BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Nieuws vanuit Winterberg, Willingen en het Sauerland!

Nieuws vanuit Winterberg, Willingen en het Sauerland!

gesponsord
Geplaatst op 11 november 2019

Beeld: Wintersport-Arena Sauerland
Beeld: Wintersport-Arena Sauerland

Je hoeft niet naar de Alpen om goed te kunnen wintersporten. In het Sauerland in Duitsland vind je geweldige skigebieden waar je elke winter zeker bent van besneeuwde pistes en waar zeer comfortabele liften je snel en veilig omhoog brengen. Welkom in de Wintersport Arena Sauerland.

Wintersport Arena Sauerland

Wintersport Arena Sauerland is een samenwerkingsverband van skigebieden in de districten Hochsauerland, Siegerland-Wittgenstein, Olpe en de gemeente Willingen. Het is een samenwerkingsverband van indrukwekkende cijfers. Hier vind je in totaal 130 liften, 300 hectare skipistes en maar liefst 500 km aan langlaufloipes. In totaal staan er 670 sneeuwkanonnen welke voor een zeer goede sneeuwzekerheid zorgen. Je kunt hier elk jaar skiën van december tot maart! Een rondje langs alle nieuwtjes van deze populaire regio voor komend seizoen!

Beeld: Wintersport-Arena Sauerland
Beeld: Wintersport-Arena Sauerland

Verstandige investeringen in Winterberg

Winterberg heeft een liftinfrastructuur waar een gemiddeld gebied in de Alpen jaloers op is. Ook dit jaar wordt er hier weer geïnvesteerd. Een nieuwe stoeltjeslift verbindt vanaf deze winter de noordelijke helling van de Kahler Asten met de Bremberg. Zo wordt het laatste 'gat' in het liftennetwerk gedicht. Vanaf de Nordhang - waar zich naast een piste ook een parkeerplaats en kassa bevindt - worden wintersporters in koppelbare stoeltjes met beschermkap naar de Bremberg vervoerd. Ze komen weer terug op de Nordhang zonder de ski’s los te klikken. De exploitanten hebben bij de B480 namelijk een auto- en voetgangerstunnel gebouwd en de piste daaroverheen aangelegd! Bij de bouw hiervan is trouwens ook aan de natuur gedacht. De overgang is in de zomer helemaal begroeid, waardoor wilde dieren zonder gevaar kunnen oversteken.

Optimaal gebruik van kunstsneeuw

Meer dan 15 jaar lang hebben de liftexploitanten de sneeuwzekerheid verhoogd door uitbreiding van het aantal sneeuwkanonnen. Sinds enkele jaren ligt het accent in het Sauerland op het optimale gebruik van de installaties. De Skiliftkarussell Winterberg vervangt, zoals bijna elke winter, oudere besneeuwingsinstallaties door moderne, energiebesparende, stillere exemplaren. Er staan inmiddels 370 besneeuwingsinstallaties.

Beeld: Wintersport-Arena Sauerland
Beeld: Wintersport-Arena Sauerland

Duurzaam met kunstsneeuw dankzij GPS

Een bijzondere stap richting duurzaam sneeuwmanagement is het gebruik van sneeuwhoogtemeting met behulp van GPS. Afgelopen winter hebben de Skiliftkarussell Winterberg en het skigebied Willingen de meetsystemen al getest en de resultaten waren goed. De installaties meten de sneeuwhoogte tot op twee centimeter nauwkeurig en dragen daardoor bij aan energiebesparing. Op basis van de verkregen gegevens wordt precies de hoeveelheid sneeuw geproduceerd die echt nodig is. De sneeuw wordt naar de plekken geschoven waar de sneeuwlaag nog niet dik genoeg is. Dat levert niet alleen energie- en waterbesparing op, maar zorgt ook voor een betrouwbaardere planning en een betere pistekwaliteit. De meting vindt plaats via een satellietsysteem en bijbehorende apparatuur die op de pistenbully's wordt aangebracht. Vóór het winterseizoen worden de pistes vanuit de lucht met een laser gescand waarna de verkregen gegevens worden opgeslagen zodat het landschap exact in kaart wordt gebracht. De pistenbully's in Winterberg, Willingen en Neuastenberg worden met deze sneeuwhoogte-meetsystemen uitgerust.

Nieuw outfit voor Möppi's Hütte in Winterberg

Lekker eten en drinken en een goedverzorgde après-ski horen bij een geslaagde skidag. De rustieke skihutten zijn de afgelopen jaren veranderd in stijlvolle eetgelegenheden, die moderne technologie en traditionele sfeer perfect weten te combineren. Ook komende winter staan er weer nieuwgebouwde en nieuw ingerichte restaurants langs de pistes. Om een voorbeeld te noemen: de bekende 'Möppi's Hütte' op de Poppenberg in de Skiliftkarussell Winterberg wordt compleet herbouwd. De 'Herrloh-Hütte' onder de St. Georg skischans in Winterberg ondergaat momenteel ook een metamorfose. Na de verbouwing is hier naast een skiverhuur en eetgelegenheid ook een skischool te vinden.

Nieuwe servicepoints in Willingen!

Vorige winter is er op de Köhlerhagen in het skigebied Willingen een splinternieuwe stoeltjeslift gebouwd en is de bijbehorende piste aangepakt. Bovendien wordt daar in november nog een servicepoint geopend. Hier bevindt zich naast het grote K1-restaurant ook een skiverhuur. Meteen naast het gebouw ligt een grote nieuwe parkeerplaats.

Beeld: Wintersport-Arena Sauerland
Beeld: Wintersport-Arena Sauerland

Nieuw kassasysteem verkort wachtrijen

Ook de uitbreiding van de kassasystemen is goed nieuws voor de gasten. Een snelle en eenvoudige afwikkeling zorgt ervoor dat ze sneller op de piste staan. Zo vernieuwt het skidorp Neuastenberg onderdelen van het ticketsysteem, en om de wachttijden te verkorten heeft het skigebied Willingen twee nieuwe ticketkassa’s geplaatst. Een daarvan staat op de oefenweide, de andere bevindt zich in het nieuwe K1-servicepoint.

Jubileum voor Bödefeld-Hunau

Het skigebied Bödefeld-Hunau bestaat deze winter 50 jaar. Het feest op 21 december is niet alleen de opening van het winterseizoen maar ook de viering van dit jubileum. Bij deze gelegenheid worden het nieuwe logo en de nieuwe website gepresenteerd.