Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Föhn in de Noordalpen, wisselvalliger in het westen

Roel op 14 oktober 2019· 8 reacties

Prachtige herfstochtend in Sankt Johann im Pongau (O)

Waar we in de Benelux vooral in het zuiden de vruchten van het nazomerweer plukken, is het Alpengebied al enkele dagen zonnig en warm. Met recht kan er worden gesproken over een Goldener Oktober en die houdt nog eventjes aan. Vooral in de oostelijke Alpen. In Frankrijk wordt het langzaam wisselvalliger met na het weekend misschien wel sneeuw van betekenis.

Föhn

Mooi weer in de Alpen staat vaak niet op zichzelf. Meestal is er een hogedrukgebied voor verantwoordelijk maar het kan ook aan de aanstroming liggen. Datlaatste is nu aan de hand want met een zuidenwind staat er een flinke föhnwind. Een südföhn op precies te zijn die de lucht aan de noordkant van de Alpen extreem uitdroogt en met hoge windsnelheden over de toppen jaagt. Henri kreeg daar gisteren alles van mee. Hij beklom de Patscherkofel, een skiberg boven Innsbruck. Volgens metingen kwamen er op het moment van filmen windstoten voor van 90 km/uur.

De föhn houdt in Oostenrijk nog tot en met morgen aan met warmte en veel zon. In het zuidwesten van de Alpen wordt de lucht vochtiger. Bovendien komt er een front dichterbij dat morgen in de westalpen voor regen en afkoeling zorgt. Boven de 2000 meter kan enige sneeuw vallen, centimeterwerk maar toch. In de nacht verlaat de neerslag via Oostenrijk en de Dolomieten de Alpen. Hieronder zie je de verwachte neerslag tot woensdag 0.00 uur:

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Volgende mooiweerfase

Woensdag is het alweer opgeklaard en breekt de volgende fase met mooi weer aan. Voor de Franse Alpen duurt die alleen niet erg lang want een zuidwestelijke stroming duwt vanaf donderdag alweer vochtigere lucht tegen de westalpen aan. Er kan in Frankrijk en Zwitserland weer ieder moment een bui vallen terwijl Oostenrijk droog en vrij zonnig blijven. Die tweedeling verscherpt zich in het weekend, want dan verschijnt er een actieve storing boven Frankrijk. In het weekend levert die waarschijnlijk veel neerslag in de hele westelijke Alpenhelft, inclusief de Italiaanse Alpen. De lucht is alleen niet bijzonder koud zo lang de wind uit zuidelijke richtingen waait, en dat doet ie tenminste tot en met zondag.

Pas na het weekend gaat de stroming om naar het westen en kan echt koelere lucht gaan binnenstromen. Mogelijk gaat de sneeuwgrens dan flink zakken en kan er sneeuw van betekenis gaan vallen tot in de hogere dalen. Zo ver is het echter nog niet, het komt zich in deze tijd van het jaar heel nauw voor een vroege dump. De warmte boven Zuid-Europa en de hoge zeewatertemperatuur van de Middellandse Zee zijn hindernissen die overwonnen moeten worden.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

phma14 oktober 2019 · 16:41

“Hij beklom de Patscherkofel, een skiberg boven Innsbruck”.

Je hebt het vast niet zo bedoeld, maar ik wil die berg toch wat meer glans teruggeven.
Igls en de andere plaatsen zijn tegenwoordig misschien voorbijgestreefd door grotere en modernere skigebieden, maar toch kun je rondom Innsbruck best leuk skiën.

Dit staat er op Wintersport.nl over deze ooit beroemde olympische berg:


Olympische skiberg bij Innsbruck
De Patscherkofel, herkenbaar aan de grote zendmast op de top, is een berg die hoog boven de stad Innsbruck uittoornt. Hij geniet vooral bekendheid door de Olympische Spelen van 1964 en 1976. Toen werden hier diverse alpine skiwedstrijden gehouden.

Eén bergflank
Het skigebied reikt tot een hoogte van ruim 2000 meter, maar blinkt niet uit in diversiteit. De pistes liggen allemaal op één bergflank met een dalstation in het dorpje Igls. Als je het afwisselt met één van de omliggende skigebieden van Innsbruck is het leuk voor een of twee dagen. Zeker nu de belangrijkste lift, de oude Patscherkofelbahn, is vervangen door een gloednieuwe gondel met middelstation.


Maar goed, ook ik ben er al 40 jaar niet meer geweest. Dat is dan ook weer zo.

Roelauteur14 oktober 2019 · 17:38

@phma het dalstation ligt niet meer in Igls maar iets erboven, dat heb ik even aangepast. Voor meer info zie ook dit blog: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/456436/oud-en-nieu…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097615 oktober 2019 · 21:30

zalig webcambeelden bekijken in west alpen , hoever zakt de sneeuwgrens bij veel neerslag nog


*bericht bewerkt door Pieter230976 op 15 okt 2019 21:48

Pieter23097616 oktober 2019 · 19:34

de winter heeft weer zin vanaf zondag in de alpen , hopelijk al eens lager dan 2000m

Pieter23097617 oktober 2019 · 12:20

@roel , nu hopen dat de sneeuwgrens ferm zakt en kassa voor de West Alpen

Roelauteur17 oktober 2019 · 16:34

Het zal van plaatselijke neerslagafkoeling moeten komen want koud is de lucht niet. Sneeuw is pas waarschijnlijk vanaf 2500-2800 meter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Fredo17 oktober 2019 · 16:38

@roel ik zou zondag een gletsjer in FR of SUI willen meepakken maar vrees voor de wind (en dus gesloten liften). Wat heeft de beste kans volgens jou? Tignes of Engelberg (denk dat zermatt en saas fee helemaal uitgesloten zijn)

Roelauteur17 oktober 2019 · 16:50

@roel ik zou zondag een gletsjer in FR of SUI willen meepakken maar vrees voor de wind (en dus gesloten liften). Wat heeft de beste kans volgens jou? Tignes of Engelberg (denk dat zermatt en saas fee helemaal uitgesloten zijn)

Fredo op 17 okt 2019 16:38

Zermatt/Saas-fee zitten waarschijnlijk in een südstau dus die vallen af, blijven Tignes en Engelberg over. Engelberg heeft waarschijnlijk zon maar met een zware föhn dus dat is ook twijfelachtig. Blijft Tignes over maar het zal niet ideaal zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie