Val di Fiemme: de lieve kant van de Dolomieten

gesponsord op 23 oktober 2019

Val di Fiemme Beeld: F. Modica
Val di Fiemme Beeld: F. Modica

Wie het Italiaanse natuurschoon van de ruige Dolomieten wel aanspreekt maar een iets lievere omgeving zoekt kan terecht in het Val di Fiemme. Deze open zonnige vallei is net iets wijder dan zijn buren maar nog wel met die onmiskenbare grillige kalksteenskyline aan de horizon. Alhoewel minder bekend bij het grote publiek biedt het onder de naam Val di Fiemme Obereggen een divers wintersportaanbod en is bovendien aangesloten bij het reusachtige Dolomiti Superski-liftpasverbond. Het bestaat uit diverse skigebieden, goed voor 110 kilometer piste.

Absoluut gezinsvriendelijk

In het zonnig gelegen skigebied Alpe Lusia, tussen daldorpen Bellamonte en Moena, vind je brede pistes in een glooiende, gezinsvriendelijke – want overzichtelijk – omgeving, maar dan wel met uitzicht op de majestueuze Pale di San Martino. Vanuit Moena kun je met de skibus richting het Val di Fassa, dat toegang verschaft tot de Sellaronda. Een afdaalaanrader is de rode Lastèpiste (2,8 km lang en een hoogteverschil van 485 m) die start op 2.340 m, vanwaar je aan einde van de dag het rood verkleuren (het zogenaamde Enrosadira-fenomeen) van de Pale di San Martino, de Lagorai-keten, Latemar en Catinaccio kunt bewonderen. Dit kan ook gewoon achteroverleunend vanaf het terras van de gloednieuwe Chalet 44 Dolomites Lounge, een stijlvolle berghut vol Italiaans design.

Sportief en Olympisch Beeld: F. Modica
Sportief en Olympisch Beeld: F. Modica

voordeel Ieder jaar kun je tijdens de tweede week van maart met een glas wijn in de hand op een zonnig terras genieten van jazzmuziek tijdens Dolomiti Ski Jazz. Deze muzikale week kent speciale aanbiedingen vanaf 336 euro per persoon inclusief halfpension, kortingen en vele activiteiten. Wil je van de voorjaarszon genieten, dan biedt Val di Fiemme vanaf 21 maart de Super Sunweken: 7 dagen hotel inclusief halfpension voor de prijs van 6, inclusief een dag gratis liftpas en meer, vanaf 300 euro per persoon.

Sportief en Olympisch

Het overkoepelende Ski Center Latemar bestaat uit Obereggen, Pampeago en Predazzo waar tijdens de Olympische Spelen van 2026 de onderdelen schansspringen en langlaufen zullen plaatsvinden. Met 48 km piste is dit het grootste skigebied van de vallei. Hier vind je een fraaie combi van blauwe, rode en zwarte pistes, afgewisseld door gezellige berghutjes zoals de uniek vormgegeven Oberholz Hütte. Chalet Caserina, waar je middels een sneeuwscootertaxi ook ‘s avonds kunt dineren, heeft onlangs een oogverblindende facelift ondergaan. Net als Rifugio Zischgalm met zijn mooie zonneterras. Ernaast ligt RespirArt, het hoogste kunstpark van Europa vol unieke creaties in de vrije natuur, ook te bewonderen vanuit de Agnellostoeltjeslift. Ski Center Latemar kent meerdere must-ski afdalingen, zoals La pista Torre di Pisa in Predazzo: een zwarte afdaling met een maximale helling van 59 procent. Of La pista Agnello di Pampeago: een 2.600 m lange rode afdaling met een mythische muur van 350 meter. Obereggen kent La pista Oberholz, ooit het strijdtoneel van EC slalomwedstrijden waar Alberto Tomba furore maakte.

Lekker lang!

Het skigebied van Alpe Cermis ligt pal boven Cavalese en heeft zo’n 25 km piste waaronder een van de langste van de Dolomieten. Dit is de 7,5 km lange Olimpiapiste. De kunstmatig besneeuwde afdaling biedt op de top bij Paion del Cermis een schitterend panorama op de Dolomiti di Brenta en zelfs Oostenrijkse Alpentoppen. De piste is onderverdeeld in drie stukken met best wat pittige zwarte passages. Een andere noemenswaardige berghut is het nieuwe Lo Chalet (2.170 m). Een mix van modern en traditioneel, vol romantische hoekjes met zicht op de Cimon To della Trappola, de Oostelijke Dolomieten, het Lagoraigebergte en Pale di San Martino.

Nachtskiën

Ben je overdag te veel tijd kwijt met het bewonderen van al dat natuurschoon - wat wij ons goed kunnen voorstellen in de Dolomieten - dan kun je op de Olimpia 3 in Alpe Cermis op woensdag- en vrijdagavond skiën. Op de Obereggenpiste in Ski Center Latemar kan dit op dinsdag, donderdag en vrijdag! Ze kun je bijna de gehele week je skidagen behoorlijk verlengen. Dit nachtskiën is ook een perfecte manier om ’s avonds lekker in een berghut te eten en daarna terug te skiën! Naast de Olimpia 3 is de Baita Granahut een echte aanrader. Meer informatie over het nachtskiën vind je hier.

null

Langlaufen

We zouden Val di Fiemme te kort doen als we het niet over het langlaufen zouden hebben. Met in totaal 150 kilometer aan goed onderhouden loipes kun je hier als crosscountry-liefhebber je hart op halen. Eventueel onder begeleiding van een gediplomeerde instructeur. Onder Monte Corno Bianco in Val di Fiemme ligt op een hoogvlakte tussen het Catinaccio- en Latemargebergte Passo Oclini. Hier ben je zeker van goede langlaufloipes vanwege de hoogte van 2000 meter! Het is niet voor niets dat hier regelmatig wereldkampioenschappen worden georganiseerd. Elk jaar zijn hier grote langlaufevenementen te bezoeken! Ben je op zoek naar een mooie tocht? Dan is de Marcialonga track een absolute aanrader!

Niet alleen maar skiën

Passo Rolle vormt de verbinding tussen Predazzo in het Valle di Fiemme en San Martino in Castrozza in het Valle del Cismon. De bergpas leidt voor een groot gedeelte door het natuurpark Parco Naturale Paneveggio en Pale di San Martino. Het stelt je in staat om rond de meest gefotografeerde Dolomitische plekjes te skiën, midden in het hart van het UNESCO-Werelderfgoed. Het beeldschone landschap leent zich ook perfect voor toerskitochten en sneeuwschoenwandelingen, bijvoorbeeld de routes tussen de Vanoi en het meer van Calaita of naar de Tognola.

Beeld: Porlerimages.com
Beeld: Porlerimages.com

Hoe er te komen

Val di Fiemme ligt op 160 kilometer van Innsbruck. Je hoeft vanaf de Ora-Egna afslag vanaf de Brennerweg slechts 20 kilometer over goed onderhouden bergwegen te rijden, de rest is lekker snelweg. Het uitzicht langs dit laatste stuk is trouwens echt geweldig mooi! Wil je vliegen, dan kun je eenvoudig shuttles huren vanaf Verona, Bergamo, Venetië of Treviso. Op deze manier ben je er zo. Alles over hoe je in Val Di Fiemme kunt komen lees je hier.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.