Komend weekend start het Alpine World Cup seizoen in Sölden

pepijnvanschijndel op 24 oktober 2019

Maarten Meiners in voorbereiding op de worldcup

Nog een kleine twee dagen en dan is het tijd voor de traditionele opening van het worldcup seizoen met de eerste reuzenslalom wereldbeker wedstrijden voor dames en heren in Sölden. Op zaterdag 26 oktober 2019 zal Adriana Jelinkova namens Nederland starten en is het zondag 27 oktober 2019 de beurt aan Maarten Meiners bij de heren. Volg beide atleten live op Eurosport dit weekend.

Zaterdag opent Adriana Jellinkova voor Nederland

René Rijsdijk, oud bondstrainer en verantwoordelijk voor het programma van Adriana is op weg naar Adriana Jelinkova als we hem spreken. Samen reizen ze meer dan 200 dagen per jaar voor trainingen en wedstrijden over de hele wereld en zijn op weg naar Sölden.

Hoe staat Adriana er gevoelsmatig voor?
Prima, ze is fysiek sterk, we hebben goed getraind en ze heeft veel zelfvertrouwen. De laatste tijd zijn we veel WC skiërs tegengekomen en het zag er veelbelovend uit tijdens de trainingen in het vergelijk.

Hoe was de voorbereiding?
Dit jaar zijn we in Europa gebleven omdat de sneeuwsituatie best goed was en hebben uiteindelijk iets minder skidagen gedaan dan vorig jaar. Het was niet nodig om er meer te doen en we hebben daardoor veel aandacht aan fysiek besteed. Goed beslagen ten ijs komen!

VIDEO ADRIANA JELINKOVA

Adriana Jelinkova test in de zomer reeds nieuwe Kaestle ski’s

** Zijn er belangrijke wijzigingen voor dit seizoen?**
Natuurlijk de materiaalwissel! Adriana is overgestapt op Kästle ski’s. Daar zijn we heel tevreden over, de samenwerking met de fabriek zorgt voor tailormade materiaal en dat is echt optimaal. Deze zomer heeft Adriana ook flink aan haar studie gewerkt en ligt op schema, studeren zorgde ook voor een prettige afleiding.

Deze zomer heeft Adriana ook flink aan haar studie gewerkt en ligt op schema, studeren zorgde ook voor een prettige afleiding.

Wat verwacht je dit seizoen van haar?
Dat vind ik moeilijk om zo te zeggen. Ik verwacht dat we ons op een professionele manier in de kijker kunnen skiën, de vorm is goed en ze werkt er hard voor!

Maarten Meiners staat op scherp

Maarten Meiners draait al heel wat jaren mee in de wedstrijd skisport. Zondag zal de Nederlander bij de heren starten tijdens de FIS reuzenslalom wereldbeker opening voor heren, seizoen 2019 - 2020.

Hoe sta je ervoor gevoelsmatig?
Het is altijd bij de wedstrijd Sölden een groot vraagteken en afwachten, omdat het de eerste race van het seizoen is. Ik heb goede wedstrijden in Nieuw-Zeeland gehad, inclusief podium en in de trainingen op andere hellingen ben ik er vaak bij t.o.v. worldcupskiers. (tijden worden tijdens training ook vaak gemeten, red.)

Het is altijd bij de wedstrijd Sölden een groot vraagteken en afwachten, omdat het de eerste race van het seizoen is.

De steilhang in Sölden is een apart verhaal, omdat je zo’n lange steile harde piste bijna nooit kan trainen. Ik ben fit, heb geen blessures gehad deze zomer en heb daardoor goed kunnen trainen.

Welke voorbereiding heb je gehad?
Vorige week heb ik nog twee dagen op de wedstrijdpiste kunnen trainen als voorbereiding op zondag. Als laatste een skitraining in het nabijgelegen Pitztal, vrijdag is een rustdag en dan zaterdag in Sölden op een piste ergens anders in het gebied.

Als we geluk hebben mogen we zaterdag na de eerste worldcup nog een paar rondjes vrijskien en de piste verkennen nadat de dames klaar zijn. Als de omstandigheden het toelaten, anders wordt dat afgelast.

Belangrijke wijzigingen?
Het team waar ik in train is gewijzigd, een Zwitser heeft ons verlaten en zit nu in het nationale team van Zwitserland. Ons team is versterkt met een Noorse, Duitse en een Oostenrijkste ski atleet, die ook al worldcup punten hebben weten te skien voorgaande jaren. Daardoor is het niveau in Team Global Racing ook weer beter om mee te trainen.

Niet gewijzigd is natuurlijk mijn skimerk, nog steeds ski ik op Rossignol en ben ik zeer tevreden over de samenwerking. En een nieuwe auto van Audi, waar ik veilig mee op reis kan.

Maarten Meiners samen met internationale Rossignol atleten

Wat verwacht je dit seizoen?
Mijn doel is top 30 worldcup te skien en verwacht dat dat realistisch is. Vorig jaar bij het WK met een 28ste en 31ste plek laten zien dat het mogelijk is, maar lukte dat om verschillende redenen niet tijdens de worldcup. Dit seizoen sta ik er beter voor en heb er vertrouwen in dat het gaat lukken.

Volg de worldcup live

Dit weekend zijn beide worldcups te zien vanaf 10.00 uur op TV of de Eurosport liveplayer.

pepijnvanschijndel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.