Liftpas halve prijs?

Arjen op 16 december 2014· 32 reacties

Gesloten pistes, bruine bergen, de volle prijs?
Gesloten pistes, bruine bergen, de volle prijs?

Er zijn maar weinig gebieden in de Alpen die momenteel alle pistes en liften geopend hebben. Simpelweg vanwege het feit dat er weinig sneeuw ligt, is het gewoon niet mogelijk om 100% van het gebied te openen. Maar…het is in de meeste gevallen niet zo dat de prijs van de liftpas wordt aangepast. Is dat niet vreemd?

Dure passen
Veel wintersporters kiezen een gebied uit op basis van het aantal kilometers piste. Deze pistes worden ontsloten door een x-aantal liften die toegankelijk zijn met een liftpas. Over het algemeen zijn de liftpassen voor kleine skigebieden minder duur dan liftpassen voor grote skigebieden, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Een heel brood alstublieft!
Stel, je hebt je vakantie geboekt in Saalbach-Hinterglemm, waar ze normaal gesproken dik 200 kilometer aan pistes hebben liggen. Maar goed, door de belabberde condities van het moment is het niet mogelijk om dat aantal pistes aan te bieden. De prijs van de liftpas is volgens de website echter niet veranderd. Alsof de bakker je een heel brood belooft voor twee euro, je vervolgens maar de helft krijgt omdat de broodbakmachine het niet zo goed doet en de bakker vervolgens weigert je een euro terug te geven.

Wat zijn jullie ervaringen?
Of is dit wat te kort door de bocht? Natuurlijk betaal je niet alleen voor de geopende liften en pistes, maar heeft een skigebied ook veel kosten in de vorm van personeel, afschrijving van liften, sneeuwkanonnen etc. Wat denken jullie? Zou het niet logisch zijn dat de prijs van de liftpas daalt op het moment dat er een substantieel aantal liften en pistes minder open is? En kennen jullie gebieden waar ze wél wat met de prijs van de liftpas doen?

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Wij waren vorig jaar in Fiss, ook slechte condities en maar een beperkt aantal liften geopend. Hierdoor boden ze de skipassen aan voor de tarieven van het voorseizoen. Scheelt een keer € 20,-- maar ik vond het toch een aardig gebaar.

Hoewel ik natuurlijk ook liever geen euro teveel betaal voor een skipas, denk ik dat het lastig is om een dergelijk verkoopmodel in te voeren. Je blijft immers zitten met een onzekere factor als het weer, oftewel: hoeveel sneeuw gaat er nog vallen.

Om het voorbeeld van Saalbach er nog even bij te halen, nu ligt er bijna geen sneeuw en zou je dus een pas voor 6 dagen (zo t/m vr) voor bv. 30% van de prijs kopen. Woensdag valt er een ontzettende dump en is alles open. Jij profiteert lekker met je goedkope skipas.

Omgekeerd, als de condities zo zijn dat alle pistes open zijn, betaal je 100%. Woensdag ontezttende föhn of regen en nog maar de helft van de pistes is ski-able. Wat dan?

Voor een 1 daagse pas zou het kunnen, maar die koop je waarschijnlijk überhaupt niet als de condities slecht zijn.

In Chamonix mocht er een opening vroeg in het seizoen zijn dat is er vaak wel een speciale prijs voor deze opening, want slechts enkele pistes geopend in 1 gebied.

Maar een speciale prijs tijdens de kerstvakantie daar steek ik mijn hand niet voor in het vuur. Volgens mij geeft dat een hoop adminstratieve rompslomp mochten de skipassen ter plaatse goedkoper verkocht worden. Ik denk dat de meeste skigebieden liever de gewone prijs handhaven en dan eventuele klachten direkt behandelen.
Het probleem is ook dat er veel skipassen vooraf door touroperators verkocht worden, dus een beetje ingewikkeld om de ‘klant’ ter plaatse te vergoeden, terwijl de skipas nog niet door de touroperator betaald is.

De tijd zal het leren, over 1 week gaan we het antwoord krijgen.

Even voortbordurend: waarom niet duurder dan? Er moet veel meer moeite gedaan worden om het toch enigszins toegankelijk te krijgen, veel beter gecontroleerd worden op gevaar enz. Lijkt me net zo min houdbaar maar kan ook een insteek zijn.

Naar mijn mening hoort in deze tijd het er gewoon bij dat de kans best groot is dat er weinig sneeuw ligt. Het is dan ook geen hoogseizoen vanwege de altijd aanwezige enorme hoeveelheid sneeuw rond de kerstvakantie maar vanwege de kerstvakantiegangers.

In Flachau is een dagpas momenteel maar 25 euro. Netjes toch?

Je kunt het ook omdraaien. Om bij de bakker te blijven, als er minder graan is zal de broodprijs stijgen, en dan kost een halfbrood opeens evenveel als een heel brood ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier dat zegt iemand die elke ochtend een praatje maakt bij de bakker om een verse flute of croissant voordat hij gaat werken of skiën zeker? ;)

te halen…vergat ik erbij te zetten…

Je betaalt voor de lifttocht omhoog toch, en niet voor de sneeuw op de terugweg :-). Voor de hoeveelheid sneeuw zijn de uitbaters van de liftinstallaties niet aansprakelijk. Ze zouden wel willen dat ze dat konden regelen, dan lag er van november tot april een dik pak! Stroomkosten, lonen personeel, afschrijving installatie blijven gelijk of er nu 2 meter sneeuw ligt of niets. Door het uitblijven van sneeuw is het aantal bezoekers toch al minder, en om dan quitte te kunnen spelen zou de prijs eerder omhoog moeten uit bedrijfseconomisch perspectief… ;-) Maar ja, dat werkt dan ook weer niet hè…

@Rogier maar volgens die marktwerking zouden de grote gebieden dus veel goedkoper moeten zijn in een goed seizoen, ze hebben immers veel piste’s open, dus door de marktwerking is er veel aanbod en zouden de prijzen omlaag moeten…

@rogier, slechte vergelijking hoor, als er weinig graan is verdienen de boeren er niet meer aan dan wanneer er veel graan is (volumeprijs en prijsafspraken met afnemende partij) en aangezien sneeuw nog altijd gratis naar beneden komt vallen (sneeuwkanonnen uitgezonderd) kost het een skigebied juist minder doordat er minder personeel ingezet hoeft te worden voor het prepareren van de pistes en liftpersoneel,minder reparaties etc etc… Dus het zou wel degelijk minder moeten kunnen kosten.

@Powermage nee de gebieden die uit zichzelf altijd veel sneeuw hebben. En dus niet per definitie de grote gebieden ;-)

Click. Click. Peace

@gerald88 Niet helemaal. Want kunstsneeuw kost veel meer. En met weinig sneeuw draaien juist de pistebully’s overuren voor het repareren van pistes.

Maar om even duidelijkheid te scheppen. Dit is niet echt mijn mening. Eerder ‘olie op het vuur’ voor de discussie. Want ik denk namelijk dat het PR technisch het slimste is voor skigebieden om hun prijs iets goedkoper te laten zijn.

Click. Click. Peace

Wacht even… Een admin loopt gewoon te trollen? oh oh oh @Rogier

Zitten nu in Solden skipas is gewoon even duur gelukkig wel de meeste pistes open, alleen de dal afdalingen en enkele lage pistes nog dicht

In les arc kost een skipas nu 25€/dag wegens de gekende omstandigheden. Maar wij hadden op voorhand online onze passen besteld… Via een speciaal formulier kunnen we ons geld toch nog recupereren. Als dat geen mooi gebaar is ☺ Het zal overal wel iets anders zijn zeker?

Ik vind het eerder volkomen logisch dat je minder betaald als er minder pistes en liften open zijn. De prijs die normaal gehanteerd wordt, wordt bepaald aan de hand van het aantal liften en pistes die aangeboden worden als er op volle capaciteit gedraaid wordt lijkt me. Minder aanbod van liften en pistes zouden naar mijns inziens dus vertaald moeten worden naar een lagere prijs voor de skipas.

In Kaltenbach hebben ze op dit moment ook gereduceerde tarieven.

‘Ermäßigte Tageskarten-Preise mit eingeschränktem Skibetrieb!’

http://www.hochzillertal.com/de/aktuelles/wetterschnee/…

Maar hoveel dat dan is, dat kan ik zo 1-2-3 niet gevonden krijgen.

@rogier, denk dat er weinig gebieden hun sneeuwkanonnen nu aangaan zetten met de komende hoge temperaturen in het vooruitzicht (tot 2000mtr) dus daaronder zullen weer veel sneeuwkanonnen “geld besparen” door niet aan te gaan…:-)

Dat lijkt me logisch als ze dat zouden promoten komen er juist meer mensen op af dan dat er zullen annuleren denk ik… Ietsmethetbreinhetisgoedkoopdusikmoethethebbengedrag…

Maar dan inderdaad wel voor de dagkaarten, want zoals @Tjeerd69 al aangaf, kan er zomaar een flinke dump zijn en dan zijn de dag daarna veel meer pistes open.

@gerald88 Als sneeuwkanonnen kunnen draaien, dan draaien ze. Juist om die periodes met warm weer op te vangen.

Click. Click. Peace

Hogere temperaturen is idd niet erg maar met de bijkomende regen zullen ze de sneeuwkanonnen toch niet aanzetten neem ik aan?

@gerald88 Juist wel, kunstsneeuw kan regen veel beter aan dan natuursneeuw. En momenteel gebruiken ze elke kans om wat sneeuw te maken. Gisteren draaide de kanonnen in Val Tho volop…

Click. Click. Peace

De veronderstelling dat Saalbach-Hinterglemm de prijzen niet heeft aangepast is niet helemaal juist. Op de website wordt dit aangegeven voor de periode 12 t/m 23 december 2014.

null

De vooraf aangegeven prijzen verschillen wel dergelijk met de aangepaste:

null

Nog een aanvulling op mijn vorige bericht, dit zijn de prijzen van het voorseizoen. Ook deze zijn hoger dan de aangepaste prijzen.

null

@Rogier in meribel en courchevel nog niet veel sneeuwkanonnen sneeuw zien spuiten via webcam

@Pieter230976 Omdat het daar te warm is… helaas

Click. Click. Peace

normaal de delen boven 2000 m daar gaan goed liggen van sneeuw ,
vraagje zag dat Alpe d’Huez niet veel sneeuw gaat vangen de volgende dagen valt les trois vallee daar ook onder ,vertrek binnen 10 d

In Serfaus liftpassen voor laagseizoenprijzen.

@rogier is

null

:-p

@Rogier: Want ik denk namelijk dat het PR technisch het slimste is voor skigebieden om hun prijs iets goedkoper te laten zijn.

Precies dat zeg ik ook in een reactie op je Wanhoop artikel.:)

We gaan zien wat we vanaf zondag a.s. gaan betalen, ik reken nergens op maar ga zeker ook niet meer kopen dan dagkaarten.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie