Volgende week de eerste sneeuwklapper, of nog niet?

Roel op 25 oktober 2019· 16 reacties

De Mölltaler Gletscher (O) kan wel wat sneeuw gebruiken

Al dagen is het rumoerig onder weerfanaten. Sinds begin deze week circuleren er veelbelovende berichten op mijn Twitter-tijdlijn over een nakende winterinval volgende week. Ook in de reacties onder mijn video-weerbericht is het sommigen niet ontgaan zag ik. Hoe zit het daar mee en wat is de laatste stand van zaken?

Föhn

Op dit moment is het veel te zacht in de Alpen; föhn was al het toverwoord en dat is het nog steeds. In Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein op een steenworp van het Oostenrijkse Vorarlberg was het gisteren in de tweede helft van de nacht bijna 23 graden! Het kwik was er de hele nacht niet beneden de 20 graden geweest. Dat gebeurde pas in de loop van de ochtend toen de föhn stopte.

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Voor even, want diezelfde föhn zorgde gisteren overdag weer voor extreem hoge maxima. Abtenau in het Oostenrijkse skigebied Dachstein-West scoorde 27,1 graden. Een dag eerder werd het in Bludenz (Vorarlberg) zelfs 27,4. Nooit eerder was het er zo laat in het jaar zó warm. In het Zwitserse Meiringen werd zelfs een absoluut oktoberrecord verbroken: 25,5 graden. Bovendien waaide het in Zwitserland hard. De föhn bereikte op de Lauberhorn (bekend van de skiwedstrijd) een windsnelheid van 159 km/uur. Dit in schril contrast met de vele regen aan de zuidkant van de Zwitserse Alpen en een deel van de Italiaanse Alpen, bij een helaas hele hoge sneeuwgrens.

Warm weekend

De regen zijn we kwijt maar de warmte nog niet. Dit weekend wordt voor een deel zelfs zomers met 20 tot 25 graden, ook in de zuidalpen. Bovendien raken we de föhn kwijt, er staat nog maar een licht windje en bij veel zon is het schitterend weer om nog een wandeling of mountainbike tocht te maken.

Operatie afkoeling

Maar hoe gaat het verder? Koele lucht die zondag al over de Benelux is uitgestroomd beweegt langzaam naar het zuiden maar kan de Alpen niet eerder dan dinsdag bereiken. De fut gaat namelijk een beetje uit de noordelijke stroming die voor de afkoeling moet zorgen. Niet alleen zwakt de stroming af, hij draait ook bij naar het oosten waardoor ook de neerslag wordt onderdrukt. In eerdere berekeningen stond er een volle nordstau op de kaarten, maar je kunt soms beter een paar runs wachten voordat je die sneeuw belooft. Volgens de laatste berekeningen zorgt een hogedrukgebied na wat sneeuwvlokken op dinsdag weer voor stabilisatie.

Er is wel een kans dat zich boven Italië een aparte storing ontwikkelt die alsnog voor een bak sneeuw gaat zorgen in de zuidalpen en Oostenrijk. Het Amerikaanse model zinspeelt daarop, maar dat is sneeuw uit een compleet andere setting dan de modellen eerder voorzagen. Ons weermodel, dat een verfijnde versie is van het Amerikaanse model, laat alvast een prachtige plaat zien hieronder. Ik kan niet anders dan concluderen dan dat de verwachting vanaf woensdag extreem onzeker is, al zal het sowieso gaan afkoelen.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Deze kortgemaaide piste op de Zillertaler Spieljoch ligt al 'klaar' voor sneeuw

Roer om?

Toch staan de lange termijn kaarten niet slecht voor een spoedige winterinval. De Alpen komen volgende week op de grens van koude en zachte lucht te liggen en storingen lijken een zuidelijker pad te willen kiezen. Ook al zouden hogedrukgebieden volgende week roet in het wintereten gooien, het lijkt een kwestie van tijd totdat het wél raak is. Misschien woensdag al, en anders misschien in het weekend of de week erna. Samen met de lagere temperaturen is dat al winst na de absurd hoge temperaturen van dit moment.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

RoteHersentote25 oktober 2019 · 10:17

Bah, sneeuw, wat moet je daar nou mee?

R_Dolomieten25 oktober 2019 · 10:19

Het zou een mooie aftrap zijn als er lekker een pak sneeuw valt, belangrijkste is wel dat de temperatuur lekker begint te dalen. Zonder dat is er zo ie zo geen sneeuw mogelijk ;-). Duimen maar :)

Roy8325 oktober 2019 · 10:30

Is er al iets te zeggen over hoe lang de sneeuw blijft liggen? Maw: als er geen hele gekke dingen gebeuren, blijft dan de sneeuw boven bijvoorbeeld 2000m in principe liggen of is het daar nog te vroeg voor?

Wannabe Dolomietenkenner...
Arnh25 oktober 2019 · 11:49

@Roel Wij twijfelen eraan om met het verlengde weekend van 1 nov naar een gletsjergebied te gaan. Is er een bepaald gebied dat je zou aan- of afraden obv de huidige weerkaarten?

Vorig jaar hadden we ruim op voorhand geboekt maar uiteindelijk maar 1 van de 3 dagen kunnen skiën wegens storm op Hintertux. Dat willen we deze keer graag vermijden… :-)

Wim625 oktober 2019 · 12:21

Woensdag 30 oktober begint het met de sneeuwval komt dit skiseizoen weer veel sneeuw.
Staat al plaatje van Spieljoch Fugen eerste week van november zal het er wel anders uitzien komt sneeuw aan.
Inderdaad ze zijn er klaar voor bij Spieljoch.

DrPhil25 oktober 2019 · 13:14

Voel je dat aan je eksteroog, @wim6?

evr6625 oktober 2019 · 13:47

Denk dat @wim6 dol is de “gele gentiaan” ;)

Edwin van Riel
pacorob25 oktober 2019 · 14:12

Bedankt voor deze update Roel! Altijd leuk om te lezen.

Roelauteur25 oktober 2019 · 17:55

@Roel Wij twijfelen eraan om met het verlengde weekend van 1 nov naar een gletsjergebied te gaan. Is er een bepaald gebied dat je zou aan- of afraden obv de huidige weerkaarten?

Vorig jaar hadden we ruim op voorhand geboekt maar uiteindelijk maar 1 van de 3 dagen kunnen skiën wegens storm op Hintertux. Dat willen we deze keer graag vermijden… :-)

Arnh op 25 okt 2019 11:49

Ik kan me voorstellen dat je dit wil weten na zo’n ervaring. Ik kan je nu alleen nog geen antwoord geven omdat het zoals gezegd heel onzeker is vanaf woensdag. Ik zou in deze periode sowieso altijd last-minute boeken, zowel vanwege de sneeuwcondities (die nu niet denderend zijn) als voor het weer zelf. Er is voldoende plek om te slapen dat scheelt.

Is er al iets te zeggen over hoe lang de sneeuw blijft liggen? Maw: als er geen hele gekke dingen gebeuren, blijft dan de sneeuw boven bijvoorbeeld 2000m in principe liggen of is het daar nog te vroeg voor?

Roy83 op 25 okt 2019 10:30

Ja dat zou op noordhellingen nu langzaam kunnen op 2000m. Zie meer info op: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/420672/de-jaarlijk…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Maurice025 oktober 2019 · 20:44

Heel benieuwd wat de komende dagen gaat gebeuren. Kan nog alle kanten op

Veenhoorn26 oktober 2019 · 09:59

“ het lijkt een kwestie van tijd totdat het wél raak is. Misschien woensdag al, en anders misschien in het weekend of de week erna.”

Kijk, dat zijn de betere voorspellingen ;-)

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
JWWietsma26 oktober 2019 · 12:04

Het is wel jammer. Wij gaan deze week nog naar de gletsjer, voorgaande jaren lag er meer dan genoeg sneeuw rond deze tijd. Dat is deze keer toch wel anders. Gelukkig zijn er genoeg andere dingen in Oostenrijk te doen.

Roelauteur26 oktober 2019 · 15:19

Het wordt inderdaad een light-winterprikje:


De volgende kansen zijn voor volgend weekend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
martijnuiterwijk28 oktober 2019 · 10:06

vandaag alleen grau en regen… en relatief warm

echte mannen lopen naar boven,
GiGi28 oktober 2019 · 10:23

Die koude lucht komt op dinsdag pas echt aan in de Alpen toch? Zou een mooie opfrisser zijn.

Roelauteur28 oktober 2019 · 10:42

Die koude lucht komt op dinsdag pas echt aan in de Alpen toch? Zou een mooie opfrisser zijn.

GiGi op 28 okt 2019 10:23

Klopt vandaag is te vroeg, ik verwacht woensdag wel wat mooie plaatjes.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.