Column: lekker efficiënt

Ruud op 25 oktober 2019· 44 reacties

null

Het is nog redelijk vroeg als we het dorp uitrijden. We hebben geweldig geskied in twee Italiaanse skigebieden en we gaan er nog een paar dagen Oostenrijk aan vast plakken. Een heerlijk vooruitzicht. Op de nog stille Italiaanse dorpsstraat rijden we langs een geldautomaat. Het schiet door me heen dat het me al twee dagen niet is gelukt flappen te tappen. Een keer stond ik bij de “bancomat” zonder portemonnee, de volgende keer deed de automaat het niet en de derde keer waren we al terug in het appartement toen ik besefte dat ik vergeten was te pinnen. Dit tot plezier van mijn skigenoot, die mijn behoefte aan contant geld merkwaardig vindt, want wat moet je nog met cash geld in 2019? Wat niet onwaar is, want we hebben de afgelopen dagen alles gepind in Italië.

Op weg naar het noorden

We rijden door Karinthië over provinciale wegen. Bij Lienz wordt het wat drukker, zodat we niet erg meer opschieten. We constateren dat er niet veel sneeuw ligt in Karinthië, maar we maken ons geen zorgen want in Flachau, onze bestemming voor de dag, ligt meer dan genoeg. Naarmate we naar het noorden rijden zien we de sneeuwlaag per 10 kilometer dikker worden. Als we bij Flachau de snelweg afrijden zijn we er stil van; wàt een pak sneeuw!

Dat we niet de enigen zijn die komen skiën in Flachau wordt duidelijk als we het dorp inrijden; er is veel verkeer en het gigantische parkeerterrein staat al goed vol. Parkeerwachten wijzen ons naar een sporadisch leeg plekje. Het is nog een flink stuk lopen naar de kassa’s. Daar is het gelukkig rustig, wat logisch is want het is inmiddels half elf. Iedereen is al boven.

Druk op de parkeerplaats
Druk op de parkeerplaats

Op de latten

Hè hè. We zitten. In de lift naar boven, bedoel ik. Daarvandaan zien we dat al die mensen uit al die auto’s dus op de pistes zitten. Wat een mierenhoop. Een heel verschil met het stille Italië. Eenmaal op de pistes is het evengoed heerlijk. Ze slingeren breed tussen de bomen, de sneeuw is lekker en we knallen. We hebben wel een soort van haast; zoveel afdalingen en maar één dag om te ontdekken. Na niet eens zoveel pistes (door de drukte staan we bij de liften ook steeds wel even te wachten) krijgen we op de rode 31 toch zin in een snelle hap. Gelukkig zien we daar net een restaurant met een groot en uitnodigend terras: de Franzl Alm. Effe een hapje doen.

Een snelle hap

We kiezen iets van de kaart die al klaar ligt en bestellen er een grote fles water bij. Inmiddels is het best warm, dus hydrateren maar. Het eten komt snel. Lekker efficiënt, stellen we tevreden vast. Het smaakt op zich prima. Een beetje standaard, maar vooruit, we zijn hier niet op een culinaire trip, we zijn hier om te skiën. Na nog een dubbele espresso toe, wenken we de serveerster: “Die Rechnung, bitte” Ook die komt snel. Lekker efficiënt, stellen we alweer tevreden vast.

Mijn skimaat wil zijn pinpas aan de serveerster geven, maar die weigert resoluut: “Nur Bargeld”. Voor de zekerheid herhaalt ze het, op de kaart wijzend, nog maar eens in het Engels: “Cash Only”. Ja inderdaad, het staat er met grote letters. In onze haast compleet overheen gekeken. “Betaal jij even cash”, zegt mijn skigenoot. “Eh… ik heb geen geld, weet je nog?”, zeg ik, “je kon toch overal pinnen….?. Daar zitten we dan. “Zullen we het even overmaken?”, vragen we modern. Veel te modern blijkbaar, want dat kan niet. Blijkbaar stranden er vaak wintersporters zonder cash, want de serveerster somt geroutineerd op wat er moet gebeuren; ID-kaart afgeven en gaan pinnen. Ze vertelt er meteen maar even bij waar zich de dichtstbijzijnde pinautomaten bevinden. We proberen nog even of we niet een foto kunnen achterlaten van een ID kaart, maar ook dat kan niet. Wetende wat de privacywetgeving zegt over het afgeven van je identiteitsbewijs, kiezen we toch maar eieren voor ons geld en stappen we maar op de ski’s naar de pinautomaat in Flachau. Zucht.

null

Haast

We skiën naar beneden, wat achteraf niet had gehoeven, want er was een middenstation dat we niet hadden opgemerkt. Een extra afdaling dus, wat lekkerder klinkt dan het is, want man wat is het inmiddels pap geworden in het dal. Gauw maar weer naar boven. Op de top is de sneeuw nog lekker, dus we zetten af en knallen naar beneden. Zonder goed op te letten helaas, want we belanden op de 5 en die komt niet op de goede plek in het dal uit. Zucht. “Lekker efficiënt”, doet mijn skimaat een poging tot humor bij het instappen in de stoeltjeslift. Wat hem op een chagrijnige blik van mij komt te staan. Boven stappen we over op nog een lift. Met een blik op het horloge vinden we de goede afdaling. De middag vordert al aardig als we eenmaal bij de geldautomaat staan.

null

Na het tappen van de euro’s stappen we weer in de Achterjet, die ons helaas niet in een keer naar boven brengt. Na weer overstappen vinden we de rode 31 terug. De pistes zijn compleet pap. We slalommen tussen de vele klasjes door naar de Franzl Alm. Snel stappen we van de ski’s, lopen naar binnen om onze euro’s om te wisselen voor de achtergelaten ID-kaart. Als we weer snel met onze skischoenen over het terras klossen op weg naar de ski’s, valt het muntje: waarom nemen we niet gewoon een biertje in plaats van te jakkeren om nog een paar pistes te doen? Het is eigenlijk toch te warm om te skiën. Dan maar niet efficiënt. Proost!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Pinnen is in Oostenrijk en ook Duitsland nog steeds heel ongewoon. Het zal waarschijnlijk met het (niet) betalen van belasting te maken hebben.

Born to Ride

Herkenbaar, van dat contante geld. Heb zelfs wel eens in een hotel in Oostenrijk gehad dat je contant moest betalen als je korter dan 4 nachten bleef…

Het speelt niet mee in de keuze van een gebied, maar ik ben blij dat je in Italië overal kunt pinnen.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Leuk stukje maar voor mij niet herkenbaar (gelukkig)
Altijd cash bij me op wintersport. Er zijn zowel in Oostenrijk als Italië nog genoeg hutten ed waar pinnen onmogelijk is.
Dat is mijn ervaring tenminste. Plus dat je cashgeld op tafel kan achterlaten na de lunch of een drankje. Vooral als het heel druk is en je niet wilt wachten tot ze met een pinapparaat komen. (wel ff een seintje geven dat het er ligt ;))

*bericht bewerkt door Matthieu op 25 okt 2019 08:11

Aftellen maar!

Geestig verhaal! :)
Maar het klopt dat Oostenrijkers verliefd zijn op cash, een ideaal land om je zwart geld op te maken. :p

Bla, bla, bla.

Zeker herkenbaar, maar toch zie je het nauwelijks meer is mijn ervaring. Toch heb ik altijd contant geld mee, ook in NL. Kans op storingen in stroom- of andere netwerken is er altijd. En zoals Matthieu al zegt, je kunt er even sneller vandoor gaan als het aanloopt.

Zo ben ik ook een keer vanaf de Gostner Schwaige op de Seiseralm het halve skigebied doorgeracet op zoek naar een pinautomaat. Alleen cash is toch niet meer van deze tijd… volgens mij moeten we voor onze komende vakanties ook het gros aan de appartementen op locatie in cash voldoen. Belachelijk.

Mr. Slow

Appartement betalen in Oostenrijk is altijd (althans voor diegene die wij huurden) aanbetaling via de bank en de rest contant betalen gedurende verblijf. Zal vast wel iets met belasting te maken hebben 😉

MW Janssen

Zo ben ik ook een keer vanaf de Gostner Schwaige op de Seiseralm het halve skigebied doorgeracet op zoek naar een pinautomaat. Alleen cash is toch niet meer van deze tijd… volgens mij moeten we voor onze komende vakanties ook het gros aan de appartementen op locatie in cash voldoen. Belachelijk.

Quick op 25 okt 2019 08:17

Je gaat naar een ander land, dus je past je aan. In heel veel landen worden, zeker de kleinere bedragen, nog cash afgerekend. Verwachten dat je in een ander land overal cashless kan betalen omdat dat in Nederland zo is, dat is pas belachelijk.

Gelukkig niet meegemaakt, maar dat komt ook omdat ik standaard cash meeneem de berg op. Te vaak gezien dat je niet kon pinnen. Dus het hoort bij de spullen check in de ochtend:

  • helm + bril
  • handschoenen
  • buff
  • portemenee / cash / id kaart
  • telefoon
  • mueslireep oid

Leuk om te lezen @ruud. Je schrijft altijd fijne wintersport verhalen.

Bergen + Sneeuw = ❤

Voor Duitsland geldt dat op het moment dat je kleine bedragen als winkelier laat pinnen zoals bv. bij de bakker, de kosten voor de transacties voor de winkelier in verhouding heel hoog zijn. Dit heeft er mede mee te maken dat er 3 banksystemen zijn. Deels heeft het ook met de mentaliteit te maken (“nur Bares ist Wahres”) en vermoedelijk in sommige gevallen ook met de belasting.

Ik ben blind voor mijn eigen schrijffouten ;-)

Alleen cash is toch niet meer van deze tijd… volgens mij moeten we voor onze komende vakanties ook het gros aan de appartementen op locatie in cash voldoen. Belachelijk.

Quick op 25 okt 2019 08:17

Ik zou niet weten waarom cash niet meer van deze tijd is, in sommige gevallen is het sneller dan e-pay, zeker in de bergen.

Rob

Zo ben ik ook een keer vanaf de Gostner Schwaige op de Seiseralm het halve skigebied doorgeracet op zoek naar een pinautomaat. Alleen cash is toch niet meer van deze tijd… volgens mij moeten we voor onze komende vakanties ook het gros aan de appartementen op locatie in cash voldoen. Belachelijk.

Quick op 25 okt 2019 08:17

Je gaat naar een ander land, dus je past je aan. In heel veel landen worden, zeker de kleinere bedragen, nog cash afgerekend. Verwachten dat je in een ander land overal cashless kan betalen omdat dat in Nederland zo is, dat is pas belachelijk.

DavidW op 25 okt 2019 09:23

Volgens mij doelt @quick op het feit dat je je accomodatie cash moet betalen. Dat zijn grotere bedragen, waarbij het wel vreemd is dat je nog cash moet betalen, terwijl dat juist bijna overal wel met een kaart kan.

Ik denk ook dat het met belasting(ontduiking) te maken heeft, een andere reden kan ik in die gevallen niet bedenken.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Alleen cash is toch niet meer van deze tijd… volgens mij moeten we voor onze komende vakanties ook het gros aan de appartementen op locatie in cash voldoen. Belachelijk.

Quick op 25 okt 2019 08:17

Ik zou niet weten waarom cash niet meer van deze tijd is, in sommige gevallen is het sneller dan e-pay, zeker in de bergen.

RCGrootveld op 25 okt 2019 10:31

Omdat het wat te gek is om tegenwoordig met honderden (laat staan meer) euro’s rond te lopen misschien?

Bla, bla, bla.

Wij maken altijd een cash-pot voor de gezamenlijke lunch op de berg. je hoeft dan echt niet met honderden euro’s op zak te lopen maar neemt gewoon mee wat je denkt kwijt te zijn die dag. Lekker snel afrekenen, fooitje er bij en wegwezen. En ook handig om te zien wanneer de pot leeg begint te raken. Ook wij rekenen het appartement cash af aan het eind van de week, ik vind het prima.

Omdat het wat te gek is om tegenwoordig met honderden (laat staan meer) euro’s rond te lopen misschien?

bartvwg op 25 okt 2019 10:47

Dat is het andere uiterste en ook nergens voor nodig.
Je kunt het ook gewoon uit de muur halen vlak voordat je het nodig hebt.
Ik betaal op de piste ook vaak gewoon cash, simpelweg omdat het vaak sneller* is, maar ik loop echt niet met 100en € in m’n zak.

  • Veel mensen beginnen hun betaalpas pas op te zoeken als de kassa aangeeft wat ze moeten betalen, stoppen hem dan krampachtig in het apparaat, gaan er voor staan, schermen het keypad af (het liefst met 2 handen), kijken vervolgens argwanend om zich heen en voeren hun pincode in met een snelheid die de indruk wekt, dat het de 1e keer is :-)
    En met het zg moderne betalen met de telefoon duurt het vaak nog langer.
    Verder heb je in de bergen vaak alleen *G, waar ook de betaalsystemen gebruik van moeten maken en dat is duurder dan via een vast netwerk. Ook is de pinautomaat niet altijd gekoppeld aan de kassa, dus moet het bedrag handmatig worden ingevoerd.
    Kan me voorstellen, dat je dan als uitbater denkt: Nur Bar …
Rob

Omdat het wat te gek is om tegenwoordig met honderden (laat staan meer) euro's rond te lopen misschien?

bartvwg op 25 okt 2019 10:47

Dat is het andere uiterste en ook nergens voor nodig.
Je kunt het ook gewoon uit de muur halen vlak voordat je het nodig hebt.

Dat zijn beperkte bedragen die je kan afhalen, als ik mijn kosten bekijk zal ik op verschillende dagen geld gaan moeten afhalen of met een kredietkaart waar dan extra kosten aan vasthangen.
Overigens, al dat cash gedoe maak ik enkel mee in Oostenrijk, Italië nog nooit tegengekomen (en daar ga ik vaker heen).
Ik blijf er bij dat hotelkosten cash betalen - anno 2019 - stupide is.

*bericht bewerkt door bartvwg op 25 okt 2019 11:57

Bla, bla, bla.

Herkenbaar, daarom neem ik ook altijd cash mee op reis.

Wel heb ik vorige vakantie in Duitsland een aanvaring gehad met een kassabediende van een snelweg tankstation die mij een zakje snoep van €2 niet liet pinnen (was de terugreis en cash was op)

Ik liet haar weten dat het wel netjes zou zijn als dit duidelijk van tevoren aangegeven zou worden bij de kassa, net als dat bij vele winkels een sticker hangt met ‘wij nemen geen biljetten van €200-€500 aan’ of ‘hier alleen PINkassa’. Ze vond die opmerking vreemd en ik ben weggelopen zonder snoep.

Dat je je in een andere cultuur aanpast snap ik, maar in toeristische gebieden zou aanpassing van beide kanten kunnen komen, de toerist een handje helpen qua duidelijkheid, want niet alle gebruiken zijn bekend.

Tijd voor een uitpakparty?!

Omdat het wat te gek is om tegenwoordig met honderden (laat staan meer) euro’s rond te lopen misschien?

bartvwg op 25 okt 2019 10:47

Dat is het andere uiterste en ook nergens voor nodig.
Je kunt het ook gewoon uit de muur halen vlak voordat je het nodig hebt.
Ik betaal op de piste ook vaak gewoon cash, simpelweg omdat het vaak sneller* is, maar ik loop echt niet met 100en € in m’n zak.

  • Veel mensen beginnen hun betaalpas pas op te zoeken als de kassa aangeeft wat ze moeten betalen, stoppen hem dan krampachtig in het apparaat, gaan er voor staan, schermen het keypad af (het liefst met 2 handen), kijken vervolgens argwanend om zich heen en voeren hun pincode in met een snelheid die de indruk wekt, dat het de 1e keer is :-)
    En met het zg moderne betalen met de telefoon duurt het vaak nog langer.
    Verder heb je in de bergen vaak alleen *G, waar ook de betaalsystemen gebruik van moeten maken en dat is duurder dan via een vast netwerk. Ook is de pinautomaat niet altijd gekoppeld aan de kassa, dus moet het bedrag handmatig worden ingevoerd.
    Kan me voorstellen, dat je dan als uitbater denkt: Nur Bar …
RCGrootveld op 25 okt 2019 11:38

Ja haha, dan moet je contant betalen ook ff een beetje overdrijven. Wie kent die bejaarde met al haar kleingeld bij de kassa niet? Dan gaat ff contactloos betalen met je telefoon toch 100x sneller ;).En dan moet je dat kleingeld ook nog transporteren etc…Ik kan me voorstellen dat je dan als uitbater denkt: geen cash meer :).

Ik denk overigens dat 4g in de bergen goedkoper is dan een vaste lijn, maar da’s weer een ander verhaal :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Heel herkenbaar stukje. Ben niet anders gewend in Oostenrijk. Maar hoe heerlijk is het, dat er nog landen/gebieden zijn die zich niet als slaaf van hun bank laten behandelen! Het lijkt voor ons makkelijk, maar de restaurants daar moeten over een goede stabiele internetverbinding beschikken om het mogelijk te maken. Daarnaast betaald het restaurant (naar mijn weten) nog steeds een bedrag voor iedere pintransactie. Dus ik snap het en vind het geen enkele moeite. Maar je moet er even rekening mee houden.

Ik heb echt nooit cash bij mij, behalve op wintersport. Altijd een zakje met ca. 20 euro in de rugzak voor “calamiteiten” en dat is meer dan eens handig gebleken. In Nederland heb ik echt nooit cash op zak…

Mooie column Ruud, ik heb m met plezier gelezen!
En idd in Oostenrijk kun je vaker niet dan wel pinnen. Dus goede waarschuwing voor wie dat nog niet wist.

Peter Pos

In Frankrijk zijn er ook bergen. En kan je vrijwel overal met Pin betalen i.i.g waar ik ben geweest. Dus dat de oorzaak het gebergte is dat er geen PIN betaling mogelijk is ligt dan niet aan het terrein. Ik vind het verhaal van het Duitse banksysteem plausibeler. Zelfs in de vlakkere delen van Duitsland kan je lang niet altijd met pin betalen.

@Ruud, alweer heerlijk geschreven!

De achtergrond is simpel. De kosten voor pin transacties zijn veel hoger dan in NL. Ook hier betaald de ondernemer per transactie maar dat is een paar cent. In DE en AUT ligt dat vele malen hoger. Dus ga er maar vanuit dat dit voorlopig niet veranderd.

Ik had het inderdaad over de restbetaling (geen gering bedrag, honderden euro's) van het appartement. Dat kan m.i. toch ook gewoon via girale overboeking geschieden lijkt me? Of inderdaad desnoods via een pinapparaat. Zo duur kan dat voor de doorsnee appartementverhuurder c.q. huizeneigenaar in willekeurig Oostenrijks dorp bij een skigebied echt niet zijn vergeleken bij de inkomsten hoor.

Nee, het moet haast wel met belasting en zwart geld te maken hebben.

Je kunt wel krampachtig volhouden aan cash, maar op den duur zullen ook deze landen die omslag gaan maken. Ik vind het fijn dat Nederland hierin voorop loopt (en andere - ontwikkelde - landen dus inderdaad hopeloos achter).

*bericht bewerkt door Quick op 25 okt 2019 15:19

Mr. Slow

Ik had het inderdaad over de restbetaling (geen gering bedrag, honderden euro's) van het appartement. Dat kan m.i. toch ook gewoon via girale overboeking geschieden lijkt me? Of inderdaad desnoods via een pinapparaat. Zo duur kan dat voor de doorsnee appartementverhuurder c.q. huizeneigenaar in willekeurig Oostenrijks dorp bij een skigebied echt niet zijn vergeleken bij de inkomsten hoor.

Nee, het moet haast wel met belasting en zwart geld te maken hebben.

Je kunt wel krampachtig volhouden aan cash, maar op den duur zullen ook deze landen die omslag gaan maken. Ik vind het fijn dat Nederland hierin voorop loopt (en andere - ontwikkelde - landen dus inderdaad hopeloos achter).

Quick op 25 okt 2019 15:18

Krampachtig volhouden, daar heeft het nu eens echt niks mee te maken. Maar goed, ieder zijn mening.

In NL kost het pinnen aan de winkelier een stuk minder, hier in België is het ook geen goedkope zaak.

Je praat over een paar honderd euro, komop dat haal je toch zo uit de muur en geef je toch zo af. Dat zijn echt niet dé bedragen. Ga eens in Duitsland een tweedehands wagen kopen, verbaas jezelf er dan niet over als ze je vragen die 50k cash te betalen. Dan kan je wel weer gaan roepen “jamaar in Nederland”…

Conclusie: betaalautomaten in Duitstalige landen zijn zó duur dat de kosten niet doorgerekend kunnen worden aan de (hoogstwaarschijnlijk erg weinige) klanten.
Laat me niet lachen, ze willen gewoonweg niet. 😁

Bla, bla, bla.

Leuke column. En nog een reden waarom Frankrijk een veel beter wintersportland is.

@DavidW ik denk dat zo’n appartementenlocatie per jaar anders best een flinke omzet heeft. In ieder geval genoeg om een pinapparaat te kunnen betalen of met de klanten ‘mee te denken’. Overigens moeten wij in Alta Badia ook gewoon cash afrekenen voor het appartement, maar Südtirolers zijn dan ook driekwart Oostenrijkers (wat weer betekent dat…). Uiteraard betalen wij gewoon in cash nu dat nou eenmaal de enige geboden betaaloptie is. Maar daar mogen we best wat van vinden, welke mening ook best onderbouwd en verdedigbaar is.

Mr. Slow

Leuke column. En nog een reden waarom Frankrijk een veel beter wintersportland is.

Poudreuse op 25 okt 2019 18:43

haha…

Aftellen maar!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie