Eindeloze mogelijkheden in de Franse Alpen

gesponsord op 21 november 2019

Het mooie Méribel in de Trois Vallées Beeld: Savoie Mont Blanc - Gouedard
Het mooie Méribel in de Trois Vallées Beeld: Savoie Mont Blanc - Gouedard

Voor kilometervreters en sportieve skiërs is er geen beter Alpenland te bedenken dan Frankrijk. In dit land vind je de grootste aaneengesloten skigebieden ter wereld. Deze aansluitingen zijn niet geknutseld maar praktische verbindingen. Hier kun je dagenlang door gebieden heen cruisen en honderden kilometers maken! Klinkt dit te indrukwekkend? Wees dan niet te bang, in zo goed als elk Frans skigebied zijn lange tochten ook mogelijk voor beginners en lichtgevorderde skiërs. Frankrijk is echt het Alpenland van de onbegrensde mogelijkheden.

Mogelijkheden voor iedereen!

De Franse Alpen hebben iedereen genoeg te bieden. Met enorme skigebieden welke logisch en handig zijn opgezet komt iedereen aan zijn trekken. Vanwege de vaak hoge ligging van de skidorpen zijn kinderen en beginners zeker van goed besneeuwde kinderweides en eenvoudige pistes. Ervaren skiërs vinden in Frankrijk lange en steile pistes waarvan je bovenbenen lekker gaan branden. Volgens velen ligt de moeilijkste zwarte piste van Europa in Frankrijk: de Tunnel in Alpe d’Huez! Een uitdaging voor de echte cracks! Maar ook vind je heerlijk glooiende pistes die vanaf de toppen naar beneden slingeren. Naast al die pistes vind je in Frankrijk enorme valleien met ongerepte sneeuw, hier halen off-piste skiërs hun hart op! Ga je met de hele familie richting de sneeuw, dan zit je in Frankrijk ook goed! Dankzij zeer hoog opgeleide skileraren weet je zeker dat de kleintjes snel en kundig het skiën onder de knie krijgen!

Grootste skigebieden voor kilometervreters

Op het forum van wintersporters is men altijd zeer te spreek over Les Trois Vallées. Niet zonder reden, dit sneeuwzekere gebied (elk jaar open van november tot mei) is het gebied van superlatieven. Aangezien 85% van het skigebied boven de 1800 meter ligt en je hier de meeste sneeuwkanonnen van Frankrijk vindt, ligt er van het begin tot het einde van het skiseizoen gegarandeerd sneeuw. De acht dorpen hebben allemaal hun eigen stijl en prijsklasse en met 600 km pistes tussen de 1300 en 3230 meter hoogte is dit gebied groot genoeg voor een heel skiërsleven. Maar liefst 200 moderne skiliften zorgen ervoor dat je het hele gebied op je ski’s kunt doorkruisen, zonder de bus te hoeven nemen. Ook lichtgevorderde wintersporters kunnen zo goed als overal komen via blauwe pistes!

Voor ieder wat wils

Ook in de Savoie vind je Paradiski, het gebied dat in 2003 is ontstaan toen Les Arcs/Peisey-Vallandry en La Plagne door middel van de ‘Vanoise Express’ zijn samengegaan. Paradiski ligt op een hoogte tussen de 1200 en 3250 meter. Dat betekent gegarandeerd mooie uitzichten met op de achtergrond de Mont Blanc. Hier kan iedereen zijn hart ophalen. Waar je ook in het gebied bent, iedereen kan overal pistes van zijn gading vinden. Met 425 kilometers aan pistes heb je aan één vakantie niet genoeg! Hier ga je zeker terug komen.

Ski-in Ski-out in Avoriaz Beeld: Savoie Mont Blanc Chabance
Ski-in Ski-out in Avoriaz Beeld: Savoie Mont Blanc Chabance

Groots voor sportieve skiërs

Nog een aanrader is Tignes/Val d’Isère. Met 300 kilometer aan voornamelijk lekker sportieve pistes is dit een favoriet bij veel gevorderde wintersporters. Dit zeer sneeuwzekere gebied is de droom van off-pistes skiërs, en carvers genieten van de steile muren boven Val d’Isère. Vergeet niet dat de twee gletsjers: de Grande Motte en de Pissaillas een zeer lang seizoen garanderen!

Perfecte opbouw!

Moeder natuur heeft het perfect uitgedacht met het skigebied van Alpe d’Huez. Dit gebied begint namelijk met eenvoudige pistes boven het dorp en hoe hoger je komt hoe pittiger het wordt. Zo kan iedereen zich heerlijk uitleven. Hou je van lange afdalingen? Dan moet helemaal naar dit gebied want hier kun je namelijk, zonder ook maar een lift te hoeven nemen, van de Pic Blanc op 3330 meter direct naar Vaujauny op 1250 meter skiën, meer dan 2000 hoogtemeters dus in één afdaling! In dit gebied heb ook een behoorlijke keuze aan accommodaties in het uitgebreide Alpe d’Huez of in de station-villages van Vaujauny, Oz en Villard de Lans. Echt een gebied waar iedereen uit de voeten kan.

Sneeuwzeker met gletsjer

Niet alleen bovenstaande gebieden zijn extreem sneeuwzeker. Vergeet Les 2 Alpes niet. Dit gebied heeft zijn eigen gletsjer en is zeer sneeuwzeker. Dit fijne sportieve skigebied heeft voor iedereen genoeg te bieden. Eenvoudig glooiende afdalingen, steile muren en internationaal beroemde funparks. Sinds een paar jaar hoef je niet meer per se over pittige afdalingen naar het dal terug te skiën, tegenwoordig gaat dit ook met lekker relaxte pistes. Je hebt dus de keuze hoe je de dag wilt afsluiten, met steil zwart of cruisend!

Uitgebreide gebieden voor beginners

Wil je heel veel meters kunnen maken, maar vind je steile pistes nog net even teveel? Maak je geen zorgen! Dan ben je in Les Sybelles aan het juiste adres. Hier ski je op hooggelegen, dus sneeuwzekere, alpenweides. Beginners kunnen eenvoudig het gehele gebied doorkruisen. Krijg je meer vertrouwen, dan zijn hier ook genoeg mooie rode en zwarte pistes die voor wat uitdaging zorgen. Les Sybelles is een echte low-cost bestemming. Hier kun je voor heel weinig geld genieten van de sneeuw! Een aanrader voor studenten en jongeren!

Voordelige ski-in ski-out in Chamrousse Beeld Louis Anthony
Voordelige ski-in ski-out in Chamrousse Beeld Louis Anthony

Ski-in ski-out

Ski-in ski-out is zo ongeveer uitgevonden in Frankrijk. Wat een zegening is dat! Niemand hobbelt voor de lol op skischoenen door de sneeuw of staat graag hutjemutje in een slingerende skibus. In Frankrijk heb je de keuze! Of je nu een beginnende of gevorderde skiër bent, een koopjesjager of miljardair, je vindt altijd een ski-in ski-out resort dat bij je past. Wat te denken van het hoge, sneeuwzekere Val Thorens, er is geen accommodatie die niet aan de piste ligt. Of het autovrije Arc 1950, hier ski je door de straten naar je luxe accommodatie. Het eveneens autovrije Avoriaz is misschien 50 jaar oud maar heeft de tands des tijds goed doorstaan. Midden in het uitgestrekte skigebied van Portes du Soleil kun je hier echt alle kanten op, letterlijk direct vanuit je accommodatie! Zoek je een goedkoper alternatief voor al deze ski-in ski-out, kijk dan eens naar Chamrousse. Op 30 kilometer van Grenoble vind je een leuk skigebied met een geweldig uitzicht. Er zijn afdalingen voor elk niveau en als je hier een keer met ondergaande zon hebt geskied dan vergeet je dat uitzicht nooit meer!

Mooie dorpjes

Als je op zoek bent naar mooie dorpjes dan hoef je ook niet verder te kijken dan Frankrijk. Wat te denken van een dorpje als Les Gets of Morzine in de Portes du Soleil. Grote houten chalets vlak naast de pistes. Ook dorpen als Megève, Saint-Gervais-les-Bains, Contamines-Montjoie en de andere dorpjes in Evasion Mont Blanc bestaan alleen maar uit laagbouw en authentieke chalets. Het uitzicht op de Mont Blanc en de mooie dennenbossen onder een dik pak sneeuw maken het plaatje af. Een andere tip als je op zoek bent naar authenticiteit is Le Grand Bornard, een fijn dorpje met mooie chalets. Kijk hier niet raar op als je in het voorjaar wordt begroet door een boer die zijn koeien een rondje door het dorp laat lopen. Authentieker kan niet!

Sportief skiën boven Alpe d'Huez Beeld: Laurent Salino
Sportief skiën boven Alpe d'Huez Beeld: Laurent Salino

Voor families

Als je met kinderen naar de wintersport gaat dan wil je goede sneeuw, goede skilessen en een gebied waar kinderen snel zelf of met de ouders op stap kunnen. Met die skilessen zit het wel goed! Het niveau van Franse skileraren is zeer hoog. Deze professionals weten precies hoe ze kinderen snel en goed leren skiën. Als je op zoek bent naar fijne gebiedjes waar kinderen snel alleen op pad kunnen of veilig achter papa en mama aan kunnen skiën, kijk dan eens naar La Rosière met zijn brede en glooiende blauwe pistes. Of het sneeuwzekere Valloire. Lekker kleinschalig is ook Villard de Lans vlakbij Grenoble. Als je als ouders wat meer kilometers tot je beschikking wilt hebben als de kids op les zitten, let dan eens op Les Menuires in de Trois Vallées, dit gebied staat ook bekend als perfect familiegebied met zeer goede skischolen!

Goede après-ski

Na al dat skiën wil je natuurlijk ook wel een leuk feestje, of misschien kom je stiekem wel alleen naar de sneeuw voor dat feest. Dat kan allemaal. De grote klapper in Frankrijk is de Folie Douce, hier gaat het dak er elke middag compleet af. Je vindt La Folie Douce in onder meer Alpe d’Huez, Val Thorens, Courchevel, Val d’Isère en Tignes. Ook in andere gebieden is het na het skiën zeer gezellig. Morzine heeft een geweldige après-ski meteen na het skiën, in Les Gets is het elke middag en avond gezellig en hebben we het al over Les 2 Alpes gehad? Hier is het ook altijd feest! Dus ook voor feestvierders heeft Frankrijk meer dan genoeg te bieden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.