Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Grote opkomst bij lezing over langlauftechniek Gertjan Ettema

Gertjan Ettema geeft uitleg over de verschillende technieken en hellingen om de langauftechniek op toe te passen

*Op dinsdagavond 15 oktober 2019 heeft Gertjan Ettema, professor in Trondheim, in De Weerelt van Sport bij de Nederlandse Ski Vereniging een lezing over onderzoek naar langlauftechniek gegeven. De in Noorwegen hooggewaardeerde bewegingswetenschapper was oorspronkelijk uitgenodigd door Rob Withagen, universiteitsdocent, voor een lezing op de Universiteit van Groningen. *

Grote opkomst langlaufliefhebbers

Als lid van langlaufvereniging SLT (Stichts Langlauf Team) bedacht Rob Withagen dat deze informatie wellicht interessant zou zijn voor de andere leden en besloot daarop een extra lezing te organiseren.

De mogelijkheid deze befaamde langlaufwetenschapper te kunnen ontmoeten zorgde echter voor zoveel nationale belangstelling, dat de oorspronkelijk geplande locatie te klein was en uiteindelijk de samenwerking met de NSkiV is opzocht om de bijna 70 langlaufliefhebbers deze unieke kans te kunnen bieden Gertjan te horen spreken.

Technische lezing met veel interactie

Met als titel 'Welke factoren spelen een rol bij de keuze van techniek in langlaufen? Terrein, capaciteit in armen en benen, geslacht’ weidde de langlaufspecialist uit over het onderzoek en antwoord van deze vraagstukken.

Bewegingswetenschap en biomechanica wordt op de Noordse Universiteit toegepast op langlaufen

Middels video, foto, illustraties en onderzoeksresultaten werden onder andere de biomechanica van bijvoorbeeld de diagonaal pas of dubbelstokstechniek uitgelegd, maar ook de werking van pezen en spieren. Het geplande uur liep al snel uit door het interactieve karakter van de bijeenkomst, waar langlaufers vragen konden stellen over dit zeer technische onderwerp.

Voor veel aanwezigen bleek het goede informatie om eigen gevoel en kennis te kunnen toetsen aan de wetenschap en daarmee wellicht training en techniek aan te kunnen passen in de toekomst. In wetenschap is “Meten is weten” het devies, maar de onderzoeksresultaten bevestigen ook dat gevoel een goede raadgever is om de juiste versnelling (lees langlauftechniek, red.) toe te passen voor maximaal rendement of snelheid.

Ga ook eens langlaufen!

Namens Vasa sport, mede organisator met de NSkiV van het Noords Festival jaarlijks gehouden rondom de Pillersee, kreeg de langlaufende wetenschapper een geschenk met wax, klister, schraper, straps en kruk aangeboden om zijn eigen langlaufski’s te kunnen prepareren.

Het Noords Festival, inclusief het NK Langlaufen, wordt georganiseerd door- en voor langlaufers, waarin de hele week enthousiasme, plezier, langlaufen leren, touren maken en toegankelijke wedstrijden centraal staan van beginner tot gevorderd.

Langlaufen is een duursport en daarom een zeer geschikte wintersport voor hardlopers, wielrenners, schaatsers en andere duursporters. Lees hier meer over op de Noords Festival informatiepagina en doe gewoon eens mee.

Nederlandse professor in Noorwegen

Gertjan Ettema is professor aan het Centre for Elite Sports Research van de Norwegian University of Science and Technology, doet onderzoek naar en publiceert meer dan 20 jaar bewegingswetenschap in langlaufen en schansspringen. Op de website van de universiteit kun je de publicaties van Gertjan Ettema lezen.

pepijnvanschijndel

Plaats een reactie