2019 19:19

michelr16 oktober 2019 · 12:07

Ook een paar keer naar Winterberg geweest, en wat zij daar hebben neergezet is ongelovelijk. De hele video is herkenbaar, toch maar weer naar toe.

Zeker nu men bezig is om Neuastenberg en Altastenberg erbijte betrekken wordt het een top gebied, maar inderdaad niet als volwaardig skivakantie zoals in de Alpen. Het is heerlijk voor een weekend is ook mijn menig.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.