Stiermarken: skivakantie in het groene hart van Oostenrijk

gesponsord op 11 november 2019

Beeld Mag.art  - Gregor Hartl
Beeld Mag.art - Gregor Hartl

Wie tijdens de winter nooit verder kijkt dan Tirol loopt wat mis. De iets oostelijker gelegen deelstaat Stiermarken (Steiermark) wordt ook wel het groene hart van Oostenrijk genoemd, maar in de winter is het er spierwit. Met wintersportmogelijkheden tussen de 200 en 3.000 meter hoogte valt er genoeg te beleven. Maar dan zonder wachtrijen en absurde tarieven. Bezoek bijvoorbeeld de Dachtsteingletsjer met zijn 3.000 meter hoge toppen waar je wordt getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de omringende bergen. Met helder weer zijn zelfs de bergen in Slovenië en de Tsjechische grens te zien. Of verken de charmante dalen tussen Planai, Stuhleck en Kreischberg vol witbesneeuwde bossen. Van sportieve racepistes tot gemoedelijke familie-afdalingen, Stiermarken beschikt over ieder type terrein om je een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

Skiën in Hochwurzen, Schladming-Dachstein. Beeld: Peter Burgstaller
Skiën in Hochwurzen, Schladming-Dachstein. Beeld: Peter Burgstaller

Schladming-Dachstein

In de wereldbekerregio Schladming-Dachstein, bekend om de nachtelijke World Cup-slalomwedstrijd, draait het niet alleen om sportieve topprestaties maar ook om gemoedelijk vermaak. En daar lenen de 4-Bergen-Skischaukel Schladming, de Dachsteingletsjer en de omliggende gezinsskigebieden zich perfect voor. Zo vind je er maar liefst 260 kilometer pistes (760 km in Ski Amadé), 88 liftinstallaties, zes funslopes en 100 gezellige berghutjes om je vakantie mee te vullen. De jongsten leren de kneepjes in vijf grote kinderlanden die tot de nok toe gevuld zijn met leuke lesattributen. Denk aan carrousels, tapijtliften, iglo’s met tunnels erdoorheen en golvende pistes. Dankzij diverse aanbiedingen zoals de Junior Weekend Discount, familiepaasactie of de Familiebonus van skipasverbond Ski amadé (waartoe Schladming-Dachstein behoort) krijgen kinderen gunstige kortingen of zelfs een gratis liftpas.
Naast het traditionele skiën, snowboarden en langlaufen, valt er veel meer te beleven. Bijvoorbeeld ski-yoga, snowtuben en fatbiken, of het meer klassieke schaatsen, rodelen of iglobouwen. Geen zin om te sporten? Bezoek dan de Dachsteingletsjer en stel je zenuwen op de proef met de hooggelegen hangbrug en het doorzichtige uitzichtplateau. Wie heel de dag wil worden vermaakt boekt een Ski amadé Made my day die je van het ene naar het andere wow-moment brengt. Bijkomen kan in het viersterrenhotel Bärenwirt in het centraal gelegen Schladming waar sauna’s, massages en bioproducten je weer snel op de been krijgen.

Van sportieve racepistes tot gemoedelijke familie-afdalingen, Stiermarken beschikt over ieder type terrein

Beeld: TVB Kreischberg/ikarus.cc
Beeld: TVB Kreischberg/ikarus.cc

22 november-24 december Advent in Graz
Gigantische aaneenschakeling van kerstmarkten, inclusief een 35 ton zware ijskribbe in het Landhaushof.
24 januari-2 februari Sneeuwschoenfestival
Leer alles over deze trendsport gedurende ‘s lands grootste sneeuwschoenevent in het Murtal.
28 januari The Nightrace Schladming
Woon tezamen met 45.000 feestende skifans de beruchte nachtelijke wereldbekerslalomwedstrijd bij.

Murau-Murtal

Een andere wintersportparel in Stiermarken is de vakantieregio Murau-Murtal, die zich uitstrekt van de Turracher Höhe in het westen via het Murtal tot diep in het Mürztal. De vakantieregio biedt veelzijdigheid en afwisseling in een fascinerende natuur. Hier vind je de elf skigebieden van het nieuwe Mur-Mürzliftpasverbond, te weten Turracher Höhe, Kreischberg, Grebenzen, Lachtal, Gaal, Obdach, Salzstiegl, Präbichl, Brunnalm-Hohe Veitsch, Turnau-Schwabenbergarena en Stuhleck. Tezamen zijn de gebieden goed voor 226 kilometer piste en 76 liften. De sneeuwzekerheid wordt gewaarborgd door moderne sneeuwinstallaties, dus geen gebrek aan strak getrokken corduroyafdalingen. De liftpas is verkrijgbaar als meerdaagse- of seizoenvariant en het pisteaanbod vermaakt zowel profi’s als beginners en jong en oud. Van het begin tot het einde van het wintersportseizoen kun je hier gemoedelijk rondglijden, bijgestaan door regionale verwennerijen bij de talloze berghutten. Doe je ‘s middags te goed aan Bauernkrapfen, Almkaffee en Bauernschmaus om het vervolgens te verbranden tijdens de afdalingen. Of probeer eens wat anders dan skiën of snowboarden: wat dacht je van een romantische fakkelwandeling of een ritje in de Alpenachtbaan Nocky Flitzer? Om te ontspannen kun je terecht in het water van de Therme Aqualux, Fohnsdorf of Gesundheitstherme Wildbad in Dürnstein.

Beeld: WEGES / Silvia Sarcletti
Beeld: WEGES / Silvia Sarcletti

Project Spielberg

Het Red Bull Ring-circuit in Spielberg is dankzij Max Verstappens formule 1-zegens in 2018 en 2019 inmiddels aardig bekend bij het Nederlandse publiek. Maar wist je ook dat deze regio ten noordwesten van Graz veel meer biedt dan alleen motorsport? Project Spielberg helpt hierbij en biedt een veelvoud aan vrijetijdsmogelijkheden en unieke activiteiten. Zo kun je niet alleen op het circuit terecht, maar ook op een curling- of ijshockeybaan. Of gewoon skiën, langlaufen of ijsklimmen. Een aanrader is het sneeuwschoenwandelen in het Murtal, ideaal voor vakantiegangers die rust zoeken. Met iedere voetstap door de serene witte natuur voel je de stress uit je lichaam verdwijnen. En je bepaalt zelf hoe zwaar je het wilt maken op de diverse routes rondom hotel G’Schlössl Murtal in Großlobming. Dit landelijke hotel ligt midden in een idyllisch kasteelpark met een hoog zengehalte, dus de ideale plek om bij te tanken van een gehaast bestaan. Wie overigens alles over het sneeuwschoenwandelen wil leren, bezoekt het jaarlijkse Aufschneeschuhwandern-sneeuwschoenfestival in het Murtal. Verdeeld over de regio vinden er tussen 24 januari en 2 februari diverse sneeuwschoenevents plaats waaronder begeleide tochten, yogasessies, lawinecursussen en materiaaltips.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.