Kitzbühel opent bij opnieuw zomerse temperaturen

Roel op 18 oktober 2019· 36 reacties

Het sneeuwdepot op de Resterhöhe bij Kitzbühel afgelopen zomer

Dit weekend, 19 en 20 oktober, is het weer zover. Als eerste niet-gletsjerskigebied gaat Kitzbühel een piste openen op de Resterhöhe, op nog geen 1900 meter hoogte. Vorig jaar schreef ik een artikel met de titel “Kitzbühel opent dit weekend met 20 graden” en dit jaar zou ik hetzelfde kunnen schrijven. We krijgen namelijk weer hoge temperaturen tijdens de opening, mogelijk gemaakt door snowfarming.

Nog een vroege opening: In Kitzbühel gaat binnenkort nog een tweede deelgebiedje open, namelijk ‘Walde’ vlakbij de Hahnenkamm. Deze opening staat gepland op 2 en 3 november.

Dit jaar één piste open

Er is wel een verschil ten opzichte van vorig jaar, er kan namelijk minder geskied worden. Dit jaar is alleen de rode piste 71 open. De afgelopen jaren was ook de piste ernaast geprepareerd. Er is ook maar één sneeuwdepot aangelegd op de Resterhöhe. Het skigebied kan zo vroeg openen dankzij bewaarde sneeuw van vorig jaar, ook wel snowfarming genoemd (lees hier een uitgebreid artikel over snowfarming). Tijdens mijn vakantie in Neukirchen am Grossvenediger afgelopen zomer ben ik een kijkje gaan nemen bij het sneeuwdepot, toen nog onder een zeil met isolatiemateriaal.

Het sneeuwdepot op piste 71 afgelopen augustus

De stoeltjeslift Resterkogel (rechts) is vanaf 19 oktober open

Als je naast het depot staat zie je omvang pas goed

Vorig jaar tijdelijke sluiting

Er kan nu in principe tot mei 2020 geskied worden op de Resterhöhe, al hebben de snowfarm-pistes het vorig jaar niet volgehouden tot de reguliere start van het skiseizoen in december. Door de hoge temperaturen smolt de sneeuw zo snel dat de pistes in november al gesloten werden. De piste die nu wordt aangelegd is voor het publiek voorlopig alleen in het weekend geopend. Daarnaast maken trainingsteams gebruik van de helling.

Opnieuw kritiek

De vroege ski-opening is niet onomstreden. Vorig jaar kwam er een storm van kritiek toen het skigebied bij bijna zomerse temperaturen openging, en ook nu is er weer verontwaardiging. Dat begon afgelopen weekend toen Die Grünen Mittersill deze foto deelde op Facebook met een begeleidende tekst:

Bij 20 graden voor een skipiste moeten zorgen. In tijden van een klimaatcrisis zou men er ook imagoschade van kunnen ondervinden.

De sneeuw werd afgelopen weekend verspreid over de piste (foto: FB Die Grünen Mittersill)

Josef Scheinast van de Salzburger Landespartei (de piste ligt op Salzburgs grondgebied) vult aan: “Blijkbaar heeft men van vorig jaar niks geleerd. Weinig mensen hebben hiervoor nog begrip”. Volgens Franz Hörl, voorzitter van de beroepsorganisatie van Oostenrijkse liftmaatschappijen, is de vroege opening echter 100% verdedigbaar. “Voor de opening wordt sneeuw hergebruikt zonder dat daar veel grondstoffen voor nodig zijn. Tegelijkertijd is deze datum een belangrijk reclamemoment voor het Oostenrijkse toerisme”, aldus Hörl.

Dat laatste valt niet te ontkennen. Door als eerste niet-gletsjerskigebied van de Alpen te openen wordt de nodige naamsbekendheid gecreëerd en dat al jaren op rij. Ook het aantal skiërs dat de afgelopen jaren de weg naar de Resterhöhe wist te vinden is opvallend. Maar het laatste woord zal er nog niet over gezegd zijn omdat het weer erg warm zal zijn.

De rode piste 71 gaat open

Opening

De liften gaan zaterdag 19 oktober om 8.30 uur open. De laatste lift naar beneden (Panoramabahn) vertrekt om 16.30 uur. Voorlopig kan er alleen op zaterdag en zondag geskied worden.

Geopende liften en pistes:

  • G10 Panoramabahn, vanaf Breitmoos
  • G4 Resterkogel
  • Piste 71 Resterkogel (rood,lengte: 750 meter, hoogteverschil: 193 meter)

Prijzen Resterhöhe:

  • Dagkaart volwassenen: € 40,00
  • Dagkaart jeugd: € 20,00
  • Dagkaart kinderen: € 10,00

Op veel gletsjers kan al geskied worden. Onder andere op de Stubaier Gletscher, Kaunertaler Gletscher en de Kitzsteinhorn bij Kaprun zijn liften en pistes open. Voor alle overige skigebieden die open zijn of gaan, check Henri’s blog met alle openingsdata.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bartvwg18 oktober 2019 · 07:19

Leuke reclamestunt maar ook niet meer dan dat i.m.h.o.
Dus ook niks om je druk over te maken. :)

Harm18 oktober 2019 · 07:38

Dus ook niks om je druk over te maken. :)

bartvwg op 18 okt 2019 07:19

Er leven tegenwoordig hele volksstammen enkel om zich druk te maken om futiliteiten, dus die is ook wel een mooie gelegenheid om je gespeelde verontwaardiging te tonen… :p

On: leuke marketingstunt weer. Jammer dat het nog niet op via natuurlijke weg besneeuwde pistes kan. Then again: het is nog heul vroeg in het seizoen…

Piefke18 oktober 2019 · 08:25

Tsja, de ene is voor en de andere is tegen dit gebeuren, ik zie niet zo goed het probleem maar er zijn tegenwoordig teveel beweegredenen om te protesteren tegen alles die dan ook nog gelijk krijgen, op die manier blijft het voor die groeiende groep de moeite zich te laten horen…
Ik zou nog een snowfactory plaatsen, net zoals in Winterberg, dan kunnen ze wel sowieso open blijven tot de “echte” opening☃️

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Quick18 oktober 2019 · 08:29

Ik vind dit anders best schrijnend en zeker geen futiliteit. En dan ook nog 40 euro voor een dagpas vragen voor één piste in 20 graden met een hoogteverschil van nog geen 200 meter.

Ik begrijp best dat het marketingwaarde heeft, maar medio november of zelfs begin december zou ik passender vinden.

Mij zul je hier in ieder geval nooit zien.

Mr. Slow
Schoenend00s18 oktober 2019 · 09:51

@Roel. “Het aaantal skiers is opvallend”. Opvallend veel of opvallend weinig?

Hessel18 oktober 2019 · 09:59

Eens met Quick dat 40 euro voor een dagpas schrijnend is :)

Verder is dit echt niet iets waar ik wakker van zou liggen. Oude sneeuw uitrijden lijkt me nou niet echt een bedreiging qua klimaat. Zou misschien anders zijn als ze bakken met kunstsneeuw zouden moeten produceren voor zo’n stunt.

Matthias12318 oktober 2019 · 10:07

@Hessel Ik vermoed dat ze in de winter veel extra kunstsneeuw produceren zodat ze voldoende sneeuw hebben voor de sneeuwdepots. Dus in zekere zin zullen ze er wel extra kunstsneeuw voor produceren. Natuursneeuw is namelijk een stuk slechter te bewaren.

Born to Ride
Edwin.18 oktober 2019 · 10:18

Gaat dit om het skiën of om geld te verdienen? Iedereen moet het lekker zelf weten, maar de achterliggende gedachte is gewoon geld verdienen. Zelfde als een buitenzwembad dermate verwarmen dat je in maart al buiten kan zwemmen. In principe slaat het nergens op ;)

Not all who wander are lost
Roelauteur18 oktober 2019 · 10:19

@Roel. “Het aaantal skiers is opvallend”. Opvallend veel of opvallend weinig?

Schoenend00s op 18 okt 2019 09:51

@Schoenend00s veel. Er werd goed gebruik van gemaakt in de weekenden.

Eens met Quick dat 40 euro voor een dagpas schrijnend is :)

Verder is dit echt niet iets waar ik wakker van zou liggen. Oude sneeuw uitrijden lijkt me nou niet echt een bedreiging qua klimaat. Zou misschien anders zijn als ze bakken met kunstsneeuw zouden moeten produceren voor zo’n stunt.

Hessel op 18 okt 2019 09:59

Dat is de vraag inderdaad. Ik heb die vraag vorig jaar gesteld aan de bergbahnen maar zij konden/wilden toen geen antwoord geven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Robert718 oktober 2019 · 10:32

40€ is belachelijk voor 1 flutpiste waar je met 20 graden mag gaan waterskiën. Als ze een leuke reclamestunt willen doen, doe dat dan gratis, want nu sta je alleen maar te boek als stel geldwolven.

Arnie77718 oktober 2019 · 10:51

Net als op facebook; wat een grap. Meer hoeft er wat mij betreft niet over gezegd worden.

Freeride = Life
77steve18 oktober 2019 · 11:32

Marktwerking… Na de zomer wil iedereen skiën, dus kan dit ook uit. Het is vergelijkbaar met de moeite die de gletschergebieden doen om zo vroeg mogelijk open te gaan. En zodra de eerste krokus te zien is, wil er bijna niemand meer skiën. Terwijl dan alle pistes open zijn, de dagen lang, de zon heerlijk en de prijs per km piste ook stukken lager.

JoeySki18 oktober 2019 · 11:50

40€ is belachelijk voor 1 flutpiste waar je met 20 graden mag gaan waterskiën. Als ze een leuke reclamestunt willen doen, doe dat dan gratis, want nu sta je alleen maar te boek als stel geldwolven.

Robert7 op 18 okt 2019 10:32

Als jij een product zou leveren waarvan je de waarde zelf 20 euro vindt, maar er is een publiek die bereid is er 40 euro voor te betalen. Zou je dan de prijs op 20 euro houden, omdat je het zelf niet meer waard vindt, of zou je dan de prijs bepalen op wat de consument maximaal bereid is te betalen?

Wanneer te weinig mensen het ''product'' kopen zal de prijs vanzelf wel omlaag gaan maar blijkbaar is dat dus niet het geval.

*bericht bewerkt door JoeySki op 18 okt 2019 11:53

stok18 oktober 2019 · 12:03

Tschenten (Adelboden) is ook weer open.

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/6c7acd30c38e930187d6a8a4...

Vandaag alleen voor skiclubs. In het weekend ook vrij skiën.
undefined

*bericht bewerkt door stok op 18 okt 2019 12:09

HarleySnowball18 oktober 2019 · 12:40
HarleySnowball
SkiBeppie18 oktober 2019 · 15:46

Stuntje. Meer niet. Leuk voor de pers ‘kitzbühl opent skiseizoen’. ik vergelijk het met de term ‘Tropisch Zwemparadijs’ voor een zwembad met drie plastic palmen en een opblaasflamingo. Het slaat gewoon nergens op.

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Daffie18 oktober 2019 · 16:58

Volgens de website zijn ze iedere dag open.

https://www.kitzski.at/de/skigebiet-tirol/info/fahrplan-wint…

Boarder@7918 oktober 2019 · 17:39

In Oostenrijk zijn geen indoor piste’s, misschien dat dat ook wel een beetje mee speelt. Je hebt in iedergeval wel frisse berglucht en mooi uitzicht.

Quick18 oktober 2019 · 20:05

In Oostenrijk zijn geen indoor piste’s, misschien dat dat ook wel een beetje mee speelt. Je hebt in iedergeval wel frisse berglucht en mooi uitzicht.

Boarder@79 op 18 okt 2019 17:39

Maar (nog) wel gletsjers… waarop in deze tijd van het jaar vaak ook al vrij behoorlijk geskied kan worden. Meer dan 200 hoogtemeters in ieder geval…

Mr. Slow
Tim.18 oktober 2019 · 20:10

Achja hobby hè, ze kunnen niet wachten voordat de eerste sneeuw valt :)

Bruno19 oktober 2019 · 10:36

40€ is belachelijk voor 1 flutpiste waar je met 20 graden mag gaan waterskiën. Als ze een leuke reclamestunt willen doen, doe dat dan gratis, want nu sta je alleen maar te boek als stel geldwolven.

Robert7 op 18 okt 2019 10:32

Als jij een product zou leveren waarvan je de waarde zelf 20 euro vindt, maar er is een publiek die bereid is er 40 euro voor te betalen. Zou je dan de prijs op 20 euro houden, omdat je het zelf niet meer waard vindt, of zou je dan de prijs bepalen op wat de consument maximaal bereid is te betalen?

Wanneer te weinig mensen het ''product'' kopen zal de prijs vanzelf wel omlaag gaan maar blijkbaar is dat dus niet het geval.

JoeySki op 18 okt 2019 11:50

Toch iemand die het hier snapt! Ik zie hier veel mensen zich druk maken dat het een slechte stunt is doordat de prijs belachelijk hoog is voor de kleine piste … wel ze doen het al jaren en duidelijk met succes. Er is daar echt veel volk in het weekend. Dat de klagers er niet voor naar Oostenrijk gaan rijden en 40 euro betalen is hun goed recht, net zoals het het recht is van de fanatieke skiërs die blij zijn terug op de latten te staan in de bergen en daar graag 40 EUR voor neertellen.

ray-boers19 oktober 2019 · 14:57

Wie begrijpt dit?
Hier in NL liggen bouw projecten stil, boeren protesteren vanwege de stikstof norm. In Oostenrijk kan je dus voor de commercie met diesel verspillende pistebully,s een piste aanleggen met 20 graden. Zo zie je maar weer, zolang er geld mee gemoeid is geeft niemand geen ene moer om de natuur!!

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)
sterko19 oktober 2019 · 15:01

Ik vermoed dat ze in de winter veel extra kunstsneeuw produceren zodat ze voldoende sneeuw hebben voor de sneeuwdepots. Dus in zekere zin zullen ze er wel extra kunstsneeuw voor produceren.

Matthias123 op 18 okt 2019 10:07

Bovendien zouden ze ook het depot nog kunnen bewaren totdat de temperatuur lager is, zodat het niet smelt en ze aan het begin van het seizoen minder nieuwe kunstsneeuw hoeven te maken.

Annoying skiers since 2003
Bruno19 oktober 2019 · 15:28

Wie begrijpt dit?
Hier in NL liggen bouw projecten stil, boeren protesteren vanwege de stikstof norm. In Oostenrijk kan je dus voor de commercie met diesel verspillende pistebully,s een piste aanleggen met 20 graden. Zo zie je maar weer, zolang er geld mee gemoeid is geeft niemand geen ene moer om de natuur!!

ray-boers op 19 okt 2019 14:57

Zo kan je alles onderuit halen natuurlijk! Op de manier die jij denkt zouden er bij ons geen indoorpistes mogen gemaakt worden om te skiën!

henk@clubactif.nl19 oktober 2019 · 16:34

Supergaaf, dit zouden meer skigebieden moeten doen! 40 euro voor een dagpas is geld. Je hebt het ervoor over of niet. Heerlijk toch lekker skieen in deze periode, dan is 40 euro niet duur.
Voor de natuur prima, wat is het probleem om sneeuw te bewaren en uit te rijden?
Zo kun je nieuwe sneeuw welkom heten, kom er lekker bij, gezellig!

Saaaanders19 oktober 2019 · 23:44

Ik zie het probleem ook niet echt. Indoor skihallen zijn het hele jaar door operationeel. Hoor je ook (bijna) niemand over. Is het dan echt zo’n probleem dat men in de buitenlucht de wintersportkriebels weer vroegtijdig wil doen oplaaien?! Ik zou voor één zo’n piste echt niet heen en weer rijden vanuit NL. Maar als ik in de buurt zou wonen geloof ik dat ik toch echt wel even langs zou gaan. Al is het voor een uurtje of twee.
@ray-boers : uiteindelijk rij ook jij weer naar de bergen om van de sneeuw te gaan genieten toch? Over stikstof gesproken…

ray-boers20 oktober 2019 · 08:13

Klopt allemaal mensen wat jullie schrijven, feit is waar het mij om gaat is dat we 1 eu hebben. Oostenrijk over schreit ook de norm behalve op uitstoot van de ammonia. Hoe gaan ze daar dan om met de regels terwijl hier het hek van de dam is.
@Saaaanders, klopt dat ik straks in feb. weer heen ga, is idd “vervuilend” tegenover de grote industrie is dat peanuts.

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)
Saaaanders20 oktober 2019 · 08:44

Vergeleken met diezelfde industrie is het aanleggen en onderhouden van deze piste ook peanuts…
Hopelijk wordt het een mooi seizoen met voldoende sneeuw. Veel plezier alvast.

AartvanEs20 oktober 2019 · 19:45

Ik hoor ook nooit iemand zeuren over Thialf, dat alleen schaatsen op natuurijs normaal is…

Overigens zijn er veel professionele skiteams die hier gebruik van maken. Logisch dat hier behoefte aan is.

Rogieradmin20 oktober 2019 · 21:43

En zo ziet het er live uit: https://www.instagram.com/p/B32iAUblr1M/

Click. Click. Peace

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.