BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
De beste lenteskigebieden

De beste lenteskigebieden

gesponsord
Geplaatst op 17 februari 2020

Les 2 Alpes, Belvédère des Ecrins Beeld:  Luka Leroy
Les 2 Alpes, Belvédère des Ecrins Beeld: Luka Leroy

Absoluut sneeuwzeker, geweldige sneeuw, lekkere temperaturen en een fijn zonnetje. Klinkt dat als muziek in de oren? Ga dan in het voorjaar richting de sneeuw. In het voorjaar zijn de sneeuwhoogtes namelijk het allergrootst en de zon schijnt vaak volop. Elke ochtend liggen de pistes er strak bij, en als je rekening houdt met de stand van de zon en de hoogte van de pistes vind je de gehele dag topsneeuw! Frankrijk is, dankzij de hooggelegen en zeer sneeuwzekere skigebieden, de perfecte keuze om te gaan voorjaarsskiën! Een waarschuwing is wel op z'n plek, want als je één keer van 'spring-skiing' geproefd hebt ben je verslaafd! Om je een idee te geven van de mogelijkheden, hieronder een short-list van geweldige voorjaarsbestemmingen!

Tignes - Val d'Isère

Tignes en Val d'Isère zijn voorjaarsgebieden bij uitstek. Deze skigebieden blijven tot begin mei geopend en met twee gletsjers ben je hier zeker van veel sneeuw. Deze beide gebieden staan bekend om mooie sneeuwdumps tot laat in het seizoen. Er ligt dus sowieso genoeg sneeuw maar ook is de sneeuw vaak van goede kwaliteit. Omdat deze gebieden zo uitgestrekt zijn kun je pistes vinden in alle oriëntaties. Zo kun je beginnen met de oostpistes die als eerste lekker ontdooien om daarna langzaam door te draaien richting zuid, west en noord! En natuurlijk kun je in de loop van de dag ook de hoogte in zodat je continu op goede sneeuw skiet!

Chamonix

De hoofdstad van het alpinisme en de extremere skisport is een geweldig gebied voor het voorjaar. Laat je niet afschrikken door het woord extreem want de pistes zijn geweldig voor iedereen. Een aanrader is om 's ochtends vroeg de zwarte piste vanaf de Brévent te nemen. Hier heb je een geweldig uitzicht over het Mont Blanc massief en op deze piste is het heerlijk knallen. Denk ook aan het mooie Grand Montets, hier blijft de sneeuw tot de sluiting van het gebied erg goed! Het voorjaar is ook de perfecte periode om de beroemde 'one in a lifetime' afdaling van de Vallée Blanche te doen. Deze afdaling over een ongeprepareerde gletsjer is iets om nooit te vergeten. Je skiet letterlijk onder de flanken van de Mont Blanc door een ongekend mooi berglandschap. Bij goede condities ski je vanaf een ruime 3800 meter terug naar Chamonix op iets meer dan 1000 meter! Neem wel een berggids mee want je skiet door echt hooggebergte!

Sneeuwzekere hoogte van Alpe d'Huez (Beeld: L Salino)
Sneeuwzekere hoogte van Alpe d'Huez (Beeld: L Salino)

Alpe d'Huez - Grand Domaine

Alpe d'Huez ligt op een mooi zonneplateau, hier is het heerlijk van de zon genieten. Door de variatie in pistes en oriëntaties ben je ook in dit gebied zeker van goede sneeuw van 's morgens vroeg tot het sluiten van de liften. De bergen waar dit grote gebied op ligt lijken gemaakt voor de bergsporter. Hoe hoger je in het gebied komt hoe moeilijker de pistes zijn. Dus iedereen kan hier uit de voeten. Kom je naar dit gebied voor de ultieme uitdaging, de zwarte piste 'Le Tunnel', dan is het voorjaar de beste periode. Deze pittige afdaling ligt er vanaf maart vaak het allerbeste bij. Ben je op zoek naar poedersneeuw dan is het voorjaar ook een goede keuze voor dit hooggelegen gebied, want hier sneeuwt het vaak later in de winter en in het voorjaar!

Het absoluut sneeuwzekere Tignes (Beeld: SavoieMontBlanc-Genay)
Het absoluut sneeuwzekere Tignes (Beeld: SavoieMontBlanc-Genay)

Les 2 Alpes

Dankzij een grote gletsjer en heel veel pistes op schaduwhellingen kun je in Les 2 Alpes lang goed uit de voeten. Door de lange afdalingen vanaf meer dan 3000 meter tot het dorp op een kleine 1600 meter heb je hoogtemeters genoeg, het gehele seizoen lang. Net als de buurman Alpe d'Huez is de kans op flinke sneeuwdumps in het voorjaar hier groot. Je bent dus niet alleen zeker van veel sneeuw, de sneeuw is hier ook nog eens van goede kwaliteit. Een speciale vermelding verdienen de snowparks die internationaal bekend zijn vanwege de hoge kwaliteit, voor beginners en (ver)gevorderden!

Les Trois Vallées + Val Thorens

Les Trois Vallées is niet alleen 's werelds grootste skigebied, maar het hoort ook bij de skigebieden die erg lang een enorm potentieel aan pistes openhouden. In de gehele Trois Vallées kun je tot laat in het seizoen terecht. In Val Thorens in het bijzonder. In dit hoge gebied kun je tot ver in het voorjaar genieten van veel sneeuw en een lekker zonnetje! Voor veel Nederlanders is de Dutchweek, in 2020 van 25 april tot 2 mei, traditioneel de afsluiter van het seizoen. Een aanrader om een keer naartoe te gaan, lekker skiën in een feestelijke setting!

Paradiski (Beeld: SavoieMontBlanc - Givois)
Paradiski (Beeld: SavoieMontBlanc - Givois)

Paradiski

Een ander groot gebied in de Tarentaise vallei mogen we niet vergeten. Paradiski. De combinatie van La Plagne en Les Arcs geeft een skigebied waar je door de uitgestrektheid, de keuze om onder of boven de boomgrens te skiën, de gletsjers en de verschillende oriëntaties van de pistes zeker bent van pico-bello sneeuw. Van december tot ver in het voorjaar! Je hebt hier een enorme keuze aan accommodaties in alle prijsklassen en groottes dus er is geen enkele reden om niet nog een extra wintersporttrip te boeken naar dit gebied.

Nog lang niet alles

Maar we zouden de Franse Alpen tekort doen met alleen deze gebieden. Het merendeel van de Franse skigebieden blijft open tot eind april met vaak meer dan geweldige condities. Denk aan Les Portes du Soleil, Clusaz, Le Grand Massif maar ook aan La Rosière en veel andere gebieden! De sneeuwhoeveelheden bereiken hun hoogtepunt in het voorjaar en als wintersporter zou je wel gek zijn als je daar geen gebruik van zou maken!