Column: een beetje slordig

Ruud op 07 november 2019· 42 reacties


Een beetje gehaast sjouw ik mijn tas de trappen af. We zijn de auto aan het inladen en die staat een beetje in de weg op het parkeerterreintje achter het hotel. Beneden aangekomen vraag ik aan mijn Vlaamse reisgenoot, die op zijn knieën in de achterbak van zijn auto zit om hem te ontdoen van de losse rommel die er bij een paar dagen wintersport nu eenmaal achterblijft, of ik mijn tas al in de kofferbak kan zetten. Hij zegt grijnzend dat hij nog even de koffer aan het kuisen is en dat hij nog geen ruimte heeft voor “tassen”. Ik grijns terug, inmiddels wetend dat een Vlaamse tas een Hollands kopje is. “Zak!, voeg ik hem lachend toe, terwijl ik het trappetje naar de skikelder afloop, bewust woordspelend, want “zak” is juist het woord dat mijn reisgenoot gebruikt voor mijn wintersporttas.

Vele handen maken licht werk

In het krappe gangetje naar de skiruimte kom ik de tweede reisgenoot tegen, die wat moeizaam aan het sjouwen is met ski’s, stokken en skischoenen. Op mijn vraag of ik wat van haar kan overnemen zegt ze: “Neem de botten maar, alsjeblieft”. En of ik ook nog even de twee valiezen kan halen die nog in het hok staan. Geheel taalkundig aangesloten neem ik de tas met skischoenen van haar over en loop het Skiraum in. Daar zit skigenoot 4 zijn schoenen nog aan te trekken. Ik pak de koffers en loop weer naar buiten. Gelukkig heeft iemand een asbak tussen de deur gezet, zodat die niet steeds in het slot valt. Op de parkeerplaats zijn mijn Vlaamse vrienden inmiddels begonnen met het inladen van de ski’s in de dakbak. Ik zet de koffers - pardon, valiezen – naast de auto en loop terug. In het Skiraum pakken we de laatste dingen als helmen en handschoenen en we checken of we alles hebben meegenomen. We lopen naar buiten en helpen met het inladen van de kofferbak. Ik overdenk het nog eens: wij Hollanders doen de koffers in de kofferbak van de auto; zij Vlamingen steken de valiezen in de koffer van de wagen. Maar ondanks de taalverschillen verstaan we elkaar goed. Ook op het menselijk vlak.

Naar huis

Als alles is ingeladen en we hebben gecontroleerd of er niks meer is achtergebleven op de parkeerplaats - oeps er staat nog een rugzak, beetje slordig, dat krijg je met dat gehaast - rijden we om het hotel heen, parkeren aan de weg en lopen naar binnen om gedag te zeggen tegen de eigenaresse van het hotel. “Pakken we nog een tas koffie?” vraagt er iemand. Na kort overleg besluiten we dat maar niet te doen; het is al over tweeën, veel later dan we hadden gepland en we moeten nog een heel eind rijden. Morgen moeten we allemaal weer werken. Dus, hoe spijtig ook, er komt een eind aan deze korte vakantie. In de auto blikken we terug op een paar geweldige dagen. Onze eerste skitrip van het seizoen en man, wat hebben we genoten! De eerste skikilometers zijn gemaakt. Het is pas november maar de sneeuw was goed, de pistes lagen er al heerlijk bij, het was nog niet zo druk en de après-ski was memorabel. We hebben het goed gehad met elkaar; diepe gesprekken gevoerd en tranen met tuiten gelachen.

Onderweg

We rijden net het dal uit als ik merk dat ik de sleutelkaart van de hotelkaart nog in mijn broekzak heb. Beetje slordig, dat krijg je met dat gehaast. Omdraaien? Nah, morgen maar even opsturen. Ze zullen wel niet om één kaart zitten te springen. Meebrullend met Helene Fischer beginnen we aan de beklimming van de Fernpas. Alles gaat voorspoedig. We kletsen, zingen en lachen. En, zoals dat gaat in deze tijd, we appen en twitteren. Fotootje delen, chatten met het thuisfront en kijken of er geen files staan. Na een chauffeurswissel blijken die er inmiddels toch te zijn ontstaan. Net als de onvermijdelijke Baustellen. Maar al met al gaan we goed. Aan het begin van de avond eten we ergens en dan is het weer kilometers maken tot we tegen half elf bij Keulen in de buurt zijn, waar op een parkeerplaats mijn auto staat. We hevelen mijn ski’s, stokken, schoenen en bagage over en dan wordt het tijd om afscheid te nemen. Dag Vlaamse vrienden; ik ga jullie missen!

Oeps!

Terwijl de Belgen via Aken hun thuisland opzoeken, koers ik via Venlo op huis aan. Ik luister een paar podcasts, brul mee met muziek en bel met thuis over de verwachte aankomsttijd. Als ik om half één even ga plassen op een parkeerplaats komt er een appje binnen in de skigroepsapp.”Hee, guys, ik heb een extra valiesje over. Dus ofwel is één van jullie een valiesje vergeten uit de koffer te nemen, ofwel er is nu een andere skitoerist een koffertje aan het zoeken……” Ik check gauw of ik alles heb. De anderen doen dat ook, en na een kwartiertje is het duidelijk: we hebben allemaal alles… En dus hebben “we” iets wat niet van ons is. Beetje slordig.

Een boze Duitser

Na een kort nachtje verschijnt in de groepsapp het doorgestuurde bericht van de eigenaresse van het hotel. De rook komt uit het appje, zó aangebrand is de toon. De toerist van wie het koffertje was komt uit de buurt van Hamburg en had niet zo lang na ons ook willen vertrekken naar huis. Hij zag dat de deur van het skihok nog op een kier stond door een strategisch geplaatste asbak en had geconcludeerd dat zijn koffer gestolen was. Hij had gestaan op het inschakelen van de politie, wat veel gedoe en ergernis had opgeleverd. De eigenaresse had de volle laag gekregen en was nu op haar beurt heel boos op ons.

Na wat heen en weer appen wordt besloten dat de beste manier om het valiesje bij de eigenaar te krijgen, een koeriersdienst is. À raison van €225. Beetje slordig…

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

DrPhil7 november 2019 · 07:33

Ik heb even zitten denken hoe ik mijn reactie zou opschrijven. Iedereen maakt fouten, Maar dit is natuurlijk meer dan een beetje slordig. Ik lees ook niet veel schuldbesef in het stuk.

Harm7 november 2019 · 07:41

Hoe krijg je het voor elkaar? Slordig is wel een understatement in deze…

FORZAM7 november 2019 · 07:41

Auw, da’s een pijnlijke…
Ik stond er steeds versteld van dat dergelijke zaken niet vaker voorkwamen bij busreizen met meerdere afstapplaatsen/overstapplaatsen en een hoop mensen die er een te korte nacht opzitten hebben…

bartvwg7 november 2019 · 07:55

Dure koeriersdienst zeg!

Arnh7 november 2019 · 08:40

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Errant7 november 2019 · 08:54

Toch nog een taalkundig foutje ;-)
Niet : “Vlamingen steken de valiezen in de koffer van de wagen.”
Maar “Vlamingen steken de valiezen in de koffer van den otto.”

Piefke7 november 2019 · 08:55

Een tas koffie blijft een leuke🥳🥳
En als jullie die wel genomen hadden jullie je die koeriersdienst wellicht kunnen besparen😁

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Tjeerd697 november 2019 · 09:14

Misschien dit topic van @Roel over de boze Duitser er nog even bijhalen :

https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/480766/top-10-vers…

*bericht bewerkt door Tjeerd69 op 07 nov 2019 09:14

ThomJ7 november 2019 · 09:34

Haha, ik moest aan hetzelfde denken als Tjeerd69.

Misschien doen jullie er goed aan een half uurtje langer uit te trekken voor vertrek Ruud. Ik dacht dat dat ook wel hoorde bij de Vlamingen ;)

Vivace7 november 2019 · 09:43

Dure koeriersdienst zeg!

bartvwg op 7 nov 2019 07:55

Het zal wel een buitengewoon transport moeten zijn.
Een pakket tot 20kg stuur je voor 16 EUR van NL naar Duitsland (DPD).
Een pakket tot 30kg stuur je voor 37 EUR van BE naar Duitsland (Bpost, incl verzekering).
iets zwaarders zie ik je toch niet per ongeluk in de “koffer van den otto” tillen.

Glide on!
Userd7 november 2019 · 11:00

Ik heb even zitten denken hoe ik mijn reactie zou opschrijven. Iedereen maakt fouten, Maar dit is natuurlijk meer dan een beetje slordig. Ik lees ook niet veel schuldbesef in het stuk.

DrPhil op 7 nov 2019 07:33

Dat.
En €225,-? Neem aan dat dat geen dedicated koeriersdienst is geweest want dat is duurder maar voor een pakket is het veel te duur.

peterpos7 november 2019 · 12:16

Hoe krijg je het voor elkaar? Slordig is wel een understatement in deze…

Harm op 7 nov 2019 07:41

Als je met vier personen bent en er staan wat koffers opgesteld, ik weet in zo’n situatie echt niet van wie welke koffer/tas is. Dus kan me zo’n misverstand wel voorstellen.
Maar idd… slordig is het wel ;-)

Peter Pos
Martin97 november 2019 · 12:52

Slordig, helemaal mee eens. En de boosheid zal achteraf wel weer wegtrekken als alles netjes is terugbezorgd. Althans dat hoop ik want hier kan je achteraf toch alleen maar om lachen?

I like snow!
Imaginarylame7 november 2019 · 13:13

Ik moest lachen :) Sommige dingen ook zeker herkenbaar

Roeladmin7 november 2019 · 13:14

Een tas koffie blijft een leuke🥳🥳

Piefke op 7 nov 2019 08:55

Niet alleen Vlamingen drinken tassen koffie. Ik doe dat ook ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
dan587 november 2019 · 13:39

@Roel

Jij bent dan ook een halve Vlaming alhoewel in JOUW N .Limburg smaakt dat bakkie ook lekker.

*bericht bewerkt door dan58 op 07 nov 2019 13:47

Born to run. B.S.
bartvwg7 november 2019 · 13:47

In Vlaanderen zeggen wij koerierdienst ipv jullie koeriersdienst. 😆😉 (alhoewel ons @Bartvwg er ook mee foefelt)

dan58 op 7 nov 2019 13:39

Pakskesdienst had het moeten zijn hè @dan58 :p

dan587 november 2019 · 13:49

@bartvwg

Getverdrie, zoek ik 't op en blijkt t toch koerierSdienst te zijn 😭😢

Born to run. B.S.
jeandeflamand7 november 2019 · 14:22

Een echte Vlaming drinkt uit een zjat. Een zjat kaffe. 😋

SkiBeppie7 november 2019 · 14:52

Je hebt leergeld betaald, letterlijk en figuurlijk. Uitgebreide excuses naar de eigenaar van de koffer en de eigenaresse van het hotel gemaakt mag ik hopen?

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Marijnt7 november 2019 · 15:47

Dat is wel zuur. Kan mij voorstellen dat die Duitser kwaad was, zou ik ook zijn! Maar ik leg mijn spullen dan ook nooit in algemene ruimtes, precies hierom.
Zo ging ik met vrienden in de studententijd met een busreis naar Frankrijk. 's Ochtends bij aankomst gelijk omkleden en de berg op! Eind vd middag spullen bij elkaar gepakt en naar het appartement, komt één van mijn vrienden er achter dat zijn tas met gewone schoenen er niet meer tussen ligt… Hele week op zijn snowboardschoenen rond gelopen, die stonken wel een aardig eind in de wind! Komt de laatste avond een vakantieganger uit onze bus langs ons appartement, of deze tas toevallig van ons was… Dat heeft hem natuurlijk aardig wat drank gekost die avond!

Gerben.t.Z7 november 2019 · 16:42

Ja zeker slordig. Ooit ook te maken gehad met een boze Duitser toen ik mijn ski’s per ongeluk met een slotje aan zijn ski’s had vastgemaakt en ik doodleuk lekker ging lunchen. Bij terugkomst stond ie daar al een half uur aan t slot te rukken en was woedend. Terecht natuurlijk (zou ik ook zijn). Erg stom van mij. Wel de zekerheid dat het slotje diefstal bestendig was, dat dan weer wel 😬.

Slim7 november 2019 · 16:57

Wij hebben ook ooit op het vliegveld een enthousiaste puber de koffers van de band laten halen, en toen we na 2 stops met de pendel bus bij onze autoverhuurder uitstapten, riepen we: ‘iemand heeft onze zwarte koffer meegenomen en deze andere laten staan’.
Het werd nog lastiger toen bleek dat er geen naam kaartje aan/in zat.
De jonge vader was niet blij toen hij pas een uur na landing de koffer met baby spullen terug had.

Sindsdien controleren we driedubbel of het onze eigen bagage is
Bovendien probeer ik alleen gekleurde koffers en tassen te kopen, en wikkel ik alle handvatten in gekleurde tape of iets dergelijks. En natuurlijk, overal naam en telefoonnummer label aan, en binnen in (voor het geval het buiten label afscheurt)

*bericht bewerkt door Slim op 07 nov 2019 16:58

Kristof7 november 2019 · 17:07

We hadden een geweldige trip maar die eindigde toch wel wat met een shock, beetje slordig. Gelukkig kende ik de bazin van het hotel persoonlijk en kon ze onze onmiddellijke koerier de ochtend na het vaststellen ook wel appreciëren. Kostte inderdaad behoorlijk wat, maar het werd dezelfde dag nog geleverd bij de Duitser. Ook met hen hebben we persoonlijk contact gehad en hebben we een flesje wijn bijgeleverd voor het ongemak van de koffer. Het voorval werd bij de politie dan ook snel geklasseerd.

Even schrikken maar nu kunnen we er wel goed om lachen. Zoiets gebeurt je dan ook maar 1 keer natuurlijk. Blijft een memorabele trip!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!
jessedeconinck7 november 2019 · 18:25

Een echte Vlaming drinkt uit een zjat. Een zjat kaffe. 😋

jeandeflamand op 7 nov 2019 14:22

Zwet ? Of me sojker en melk? 🤪

Sebastiaan7 november 2019 · 19:22

Slordig, maar foutje bedankt. Dat de Duitser en de Oostenrijkse daar zo kwaad over worden wanneer duidelijk is dat het om een foutje gaat. Gelukkig maken Duitsers en Oostenrijkers nooit fouten. Of wacht…

Gaat erom hoe je het foutje afhandelt lijkt me.

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
RoelB7 november 2019 · 19:57

Heerlijk verhaal, leest lekker weg!

DrPhil7 november 2019 · 20:01

Slordig, maar foutje bedankt. Dat de Duitser en de Oostenrijkse daar zo kwaad over worden wanneer duidelijk is dat het om een foutje gaat. Gelukkig maken Duitsers en Oostenrijkers nooit fouten. Of wacht…

Gaat erom hoe je het foutje afhandelt lijkt me.

Sebastiaan op 7 nov 2019 19:22

Het was niet duidelijk dat het een fout was. Vreemde reactie.

Sebastiaan7 november 2019 · 20:09

”Hee, guys, ik heb een extra valiesje over. Dus ofwel is één van jullie een valiesje vergeten uit de koffer te nemen, ofwel er is nu een andere skitoerist een koffertje aan het zoeken……”

Is niet duidelijk dat het een foutje was? Beetje vreemde aanname…

*bericht bewerkt door Sebastiaan op 07 nov 2019 20:09

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
DrPhil7 november 2019 · 20:20

”Hee, guys, ik heb een extra valiesje over. Dus ofwel is één van jullie een valiesje vergeten uit de koffer te nemen, ofwel er is nu een andere skitoerist een koffertje aan het zoeken……”

Is niet duidelijk dat het een foutje was? Beetje vreemde aanname…

Sebastiaan op 7 nov 2019 20:09

Om half één ‘s nachts.
Lees het nog eens rustig.

*bericht bewerkt door DrPhil op 07 nov 2019 20:21

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.