Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Winter is gearriveerd in het hooggebergte

Roel op 04 november 2019· 15 reacties

Val Gardena, Dolomieten

Een tumultueuze zondag is ten einde waarbij het hooggebergte een eerste, goed pak sneeuw heeft ontvangen. Vooral aan de west- en zuidkant van de Alpen. Tegelijk varieerde de sneeuwgrens flink, en zat Oostenrijk nog heel lang in een zware föhn. Wisselvallig weer in al zijn facetten en het einde is nog niet in zicht!

Actieve storing

Een actieve depressie die gisteren van west naar oost langs de Alpen trok gaf tal van heftige weersverschijnselen. Qua sneeuwval zagen we dit grafiekje gisteren al in de reacties langskomen. In de Franse Ecrins werd de sneeuwhoogte in korte tijd 40 centimeter dikker. Je weet op deze hoogte nooit helemaal precies wat de invloed van de wind is geweest want de toename viel samen met een sterke toename van de wind. Kortom er kan nog meer, maar ook minder sneeuw gevallen zijn.

Daarbij zagen we dat het aan de Italiaanse kant van de alpenhoofdkam een paar honderd meter lager sneeuwde dan aan de Franse (1350m versus 1700m). Dit fenomeen, als gevolg van neerslagafkoeling, zagen we 's avonds ook terug in de Dolomieten waar het onder andere in Wolkenstein (Selva) (1563m) plotseling ook begon te sneeuwen. Aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk waaide het vooral heel hard. In het dal van Bad Gastein, een echt föhndal, werden windstoten gemeten van 87 km/uur en de Stubaier Gletscher was gesloten. Uiteindelijk is het ook in Oostenrijk wit geworden, op de Galzig bij Sankt Anton am Arlberg lag vanochtend 13 centimeter.

Uitzicht richting de Galzig bij Sankt Anton

Morgen sneeuw voor Oostenrijk

Vandaag valt er vooral in Frankrijk en het westen van Zwitserland weer veel sneeuw. Een strakke westelijke stroming perst de wolken uit tegen de Alpen. De lucht is nog steeds niet bijzonder koud, sneeuwen doet het vanaf zo’n 2000 meter. In smalle, beschutte dalen lokaal lager.

Daar komt morgen verandering in als de neerslag juist boven Oostenrijk gaat activeren. Vanuit het noordoosten sijpelt iets frissere lucht binnen waarin de sneeuwgrens tot 1300 meter daalt, misschien zelfs nog iets lager. We hebben dan te maken met een zogenaamde Gegenstromlage die een flinke winterinval kan geven tot in de hogere dalen. Het zwaartepunt komt waarschijnlijk net ten oosten van Innsbruck te liggen waar 30 tot 50 centimeter sneeuw kan vallen. Een heuse wintereinbruch dus. Hier het geactualiseerde sneeuwvalkaartje voor de komende 6 dagen.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Nog veel meer sneeuw op komst

De hele rest van de week, en waarschijnlijk ook nog volgende week, blijven storingen onverminderd vanaf de Atlantische Oceaan de Alpen opzoeken. Dit gaat gegarandeerd nog veel meer sneeuw opleveren, al is nog onmogelijk te zeggen hoeveel er waar precies valt. Dit hangt voornamelijk af van waar de lagedrukkernen precies komen te liggen. Voor het weekend lijkt er in ieder geval een grote klapper in de maak. Geweldige berichten, vooral voor de gletsjerskigebieden. Ik kreeg een video doorgestuurd van afgelopen vrijdag en zaterdag vanaf de Kaunertaler Gletscher. Dit waren de condities net voor de dump:

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roy834 november 2019 · 08:15

Is het in Oostenrijk nou zo dat over het algemeen de sneeuwgrens lager ligt naarmate je meer naar het oosten gaat? Al die gebieden in Salzburgerland liggen flink lager dan die in Tirol en vorarlberg maar toch lijkt er weinig verschil te zitten in sneeuwzekerheid.

Een supersneeuwzeker skigebied als Obertauern zit eigenlijk ‘maar’ tussen de 1600 en 2300 meter, wat vergeleken met bijvoorbeeld Obergurgl heel laag is.

Wannabe Dolomietenkenner...
Roelauteur4 november 2019 · 08:34

@Roy83 dat klopt. Hoe oostelijker hoe kouder en hoe meer landklimaat.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
bartvwg4 november 2019 · 08:42

Mooie plaatjes overal vanmorgen. :)
wintermodus ON

Roy834 november 2019 · 08:46

@Roy83 dat klopt. Hoe oostelijker hoe kouder en hoe meer landklimaat.

Roel op 4 nov 2019 08:34

is daar ook een soort ‘spelregel’ voor, dat je 900m in het oosten kan vergelijken met 1400 in het westen oid?

Ik ski ook graag in (de 2e helft van)maart, maar heb tot nu altijd alle dalstations onder 1400m niet heel serieus genomen, maar nu ik voor de kerst eens naar Oostenrijk en de voorspellingen en hoogtes uit het verleden eens bekijk, lijkt dat behoorlijk ten onrechte te zijn geweest :)

Wannabe Dolomietenkenner...
bertp4 november 2019 · 09:07

Einde van deze maand een lang weekend gepland voor een bezoekje aan oostenrijk. Dat lijkt zo te zien helemaal goed te komen!

Roelauteur4 november 2019 · 09:23

@Roy83 dat klopt. Hoe oostelijker hoe kouder en hoe meer landklimaat.

Roel op 4 nov 2019 08:34

is daar ook een soort ‘spelregel’ voor, dat je 900m in het oosten kan vergelijken met 1400 in het westen oid?

Roy83 op 4 nov 2019 08:46

Daar is geen harde regel voor, dit is afhankelijk van de weersituatie. Ga bij sneeuwval gerust uit van een paar honderd meter. Bij föhn is het een ander verhaal, dan is het in Oostenrijk juist warmer dan in de Franse Alpen.

Nu de zon op is komen er trouwens heerlijke beelden uit de Alpen:
Seiseralm (I):


Davos (CH):

Grossglockner (O):

Meer webcams op: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/webcams.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Wunderkammer4 november 2019 · 09:41

@Roy83
Toch klopt het niet helemaal wat je zegt.
Er is zeker een ‘in het oosten koeler effect’, maar dit is een relatief klein effect als je het over sneeuwhoeveelheden over het seizoen hebt.

Sowieso is de huidige weersituatie ongewoon.
Dat zie je o.a. aan het gegeven dat Vorarlberg deze week weinig krijgt
Maar als je naar de langjarige cijfers kijkt zie je lage plaatsen als Warth en Damüls in Vorarlberg die heel veel sneeuw krijgen, vergelijkbaar met Obertauern.
Sowieso is Obergurgl geen goed vergelijkingsmateriaal: Obergurgl krijgt feitelijk nogal weinig sneeuw doordat het zo diep in de Alpen ligt, maar is wel sneeuwzeker door de hoogteligging.
Bij Obertauern spelen stuwingseffecten rond het Dachstein Massief een grote rol, in Vorarlberg bij het Arlberg Massief.
Ook in het Westen zijn de verschillen op een klein gebied al groot: Warth krijgt meer dan Lech, Lech krijgt meer dan St.Anton, en St.Anton heeft weer duidelijk meer dan Ischgl. Allemaal dorpen rond de 1300-1500 meter.

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 04 nov 2019 09:59

Roelauteur4 november 2019 · 10:07

@Wunderkammer jullie hebben allebei gelijk. @Roy83 bedoelt dat een bepaalde hoogte in Frankrijk minder sneeuwzeker is dan in Oostenrijk. Dat klopt in principe. Dat er in de dorpen rondom de Arlberg altijd zoveel sneeuw ligt ligt aan de bijzondere ligging / orografie. Hier valt gemiddeld over een seizoen veel meer neerslag, dus ook meer sneeuw. In Obergurgl is het inderdaad vooral de hoogte die maakt dat er altijd sneeuw ligt. Van de andere kant zijn er genoeg weersituaties te bedenken waarbij in de Zuidalpen of in Frankrijk meer sneeuw valt dan op de Arlberg. Tegen maart is dat rechtgetrokken en zal de Arlberg er weer als zeer sneeuwrijk uitspringen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Roy834 november 2019 · 10:08

Tnx voor de toelichtingen :). Het ging mij meer om de temperaturen dan de sneeuwval, zolang die maar laag genoeg zijn voor kunstsneeuw en de kans op regen dus kleiner is, vind ik het prima.

Winterse plaatjes zijn mooi, maar t gaat me om het skiën :).

Wannabe Dolomietenkenner...
evr664 november 2019 · 10:23

Mooi, zooi opzoeken, waxen, slijpen en inladen dan ;)

Edwin van Riel
Maurice04 november 2019 · 10:43

Kijk, wat een heerlijke beelden!

Donderdag middag richting Oostenrijk, nu nog even wat Gletschers uitzoeken :)
Hopelijk is de Stubaier ook wat mee prepared

Pieter54 november 2019 · 13:10

@Roel
hoe zit het met de wind komend weekend en begin volgende week op de Oostenrijkse gletsjers?

Roelauteur4 november 2019 · 13:32

@Pieter5 er staat een bries dit weekend maar ik denk niet meer zo sterk dat er gletsjers dicht moeten. Begin volgende week gaat het weer wat harder waaien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter2309764 november 2019 · 17:49

Ideale kaart voor sneeuw de volgende periode

Maurice05 november 2019 · 08:27

Wat een mooi begin van de dag.

Gletschers tikken >50cm aan :)

Plaats een reactie