Südstau situaties hopen zich verder op

Roel op 10 november 2019· 11 reacties

Perfecte sneeuwcondities in Bad Kleinkirchheim (O)

Dat er de afgelopen dagen al heel veel sneeuw is gevallen vanuit het zuiden zal niemand ontgaan zijn. Helaas ook met trieste gevolgen. Er komt nog veel meer aan; grotendeels weer in dezelfde gebieden als waar nu zoveel sneeuw viel. Aan de weersituatie verandert de komende week namelijk heel weinig. De ene na de andere storing stoomt op vanaf de Middellandse Zee richting de Alpen. Gevolg: nog meer dikke dumps.

Meer dan 2 meter sneeuw?

Hieronder zie je de sneeuwverwachting voor de komende zes dagen. Niet voor het eerst kleurt de kaart felrood, met zelfs wat zwarte vlekjes. Dit duidt op sneeuwhoeveelheden van meer dan 2 meter. De lijst eronder bevestigt dit.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Nauwelijks droog

Opnieuw zijn de Italiaanse Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk spekkoper. Dit zijn bij elkaar opgetelde hoeveelheden, het valt dus niet in een keer, alhoewel… Als ik de animatie laat draaien zie je hoe de neerslag valt volgens de huidige berekeningen. Als de timing klopt wordt het in de Dolomieten, Osttirol en Karinthië nog nauwelijks droog vanaf morgenmiddag.

Droomcondities op de Seiser Alm (I)

Sölden (O) vandaag

Middellandse Zee nog warm

Zoals ik in het video weerbericht zei hangt dit samen met relatief koele lucht die vanaf de oceaan de Middellandse Zee bereikt. Het water van de Middellandse Zee is nog bijna 20 graden wat een perfecte voedingsbodem is voor heel veel neerslag. Je moet alleen geluk hebben dat het geen regen wordt. Dat zit de eerstkomende dagen wel goed boven de 1000 tot 1400 meter, dat is prima voor de tijd van het jaar. Aan de grond wordt vanuit het noordoosten namelijk vrij frisse lucht aangevoerd. Dat is ook de reden dat het met de föhn aan de noordkant van de Alpen wel meevalt. Sterker nog, het sneeuwt ook hier af en toe. Vooral in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland. Veel rustiger is het in de westalpen. De neerslaggebieden activeren namelijk pas boven Italië waardoor de Franse Alpen grotendeels worden ontzien. Dat betekent dat het in het westen van Zwitserland en in Frankrijk veel droger en ook zonniger is. Pas vrijdag neemt de kans op sneeuw hier flink toe.

Ook genoeg sneeuw in Les Menuires (F), hier blijft het de komende dagen een stuk droger

Gratis skiën in Livigno

Het Italiaanse Livigno neemt alvast een voorschot op de winter. Hoewel het seizoen hier pas 30 november zou starten kun je hier dit weekend al skiën. Gratis nog wel! Vanwege de perfecte sneeuwomstandigheden heeft men dit weekend de Bellavista-piste geopend.

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Weekend onzeker

Het hangt van de positie van deze storing op vrijdag af of de sneeuwgrens zo laag blijft. Er zijn berekeningen die in het weekend een grotere kans op föhn laten zien, vooral in Oostenrijk. Er worden dan overal wat hogere temperaturen berekend. Ik durf dus niet te zeggen of het alleen maar bij sneeuw blijft. In het zuiden kan de sneeuwgrens wat oplopen; in het noorden neemt de kans op tijdelijk hogere temperaturen met wat zon toe. Dat alles is natuurlijk niet zo erg, maar laten we ook de wind niet vergeten. Kortom, er zit deze week zeker voor de zuidalpen nog heel veel sneeuw aan te komen. Daar profiteren andermaal ook de Oostenrijkse gletsjers van.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

MountainHugger10 november 2019 · 16:03

Canazei maar weer eens doen net voor kerst.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Greenfield10 november 2019 · 17:20

Weet je ook welke gebieden al open zijn waar komende week zo veel sneeuw gaat vallen? Volgens mij zijn de meeste nog gesloten…

*bericht bewerkt door Greenfield op 10 nov 2019 17:21

Als het wit is kun je er over naar beneden...
Wintergast10 november 2019 · 17:41

Je had het over “zwarte vlekjes”.
Dacht dat ik muggepoepjes op scherm had, maar de 2 stipjes schoven mee tijdens scrollen ;-)

BVB0910 november 2019 · 17:55

1 december naar Kronplatz…geweldige condities en een Grappa in de zon drinken!

Roelauteur10 november 2019 · 18:17

Weet je ook welke gebieden al open zijn waar komende week zo veel sneeuw gaat vallen? Volgens mij zijn de meeste nog gesloten…

Greenfield op 10 nov 2019 17:20

@Henri heeft een blog met de openingsdata van de herfstskigebieden geschreven: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/475696/alle-openin…
Door de vele sneeuw kunnen er echter ieder moment nieuwe aankondigingen komen van vervroegde openingen zoals Livigno en Verbier nu hebben gedaan. Het beste kun je de sociale media van skigebieden goed blijven volgen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
SkiBeppie10 november 2019 · 18:54

Livigno was dit weekend even zeer beperkt open. Leuk voor de locals. Van een vervroegde opening is nu (nog ) geen sprake. het moet wel renderen…

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Frank6610 november 2019 · 18:59

Tsja, de gele Gentiaan doet het weer.

nils310 november 2019 · 21:08

iemand ervaring met skiles voor kinderen in val gardena? onze bijna acht jarige is licht gevorderd.

nils310 november 2019 · 21:09

of Sexten?

Roelauteur10 november 2019 · 22:27

@nils3 je kunt hiervoor het beste een nieuw forumtopic openen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
nils311 november 2019 · 00:16

thanx Roel

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.