Komt het op de valreep goed?

Roel op 15 december 2014· 61 reacties

Goede sneeuw in Winterberg, via de app Sneeuwhoogte+
Goede sneeuw in Winterberg, via de app Sneeuwhoogte+

Het blijft ongemeen spannend. Sneeuw, regen, en weer sneeuw maken dat we dit weerbericht vandaag voor drie doelgroepen opsplitsen. De wintersporter die zaterdag naar de West- of Noordalpen gaat, degene die naar een hoog gebied in de West- of Noordalpen gaat, en de man of vrouw die de Zuidalpen opzoekt.

Winter in Sauerland, Eifel en Ardennen
Maar we beginnen vandaag met goed nieuws dichtbij huis. De condities in Winterberg (foto hierboven) waren dit weekend verrassend goed dankzij de sneeuw die het Sauerland afgelopen week heeft weggekaapt bij de Alpen. Via onze app Sneeuwhoogte+ komen daar hele positieve berichten vandaan. Nog dichterbij was het ook winter.

Ardennen en Eifel bedekt met sneeuw (Bron: NASA)
Ardennen en Eifel bedekt met sneeuw (Bron: NASA)

Op 20 minuten van Vaals is het compleet wit. Dat zijn de Hoge Venen en Eifel boven 500 meter terwijl de Alpen beneden 2000 meter grotendeels groen zijn. Helaas smelt die sneeuw de komende dagen weg om in het weekend mogelijk terug te komen. Snel terug naar de Alpen, want we hadden het over een driedeling in weer de komende dagen.

West- en Noordalpenganger (Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk)
Tenzij je deze week al in de Alpen zit, is voor de kerstgangers eigenlijk alleen aankomend weekend cruciaal. Daar valt immers weinig weg te smelten. De lichte sneeuw die dinsdag valt (het meeste in de Dolomieten en Oostenrijk) spoelt donderdag weg en verder ligt er nauwelijks sneeuw beneden 2000m. Geluk bij een ongeluk met die plens regen die eraan lijkt te komen.

Filzmoos (O), via Sneeuwhoogte+
Filzmoos (O), via Sneeuwhoogte+

Nee voor het gros van de mensen gaat het alleen om aankomend weekend. Ook de laatste computerberekeningen geven vanaf zaterdag sneeuwkansen tot in de dalen maar de hoeveelheden… Ik moet nog steeds zien of het die langverwachte dump is! Als een groene Alpenbewaker ligt het Azorenhogedrukgebied klaar om de meeste actieve neerslagzones af te slaan, het zou niet voor het eerst zijn. Op dit moment denk ik eerder aan 10 tot 30 centimeter boven 800 meter. Ook prima natuurlijk! Fijn is het dan wel als het daarna koud genoeg blijft voor kunstsneeuw. Omdat we met een krachtige westcirculatie te maken hebben denk ik dat het bij momenten blijft. Koude en warme luchtsoorten wisselen elkaar af, details volgen later.

West- en Noordalpenganger “hoog”
Voor wie een hooggelegen bestemming (boven 2000 meter) in de Noordalpen (maar ook Frankrijk) kiest is het nieuws eigenlijk best positief. Er is een grote kans dat het sneeuwdek hier de komende week alleen maar aangroeit. Dat begint dinsdag met lokaal zo’n 10 centimeter, maar het warmtefront dat woensdagmiddag de Franse Alpen binnenkomt en Oostenrijk donderdagavond verlaat geeft veel meer sneeuw.

Het warmtefront kan hogerop in Les Arcs (F) veel goed doen
Het warmtefront kan hogerop in Les Arcs (F) veel goed doen

Ik reken op minimaal 30 centimeter maar waarschijnlijk nog wel meer bij dit soort constellaties. Prima voor gebieden als Ischgl-Samnaun, Obergurgl en Paradiski. Dat er komend weekend waarschijnlijk weer sneeuw valt, hoeveel is dus onzeker, is alleen maar meegenomen.

Zuidalpenganger (Italië, zuidelijke Franse en Zwitserse Alpen, Osttirol, Karinthië)
Voor mensen die naar het zuiden gaan is eigenlijk alleen vandaag en morgen van belang. In Piemonte en de zuidelijke Franse Alpen begint het vandaag licht te sneeuwen boven 2000 meter, morgen gebeurt dat vooral in Italië en het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk waar vanaf 1500m 10 tot lokaal 20 centimeter valt.

Vanaf woensdag liggen deze gebieden helemaal in de luwte van de Alpenhoofdkam. Daar dus geen angst voor regen. En ook de nordstau die aankomend weekend voorzichtig op de kaarten verschijnt zal de Zuidalpen nauwelijks iets doen. Na dinsdag is hier voorlopig geen enkele sneeuw van betekenis in zicht.

Noorwegen bedolven
Spanning alom dus nog steeds. Konden we maar alvast een fractie krijgen van Noorwegen, dan kwam het allemaal goed…

null

Røldal (Noorwegen)
Røldal (Noorwegen)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Spannend. Ik ben voor het eerst op deze site en ga naar Meribel. Ligt Meribel nou op de Alpen hoofdkam, de Noordalpen of de Zuidalpen? Kan iemand mij helpen?

Dat ligt in de Westelijke Alpen.

Goedemorgen!
Ik zou dat ook graag over Flaine willen weten, onder welke alpen valt deze in het verhaaltje hierboven. Inderdaad nog spannende dagen…

Goedemorgen ik zou graag wat over Oz en oisans willen weten, dit ligt in de west Alpen. Maar komt er ook sneeuw in de west Alpen. Er wordt vaak gesproken over noord en zuidalpen en weinig over de westalpen

Flaine hoort ook bij de Westelijke Alpen.

Thanks voor het antwoord…Had dat inderdaad gelezen. Net zoals gast 728 laat weten wordt er vaak over noordelijke en zuidelijke alpen gesproken.

@gast 553 Flaine (Grand Massif) ligt in de Noordwestelijke Alpen. Pakt het meest sneeuw mee vanuit een westaanvoer. Ook hier blijft het voorlopig spannend er ligt nl nog geen sneeuw van enige betekenis.

On. de weerberichten blijven spannend voor aankomend weekend! Hopen op een goede afloop!

"respect the mountains"

Flaine is noordalpen en westalpen

Dit weekend waren de condities in Winterberg inderdaad super!
Zaterdag wat verse sneeuw gekregen en gisteren toch een beetje kunnen genieten van het zonnetje…
Hopelijk zijn de condities eind volgende week op de Zugspitze ook zo goed :)

Roel, kun je ons ook iets meer vertellen over de west Alpen?

Zoekfunctie op de site helpt ook als je wil weten waar je wintersport bestemming ligt:

https://www.wintersport.nl/wiki/noordalpen

Hoe zit het met westendorf

Donderdag en vrijdag naar de gletscher dan maar en vanaf het weekend hopelijk heerlijk boarden op vers wit poeder in sfl

Flaine is noordwest

Born to Ride

Ik ben ook benieuwd naar Westendorf / brixen im tall

Ben eigenlijk wel benieuwd hoe het zit met Riezlern (Kleinwalsertal), aangezien het weerbericht vrijwel de hele week sneeuw geeft.

Pfffff, wordt zo moe van die gasten…

Gaschurn, waar valt dit onder, volgens mij ziet ie net overal tussen? zuidalpen/noordalpen

Goedemorgen Roel

aller eerst mijn complimenten voor jou weerberichten, brengt soms niet het weerbericht wat je graag wilt zien. Ik kom niet zoveel sneeuw verwachting tegen voor het Reuzengebergte in Tsjechie. We gaan as zaterdag voor een weekje (ik hoop) wintersport. Kun je wat vertellen wat we ongeveer kunnen verwachten?

Goedmorgen wij gaan naar Nauders. Is er iemand die ons kan vertellen hoe het daar is op dit moment?
Alvast dank!!

Roel

Wij gaan voor een Shortski naar Curaçao aankomend weekend, kan iemand me vertellen of dit bij de noord of de zuidalpen hoort ? Hopelijk ligt er voldoende sneeuw zodat we daar lekker kunnen wandelen !

Zou fijn zijn als iemand met even kan helpen met deze bestemming want kan deze in het verhaaltje van Roel niet terugvinden…

Spannend allemaal, fijne vakantie alvast :)

Zucht…

Iedereen die in de kerst gaat veel succes en plezier !

Ik zal zelf in Obervellach zitten, bij de Mölltaler Gletsjer en Ankogel pistes. Ik neem aan dat dit een combinatie is tussen hoog en zuidalpen? Hoe zijn de condities daar? (Ik hoor namelijk zelden iets over die regio)

@Roel: dank wederom voor de update. Aangezien ik ervan uit ga dat jij aan eerlijke berichtgeving doe en niet aan mensen naar de Alpen landen praten laat ik de beslissing om wel of niet vrijdag a.s. te vertrekken naar Schladming van jouw berichten afhangen. Blijft de verwachte sneeuw op de kaart staan dan gaan we en anders niet. Je wordt dus met argusogen gevolgd :)

Ik ga naar het zillertal skiën bij zell am ziller. Gaat daar nog wat vallen?

Als het déze week dus niet valt, ben ik genoodzaakt mijn vakantie eind maart te annuleren :(

:P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

De verwachting voor de Noordalpen geldt in dit geval ook voor de Westalpen incl. Frankrijk (de neerslag komt namelijk uit het noordwesten). Dat had ik er duidelijker bij mogen zetten, zal het zo verwerken.

Verder wil ik jullie wijzen op onze wiki met Google Map waarop je precies kunt zien waar jouw gebied ligt:
https://www.wintersport.nl/wiki/westalpen
https://www.wintersport.nl/wiki/noordalpen
Vergeet ook deze niet: https://www.wintersport.nl/wiki/alpenhoofdkam

@Gast309, Tsjechië krijgt eerst ook veel regen en zacht weer. Vanaf het weekend sneeuw. Het lijkt goed te komen daar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

en oe zit het ijgenlijk voor saint sorlin d’avers ?? komt daar nogwel iets uit of word dit een regelrechte flop als ik het goed verneem is dis ook de noordelijke kant ?? ben wel heeel benieuwt wand dit wekend vertrek ik en aan de cams en de voorspelinginen tezien ist daar dus echt niet in kannen en kruiken !!!

Owww, spannend! Ik ga komende vrijdag richting Paradiski (La Plagne), elk jaar spannend i.v.m. met de sneeuwcondities maar dit jaar echt extreem. Hopelijk valt die 30cm! :-)

wij gaan a.s zaterdag naar oz en oissans (skigebied L alp d huez), zijn nu 19 pistes open. komt er nog sneeuw bij? evt sneeuwkanonnen? maw kunnen we skieen? of zijn er uitwijkmogelijkheden in de buurt?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie