Zoals ieder jaar organiseren we vanuit de Nederlandse Ski Vereniging de nationale skitest. Hoogste tijd dus voor de skitest 2019-2020! In totaal hebben we meer dan zeventig ski’s getest, met als doel je zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar de juiste ski. Skiën is tegenwoordig echter zo divers, met het racen op de piste aan de ene kant en het backcountry skiën aan de andere kant, dat dit erg moeilijk in één test te behappen is. Daarom splitsen we de nationale skitest op in twee onderdelen: piste en off-piste. De testresultaten zullen we in de aanloop van het winterseizoen één voor één online plaatsen. We trappen de skitest af met de pisteski’s, waarvan de eerste categorie ‘comfortski’s’ binnenkort gepubliceerd wordt.

Nationale skitest piste

De nationale skitest piste, die in het Italiaanse Passo del Tonale in Val di Sole, onderdeel van Skirama Dolomiti plaatsvond, bestond uit vier unisex categorieën: comfortski’s, high-end ski’s, allmountainski’s en pisteracers. We zetten ze hieronder op een rij.

Comfortski’s

De comfortski’s zijn gunstig geprijsde ski’s waarbij het vakantiegevoel voorop staat. Ze draaien makkelijk en helpen je comfortabel de berg af. Je kunt er prima mee carven maar dat hoeft niet, en ze zijn stabiel maar niet gemaakt voor topsnelheden. Wij denken dat de meerderheid van de Nederlandse skiërs binnen de comfortski’s een goede ski kan vinden. Bekijk hier de resultaten van de comfortski’s.

High-end ski’s

De high-end ski is aan de prijzige kant want er wordt gebruik gemaakt van de beste constructies en materialen en een stevige binding. Soms zijn de ski’s voorzien van extra dempingselementen. Hoogwaardig knallen dus, maar wel op de piste! Bekijk hier de resultaten van de high-end ski’s.

Allmountainski’s

Allmountainski’s hebben veel float en vaak een soepelere buiglijn. Ze zijn iets breder wat zorgt voor stabiliteit en dat maakt het makkelijk op oneffen pistes: denk aan sneeuwhopen, papsneeuw of omgeploegde verse sneeuw. Ze moeten echter ook goed presteren buiten de piste. Deze ski’s worden voor verschillende niveaus gemaakt: van beginnende terreinskiërs tot en met de ervaren poedersnuiver. Bekijk hier de resultaten van de allmountainski’s.

Pisteraceski’s

De pisteraceski is de carvespecialist onder de ski’s! Ideaal voor sportieve skiërs die van snelheid houden, graag carven op de piste met als sterk punt de (middel)lange bochten. Dus geen echte wedstrijdski, maar wel iets dat daaraan doet denken. Raspaardjes die wat kosten, maar ook veel kunnen. Bekijk hier de resultaten van de pisteraceski’s.

Testteam

Het testteam van de nationale skitest piste 2019/2020 bestond uit Dean Molenaar, Othmar Hofmann, Gerke Deekens, Michelle van Herwerden, Iris van der Zande, Richard Molenaar (technisch coördinator) en Rolf Westerhof (testcoördinator). Zoals gezegd, de uitslagen worden de komende weken bekend gemaakt, te beginnen met de comfortski’s.

De nationale skitest piste wordt mede mogelijk gemaakt door:

a.s.r. verzekeringen
Skirama Dolomiti
Ziener
Giro
Komperdell
Skicentrum Heemskerk

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet
Quick24 oktober 2019 · 08:48

Kan ik de resultaten van vorig jaar ook nog ergens terugvinden? Er was eens een apart materiaalgedeelte maar die kan ik niet meer vinden.

Zou ook kunnen helpen met de aanschaf van een nieuwe mooi-weer-goggle.

Mr. Slow
Rogieradmin24 oktober 2019 · 09:05

@quick Dat is https://www.wintersport.nl/materiaal maar we hebben wat technische probleempjes. Die hopen we ze snel mogelijk op te kunnen lossen.

Click. Click. Peace
FLS7024 oktober 2019 · 11:37

Interessant, ik kijk met schuin oog naar nieuwe ski’s.

Ik hoop wel op een realistische, kritische noot en geen review met alleen maar positieve teksten voor alle ski’s.

Fun Lovin' Skier
Hulst24 oktober 2019 · 13:03

Ik heb inmiddels al een favoriet uit de comfort categorie gekocht, de Elan Wingman 78 C. Past beter in mijn “leeftijdsafbouwschema” dan de Elan 16ti die ik verkocht heb.

Hen48

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.